Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

When measuring a wound, how is the length usually taken?

  1. AFrom the wound to the nearest joint
  2. BIn whichever direction is shortest
  3. CIn the head-to-toe direction across the longest part
  4. DAround the edge of the wound with a tape measure
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Before giving a PRN dose of oral morphine, which assessment is most important?

  1. AThe respiratory rate and level of sedation
  2. BThe patient's weight and height, recorded on admission
  3. CThe patient's blood glucose level
  4. DThe patient's last bowel movement
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Jak ciasno powinien być założony pas na nadgarstek?

  1. ANa tyle ciasno, aby spowolnić tętno na nadgarstku
  2. BJak najciaśniej, aby pacjent nie mógł poruszać ręką
  3. CNa tyle luźno, aby między pasem a skórą zmieściły się dwa palce
  4. DNa tyle luźno, aby dłoń pacjenta mogła się wysunąć
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Które podejście najlepiej zapobiega zakażeniu układu moczowego związanemu z cewnikiem, gdy cewnik jest wyraźnie potrzebny?

  1. ATrzymanie worka na łóżku, na wysokości pęcherza
  2. BRegularne odłączanie worka, aby łatwiej go opróżniać
  3. CZakładanie w warunkach aseptycznych, system zamknięty i codzienna ocena wskazań
  4. DCodzienna wymiana cewnika, aby był czysty i bez osadów
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
  2. B“I will blow into it as hard and fast as I can.”
  3. C“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
  4. D“I will use it several times every hour while awake.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. AA normal effect of the anesthetic
  2. BAcute kidney injury with no urine made
  3. CUrinary retention
  4. DDehydration from fasting before surgery
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Drabina analgetyczna WHO zaleca:

  1. APrzechodzenie od leków nieopioidowych do słabych, a potem silnych opioidów w miarę nasilania się bólu
  2. BPodawanie leków przeciwbólowych dopiero, gdy ból staje się silny
  3. CStosowanie w bólu nowotworowym wyłącznie metod niefarmakologicznych
  4. DRozpoczynanie u wszystkich pacjentów od silnych opioidów
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent z cewnikiem żyły centralnej nagle staje się duszny i hipotensyjny podczas odłączania linii w pozycji siedzącej. Jakie powikłanie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AZapalenie żyły
  2. BHipoglikemia
  3. CZapalenie płuc
  4. DZator powietrzny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Która zmiana w EKG wiąże się z hipokalcemią?

  1. AWysokie, szpiczaste załamki T
  2. BWydłużony odstęp QT
  3. CSkrócony odstęp QT
  4. DWyraźna fala delta
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?

  1. AHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
  2. BThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
  3. CHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
  4. DThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
11.FarmakologiaŚredni

A patient with difficulty swallowing is prescribed several tablets. Which one should not be crushed?

  1. AA tablet that the pharmacist says may be crushed
  2. BA plain aspirin dispersible tablet
  3. CA modified-release (extended-release) tablet
  4. DA plain paracetamol tablet
12.FarmakologiaTrudny

Lithium taken in the first trimester of pregnancy has been linked to which type of birth defect?

  1. ACleft lip and palate only
  2. BLimb defects similar to thalidomide
  3. CHeart malformations, such as Ebstein's anomaly
  4. DNeural tube defects such as spina bifida
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass I
  2. BClass III
  3. CClass IV
  4. DClass II
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent przyjmujący apiksaban z powodu migotania przedsionków ma zaplanowaną operację. Które stwierdzenie odzwierciedla prawidłową praktykę?

  1. AWstrzymać go na określony czas, w zależności od ryzyka krwawienia i czynności nerek
  2. BOdstawia się go, a następnie odwraca doustną witaminą K
  3. CZawsze kontynuuje się go do rana w dniu operacji
  4. DOdstawić go dwa tygodnie przed operacją i zastąpić warfaryną
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with Graves' eye disease has gritty eyes and swelling around them in the morning. Which advice is most appropriate?

  1. ASmoking more will not affect the eyes
  2. BRub the eyes firmly each morning to reduce the swelling
  3. CStay in bright sunlight to dry the eyes
  4. DUse lubricating drops and sleep with the head raised
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

An adult stares blankly for about a minute, smacks their lips and fumbles with their clothes. Afterwards they are confused for ten minutes and remember nothing. Which seizure type fits best?

  1. AAtonic (drop) seizure with a fall
  2. BMyoclonic seizure
  3. CFocal impaired awareness seizure
  4. DAbsence seizure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dlaczego tabletki o zmodyfikowanym uwalnianiu lub dojelitowe mogą nie działać dobrze u pacjenta z ileostomią?

  1. ASzybki pasaż oznacza, że mogą przejść, zanim uwolnią lek
  2. BPacjenci z ileostomią nie mogą przyjmować żadnych leków doustnych
  3. CStomia wchłania lek zbyt szybko do krwi
  4. DEnzymy z ileostomii niszczą każdy rodzaj leków doustnych
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Four patients are on a gastroenterology ward. Which should the nurse see first?

  1. AA patient with stable ulcerative colitis asking about diet
  2. BA patient with GORD who wants an antacid
  3. CA patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
  4. DA patient with an ileostomy waiting to change the pouch
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A pregnant woman taking iron says her stools have turned black. What is the best response?

  1. ATell her to double the dose of the tablets
  2. BExplain that this is an expected effect of iron
  3. CTell her to stop the iron immediately
  4. DAdvise her to go to the emergency department now
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt always becomes type 1 diabetes after birth
  2. BIt will continue unless she stops breastfeeding
  3. CIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
  4. DIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które działanie pielęgniarskie jest najbardziej pomocne u niemowlęcia z zapaleniem oskrzelików?

  1. ARutynowe antybiotyki
  2. BUkładanie niemowlęcia płasko na brzuchu do snu, aby wydzielina mogła spływać z dróg oddechowych
  3. CWstrzymanie wszystkich karmień do czasu poprawy
  4. DDelikatne odsysanie nosa przed karmieniem oraz monitorowanie nawodnienia i saturacji
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Który objaw u 9-miesięcznego niemowlęcia wymaga najszybszej dalszej oceny rozwoju?

  1. ANiemowlę jeszcze nie chodzi
  2. BNiemowlę jest nieśmiałe wobec obcych
  3. CNiemowlę używa tylko jednej ręki i ignoruje drugą
  4. DNiemowlę jeszcze nie mówi wyraźnych słów
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Jaką radę dotyczącą soli i płynów powinien otrzymać pacjent przyjmujący lit?

  1. ACodziennie przyjmować tabletki z solą
  2. BStosować ścisłą dietę niskosodową i pić jak najmniej płynów, zwłaszcza w upały
  3. CPić jak najmniej wody
  4. DUtrzymywać stałe, prawidłowe spożycie soli i pić wystarczająco dużo płynów, zwłaszcza w upały lub w chorobie
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

An older patient receiving haloperidol for agitation has an episode of fainting and palpitations. Which test does the nurse expect to be ordered first?

  1. AA liver function test
  2. BA white blood cell count with differential
  3. CAn ECG to look for a prolonged QT interval
  4. DA serum lithium level
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C95,7 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 95,7 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

95,7 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tsp · 4/dobę · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tsp zawiesiny doustnej co 6 godzin przez 5 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

½ tspco 6 godzin5 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 28 kg ma zlecone 2,5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

28 kg2,5 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 1000 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

1000 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg100 mL30 mL/h? mg/h

Worek zawiera 400 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 30 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

400 mg/100 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
20 000 szt.500 mLheparin? mL/h66 kg14 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 20 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 14 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 66 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

20 000 szt./500 mL14 szt./kg/h66 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h98 kg10 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 10 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 98 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min98 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka120 mLherbata240 mLwoda240 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz150 mLmocz225 mLmocz375 mLdren z rany60 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 55 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

55 kg8 hmocz: 150 mLmocz: 225 mLmocz: 375 mLdren z rany: 60 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL300 mL przetoczono120 mL/h13:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 120 mL/h. O 13:00 przetoczono już 300 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL300 mL przetoczono120 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 90/54 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 38,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 99%powietrzeSBP 90HR 82AT 38,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej zasadowicy oddechowej HCO₃⁻ maleje o 5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ jest poniżej 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222615dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,31, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L, przy Na⁺ 146 i Cl⁻ 96 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,31PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/LNa⁺ 146 mmol/LCl⁻ 96 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje rytm zatokowy z jedną pauzą. Zmierz pauza, czyli odstęp R–R przez pauzę, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
pauza = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zmierz odstęp P–P i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · In the head-to-toe direction across the longest part

Dlaczego to jest odpowiedź

Using the body's head-to-toe axis for length and side-to-side for width keeps measurements consistent between nurses, so changes in size are meaningful.

Odpowiedź

C · In the head-to-toe direction across the longest part
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · The respiratory rate and level of sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids can cause sedation and respiratory depression. Checking breathing and alertness before each dose, as well as the pain score, keeps the patient safe.

Odpowiedź

A · The respiratory rate and level of sedation
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Na tyle luźno, aby między pasem a skórą zmieściły się dwa palce

Dlaczego to jest odpowiedź

Możliwość wsunięcia dwóch palców pod pas zapewnia bezpieczne unieruchomienie bez odcięcia krążenia i uszkodzenia skóry. Krążenie, czucie i skórę kontroluje się często.

Odpowiedź

C · Na tyle luźno, aby między pasem a skórą zmieściły się dwa palce
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Zakładanie w warunkach aseptycznych, system zamknięty i codzienna ocena wskazań

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapobieganie CAUTI obejmuje aseptyczne założenie, system zamknięty z workiem poniżej poziomu pęcherza i swobodnym odpływem oraz codzienną ocenę, aby cewnik usunąć, gdy tylko przestanie być potrzebny. Częsta wymiana i przerywanie systemu zamkniętego zwiększają ryzyko zakażenia.

Odpowiedź

C · Zakładanie w warunkach aseptycznych, system zamknięty i codzienna ocena wskazań
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · “I will blow into it as hard and fast as I can.”

Dlaczego to jest odpowiedź

An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.

Odpowiedź

B · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Urinary retention

Dlaczego to jest odpowiedź

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Odpowiedź

C · Urinary retention
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Przechodzenie od leków nieopioidowych do słabych, a potem silnych opioidów w miarę nasilania się bólu

Dlaczego to jest odpowiedź

Drabina prowadzi od leków nieopioidowych (takich jak paracetamol) do słabych, a następnie silnych opioidów, z lekami wspomagającymi na każdym stopniu. W bólu przewlekłym preferuje się regularne dawkowanie.

Odpowiedź

A · Przechodzenie od leków nieopioidowych do słabych, a potem silnych opioidów w miarę nasilania się bólu
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Zator powietrzny

Dlaczego to jest odpowiedź

Zator powietrzny może wystąpić, gdy linia centralna jest otwarta na powietrze. Zaciśnij linię, w miarę możliwości ułóż pacjenta na lewym boku z głową niżej, podaj tlen w dużym przepływie i wezwij pomoc.

Odpowiedź

D · Zator powietrzny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Wydłużony odstęp QT

Dlaczego to jest odpowiedź

Niski wapń wydłuża odstęp QT, co może prowadzić do groźnych zaburzeń rytmu. Wysoki wapń skraca odstęp QT, a szpiczaste załamki T są typowe dla hiperkaliemii.

Odpowiedź

B · Wydłużony odstęp QT
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · A modified-release (extended-release) tablet

Dlaczego to jest odpowiedź

Crushing modified-release products destroys the release mechanism and can cause toxic peaks. Enteric-coated tablets should also not be crushed; the pharmacist can advise on liquid or other forms.

Odpowiedź

C · A modified-release (extended-release) tablet
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Heart malformations, such as Ebstein's anomaly

Dlaczego to jest odpowiedź

First-trimester lithium is associated with a small increased risk of cardiac malformations, classically Ebstein's anomaly. Women of childbearing age need counselling and specialist planning before pregnancy.

Odpowiedź

C · Heart malformations, such as Ebstein's anomaly
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Class III

Dlaczego to jest odpowiedź

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Odpowiedź

B · Class III
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Wstrzymać go na określony czas, w zależności od ryzyka krwawienia i czynności nerek

Dlaczego to jest odpowiedź

Ponieważ działanie DOAC ustępuje w ciągu dni, zwykle wstrzymuje się je na określony czas przed operacją (często 1–3 dni), w zależności od ryzyka krwawienia związanego z zabiegiem i czynności nerek; zastępowanie heparyną zwykle nie jest potrzebne. Witamina K nie odwraca działania DOAC.

Odpowiedź

A · Wstrzymać go na określony czas, w zależności od ryzyka krwawienia i czynności nerek
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Use lubricating drops and sleep with the head raised

Dlaczego to jest odpowiedź

Lubricating drops protect the cornea, raising the head at night reduces swelling, and sunglasses help with light sensitivity. Smoking strongly worsens thyroid eye disease, so stopping is advised.

Odpowiedź

D · Use lubricating drops and sleep with the head raised
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Focal impaired awareness seizure

Dlaczego to jest odpowiedź

Focal impaired awareness seizures often come from the temporal lobe. They last about a minute or two, with automatisms such as lip smacking and fumbling, and are followed by confusion. Absence seizures are shorter and have no postictal phase.

Odpowiedź

C · Focal impaired awareness seizure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Szybki pasaż oznacza, że mogą przejść, zanim uwolnią lek

Dlaczego to jest odpowiedź

Bez jelita grubego pasaż jelitowy jest szybszy, więc preparaty o powolnym uwalnianiu lub powlekane mogą być słabo wchłaniane. Resztki tabletek mogą pojawiać się w worku. Farmaceuta może zaproponować alternatywne postacie leku.

Odpowiedź

A · Szybki pasaż oznacza, że mogą przejść, zanim uwolnią lek
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy

Dlaczego to jest odpowiedź

New confusion and drowsiness in cirrhosis may be hepatic encephalopathy with a precipitant such as bleeding or infection, and the airway may be at risk. The others are stable.

Odpowiedź

C · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Explain that this is an expected effect of iron

Dlaczego to jest odpowiedź

Iron supplements commonly make stools dark green or black. This is harmless, unlike tarry stools with signs of bleeding such as dizziness.

Odpowiedź

B · Explain that this is an expected effect of iron
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Dlaczego to jest odpowiedź

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Odpowiedź

C · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Delikatne odsysanie nosa przed karmieniem oraz monitorowanie nawodnienia i saturacji

Dlaczego to jest odpowiedź

Opieka w zapaleniu oskrzelików ma charakter podtrzymujący: udrażnianie nosa, wspieranie karmienia i nawodnienia oraz podawanie tlenu, gdy saturacja jest niska. Antybiotyki nie pomagają w wirusowym zapaleniu oskrzelików.

Odpowiedź

D · Delikatne odsysanie nosa przed karmieniem oraz monitorowanie nawodnienia i saturacji
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Niemowlę używa tylko jednej ręki i ignoruje drugą

Dlaczego to jest odpowiedź

Wyraźna preferencja jednej ręki przed około 18. miesiącem życia może wskazywać na osłabienie po drugiej stronie, np. w porażeniu mózgowym. Brak chodu, lęk przed obcymi i brak wyraźnych słów są typowe w wieku 9 miesięcy.

Odpowiedź

C · Niemowlę używa tylko jednej ręki i ignoruje drugą
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Utrzymywać stałe, prawidłowe spożycie soli i pić wystarczająco dużo płynów, zwłaszcza w upały lub w chorobie

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy traci się sód lub płyny (pocenie się, wymioty, biegunka, dieta niskosodowa), nerki zatrzymują więcej litu i jego stężenie rośnie. Stałe spożycie soli i płynów utrzymuje stabilne stężenia.

Odpowiedź

D · Utrzymywać stałe, prawidłowe spożycie soli i pić wystarczająco dużo płynów, zwłaszcza w upały lub w chorobie
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · An ECG to look for a prolonged QT interval

Dlaczego to jest odpowiedź

Haloperidol and several other antipsychotics can prolong the QT interval, which increases the risk of dangerous ventricular arrhythmias. Fainting and palpitations need an ECG and a check of potassium and magnesium.

Odpowiedź

C · An ECG to look for a prolonged QT interval
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 35,4 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

95,7 − 32 = 63,7

Pomnóż przez 5/9

T = 63,7·5/9 = 35,39 ≈ 35,4 °C

Odpowiedź

T = 35,4 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 50 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Cała kuracja

V = 2,5 mL × 4/dobę × 5 = 50 mL

Odpowiedź

V = 50 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2,5·28 = 70 mg

Objętość

V = 70/10 = 7 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 1000/5000 = 0,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,2 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 8 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 500·10/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Odpowiedź

R = 8 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 8 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 120 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

400/100 = 4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 4·30 = 120 mg/h

Odpowiedź

D = 120 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 23,1 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

14·66 = 924 szt./h

Stężenie

20 000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 924/40 = 23,1 mL/h

Odpowiedź

R = 23,1 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 29,4 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

10·98 = 980 mcg/min
980·60 = 58800 mcg/h

Szybkość pompy

R = 58800/2000 = 29,4 mL/h

Odpowiedź

R = 29,4 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,7 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

150 + 225 + 375 = 750 mL

Na kilogram na godzinę

U = 750/(55·8) = 1,705 ≈ 1,7 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,7 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 1,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 300 = 200 mL

Czas

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Odpowiedź

t = 1,7 h

To około 1 h 40 min, więc worek skończy się około 14:40.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 18

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 4 + 1 + 4 + 4 + 2 = 18

Odpowiedź

B = 18
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 16 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|24 − 40| = 16 mmHg → 1,6 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,6 = 16 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 16 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa zasadowica metaboliczna

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 146 − (96 + 15) = 35

Wskaźnik delta

(35 − 12)/(24 − 15) = 2,556
dodatkowa zasadowica metaboliczna

Odpowiedź

dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: pauza = 1,52 s

Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pomiar

38 małych kratek od R do R przez pauzę

Zamień

pauza = 38 × 0,04 s = 1,52 s

Porównaj z P–P

1,52 ÷ 0,92 ≈ 1,7 cykli P–P, nie liczba całkowita

Odpowiedź

pauza = 1,52 s

W pauzie nie ma załamka P, a pauza nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P: zatrzymanie zatokowe. Pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazywałaby na blok zatokowo-przedsionkowy.

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 75 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 20 małych kratek = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 na minutę

Częstość komór

R–R = 30 małych kratek = 1,20 s → 1500 ÷ 30 = 50 ≈ 50 na minutę

Odpowiedź

częstość przedsionków = 75 bpm

Odpowiedź

częstość przedsionków = 75 bpm

Blok AV III stopnia z wąskozespołowym rytmem zastępczym węzłowym (zwykle 40–60 na minutę).

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions