Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

When using a metered-dose inhaler without a spacer, what should the patient do straight after inhaling the dose?

  1. ABreathe out hard through the mouthpiece
  2. BRinse the mouth before breathing in
  3. CHold their breath for about 10 seconds
  4. DTake another dose at once without pausing
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses a blood transfusion that the team believes is needed. Which two ethical principles are in conflict?

  1. AVeracity and non-maleficence
  2. BJustice and veracity
  3. CAutonomy and beneficence
  4. DFidelity and justice
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Czytnik kodów kreskowych ostrzega, że lek nie zgadza się z kartą pacjenta. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APominąć ostrzeżenie i podać lek
  2. BZeskanować opaskę innego pacjenta
  3. CPodać lek i zgłosić ostrzeżenie później w trakcie zmiany
  4. DZatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s cardiac monitor alarms often because of artifact, and a colleague suggests turning the alarm off. What is the best response?

  1. AKeep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
  2. BDisconnect the monitor overnight so the patient can sleep
  3. CTurn the alarm off and check the monitor screen at the nurses’ station every hour instead
  4. DTurn the alarm volume down as low as it will go
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AAsk the patient to lie still for another hour
  2. BMassage the uterus firmly for ten minutes
  3. CHelp the patient empty her bladder
  4. DGive a dose of oxytocin straight away
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?

  1. AUse the room number as the main identifier
  2. BCheck two identifiers against the wristband and the medication record
  3. CAsk a nursing assistant which patient is which
  4. DAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient is admitted with cellulitis of the leg. Why might the nurse mark the edge of the redness on the skin?

  1. ATo monitor whether the infection is spreading or improving
  2. BTo show the surgeon exactly where to make the incision
  3. CTo help the patient find the sore area
  4. DTo mark the site for an injection
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. AHypokalaemia
  2. BA urinary tract infection spreading to the back
  3. CMetastatic spinal cord compression
  4. DSimple mechanical back pain
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with schizophrenia is starting clozapine. Which laboratory value must be monitored regularly?

  1. ASerum lithium level
  2. BInternational normalized ratio
  3. CAbsolute neutrophil count
  4. DSerum amylase
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse prepares a patient for a 2-hour oral glucose tolerance test tomorrow morning. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll fast overnight but can drink plain water"
  2. B"I can have a light breakfast before the test"
  3. C"I'll avoid smoking until the test is over"
  4. D"I'll stay seated during the test if I can"
11.FarmakologiaŚredni

A 19-year-old starts an SSRI for depression. Which is most important for the nurse to monitor during the first weeks?

  1. ANew or worsening suicidal thoughts or agitation
  2. BBlood glucose before every meal and at bedtime
  3. CDaily bowel movements only
  4. DHearing loss and tinnitus
12.FarmakologiaTrudny

Z jakiego efektu najbardziej znana jest katastrofa talidomidowa z przełomu lat 50. i 60. XX wieku i do czego doprowadziła?

  1. ADo ciężkich wad kończyn u dzieci; do zaostrzenia badań i regulacji leków
  2. BDo zawałów serca u osób starszych; do początku leków generycznych
  3. CDo niewydolności wątroby u dorosłych; do zakazu wszystkich leków uspokajających
  4. DDo głuchoty u dzieci; do zakończenia badań na zwierzętach
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Które badanie laboratoryjne służy do dostosowywania wlewu heparyny niefrakcjonowanej?

  1. AStężenie D-dimerów
  2. BStężenie fibrynogenu w surowicy
  3. CAPTT (lub aktywność anty-Xa)
  4. DINR (międzynarodowy współczynnik znormalizowany)
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Godzinę po operacji kardiochirurgicznej dren śródpiersiowy odprowadził 350 mL jasnoczerwonej krwi, a częstość serca rośnie. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AZapisać objętość i kontynuować kontrole co godzinę
  2. BZacisnąć dren, aby zatrzymać dalszą utratę krwi
  3. CNatychmiast zgłosić zespołowi chirurgicznemu
  4. DMocno wyciskać przewód co pięć minut
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AThey should take very cold baths to reverse the damage
  2. BHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  3. CHot baths cause new areas of damage in the brain
  4. DThis shows that the disease has entered a new progressive stage
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with known back pain says they now cannot feel the skin between their legs and have not passed urine for 12 hours. What should happen?

  1. AAdvice to rest at home and take stronger painkillers
  2. BA routine physiotherapy appointment next week
  3. CA laxative and review in the clinic in a month
  4. DUrgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
  2. BThe swab result means the wound is infected
  3. CThe wound must be closed with sutures again
  4. DThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A 60 kg adult with 25% TBSA burns arrives 2 hours after the injury, having had no IV fluids. Using the Parkland formula, what hourly rate is needed for the rest of the first 8 hours?

  1. A250 mL/h
  2. B375 mL/h
  3. C500 mL/h
  4. D1000 mL/h
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

When should an Rh-negative woman with no anti-D antibodies routinely receive antenatal anti-D immunoglobulin?

  1. AAfter she has formed anti-D antibodies
  2. BAt about 28 weeks of pregnancy
  3. COnly at the first antenatal visit
  4. DOnly if the baby is known to be Rh-negative
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

At 18 weeks, a woman's maternal serum alpha-fetoprotein is well above the normal range for her dates. Which condition does this result most suggest?

  1. APre-eclampsia
  2. BGestational diabetes
  3. CAn open neural tube defect
  4. DDown syndrome (trisomy 21)
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which instruction about giving oral liquid iron to a child is correct?

  1. AGive it together with an antacid to protect the stomach
  2. BStop the iron straight away if the stools turn dark green or black, as this means bleeding
  3. CGive it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
  4. DGive it mixed in a full bottle of milk to reduce stomach upset
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 4-month-old is brought in drowsy and vomiting, with no visible injuries. Retinal haemorrhages are found. What should the nurse suspect?

  1. AMigraine
  2. BAbusive head trauma
  3. CViral gastroenteritis
  4. DNormal newborn retinal changes
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What is the CIWA-Ar scale used for?

  1. AMeasuring the depth of sedation in patients on a ventilator in intensive care
  2. BRating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
  3. CMeasuring the risk of falls in hospital
  4. DScreening for dementia in older adults
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis protects against psychosis and can replace his medicine
  2. BCannabis has no effect on mental health
  3. CSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  4. DCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
13,4967 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 13,4967 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

13,4967 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0022:4006:50t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 22:40 i kończy o 06:50 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

22:4006:50
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 13 kg ma zlecone 10 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

13 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 20 kg zlecono 10 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 200 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

20 kg10 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL15 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

40 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 1 000 szt./mL70 szt./kg · 53 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 70 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 53 kg. Fiolka zawiera 1 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

70 szt./kg53 kg1 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h78 kg5 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 78 kg ma zlecony nitroglycerin w dawce 5 mcg/min. Worek zawiera 25 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 mg/250 mL5 mcg/min78 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka100 mLwoda350 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz325 mLmocz325 mLmocz450 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

galaretka: 100 mLwoda: 350 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL80 mL/hstart 06:1507:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 06:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 07:15?

500 mL80 mL/h06:15 → 07:15
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 144 mmol/L, glukoza 22,7 mmol/L i mocznik 19,2 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 144 mmol/Lglukoza 22,7 mmol/Lmocznik 19,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354545HCO₃⁻mmol/L222616prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,17, PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,17PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówtachykardia zatokowaczęstoskurcz nadkomorowy (SVT)trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2tachykardia zatokowa
  3. 3częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
  4. 4trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm idiowentrykularnyblok AV III stopnia (całkowity)rytm stymulowany, brak przechwyceniarytm stymulowany dwujamowo (AV)

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm idiowentrykularny
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3rytm stymulowany, brak przechwycenia
  4. 4rytm stymulowany dwujamowo (AV)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Hold their breath for about 10 seconds

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient breathes out, seals the lips round the mouthpiece, presses as they start a slow deep breath in, then holds the breath for about 10 seconds or as long as is comfortable.

Odpowiedź

C · Hold their breath for about 10 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Autonomy and beneficence

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient's right to decide (autonomy) conflicts with the team's wish to do good (beneficence). A valid refusal by a competent adult is respected, and alternatives to blood are explored.

Odpowiedź

C · Autonomy and beneficence
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Zatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostrzeżenia kodów kreskowych służą wychwytywaniu błędów dotyczących niewłaściwego pacjenta, leku i dawki. Pielęgniarka zatrzymuje się, sprawdza zlecenie i produkt oraz kontaktuje się z apteką lub lekarzem zlecającym. Pomijanie ostrzeżeń z przyzwyczajenia prowadzi do błędów.

Odpowiedź

D · Zatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Disabling alarms is a known cause of missed deterioration. Alarm fatigue is reduced by fixing causes such as poor skin preparation or old electrodes and by setting individual limits according to orders and policy.

Odpowiedź

A · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Help the patient empty her bladder

Dlaczego to jest odpowiedź

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Odpowiedź

C · Help the patient empty her bladder
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Check two identifiers against the wristband and the medication record

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.

Odpowiedź

B · Check two identifiers against the wristband and the medication record
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · To monitor whether the infection is spreading or improving

Dlaczego to jest odpowiedź

Marking the margin helps staff see whether the redness is spreading despite treatment, which may mean antibiotics need review. The limb is also elevated and observations monitored.

Odpowiedź

A · To monitor whether the infection is spreading or improving
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Metastatic spinal cord compression

Dlaczego to jest odpowiedź

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Odpowiedź

C · Metastatic spinal cord compression
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Absolute neutrophil count

Dlaczego to jest odpowiedź

Clozapine can cause severe neutropenia (agranulocytosis), so the ANC is checked before starting and regularly during treatment. A sore throat, fever or other sign of infection must be reported at once.

Odpowiedź

C · Absolute neutrophil count
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · "I can have a light breakfast before the test"

Dlaczego to jest odpowiedź

The OGTT is done after an overnight fast of at least 8 hours; water is allowed. Eating before the test makes the results invalid. Patients rest during the test and avoid smoking, which can affect glucose.Sprawdzono w: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Glucose tolerance test - non-pregnant · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · "I can have a light breakfast before the test"
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · New or worsening suicidal thoughts or agitation

Dlaczego to jest odpowiedź

Antidepressants can increase suicidal thinking in young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up and a clear plan for reporting such thoughts are essential.

Odpowiedź

A · New or worsening suicidal thoughts or agitation
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Do ciężkich wad kończyn u dzieci; do zaostrzenia badań i regulacji leków

Dlaczego to jest odpowiedź

Talidomid spowodował wady kończyn (fokomelię) u tysięcy dzieci. Katastrofa doprowadziła do ostrzejszych zasad badania bezpieczeństwa leków, także w ciąży, oraz do systemów zgłaszania działań niepożądanych.

Odpowiedź

A · Do ciężkich wad kończyn u dzieci; do zaostrzenia badań i regulacji leków
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · APTT (lub aktywność anty-Xa)

Dlaczego to jest odpowiedź

Heparyna niefrakcjonowana podawana dożylnie ma zmienne działanie i jest miareczkowana według APTT (lub aktywności anty-Xa) zgodnie z zleconym protokołem. Kontroluje się też liczbę płytek krwi, aby wykryć małopłytkowość wywołaną heparyną. D-dimery służą do wykluczania zakrzepicy, a nie do monitorowania leczenia.

Odpowiedź

C · APTT (lub aktywność anty-Xa)
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Natychmiast zgłosić zespołowi chirurgicznemu

Dlaczego to jest odpowiedź

Drenaż powyżej około 100–200 mL/h (lub nagła duża objętość świeżej krwi), zwłaszcza z tachykardią lub niedociśnieniem, może wskazywać na krwawienie chirurgiczne i wymaga pilnej oceny. Zaciśnięcie mogłoby spowodować tamponadę serca. Nagłe zatrzymanie drenażu ze spadkiem ciśnienia krwi również może sygnalizować tamponadę.

Odpowiedź

C · Natychmiast zgłosić zespołowi chirurgicznemu
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Odpowiedź

B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons

Dlaczego to jest odpowiedź

Saddle anaesthesia with urinary retention suggests cauda equina syndrome. Delay can lead to permanent bladder, bowel and sexual dysfunction. The patient needs an emergency MRI and surgical decompression if confirmed.

Odpowiedź

D · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Odpowiedź

D · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · 500 mL/h

Dlaczego to jest odpowiedź

Parkland gives 4 × 60 × 25 = 6000 mL in 24 hours, with 3000 mL due in the first 8 hours from the time of injury. With 6 hours left, 3000 ÷ 6 = 500 mL/h. Dividing by 8 (375 mL/h) ignores the delay. The rate is then adjusted to urine output.

Odpowiedź

C · 500 mL/h
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · At about 28 weeks of pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine antenatal anti-D around 28 weeks, in a single or split dose depending on the programme, protects against sensitisation from silent fetomaternal bleeds. It is given again after birth if the baby is Rh-positive.

Odpowiedź

B · At about 28 weeks of pregnancy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · An open neural tube defect

Dlaczego to jest odpowiedź

High AFP is linked to open neural tube defects and abdominal wall defects, but also to wrong dates or twins. Low AFP is associated with trisomy 21. A detailed ultrasound is the next step.

Odpowiedź

C · An open neural tube defect
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected

Dlaczego to jest odpowiedź

Liquid iron can stain teeth, so it is given by syringe or straw and the teeth are brushed afterwards. Milk and antacids reduce absorption, while vitamin C can help. Dark stools are a harmless, expected effect.

Odpowiedź

C · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Abusive head trauma

Dlaczego to jest odpowiedź

Abusive head trauma (shaken baby syndrome) often shows subdural haemorrhage and retinal haemorrhages with few external injuries. The infant needs urgent medical care, and the nurse follows the safeguarding procedure.

Odpowiedź

B · Abusive head trauma
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

The Clinical Institute Withdrawal Assessment for Alcohol, revised (CIWA-Ar), scores withdrawal signs and symptoms. Repeated scores guide symptom-triggered benzodiazepine treatment.

Odpowiedź

B · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Dlaczego to jest odpowiedź

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Odpowiedź

D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 13,5 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

13.4967 → 4

Decyduje tylko następna cyfra

13,4967 → 9
9 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 4 w górę.
Dalsze cyfry (67) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 13,5 kg

Odpowiedź

x = 13,5 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 8,17 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

22:40 → 24:00 = 80 min

Po północy

00:00 → 06:50 = 410 min

Suma

80 + 410 = 490 min
t = 490/60 = 8,167 ≈ 8,17 h

Odpowiedź

t = 8,17 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 5,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 10·13 = 130 mg

Objętość

V = 130/25 = 5,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 5,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 5 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

10·20 = 200 mg

Objętość

V = (200/200)·5 = 5 mL

Odpowiedź

V = 5 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 17 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 250·20/300 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Odpowiedź

R = 17 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 17 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 4,7 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Pozostały czas

t = 750/160 = 4,688 ≈ 4,7 h

Odpowiedź

t = 4,7 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 3,7 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

70·53 = 3 710 szt.

Objętość

V = 3710/1000 = 3,71 ≈ 3,7 mL

Odpowiedź

V = 3,7 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 3 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

5·60 = 300 mcg/h

Szybkość pompy

R = 300/100 = 3 mL/h

Odpowiedź

R = 3 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1330 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 350 = 450 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1330 mL

Odpowiedź

I = 1330 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 420 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:15 → 07:15 = 1 h

Przetoczona objętość

80·1 = 80 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 80 = 420 mL

Odpowiedź

V = 420 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 75

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 0 + 20 + 0 + 15 = 75

Odpowiedź

MFS = 75
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 2 + 2 + 2 + 1 + 2 = 11

Poziom ryzyka

11 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 330 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·144 + 22,7 + 19,2 = 329,9 ≈ 330 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 330 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Porównaj

zmierzone: 45 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa

Odpowiedź

dodatkowa kwasica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC. Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 6 małych kratek, 1500 ÷ 6 ≈ 250 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,24 s.
3. Załamki P: niewidoczne; przy tej częstości są ukryte w zespołach QRS lub w załamkach T.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s), więc rytm pochodzi z miejsca powyżej komór.

Interpretacja

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Odpowiedź

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany, brak przechwycenia

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: impulsy stymulatora są regularne (co 0,80 s), ale R–R nie jest, bo po niektórych impulsach brakuje QRS.
3. Załamki P: niewidoczne.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,16 s i szeroki po impulsach z przechwyceniem; po jednym impulsie nie następuje QRS (brak przechwycenia).

Interpretacja

rytm stymulowany, brak przechwycenia

Odpowiedź

rytm stymulowany, brak przechwycenia

Brak przechwycenia: stymulator wysyła impuls, ale serce nie odpowiada. Podręczniki traktują to jako pilne do zgłoszenia, bo pacjent może zależeć od stymulatora.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions