Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo make sure all patients eat the same meal at once
  2. BTo let patients eat without interruptions, with help where needed
  3. CTo stop visitors from bringing any food into hospital
  4. DTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ARecord it and recheck at the next routine time
  2. BGive a sedative to calm the confusion
  3. CLet the patient sleep, as they are probably tired
  4. DTreat it as deterioration and escalate urgently
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

How should the urethral meatus be cared for in a patient with an indwelling urinary catheter?

  1. AWith routine hygiene, using soap and water during daily washing
  2. BWith daily bladder irrigation using an antibiotic solution through the catheter
  3. CWith antiseptic cream applied to the meatus every shift
  4. DBy sliding the catheter in and out a little to clean it
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient has a rash, and both smallpox and chickenpox are considered. Which finding suggests smallpox?

  1. AA rash that is very itchy and starts on the trunk
  2. BLesions at different stages, most dense on the trunk
  3. CSmall crops of new lesions appearing over several days in a row
  4. DLesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AGive the usual dose and recheck the INR next month
  2. BEncourage the patient to take aspirin for pain
  3. CGive a double dose to correct the result
  4. DHold the warfarin dose and inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which patient needs airborne precautions rather than droplet precautions?

  1. AA child with chickenpox (varicella)
  2. BA child with pertussis (whooping cough)
  3. CA teenager with mumps
  4. DAn adult with influenza
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?

  1. AKeep using the old patch with the new one
  2. BAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
  3. CApply the patch to broken skin for faster effect
  4. DCut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which drug group is first-line for a prolonged convulsive seizure?

  1. ABenzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
  2. BBeta-blockers, such as bisoprolol or atenolol
  3. CAntihistamines, such as chlorphenamine
  4. DOpioids, such as morphine or diamorphine, given intravenously
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA sure sign that the cancer has been fully cured
  2. BA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
  3. CA normal change after surgery that needs no follow-up
  4. DPossible recurrence that needs further assessment
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with severe sepsis is oozing blood from IV sites. Platelets 40 × 10³/µL, fibrinogen low, D-dimer very high, PT and aPTT both prolonged. Which condition fits best?

  1. ADisseminated intravascular coagulation (DIC)
  2. BHeparin-induced thrombocytopenia (HIT)
  3. CHemophilia A (factor VIII deficiency)
  4. DImmune thrombocytopenic purpura (ITP)
11.FarmakologiaŚredni

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. APupil size and hearing
  2. BBowel sounds and urine colour
  3. CRespiratory rate and level of sedation
  4. DBlood glucose and temperature, checked before each dose
12.FarmakologiaTrudny

A 19-year-old woman is starting isotretinoin for severe acne. Which requirement is most important?

  1. AReliable contraception and pregnancy tests, as it is highly teratogenic
  2. BTaking the drug only at weekends
  3. CA high-vitamin A diet to boost the effect
  4. DWeekly hearing tests and monthly eye examinations during treatment
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. AConstipation
  2. BDiarrhoea
  3. CHair loss
  4. DDry cough
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z potwierdzoną zakrzepicą żył głębokich łydki rozpoczął leczenie przeciwzakrzepowe w dawce leczniczej i pyta, czy musi leżeć w łóżku. Jaka jest najdokładniejsza odpowiedź?

  1. ANogę należy masować przed każdym spacerem
  2. BChodzenie jest niedozwolone do czasu całkowitego rozpuszczenia skrzepliny
  3. CKonieczny jest ścisły odpoczynek w łóżku przez co najmniej dwa tygodnie
  4. DPo rozpoczęciu leczenia zwykle zachęca się do chodzenia w miarę tolerancji
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is levodopa combined with carbidopa (or benserazide)?

  1. ATo add a separate effect that reduces the resting tremor directly
  2. BTo prevent tolerance from developing to levodopa over time
  3. CTo make levodopa cross into the brain more slowly and evenly
  4. DTo stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient had rapid-acting insulin before lunch, then vomited the meal 15 minutes later. What should the nurse do?

  1. AMonitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
  2. BGive the evening long-acting insulin early to balance it
  3. CGive another insulin dose because the meal was lost
  4. DIgnore it, because vomiting raises blood glucose
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which neutrophil count indicates severe neutropenia?

  1. AAbove 10 × 109/L
  2. BAbove 2,0 × 109/L
  3. CBelow 0,5 × 109/L
  4. DBelow 7,5 × 109/L
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38,9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. AA side effect of the analgesia given
  2. BThe appendicitis has settled by itself
  3. CPerforation with peritonitis
  4. DSimple constipation that needs a laxative
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

The fetus is in the left occiput anterior position. Where is the fetal heart usually heard best?

  1. AAbove the umbilicus on the mother's right side
  2. BDirectly over the fundus
  3. CBelow the umbilicus on the mother's left side
  4. DAbove the umbilicus on the mother's left side
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. AOesophageal atresia
  2. BRenal agenesis
  3. CFetal growth from maternal diabetes only
  4. DPost-term pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Po zastrzyku 4-letnie dziecko domaga się plastra na miejscu wkłucia. Jak to wyjaśnić?

  1. ADzieci w wieku przedszkolnym dobrze rozumieją anatomię i chcą utrzymać miejsce w czystości
  2. BDziecko jest uparte i należy je zignorować
  3. CDziecko jest uczulone na zastrzyk
  4. DDzieci w wieku przedszkolnym boją się uszkodzenia ciała i mogą myśleć, że ich wnętrze może się wylać
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A newborn becomes deeply cyanotic within hours of birth and does not improve with oxygen. A prostaglandin infusion is started. What is its purpose?

  1. ATo keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
  2. BTo close the ductus arteriosus and send all blood through the lungs
  3. CTo dilate the airways so that oxygen can reach the alveoli
  4. DTo strengthen heart muscle contraction and raise blood pressure
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient taking valproate is starting lamotrigine. Why must lamotrigine be increased especially slowly?

  1. AValproate makes lamotrigine work faster, so the dose must be increased quickly
  2. BValproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
  3. CThe two drugs together cause severe hair growth
  4. DLamotrigine will lower the valproate level until it has no effect
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"What are your thoughts about the options you have?"
  2. B"No, divorce would only make things worse for you."
  3. C"You should ask your doctor what to do about it."
  4. D"Yes, I think you'd be happier without him."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 10 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 10 mg/h. Wyraź tę szybkość dawki D w mcg/min. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 34 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

34 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
42 kg133 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 133 cm wzrostu i waży 42 kg. Zlecono 250 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

133 cm42 kg250 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL15 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 28 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

28 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
25 000 szt.250 mLheparin? mL/h60 kg16 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 25 000 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 16 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 60 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 000 szt./250 mL16 szt./kg/h60 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h84 kg10 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 10 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 84 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min84 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLwoda250 mLgalaretka100 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz150 mLmocz250 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

mleko: 100 mLwoda: 250 mLgalaretka: 100 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mLmocz: 150 mLmocz: 250 mLwymiociny: 250 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL650 mL przetoczono80 mL/h20:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 20:00 przetoczono już 650 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL650 mL przetoczono80 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 38 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVtachykardia zatokowatrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1częstoskurcz nadkomorowy (SVT)częstoskurcz komorowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1tachykardia zatokowa
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  3. 3częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
  4. 4częstoskurcz komorowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV II stopnia typu IIblok AV III stopnia (całkowity)blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II. Którą interpretację możesz obronić na podstawie tego jednego zapisu? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV II stopnia typu II
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Odpowiedź

B · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Treat it as deterioration and escalate urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Odpowiedź

D · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · With routine hygiene, using soap and water during daily washing

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine perineal hygiene with soap and water is recommended. Antiseptic creams and routine irrigation do not reduce infection, and moving the catheter in and out carries organisms into the bladder.

Odpowiedź

A · With routine hygiene, using soap and water during daily washing
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs

Dlaczego to jest odpowiedź

In smallpox, lesions develop at the same stage in any one area and are densest on the face and extremities. In chickenpox, crops appear at different stages and are densest on the trunk.

Odpowiedź

D · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Hold the warfarin dose and inform the provider

Dlaczego to jest odpowiedź

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Odpowiedź

D · Hold the warfarin dose and inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · A child with chickenpox (varicella)

Dlaczego to jest odpowiedź

Varicella spreads by the airborne route (and contact), so it needs an airborne infection isolation room. Influenza, pertussis and mumps are spread mainly by droplets.

Odpowiedź

A · A child with chickenpox (varicella)
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.

Odpowiedź

B · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam

Dlaczego to jest odpowiedź

Benzodiazepines enhance GABA and are first-line for seizures lasting over five minutes. If seizures continue, second-line antiepileptic drugs are given and senior help is needed.

Odpowiedź

A · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Possible recurrence that needs further assessment

Dlaczego to jest odpowiedź

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.

Odpowiedź

D · Possible recurrence that needs further assessment
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Dlaczego to jest odpowiedź

In DIC, widespread clotting consumes platelets and clotting factors, so PT and aPTT are prolonged and fibrinogen falls, while clot breakdown raises the D-dimer. ITP lowers platelets only, and hemophilia A prolongs only the aPTT.

Odpowiedź

A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Respiratory rate and level of sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Odpowiedź

C · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Reliable contraception and pregnancy tests, as it is highly teratogenic

Dlaczego to jest odpowiedź

Isotretinoin causes severe birth defects. Pregnancy prevention programmes require effective contraception and regular pregnancy tests before, during and after treatment.

Odpowiedź

A · Reliable contraception and pregnancy tests, as it is highly teratogenic
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Odpowiedź

A · Constipation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Po rozpoczęciu leczenia zwykle zachęca się do chodzenia w miarę tolerancji

Dlaczego to jest odpowiedź

Wczesne uruchamianie przy skutecznym leczeniu przeciwzakrzepowym nie zwiększa ryzyka zatorowości płucnej i może zmniejszać ból, obrzęk i zespół pozakrzepowy. Rutynowy odpoczynek w łóżku nie jest już zalecany. Masażu chorej nogi należy unikać.

Odpowiedź

D · Po rozpoczęciu leczenia zwykle zachęca się do chodzenia w miarę tolerancji
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbidopa blocks the enzyme that converts levodopa to dopamine in the periphery. More levodopa reaches the brain, so a lower dose works, and side effects such as nausea and low blood pressure are reduced.

Odpowiedź

D · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk

Dlaczego to jest odpowiedź

The insulin will lower glucose without the carbohydrate it was meant to cover, so a hypo is likely. The nurse checks glucose often, offers carbohydrate the patient can keep down and escalates; IV glucose may be needed.

Odpowiedź

A · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Below 0,5 × 109/L

Dlaczego to jest odpowiedź

A neutrophil count below 0,5 × 109/L (500/mm³) is severe neutropenia, with a high risk of life-threatening infection. Fever in this setting is treated as neutropenic sepsis.

Odpowiedź

C · Below 0,5 × 109/L
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Perforation with peritonitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Odpowiedź

C · Perforation with peritonitis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Below the umbilicus on the mother's left side

Dlaczego to jest odpowiedź

The fetal heart is heard most clearly through the fetal back. In a cephalic LOA position, that is in the lower left quadrant. In breech presentations, it is usually heard above the umbilicus.

Odpowiedź

C · Below the umbilicus on the mother's left side
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Oesophageal atresia

Dlaczego to jest odpowiedź

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Odpowiedź

A · Oesophageal atresia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Dzieci w wieku przedszkolnym boją się uszkodzenia ciała i mogą myśleć, że ich wnętrze może się wylać

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci w wieku przedszkolnym mają ograniczone rozumienie ciała i boją się urazu oraz okaleczenia. Plaster uspokaja je, że ciało jest znów „zamknięte”.

Odpowiedź

D · Dzieci w wieku przedszkolnym boją się uszkodzenia ciała i mogą myśleć, że ich wnętrze może się wylać
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix

Dlaczego to jest odpowiedź

In duct-dependent lesions such as transposition of the great arteries, the open ductus lets blood mix between the circulations until surgery. Prostaglandin E1 keeps the duct open; the baby is monitored for apnoea.

Odpowiedź

A · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash

Dlaczego to jest odpowiedź

Valproate inhibits the metabolism of lamotrigine, roughly doubling its levels. Because lamotrigine rash, including Stevens-Johnson syndrome, is linked to rapid dose increases, a slower titration is used.

Odpowiedź

B · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "What are your thoughts about the options you have?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Odpowiedź

A · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 208 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

6·12 + 10 = 82 in

Cale na centymetry

h = 82·2,54 = 208,3 ≈ 208 cm

Odpowiedź

h = 208 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 166,7 mcg/min

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Oblicz

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Odpowiedź

D = 166,7 mcg/min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3,4 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2·34 = 68 mg

Objętość

V = 68/20 = 3,4 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 3,4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 311,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(133·42/3600) = √1,552 = 1,246 m²

Dawka

D = 250·1,246 = 311,4 mg

Odpowiedź

D = 311,4 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·60/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 6,7 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

28·60/15 = 112 mL/h

Pozostały czas

t = 750/112 = 6,696 ≈ 6,7 h

Odpowiedź

t = 6,7 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 9,6 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

16·60 = 960 szt./h

Stężenie

25 000/250 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 960/100 = 9,6 mL/h

Odpowiedź

R = 9,6 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 31,5 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

10·84 = 840 mcg/min
840·60 = 50400 mcg/h

Szybkość pompy

R = 50400/1600 = 31,5 mL/h

Odpowiedź

R = 31,5 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 1170 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 250 + 100 = 450 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1820 mL

Suma wydalonych

150 + 250 + 250 = 650 mL

Bilans

B = 1820 − 650 = 1170 mL

Odpowiedź

B = 1170 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 4,4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 650 = 350 mL

Czas

t = 350/80 = 4,375 ≈ 4,4 h

Odpowiedź

t = 4,4 h

To około 4 h 23 min, więc worek skończy się około 00:23.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 65

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 0 + 10 + 0 = 65

Odpowiedź

MFS = 65
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 1 + 2 + 1 + 3 + 2 = 10

Poziom ryzyka

10 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|59 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,9 = 25,9 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 47,6 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·38 + 21 = 47,6 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 47,6 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC. Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 6 małych kratek, 1500 ÷ 6 ≈ 250 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,24 s.
3. Załamki P: niewidoczne; przy tej częstości są ukryte w zespołach QRS lub w załamkach T.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s), więc rytm pochodzi z miejsca powyżej komór.

Interpretacja

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Odpowiedź

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Blok AV 2:1: przy dwóch załamkach P na jeden QRS żadne dwa przewiedzione załamki P nie następują po sobie, więc nie widać, czy PR wydłużałby się (typ I), czy pozostawałby stały (typ II) przed nieprzewiedzionym załamkiem P. Z jednego zapisu nazywa się to blokiem AV 2:1; o typie decyduje dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia. Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale żaden nie jest dowodem.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 42 małych kratek, 1500 ÷ 42 ≈ 36 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,68 s.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,84 s, 71 na minutę), dwa na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,20 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,12 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Dlaczego typ pozostaje otwarty

Co drugi załamek P nie jest przewiedziony, więc żadne dwa przewiedzione pobudzenia nie następują po sobie i wydłużenie PR nigdy nie mogłoby być widoczne.
blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Odpowiedź

blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale rozstrzygnąć może tylko dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions