Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should dentures be cleaned to avoid breaking them?

  1. ABy soaking them in very hot water to sterilise them
  2. BWith an abrasive cleaning powder to remove stains
  3. COver an empty, hard sink so they can be seen clearly
  4. DOver a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Why is the level of sedation a useful early warning in a patient on opioids?

  1. AIncreasing sedation usually comes before respiratory depression
  2. BSedation means the opioid dose is too low
  3. CSedation shows that the pain has completely gone and the dose is right
  4. DSedation only occurs after the breathing has stopped
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has orthostatic hypotension. Which teaching helps to prevent falls?

  1. ASit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
  2. BAvoid drinking fluids in the morning to reduce trips to the toilet
  3. CGet out of bed quickly so the dizziness passes sooner
  4. DStand up straight after a hot shower to increase blood flow
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Na oddziale w szafie z zapasem oddziałowym przechowuje się fiolki ze stężonym chlorkiem potasu. Dlaczego wiele wytycznych dotyczących bezpieczeństwa odradza takie postępowanie?

  1. AChlorek potasu jest zbyt drogi, by trzymać go w ogólnym zapasie oddziałowym
  2. BChlorek potasu należy zawsze podawać doustnie
  3. CFiolki z chlorkiem potasu tracą ważność w ciągu doby od otwarcia
  4. DOmyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Którego pacjenta pielęgniarka powinna zobaczyć jako pierwszego po raporcie?

  1. APacjenta z chorobą zwyrodnieniową stawów, który zgłasza poranną sztywność każdego ranka
  2. BPacjenta przyjmującego lek moczopędny, który oddał 400 mL moczu od godz. 08:00
  3. CPacjenta, który chce pomocy w prysznicu, zanim przyjdą goście
  4. DPacjenta ze świeżym opatrunkiem gipsowym, który mówi, że stopa jest drętwa, a palce zimne
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. AGloves and a gown only
  2. BA surgical mask
  3. CA fit-tested N95 respirator
  4. DNothing, if the trip is short
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  2. BPeak flow readings
  3. CWeekly temperature and a single blood glucose reading
  4. DMonthly HbA1c
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. AIt changes the type of insulin given
  2. BThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  3. CThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
  4. DPharmacists cannot dispense insulin written that way
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?

  1. AHbA1c and lipid panel
  2. BTSH and free T4
  3. CSerum sodium and chloride
  4. DPlatelet count and PT/INR
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

An older adult with type 2 diabetes is drowsy and very dehydrated. Glucose 920 mg/dL (51 mmol/L), serum osmolality 350 mOsm/kg, pH 7,36, urine ketones negative or trace. Which condition fits best?

  1. AHyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
  2. BSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  3. CMetformin-related lactic acidosis
  4. DDiabetic ketoacidosis (DKA)
11.FarmakologiaŚredni

Do czego służy dawka nasycająca?

  1. ADo szybkiego osiągnięcia docelowego stężenia w osoczu
  2. BDo sprawdzenia reakcji alergicznej
  3. CDo zmniejszenia działań niepożądanych na początku leczenia
  4. DDo spowolnienia wchłaniania leku
12.FarmakologiaTrudny

Z jakiego efektu najbardziej znana jest katastrofa talidomidowa z przełomu lat 50. i 60. XX wieku i do czego doprowadziła?

  1. ADo ciężkich wad kończyn u dzieci; do zaostrzenia badań i regulacji leków
  2. BDo głuchoty u dzieci; do zakończenia badań na zwierzętach
  3. CDo zawałów serca u osób starszych; do początku leków generycznych
  4. DDo niewydolności wątroby u dorosłych; do zakazu wszystkich leków uspokajających
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient arrives with suspected cardiac chest pain. How soon should a 12-lead ECG be recorded?

  1. AThe following morning
  2. BOnly after the troponin result is available
  3. CWithin about 10 minutes of arrival
  4. DWithin 2 hours of arrival
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient had 40 minutes of chest pain at rest. The ECG shows ST depression without ST elevation, and the troponin is rising. What is the diagnosis?

  1. AAcute pericarditis
  2. BNon-ST-elevation myocardial infarction
  3. CST-elevation myocardial infarction (STEMI)
  4. DStable angina
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

In the first trimester of pregnancy, why is propylthiouracil often preferred to carbimazole for hyperthyroidism?

  1. ACarbimazole has a higher risk of birth defects early on
  2. BPropylthiouracil works faster than any other drug
  3. CPropylthiouracil has no side effects at all
  4. DCarbimazole cannot cross into the mother's blood
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent po udarze z osłabieniem prawostronnym jest gotowy do przeniesienia z łóżka na fotel. Które podejście jest najbezpieczniejsze?

  1. APodciągnąć pacjenta za prawe ramię i nadgarstek
  2. BUstawić fotel po lewej stronie i obrócić się w jego kierunku
  3. CUstawić fotel po prawej stronie i podnosić za słabą rękę
  4. DPoprosić pacjenta, by sam wstał i podszedł do fotela
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dlaczego pacjentów uczy się podtrzymywania rany brzucha poduszką podczas kaszlu?

  1. APrzyspiesza gojenie brzegów skóry
  2. BZmniejsza to ból i napięcie, więc mogą skutecznie kaszleć
  3. CZastępuje potrzebę regularnej analgezji
  4. DOsłabia kaszel, więc rana nie jest narażona
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient on warfarin has a major upper GI bleed with an INR of 5. Which treatment should the nurse anticipate to reverse the warfarin?

  1. AOral aspirin to balance the clotting system quickly
  2. BMore warfarin to stabilise the INR
  3. CProthrombin complex concentrate with IV vitamin K
  4. DProtamine sulfate on its own
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 16 weeks has an amniocentesis. Which instruction after the procedure is correct?

  1. AReport fever, leaking fluid or bleeding
  2. BNo follow-up is needed for any symptoms
  3. CDrink no fluids for 24 hours
  4. DBed rest is required for 2 weeks
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta ze stanem przedrzucawkowym ma kilkakrotnie zmierzone ciśnienie tętnicze 168/112 mmHg w odstępie 15 minut. Jakie jest właściwe postępowanie?

  1. APodać jej dużą szklankę wody
  2. BPozwolić jej spokojnie odpoczywać na lewym boku i ponownie zmierzyć ciśnienie za 4 godziny, zanim to zgłosi
  3. CZachęcić ją, aby leżała płasko i odpoczywała
  4. DNiezwłocznie powiadomić lekarza, aby można było bez opóźnienia rozpocząć leczenie hipotensyjne
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

When is airway clearance (chest physiotherapy) best done for a child with cystic fibrosis?

  1. AOnly at bedtime, lying flat after the evening meal
  2. BBefore meals, or well after eating
  3. CStraight after a large meal, when the child has more energy
  4. DOnly on days when the child has a fever
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Rodzic odmawia zalecanej szczepionki dla niemowlęcia z powodu obaw o działania niepożądane. Jakie jest najlepsze początkowe podejście pielęgniarskie?

  1. APowiedzieć rodzicowi, że dziecko nie będzie już leczone w przychodni, jeśli nie zostanie zaszczepione
  2. BWysłuchać obaw, przekazać jasne informacje oparte na dowodach naukowych i udokumentować rozmowę
  3. CUnikać tego tematu podczas przyszłych wizyt
  4. DPodać szczepionkę mimo to, gdy rodzic jest rozproszony
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which preparation is usual before electroconvulsive therapy (ECT)?

  1. ANo preparation, because the patient stays fully awake during ECT
  2. BStopping all regular medicines for 2 weeks before the first treatment
  3. CEating a large meal to prevent low blood sugar during the seizure
  4. DFasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient in DBT feels a strong urge to self-harm after a distressing phone call. Which DBT skill module is designed to help her get through this moment without making things worse?

  1. AInterpersonal effectiveness
  2. BCognitive restructuring of core beliefs
  3. CSystematic desensitisation
  4. DDistress tolerance
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
8 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 8 lb 12 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

8 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
5 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 5 mcg/min. Wyraź tę szybkość dawki D w mg/h.

5 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
103 kgBSA = 1,91 m²135 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 103 kg ma powierzchnię ciała 1,91 m². Zlecono 135 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

103 kgBSA = 1,91 m²135 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
45 kg131 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 131 cm wzrostu i waży 45 kg. Zlecono 175 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

131 cm45 kg175 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL60 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL3 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
150 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 8 godzin. Po 6 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 150 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

500 mL / 8 hpo 6 h: 150 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL80 szt./kg · 109 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 80 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 109 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

80 szt./kg109 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
250 mg250 mLdobutamine? mL/h104 kg10 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 250 mg w 250 mL. Zlecenie to 10 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 104 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 mg/250 mL10 mcg/kg/min104 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata200 mLmleko240 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz150 mLmocz450 mLmocz150 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

herbata: 200 mLmleko: 240 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mLmocz: 150 mLmocz: 450 mLmocz: 150 mLwymiociny: 250 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL80 mL/hstart 07:3013:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 07:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:00?

500 mL80 mL/h07:30 → 13:00
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 97% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 132/min, przytomny, temperatura 37,8 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 97%O₂SBP 110HR 132AT 37,8 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 138, Cl⁻ 87 oraz HCO₃⁻ 13 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 87 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/L
wskaźnik delta =
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Over a sink lined with a towel or partly filled with water

Dlaczego to jest odpowiedź

Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.

Odpowiedź

D · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Increasing sedation usually comes before respiratory depression

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients usually become drowsy before their breathing slows dangerously. Checking sedation with a simple scale alongside respiratory rate allows early action.

Odpowiedź

A · Increasing sedation usually comes before respiratory depression
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly

Dlaczego to jest odpowiedź

Changing position slowly, dangling the legs first and getting up with help give the circulation time to adjust. Rapid standing, heat and dehydration make orthostatic hypotension worse.

Odpowiedź

A · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężony chlorek potasu podany nierozcieńczony lub zbyt szybko może zatrzymać serce. Usunięcie koncentratu z ogólnego zapasu oddziałowego i stosowanie gotowych do użycia worków z roztworem jest powszechnie zalecanym środkiem bezpieczeństwa.

Odpowiedź

D · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Pacjenta ze świeżym opatrunkiem gipsowym, który mówi, że stopa jest drętwa, a palce zimne

Dlaczego to jest odpowiedź

Drętwienie i zimne palce pod opatrunkiem gipsowym sugerują zaburzenia krążenia, być może zespół ciasnoty przedziałów powięziowych, który w ciągu godzin może spowodować trwałe uszkodzenie. Pozostałe objawy są oczekiwane lub rutynowe.

Odpowiedź

D · Pacjenta ze świeżym opatrunkiem gipsowym, który mówi, że stopa jest drętwa, a palce zimne
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · A surgical mask

Dlaczego to jest odpowiedź

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Odpowiedź

B · A surgical mask
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Dlaczego to jest odpowiedź

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Odpowiedź

A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Dlaczego to jest odpowiedź

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Odpowiedź

C · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Platelet count and PT/INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Sprawdzono w: Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Platelet count and PT/INR
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)

Dlaczego to jest odpowiedź

HHS causes extreme hyperglycemia and high osmolality with severe dehydration, but enough insulin is present to prevent significant ketosis, so the pH is near normal. DKA has ketones and acidosis; SIADH has low osmolality.Sprawdzono w: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Osmolality blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Do szybkiego osiągnięcia docelowego stężenia w osoczu

Dlaczego to jest odpowiedź

Dawka nasycająca wypełnia objętość dystrybucji, by skuteczne stężenie osiągnąć od razu, zamiast czekać 4–5 okresów półtrwania na stan stacjonarny.

Odpowiedź

A · Do szybkiego osiągnięcia docelowego stężenia w osoczu
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Do ciężkich wad kończyn u dzieci; do zaostrzenia badań i regulacji leków

Dlaczego to jest odpowiedź

Talidomid spowodował wady kończyn (fokomelię) u tysięcy dzieci. Katastrofa doprowadziła do ostrzejszych zasad badania bezpieczeństwa leków, także w ciąży, oraz do systemów zgłaszania działań niepożądanych.

Odpowiedź

A · Do ciężkich wad kończyn u dzieci; do zaostrzenia badań i regulacji leków
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Within about 10 minutes of arrival

Dlaczego to jest odpowiedź

A 12-lead ECG should be recorded and interpreted within about 10 minutes of first contact, because STEMI needs immediate reperfusion. Repeat ECGs are taken if the pain changes or continues. Troponin results take longer and should not delay the ECG.

Odpowiedź

C · Within about 10 minutes of arrival
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Non-ST-elevation myocardial infarction

Dlaczego to jest odpowiedź

An NSTEMI is an acute coronary syndrome with myocardial necrosis (rising troponin) but no persistent ST elevation; ST depression or T wave inversion may be seen. It is treated with antiplatelets, anticoagulation and angiography based on risk, rather than emergency reperfusion.

Odpowiedź

B · Non-ST-elevation myocardial infarction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Carbimazole has a higher risk of birth defects early on

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbimazole is linked to congenital abnormalities when used in early pregnancy, so propylthiouracil is often used in the first trimester. Propylthiouracil can cause serious liver injury, so it is not preferred at other times.

Odpowiedź

A · Carbimazole has a higher risk of birth defects early on
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Ustawić fotel po lewej stronie i obrócić się w jego kierunku

Dlaczego to jest odpowiedź

Przenoszenie w kierunku silniejszej strony jest bezpieczniejsze, ponieważ pacjent może obciążyć i obrócić się na zdrowej nodze. Ciągnięcie za słabą rękę może spowodować podwichnięcie barku i ból. Należy stosować się do zaleceń fizjoterapeuty i używać odpowiednich pomocy.

Odpowiedź

B · Ustawić fotel po lewej stronie i obrócić się w jego kierunku
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Zmniejsza to ból i napięcie, więc mogą skutecznie kaszleć

Dlaczego to jest odpowiedź

Podtrzymanie nacięcia zmniejsza ból i napięcie na ranie, dzięki czemu pacjent może głęboko oddychać i skutecznie kaszleć, aby usunąć wydzielinę i zapobiec zakażeniu płuc. Potrzebna jest także odpowiednia analgezja.

Odpowiedź

B · Zmniejsza to ból i napięcie, więc mogą skutecznie kaszleć
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Prothrombin complex concentrate with IV vitamin K

Dlaczego to jest odpowiedź

Major bleeding on warfarin is treated by stopping it and giving prothrombin complex concentrate for rapid reversal with IV vitamin K for a lasting effect. Protamine reverses heparin, not warfarin.

Odpowiedź

C · Prothrombin complex concentrate with IV vitamin K
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Report fever, leaking fluid or bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

After amniocentesis, she should report fever, leaking fluid, bleeding, severe cramps or reduced movements. Rh-negative women receive anti-D. Normal activity can usually resume soon.

Odpowiedź

A · Report fever, leaking fluid or bleeding
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Niezwłocznie powiadomić lekarza, aby można było bez opóźnienia rozpocząć leczenie hipotensyjne

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadciśnienie w zakresie ciężkim (skurczowe co najmniej 160 lub rozkurczowe co najmniej 110) w ciąży zwiększa ryzyko udaru i musi być leczone pilnie, najlepiej w ciągu godziny, lekami takimi jak labetalol, hydralazyna lub nifedypina, zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

D · Niezwłocznie powiadomić lekarza, aby można było bez opóźnienia rozpocząć leczenie hipotensyjne
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Before meals, or well after eating

Dlaczego to jest odpowiedź

Airway clearance is done regularly, usually once or twice a day, and timed before meals or at least an hour after eating to avoid vomiting. It is part of daily care, not only when the child is unwell.

Odpowiedź

B · Before meals, or well after eating
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Wysłuchać obaw, przekazać jasne informacje oparte na dowodach naukowych i udokumentować rozmowę

Dlaczego to jest odpowiedź

Poznanie konkretnych obaw rodzica i przekazanie wyważonych, rzetelnych informacji jest najskuteczniejszym podejściem. Szczepienie wymaga świadomej zgody; decyzję i rozmowę dokumentuje się, a do tematu można wrócić później.

Odpowiedź

B · Wysłuchać obaw, przekazać jasne informacje oparte na dowodach naukowych i udokumentować rozmowę
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Fasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given

Dlaczego to jest odpowiedź

ECT is given under brief general anaesthesia with a muscle relaxant, so pre-procedure fasting is needed. Vital signs, consent and removal of dentures, jewellery and nail varnish are checked as per policy.

Odpowiedź

D · Fasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Distress tolerance

Dlaczego to jest odpowiedź

Distress tolerance skills help a person cope with intense emotion in a crisis without acting on harmful urges, for example through distraction, self-soothing or changing body temperature.

Odpowiedź

D · Distress tolerance
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,98 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

12 oz/16 = 0,75 lb
8 + 0,75 = 8,75 lb

Funty na kilogramy

m = 8,75/2,2 = 3,977 ≈ 3,98 kg

Odpowiedź

m = 3,98 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 0,3 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 5 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 5·60/1000 = 0,3 mg/h

Odpowiedź

D = 0,3 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 257,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 135·1,91 = 257,8 mg

Odpowiedź

D = 257,8 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 223,9 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(131·45/3600) = √1,637 = 1,28 m²

Dawka

D = 175·1,28 = 223,9 mg

Odpowiedź

D = 223,9 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 83 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 250·60/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Odpowiedź

R = 83 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 83 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/8 = 62,5 mL/h

Nowa szybkość

R = 150/2 = 75 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (75 − 62,5)/62,5·100% = 20%

Odpowiedź

Δ = 20%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 1,7 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

80·109 = 8 720 szt.

Objętość

V = 8720/5000 = 1,744 ≈ 1,7 mL

Odpowiedź

V = 1,7 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 62,4 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

10·104 = 1040 mcg/min
1040·60 = 62400 mcg/h

Szybkość pompy

R = 62400/1000 = 62,4 mL/h

Odpowiedź

R = 62,4 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 540 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 240 = 440 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
suma przyjętych = 1540 mL

Suma wydalonych

150 + 450 + 150 + 250 = 1000 mL

Bilans

B = 1540 − 1000 = 540 mL

Odpowiedź

B = 540 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 60 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:30 → 13:00 = 5,5 h

Przetoczona objętość

80·5,5 = 440 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 440 = 60 mL

Odpowiedź

V = 60 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 9

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 9

Odpowiedź

B = 9
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
na tlenie → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 132/min → 3
przytomny (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 3 + 0 + 0 = 6
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 2,364

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 138 − (87 + 13) = 38

Wskaźnik delta

(38 − 12)/(24 − 13) = 26/11 = 2,364

Odpowiedź

wskaźnik delta = 2,364

Powyżej 2: dodatkowa zasadowica metaboliczna.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,377 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,32/√0,72 = 0,32/0,8485 = 0,377 s

Odpowiedź

QTc = 0,377 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (377 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: całkowicie nieregularny, R–R od 0,68 do 0,94 s bez żadnego wzorca.
3. Załamki P: brak; linia podstawowa pokazuje drobne nieregularne fale migotania.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

rytm → migotanie przedsionków

Odpowiedź

rytm

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions