Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jak mierzy się czas powrotu włośniczkowego?

  1. AMierzy się czas między dwoma uderzeniami serca na monitorze kardiologicznym i porównuje go z tętnem na tętnicy promieniowej
  2. BUciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia
  3. CLiczy się tętno na nadgarstku przez 15 sekund
  4. DŚwieci się latarką w oko i obserwuje źrenicę
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

On the morning of surgery, a patient who signed the consent form says they do not understand what the operation involves. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that signing the form is enough for consent to be valid
  2. BInform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
  3. CSend the patient to theatre, as the form is already signed
  4. DExplain the operation's risks themselves and go ahead
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?

  1. AKeep the cane well out to the side, away from the body
  2. BHold the cane in the right hand, on the stronger side
  3. CMove the cane and the right leg forward together
  4. DHold the cane in the left hand, on the weaker side
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. AReprogram the pump and finish the shift before reporting
  2. BStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  3. CDouble the rate to correct for the error
  4. DLeave it running and check the glucose at the next routine time
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Według Emergency Severity Index, który pacjent otrzymuje najwyższy poziom pilności?

  1. APacjent z możliwym złamaniem kostki
  2. BPacjent z bólem w klatce piersiowej i prawidłowymi parametrami życiowymi
  3. CNieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami
  4. DPacjent z bólem gardła od trzech dni i prawidłowymi parametrami życiowymi
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A child who had a tonsillectomy this morning is swallowing again and again while asleep. What should the nurse suspect?

  1. AA sore throat from the breathing tube
  2. BNormal swallowing during sleep
  3. CBleeding from the operation site
  4. DHunger after fasting for surgery
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which examination findings suggest a large pleural effusion on one side?

  1. AWheeze heard over both lungs
  2. BNormal breath sounds and normal percussion
  3. CDull percussion and reduced breath sounds over the lung base
  4. DA hyper-resonant chest with the trachea pulled towards that side
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?

  1. ALet the child interpret to save time
  2. BAsk the patient to sign the form without explanation
  3. CArrange a professional interpreter
  4. DUse gestures and proceed
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with an upper gastrointestinal bleed has a BUN of 48 mg/dL (urea 17 mmol/L) and a normal creatinine. What is the most likely explanation?

  1. AThe kidneys have suddenly lost most of their function
  2. BThe liver has stopped making urea because of the bleeding
  3. CSkeletal muscle is breaking down because of the blood loss
  4. DDigested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with a serum albumin of 1,9 g/dL (19 g/L) has signs of phenytoin toxicity, although the total phenytoin level is in the usual range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin makes the liver clear phenytoin much faster
  2. BLow albumin stops phenytoin from crossing into the brain
  3. CLow albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
  4. DLow albumin makes the total level falsely high in all cases
11.FarmakologiaŚredni

A parent will give a liquid medicine to a child at home. Which advice is safest?

  1. AUse the oral syringe or measuring cup supplied with it
  2. BUse any kitchen teaspoon
  3. CMix the dose into a full bottle of milk
  4. DEstimate the dose by pouring the liquid into a small cup
12.FarmakologiaTrudny

Łączenie kilku leków wydłużających odstęp QT zwiększa ryzyko której zagrażającej życiu arytmii?

  1. ATachykardii zatokowej
  2. BCzęstoskurczu typu torsades de pointes
  3. CMigotania przedsionków
  4. DBloku przedsionkowo-komorowego I stopnia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA dilated ventricle that cannot contract strongly
  2. BA stiff ventricle that fills poorly in diastole
  3. CA blocked pulmonary artery
  4. DA leaking aortic valve
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During a cardiac arrest, the monitor shows an organised rhythm, but there is no pulse. What should the team do?

  1. ADeliver an unsynchronised shock at once and then check the pulse
  2. BContinue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
  3. CStop CPR, because an organised rhythm on the monitor means recovery
  4. DGive adenosine to slow the rhythm down
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

O jakim działaniu niepożądanym należy poinformować pacjenta przyjmującego długotrwale fenytoinę?

  1. AWypadanie włosów na głowie u niemal każdego pacjenta
  2. BStopniowa, trwała utrata słuchu
  3. CUtrata masy ciała i nietolerancja ciepła
  4. DPrzerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

An adult stares blankly for about a minute, smacks their lips and fumbles with their clothes. Afterwards they are confused for ten minutes and remember nothing. Which seizure type fits best?

  1. AFocal impaired awareness seizure
  2. BMyoclonic seizure
  3. CAtonic (drop) seizure with a fall
  4. DAbsence seizure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Czym jest niedrożność porażenna (paralytic ileus)?

  1. AZakażenie ściany jelita z gorączką
  2. BUtrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody
  3. CSkręt jelita grubego odcinający jego ukrwienie
  4. DZablokowanie światła jelita przez guz
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

During bowel preparation, an older patient becomes dizzy and confused. Blood tests show sodium 127 mmol/L. What should the nurse do?

  1. AEncourage plain water only, as much as possible
  2. BGive the rest of the preparation more quickly
  3. CStop the preparation and escalate to the medical team
  4. DRecord it and continue as planned, as this is expected
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Która zmienność linii podstawowej jest uznawana za umiarkowaną (prawidłową)?

  1. AAmplituda 6–25/min
  2. BAmplituda 0–2/min
  3. CAmplituda powyżej 25/min
  4. DAmplituda 3–5/min
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. APrepare her for an emergency caesarean
  2. BCheck for bladder distension and empty the bladder
  3. CStart an oxytocin infusion
  4. DIncrease the rate of the epidural
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child's tonic–clonic seizure has stopped and she is drowsy. What should the nurse do?

  1. ALeave her alone in a dark room to sleep it off
  2. BGive her a drink straight away to prevent dehydration
  3. CWake her fully every few minutes and ask her to stand up and walk around
  4. DPlace her in the recovery position and monitor airway and breathing
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Które zlecenie powinna zakwestionować pielęgniarka u dziecka z neutropenią po chemioterapii?

  1. AStaranna higiena rąk przed każdym kontaktem
  2. BNatychmiastowe zgłaszanie temperatury 38 °C lub wyższej
  3. CMonitorowanie temperatury w dole pachowym lub w jamie ustnej
  4. DMierzenie temperatury w odbycie co 4 godziny
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?

  1. ASplitting by the patient
  2. BTransference
  3. CDiagnostic overshadowing
  4. DPositive reinforcement
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient taking venlafaxine has started a second serotonergic medicine. She is restless, sweating, has a fast pulse and twitching muscles. What should the nurse do first?

  1. AHold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
  2. BEncourage her to walk or exercise in the garden to relieve the restlessness and muscle twitching
  3. CGive the next dose of venlafaxine as planned
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and check her again tomorrow
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C105,8 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 105,8 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

105,8 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
5,5 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik glikemii wynosi 5,5 mmol/L. Używając 1 mmol/L = 18 mg/dL dla glukozy, oblicz c w mg/dL z dokładnością do liczby całkowitej.

5,5 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 10 kg ma zlecone 10 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

10 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 1,36 mg. Ampułka zawiera 2000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

1,36 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

250 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg100 mL10 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 10 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/100 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
25 000 szt.500 mLheparin? mL/h78 kg18 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 25 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 18 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 78 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 000 szt./500 mL18 szt./kg/h78 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h65 kg10 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 65 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 10 mcg/min. Worek zawiera 8 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

8 mg/250 mL10 mcg/min65 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka100 mLmleko200 mLzupa150 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz400 mLmocz150 mLmocz400 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

galaretka: 100 mLmleko: 200 mLzupa: 150 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 150 mL/hstart 13:30trazem​ = ? h120 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 13:30 z prędkością 120 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 150 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL120 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 40/min, przytomny, temperatura 37,6 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 14SpO₂ 99%powietrzeSBP 112HR 40AT 37,6 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 110/min, przytomny, temperatura 37,7 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 98%powietrzeSBP 130HR 110AT 37,7 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,16, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,16PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354581HCO₃⁻mmol/L222633ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,23, PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,23PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)rytm stymulowany, brak przechwyceniarytm stymulowany dwujamowo (AV)rytm zatokowy z szerokim zespołem QRS

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2rytm stymulowany, brak przechwycenia
  3. 3rytm stymulowany dwujamowo (AV)
  4. 4rytm zatokowy z szerokim zespołem QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Uciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Uciśnij opuszkę palca lub mostek, zwolnij i policz sekundy do powrotu zabarwienia. Wydłużony czas sugeruje słabą perfuzję obwodową, np. we wstrząsie lub odwodnieniu.

Odpowiedź

B · Uciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Consent is valid only if the patient understands the procedure, risks and alternatives. The nurse advocates for the patient and asks the person doing the procedure to discuss it again.

Odpowiedź

B · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Hold the cane in the right hand, on the stronger side

Dlaczego to jest odpowiedź

The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.

Odpowiedź

B · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Odpowiedź

B · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Nieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami

Dlaczego to jest odpowiedź

Nieprzytomny pacjent z oddechem agonalnym wymaga natychmiastowego zabezpieczenia dróg oddechowych i wsparcia oddychania, czyli poziom 1 ESI. Ból w klatce piersiowej z prawidłowymi parametrami życiowymi to wysokie ryzyko (poziom 2), a pozostali to niższe poziomy.

Odpowiedź

C · Nieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Bleeding from the operation site

Dlaczego to jest odpowiedź

Frequent swallowing after tonsillectomy is a classic sign of bleeding. The nurse checks the throat with a light, looks at vital signs and reports at once.

Odpowiedź

C · Bleeding from the operation site
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base

Dlaczego to jest odpowiedź

Fluid in the pleural space muffles breath sounds and makes percussion stony dull. A large effusion may push the trachea away from the affected side.

Odpowiedź

C · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Arrange a professional interpreter

Dlaczego to jest odpowiedź

Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.

Odpowiedź

C · Arrange a professional interpreter
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood in the upper gut is digested, and the absorbed protein is converted to urea, so the BUN rises out of proportion to the creatinine. Reduced kidney blood flow from volume loss can add to the rise.Sprawdzono w: BUN - blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin

Dlaczego to jest odpowiedź

Phenytoin is highly protein bound, and only the free drug is active. When albumin is low, more phenytoin is free, so toxicity can occur with a "normal" total level. A free phenytoin level or a corrected level helps.Sprawdzono w: Phenytoin · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Antiepileptic Drug Monitoring · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Odpowiedź

C · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Use the oral syringe or measuring cup supplied with it

Dlaczego to jest odpowiedź

Kitchen spoons are inaccurate and can cause under- or overdosing. Oral syringes in millilitres are the most accurate, and mixing doses into a whole bottle risks the child not getting the full dose.

Odpowiedź

A · Use the oral syringe or measuring cup supplied with it
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Częstoskurczu typu torsades de pointes

Dlaczego to jest odpowiedź

Długi odstęp QT opóźnia repolaryzację i może wywołać torsades de pointes, które może przejść w migotanie komór. Leki takie jak niektóre makrolidy, leki przeciwpsychotyczne i przeciwarytmiczne zwiększają to ryzyko.

Odpowiedź

B · Częstoskurczu typu torsades de pointes
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Dlaczego to jest odpowiedź

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Odpowiedź

B · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable

Dlaczego to jest odpowiedź

Pulseless electrical activity is a non-shockable rhythm. Treatment is high-quality CPR, adrenaline as soon as possible and repeated, and a search for reversible causes (the 4 Hs and 4 Ts, such as hypoxia, hypovolaemia, tension pneumothorax and tamponade). Shocks are only for VF and pulseless VT.

Odpowiedź

B · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Przerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej

Dlaczego to jest odpowiedź

Fenytoina często powoduje przerost dziąseł, a także hirsutyzm, grubienie rysów twarzy oraz, przy wysokich stężeniach, ataksję, oczopląs i senność. Dobra opieka stomatologiczna zmniejsza problemy z dziąsłami. Stężenia monitoruje się, ponieważ lek ma wąski przedział terapeutyczny.

Odpowiedź

D · Przerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Focal impaired awareness seizure

Dlaczego to jest odpowiedź

Focal impaired awareness seizures often come from the temporal lobe. They last about a minute or two, with automatisms such as lip smacking and fumbling, and are followed by confusion. Absence seizures are shorter and have no postictal phase.

Odpowiedź

A · Focal impaired awareness seizure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Utrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedrożność porażenna to niedrożność czynnościowa, w której perystaltyka ustaje, często po operacji jamy brzusznej, przy stosowaniu opioidów, zakażeniu lub zaburzeniach elektrolitowych (zwłaszcza niskim potasie). Szmery jelitowe są osłabione lub nieobecne.

Odpowiedź

B · Utrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Stop the preparation and escalate to the medical team

Dlaczego to jest odpowiedź

Bowel preparation can cause dehydration and electrolyte disturbance, including hyponatraemia, especially in older people. Confusion with low sodium needs prompt medical review, and further prep is withheld until assessed.

Odpowiedź

C · Stop the preparation and escalate to the medical team
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Amplituda 6–25/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Zmienność umiarkowana (6–25/min) świadczy o natlenionym płodzie z prawidłowo działającym autonomicznym układem nerwowym. Zmienność minimalna (5/min lub mniej) albo jej brak może oznaczać niedotlenienie, sen lub działanie leków; ponad 25/min to zmienność wyraźna.

Odpowiedź

A · Amplituda 6–25/min
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Check for bladder distension and empty the bladder

Dlaczego to jest odpowiedź

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Odpowiedź

B · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

After a seizure, the child is placed on her side to keep the airway clear and let saliva drain. Breathing, colour and level of response are monitored, and nothing is given by mouth until she is fully alert.

Odpowiedź

D · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Mierzenie temperatury w odbycie co 4 godziny

Dlaczego to jest odpowiedź

W neutropenii unika się pomiarów temperatury w odbycie, lewatyw i czopków, ponieważ mogą uszkodzić błonę śluzową i umożliwić bakteriom przedostanie się do krwi. Gorączka w neutropenii jest stanem nagłym.

Odpowiedź

D · Mierzenie temperatury w odbycie co 4 godziny
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Diagnostic overshadowing

Dlaczego to jest odpowiedź

Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.

Odpowiedź

C · Diagnostic overshadowing
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

These signs suggest serotonin syndrome. The first steps are to stop the serotonergic drugs and get urgent medical review; supportive care and monitoring follow, and severe cases need intensive care.

Odpowiedź

A · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 41 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

105,8 − 32 = 73,8

Pomnóż przez 5/9

T = 73,8·5/9 = 41 °C

Odpowiedź

T = 41 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 99 mg/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 5,5·18 = 99 mg/dL

Odpowiedź

c = 99 mg/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 4 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 10·10 = 100 mg

Objętość

V = 100/25 = 4 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,68 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

1,36 mg = 1360 mcg

Objętość

V = 1360/2000 = 0,68 mL

Odpowiedź

V = 0,68 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 250·60/600 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 100 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/100 = 10 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 10·10 = 100 mg/h

Odpowiedź

D = 100 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 28,1 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

18·78 = 1 404 szt./h

Stężenie

25 000/500 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1404/50 = 28,08 ≈ 28,1 mL/h

Odpowiedź

R = 28,1 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

10·60 = 600 mcg/h

Szybkość pompy

R = 600/32 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Odpowiedź

R = 18,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1450 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 200 + 150 = 450 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1450 mL

Odpowiedź

I = 1450 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 3,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·2 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL pozostało

Druga część

260/150 = 1,733 h

Czas całkowity

t = 2 + 1,733 = 3,733 ≈ 3,7 h

Odpowiedź

t = 3,7 h

To około 3 h 44 min, więc worek skończy się około 17:14.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 40/min → 3
przytomny (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3

Odpowiedź

NEWS2 = 3
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 110/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,16: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 69 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: ostra na tle przewlekłej

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·4,1 = 28,1 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·4,1 = 38,35 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 33 mmol/L → ostra na tle przewlekłej

Odpowiedź

ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,448 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,38/√0,72 = 0,38/0,8485 = 0,448 s

Odpowiedź

QTc = 0,448 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (448 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 21 małych kratek, 1500 ÷ 21 ≈ 71 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,84 s.
3. Załamki P: każdy załamek P następuje po własnym impulsie stymulatora (stymulacja przedsionka).
4. Odstęp AV: drugi impuls pojawia się 0,20 s po pierwszym (zaprogramowane opóźnienie AV).
5. QRS: 0,14 s, szeroki, tuż po drugim impulsie (stymulacja komory).

Interpretacja

rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Odpowiedź

rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Stymulowany QRS jest z natury szeroki; nie nazywaj go blokiem odnogi pęczka Hisa ani rytmem komorowym.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions