Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. AWash the patient completely yourself to save time and effort
  2. BLet the patient do what they can and help with the rest
  3. CLeave the back and feet unwashed
  4. DAsk the patient to wait until a relative visits
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

After treatment for hypoglycaemia a patient's glucose is now 5,2 mmol/L (94 mg/dL) and the next meal is hours away. What should the nurse do next?

  1. AGive another dose of insulin to balance out the extra sugar
  2. BGive nothing more, as the glucose is now normal
  3. CGive a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
  4. DGive a second glucose drink every 15 minutes
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

W sali pacjenta wybucha mały pożar w koszu na odpady, a pacjent leży w łóżku. Co robi najpierw pielęgniarka?

  1. AUsuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa
  2. BDzwoni do przełożonej, aby zgłosić pożar
  3. CSzuka najbliższej gaśnicy
  4. DOtwiera okna, aby usunąć dym
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

U pacjenta stwierdzono MRSA w ranie i teraz wymaga zmiany opatrunku. Jakie środki ochrony indywidualnej są odpowiednie?

  1. AFartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie
  2. BWyłącznie rękawiczki jałowe, bez fartucha i innej ochrony
  3. CWyłącznie respirator N95, ponieważ MRSA jest drobnoustrojem opornym
  4. DBrak środków ochrony, jeśli ręce zostaną potem umyte
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka dyplomowana mówi do asystenta pielęgniarskiego: „Proszę zajrzeć do pacjenta w sali 12”. Którego „właściwego” elementu delegowania brakuje?

  1. AWłaściwych okoliczności
  2. BWłaściwej osoby do zadania
  3. CWłaściwego zadania dla danego miejsca
  4. DWłaściwych wskazówek i komunikacji
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. ASqueeze the wound hard and suck it
  2. BScrub the area with bleach
  3. CWash the area with soap and water
  4. DFinish the shift and report it tomorrow
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent przyjmujący digoksynę ma nudności, tętno 48/min i skarży się, że wszystko widzi na żółto. Co należy podejrzewać?

  1. AHipoglikemię
  2. BNadczynność tarczycy
  3. CZatrucie digoksyną
  4. DTypowe działanie niepożądane niewymagające działań
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A catheterised postoperative patient has passed only 10 mL of urine in the last two hours. What should the nurse check first?

  1. AThe patient's cholesterol level from the admission bloods
  2. BWhether the patient has eaten breakfast
  3. CThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
  4. DThe patient's weight from last year
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?

  1. AGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  2. BReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  3. CEncourage oral fluids and record the fever in the chart
  4. DRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Which set of results best shows that diabetic ketoacidosis is resolving?

  1. AA falling glucose with a falling serum bicarbonate
  2. BA rising potassium with a falling bicarbonate
  3. CA falling glucose with a still widening anion gap
  4. DA closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
11.FarmakologiaŚredni

A prescriber gives a verbal medication order in an emergency. What should the nurse do?

  1. AWrite it down and read it back to the prescriber to confirm
  2. BAsk another nurse to remember the order
  3. CRemember it and write it in the chart at the end of the shift
  4. DGive the drug without recording the order
12.FarmakologiaTrudny

Niektóre receptory wykazują aktywność nawet bez agonisty. Czym na takich receptorach odwrotny agonista różni się od neutralnego antagonisty?

  1. ATrwale niszczy receptor
  2. BPodany sam nie wywołuje żadnego efektu
  3. CObniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
  4. DZwiększa aktywność powyżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Virchow's triad describes three factors that promote venous thrombosis. Which patient factor represents venous stasis?

  1. AImmobility after major surgery
  2. BDamage to a vein during hip surgery
  3. CAn inherited clotting disorder
  4. DTaking an oestrogen-containing pill
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with a valid, documented do-not-attempt-CPR decision (DNACPR in the UK, DNR or DNAR in the US) is found in cardiac arrest. What should the nurse do?

  1. AStart full CPR because the patient's family is not present
  2. BCall the arrest team and let them decide whether to resuscitate
  3. CStart CPR but use only chest compressions
  4. DNot start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Jaki limit ciśnienia krwi powszechnie stosuje się przed dożylną trombolizą w udarze?

  1. APowyżej około 200/120 mmHg
  2. BPoniżej około 185/110 mmHg
  3. CNie ma limitu ciśnienia krwi
  4. DPoniżej około 90/60 mmHg
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient on carbamazepine is admitted confused, with a sodium of 121 mmol/L. Which explanation is most likely?

  1. AConfusion is a normal, expected effect of carbamazepine and is unrelated to sodium
  2. BCarbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
  3. CThe low sodium proves the patient has stopped taking the drug
  4. DCarbamazepine causes salt loss through severe diarrhoea
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which is a recognised cause of anaphylaxis during surgery?

  1. AA warmed blanket
  2. BChlorhexidine skin preparation
  3. CSterile normal saline
  4. DThe patient's own blood from cell salvage
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 5 after a major burn, a patient is confused, with a temperature of 39,2 °C, tachycardia, and an offensive, discoloured wound. What should the nurse suspect?

  1. ABurn wound infection with sepsis
  2. BThe normal hypermetabolic response alone
  3. CDelirium from boredom on the ward
  4. DAn allergy to the dressing only
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?

  1. AThyroid overactivity
  2. BIron deficiency anaemia
  3. CGestational diabetes
  4. DPre-eclampsia with severe features
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta z przedwczesnym pęknięciem błon płodowych w 31. tygodniu ciąży ma teraz temperaturę 38,3 °C, podstawową częstość akcji serca płodu 175/min i tkliwą macicę. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AŁożysko przodujące
  2. BZespół hipotensji w pozycji na plecach
  3. CPrawidłowe objawy po pęknięciu błon płodowych
  4. DZakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which stool pattern is typical of Hirschsprung disease in an older child?

  1. AFrequent bloody diarrhoea with fever after eating chicken
  2. BNormal stools with occasional itching around the anus at night
  3. CChronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
  4. DPale, bulky, fatty stools that float and are hard to flush, with a large appetite
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 4-year-old has had pallor, tiredness, bruising, bone pain and fevers for 3 weeks. What is the most important next step?

  1. AAn urgent full blood count to look for leukaemia
  2. BIron supplements for 3 months, then review
  3. CA course of antibiotics for a viral infection
  4. DReassurance that these are growing pains that will pass with time
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A woman was assaulted 10 days ago. She has nightmares, avoids the area and feels detached. According to DSM-5, which diagnosis fits the timing best?

  1. AAcute stress disorder
  2. BAdjustment disorder with anxiety
  3. CPost-traumatic stress disorder
  4. DGeneralised anxiety disorder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

The parent of a child recently diagnosed with autism asks, "Did his vaccines cause this?" What is the most accurate response?

  1. A"We don't know, so it is best to stop all of his other vaccines."
  2. B"Autism is caused by cold and distant parenting styles in early childhood."
  3. C"Yes, the MMR vaccine is a proven cause of autism."
  4. D"Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C96,3 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 96,3 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

96,3 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
3 tbsp? mL3 fl oz? mL¼ szklanka? mL2½ tsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 3 tbsp z płynny suplement, 3 fl oz z sok, ¼ szklanka z herbata, 2½ tsp z syrop na kaszel. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
80 kg30 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 80 kg. Zlecona dawka to 30 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

80 kg30 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 3450 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

3450 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 30 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg50 mL20 mL/h? mg/h

Worek zawiera 400 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 20 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

400 mg/50 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 1 000 szt./mL60 szt./kg · 82 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 60 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 82 kg. Fiolka zawiera 1 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

60 szt./kg82 kg1 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h96 kg10 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 96 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 10 mcg/min. Worek zawiera 8 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

8 mg/250 mL10 mcg/min96 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLgalaretka120 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz275 mLmocz400 mLdren z rany130 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

mleko: 100 mLgalaretka: 120 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mLmocz: 275 mLmocz: 400 mLdren z rany: 130 mLwymiociny: 150 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 80 mL/hstart 16:00trazem​ = ? h125 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 16:00 z prędkością 125 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 80 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL125 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 130 mmol/L, glukoza 23,8 mmol/L i mocznik 9,6 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 130 mmol/Lglukoza 23,8 mmol/Lmocznik 9,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 21% tlenu pokazuje PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) oraz PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówrytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniaprawidłowy rytm zatokowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4prawidłowy rytm zatokowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zespoły QRS są regularne: znajdź częstość komór w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Let the patient do what they can and help with the rest

Dlaczego to jest odpowiedź

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Odpowiedź

B · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich

Dlaczego to jest odpowiedź

Fast-acting glucose raises the level quickly but briefly. A starchy snack, or the next meal if due, keeps it from falling again. The episode is recorded and its cause reviewed.

Odpowiedź

C · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Usuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa

Dlaczego to jest odpowiedź

Najpierw ratowanie: odsunąć pacjenta od ognia. Następnie uruchomić alarm, ograniczyć rozprzestrzenianie pożaru, zamykając drzwi, i ugasić go, jeśli to bezpieczne. Otwieranie okien dostarcza ogniowi tlenu.

Odpowiedź

A · Usuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Fartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie

Dlaczego to jest odpowiedź

MRSA szerzy się przez kontakt, dlatego zakłada się fartuch i rękawiczki. Środki ostrożności standardowe dodają ochronę oczu i twarzy, gdy możliwe jest rozpryskiwanie płynu z rany. Respirator nie jest potrzebny przy MRSA w ranie.

Odpowiedź

A · Fartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Właściwych wskazówek i komunikacji

Dlaczego to jest odpowiedź

„Zajrzeć do” nie mówi, co zmierzyć, kiedy ani o jakich ustaleniach zgłosić. Jasna instrukcja brzmiałaby np.: „Proszę zmierzyć ciśnienie tętnicze i tętno o 10:00 i natychmiast mi powiedzieć, jeśli skurczowe będzie poniżej 100”.

Odpowiedź

D · Właściwych wskazówek i komunikacji
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Wash the area with soap and water

Dlaczego to jest odpowiedź

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Odpowiedź

C · Wash the area with soap and water
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Zatrucie digoksyną

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrucie digoksyną powoduje nudności, wymioty, bradykardię, zaburzenia rytmu i zaburzenia widzenia. Niski potas zwiększa ryzyko. Wstrzymaj dawkę i zgłoś to.

Odpowiedź

C · Zatrucie digoksyną
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · That the catheter and tubing are not kinked or blocked

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden fall in catheter output may be due to a kinked, clamped or blocked catheter. If it is draining freely, the nurse assesses fluid status and vital signs and escalates possible hypovolaemia or AKI.

Odpowiedź

C · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.

Odpowiedź

B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH

Dlaczego to jest odpowiedź

DKA has resolved when the ketoacidosis has cleared: the anion gap normalizes, bicarbonate rises and the pH returns towards normal, usually with a glucose below about 200 mg/dL. Glucose alone is a poor guide, because it falls earlier.

Odpowiedź

D · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Write it down and read it back to the prescriber to confirm

Dlaczego to jest odpowiedź

Reading back the drug, dose, route and frequency confirms the order and catches errors. Verbal orders are documented immediately and signed by the prescriber according to policy.

Odpowiedź

A · Write it down and read it back to the prescriber to confirm
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutralny antagonista jedynie blokuje agonistów i nie zmienia aktywności wyjściowej. Odwrotny agonista stabilizuje nieaktywny stan receptora, więc aktywność konstytutywna spada poniżej poziomu wyjściowego.

Odpowiedź

C · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Immobility after major surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Virchow's triad is stasis of blood, vessel wall injury and hypercoagulability. Immobility, long journeys and heart failure cause stasis. Surgery and trauma injure vessel walls. Oestrogen, cancer, pregnancy and inherited thrombophilias increase coagulability.

Odpowiedź

A · Immobility after major surgery
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

Dlaczego to jest odpowiedź

A valid do-not-attempt-CPR decision means CPR is not attempted. Other appropriate care continues, the senior team and family are informed and the patient is cared for with dignity. Nurses should check that the decision is valid and applies to the situation.

Odpowiedź

D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Poniżej około 185/110 mmHg

Dlaczego to jest odpowiedź

Wiele wytycznych wymaga ciśnienia krwi poniżej 185/110 mmHg przed trombolizą i poniżej 180/105 mmHg przez 24 godziny po niej, ponieważ bardzo wysokie ciśnienie zwiększa ryzyko transformacji krwotocznej. Wyższe wartości najpierw ostrożnie się obniża.

Odpowiedź

B · Poniżej około 185/110 mmHg
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can increase the effect of ADH, leading to water retention and hyponatraemia. Severe hyponatraemia causes confusion and seizures. The drug and sodium need urgent medical review.

Odpowiedź

B · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Chlorhexidine skin preparation

Dlaczego to jest odpowiedź

Common causes of perioperative anaphylaxis include neuromuscular blockers, antibiotics, chlorhexidine and latex. Allergies are documented, and suspected reactions are investigated afterwards.

Odpowiedź

B · Chlorhexidine skin preparation
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Burn wound infection with sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

Burn patients are at high risk of infection. Wound changes with systemic deterioration suggest sepsis, needing urgent escalation, cultures, IV antibiotics and wound review. The hypermetabolic state causes mild fever, but not these wound changes.

Odpowiedź

A · Burn wound infection with sepsis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Iron deficiency anaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.

Odpowiedź

B · Iron deficiency anaemia
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)

Dlaczego to jest odpowiedź

Gorączka matki, tachykardia płodu, tkliwość macicy, a czasem cuchnący płyn sugerują zakażenie wewnątrzowodniowe. Wymaga szybkiego zgłoszenia, antybiotyków zgodnie ze zleceniem i planu porodu.

Odpowiedź

D · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension

Dlaczego to jest odpowiedź

In children diagnosed later, Hirschsprung disease causes chronic constipation, abdominal distension, poor growth and thin, ribbon-like, foul-smelling stools. Most cases are found in the newborn period with delayed meconium.

Odpowiedź

C · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · An urgent full blood count to look for leukaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pallor (low red cells), bruising (low platelets), infections or fever (abnormal white cells) and bone pain from marrow expansion together suggest leukaemia. An urgent full blood count and blood film are needed.

Odpowiedź

A · An urgent full blood count to look for leukaemia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Acute stress disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute stress disorder lasts from 3 days to 1 month after a trauma. If symptoms last longer than 1 month, PTSD is diagnosed. ICD-11 does not have this diagnosis and describes an acute stress reaction as a normal response rather than a disorder.

Odpowiedź

A · Acute stress disorder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "Large studies have found no link between vaccines and autism."

Dlaczego to jest odpowiedź

Large, well-conducted studies have found no link between vaccines and autism, and the paper that first claimed a link was retracted. Autism is a neurodevelopmental condition with strong genetic contributions.

Odpowiedź

D · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 35,7 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

96,3 − 32 = 64,3

Pomnóż przez 5/9

T = 64,3·5/9 = 35,72 ≈ 35,7 °C

Odpowiedź

T = 35,7 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 207,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
¼ szklanka = 0,25·240 = 60 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL

Dodaj

V = 45 + 90 + 60 + 12,5 = 207,5 mL

Odpowiedź

V = 207,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 800 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

30·80 = 2400 mg

Na dawkę

D = 2400/3 = 800 mg

Odpowiedź

D = 800 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,69 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 3450/5000 = 0,69 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,69 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 0,5·60 = 30 gtt/min

Odpowiedź

R = 30 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 160 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

400/50 = 8 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 8·20 = 160 mg/h

Odpowiedź

D = 160 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 4,9 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

60·82 = 4 920 szt.

Objętość

V = 4920/1000 = 4,92 ≈ 4,9 mL

Odpowiedź

V = 4,9 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

10·60 = 600 mcg/h

Szybkość pompy

R = 600/32 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Odpowiedź

R = 18,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 515 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 120 = 220 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1470 mL

Suma wydalonych

275 + 400 + 130 + 150 = 955 mL

Bilans

B = 1470 − 955 = 515 mL

Odpowiedź

B = 515 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,1 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL pozostało

Druga część

250/80 = 3,125 h

Czas całkowity

t = 2 + 3,125 = 5,125 ≈ 5,1 h

Odpowiedź

t = 5,1 h

To około 5 h 08 min, więc worek skończy się około 21:08.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa → 3
M: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja) → 5

Dodaj

GCS = 3 + 3 + 5 = 11

Ciężkość

GCS 11 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 1 + 1 + 1 + 1 + 3 = 11

Poziom ryzyka

11 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 293 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·130 + 23,8 + 9,6 = 293,4 ≈ 293 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 293 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 25,98 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,21·713 − 47/0,8 = 149,7 − 58,75 = 90,98 mmHg

Gradient

A–a = 90,98 − 65 = 25,98 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 25,98 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: regularny (0,80 s) z wyjątkiem pobudzeń przedwczesnych i przerwy po każdym z nich.
3. Załamki P: dodatnie przed każdym wąskim zespołem QRS; brak przed przedwczesnymi szerokimi pobudzeniami.
4. Odstęp PR: 0,16 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s w pobudzeniach zatokowych; pobudzenia przedwczesne są szerokie (0,16 s) i dziwaczne, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.

Interpretacja

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Odpowiedź

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 42 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 21 małych kratek = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 na minutę

Częstość komór

R–R = 36 małych kratek = 1,44 s → 1500 ÷ 36 = 41,67 ≈ 42 na minutę

Odpowiedź

częstość komór = 42 bpm

Odpowiedź

częstość komór = 42 bpm

Blok AV III stopnia z wąskozespołowym rytmem zastępczym węzłowym (zwykle 40–60 na minutę).

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions