Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

In the PQRST pain assessment, what does "Q" ask about?

  1. AThe quantity of analgesia the patient has already taken today
  2. BHow quickly the pain started
  3. CThe quality of the pain, such as sharp, dull or burning
  4. DWhether the pain is quieter at night
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse notices that the power cable of an infusion pump is frayed. What is the correct action?

  1. AUnplug it and put it back in the equipment store
  2. BWrap tape around the cable and keep using it
  3. CTake it out of use, label it as faulty and report it
  4. DUse it only for patients who are not seriously ill
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

When walking with axillary crutches, where should the patient’s weight be taken?

  1. AOn the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
  2. BOn the elbows, kept bent at a right angle with the crutch tops tucked under the arms
  3. COn the shoulders, with the crutches pressed upward
  4. DOn the armpits, resting on the crutch tops
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Splątany pacjent ciągle szarpie sondę nosowo-żołądkową. Jakie podejście należy wypróbować w pierwszej kolejności?

  1. AMniej restrykcyjne środki, takie jak reorientacja i osoba czuwająca
  2. BNatychmiastowe założenie pasów na nadgarstki, aby chronić sondę
  3. CUsunięcie sondy bez konsultacji z zespołem
  4. DŚrodek uspokajający, aby pacjent spokojnie spał przez całą noc
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AAdvise the family to see their doctor next week
  2. BGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  3. CTreat it as an emergency and escalate at once
  4. DApply a soothing cream to the rash
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Które dziecko pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. ANiemowlę z RSV z rozszerzaniem skrzydełek nosa, wciąganiem klatki piersiowej i SpO₂ 89%
  2. BNastolatka z astmą, u którego szczytowy przepływ wydechowy wynosi 90% jego najlepszego wyniku
  3. CMałe dziecko z temperaturą 38,4 °C, które bawi się zabawkami
  4. DDziecko w wieku szkolnym z opatrunkiem gipsowym na nodze, które prosi o napój
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which side effect of regular opioids usually needs preventive treatment from the start?

  1. AConstipation
  2. BExcessive hunger
  3. CDiarrhoea
  4. DHigh blood pressure
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with new fast atrial fibrillation has chest pain, a blood pressure of 75/40 mmHg and is confused. What does this indicate?

  1. AAnxiety about the new diagnosis that will settle with reassurance and rest alone
  2. BHaemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion
  3. CA normal response to atrial fibrillation needing no action
  4. DA stable rhythm that can safely be reviewed at the next routine ward round
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnce every 12 hours
  2. BAbout every hour
  3. COnce a day before breakfast
  4. DOnly if symptoms occur
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Stężenie litu 1,0 mEq/L oznaczono 2 godziny po porannej dawce pacjenta, a lekarz planuje zwiększyć dawkę. Na co powinna zwrócić uwagę pielęgniarka?

  1. AStężenie litu można oznaczać o dowolnej porze dnia bez wpływu na wynik
  2. BStężenie jest za niskie, więc duże zwiększenie dawki jest ewidentnie bezpieczne
  3. CStężenie jest toksyczne, więc lit należy odstawić na stałe
  4. DPróbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie
11.FarmakologiaŚredni

After several years of levodopa treatment, which problem is common?

  1. ADyskinesias and "on–off" fluctuations in response
  2. BComplete and permanent loss of all Parkinson's symptoms
  3. CSevere hypoglycaemia after each dose
  4. DPermanent hearing loss
12.FarmakologiaTrudny

Metotreksat w reumatoidalnym zapaleniu stawów przyjmuje się raz w tygodniu. Pacjent przez pomyłkę przyjmuje tę samą dawkę codziennie. Jakie jest główne zagrożenie?

  1. AHipoglikemia, bo metotreksat silnie pobudza wydzielanie insuliny
  2. BCiężkie nadciśnienie z powodu zatrzymania płynów
  3. CZahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu
  4. DNasilenie zapalenia stawów z powodu tolerancji na lek
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent rozpoczyna leczenie warfaryną z powodu zakrzepicy żył głębokich. Dlaczego przez pierwsze kilka dni podaje się też heparynę lub heparynę drobnocząsteczkową?

  1. AWarfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie
  2. BHeparyna poprawia wchłanianie warfaryny
  3. CHeparyna chroni przed krwawieniem wywołanym warfaryną
  4. DOba leki zawsze trzeba stosować razem do końca życia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. ANormal pacemaker function
  2. BAtrial fibrillation
  3. CFailure to capture
  4. DFailure to sense
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. AMagnesium-containing antacids
  2. BRaising the head of the bed at night
  3. CEating smaller, more frequent meals
  4. DAvoiding large meals late in the evening
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Four patients had a minor head injury with no loss of consciousness and a GCS of 15. Which one most needs a CT scan of the head?

  1. AA 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
  2. BA 40-year-old with a mild headache that is improving
  3. CA 30-year-old who bumped their head on a cupboard door
  4. DA 25-year-old with a small scalp graze after a fall
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA tiny burn on the forearm with redness only
  2. BA small superficial sunburn on the back
  3. CA partial-thickness burn on the hand
  4. DA healed burn scar from many years ago
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Jakie postępowanie zasadniczo zaleca się w przypadku stabilnego, suchego, nienaruszonego czarnego strupa martwiczego na pięcie pacjenta ze słabym krążeniem?

  1. APrzykryć go ciasnym bandażem uciskowym
  2. BPozostawić go nienaruszonego, odciążyć piętę i skierować do oceny
  3. CUsunąć go dziś przy łóżku ostrym oczyszczaniem chirurgicznym
  4. DCodziennie moczyć w wodzie, aby go zmiękczyć
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
  2. BThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
  3. CHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
  4. DA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Monochorionic twins at 22 weeks show one twin with polyhydramnios and a large bladder and the other with almost no fluid. What condition is suspected?

  1. APlacenta praevia
  2. BGestational diabetes in one twin
  3. CTwin-to-twin transfusion syndrome
  4. DRh isoimmunisation
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

U dziecka we wstrząsie hipowolemicznym, który objaw jest zwykle objawem późnym?

  1. AWydłużony czas nawrotu włośniczkowego
  2. BNiskie ciśnienie tętnicze
  3. CTachykardia
  4. DChłodne kończyny
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
  2. B"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
  3. C"Plain rice and potatoes are fine for him."
  4. D"We will check food labels for wheat, barley and rye."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Jakie badania poza stężeniem litu są regularnie kontrolowane w długotrwałym leczeniu litem?

  1. AWyłącznie czynność płuc
  2. BWyłącznie gęstość kości
  3. CCzynność nerek i czynność tarczycy
  4. DBadania słuchu
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AArrange an emergency psychiatric admission today
  2. BTell her that antidepressants must be started at once
  3. CAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  4. DExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 4 ft 5 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

4 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:2508:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:25 i kończy o 08:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

20:2508:35
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
86 kgBSA = 1,73 m²20 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 86 kg ma powierzchnię ciała 1,73 m². Zlecono 20 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

86 kgBSA = 1,73 m²20 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.500 mL? mL/h800 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 500 mL. Zlecono 800 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./500 mL800 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
640 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 6 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 640 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 6 hpo 4 h: 640 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
50 mg500 mL30 mL/h? mcg/min

Wlew 50 mg w 500 mL płynie z szybkością 30 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

50 mg/500 mL30 mL/h
D = mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
20 000 szt.500 mLheparin? mL/h82 kg16 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 20 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 16 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 82 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

20 000 szt./500 mL16 szt./kg/h82 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h96 kg12 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 96 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 12 mcg/min. Worek zawiera 4 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

4 mg/250 mL12 mcg/min96 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa180 mLwoda350 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz225 mLmocz325 mLmocz400 mLdren z rany130 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 81 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

81 kg8 hmocz: 225 mLmocz: 325 mLmocz: 400 mLdren z rany: 130 mLwymiociny: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL przetoczono80 mL/h11:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 11:00 przetoczono już 100 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL przetoczono80 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej zasadowicy oddechowej HCO₃⁻ maleje o 5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ jest poniżej 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L22268dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,22, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) oraz HCO₃⁻ 8 mmol/L, przy Na⁺ 133 i Cl⁻ 105 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,22PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/LNa⁺ 133 mmol/LCl⁻ 105 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówprawidłowy rytm zatokowyblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniarytm węzłowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2prawidłowy rytm zatokowy
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4rytm węzłowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVCPR (rytm niepodlegający defibrylacji)natychmiastowa defibrylacjastymulacja przezskórnakardiowersja zsynchronizowana

Pacjent bez wyczuwalnego tętna ma na monitorze ten zorganizowany rytm (aktywność elektryczna bez tętna). Jakie leczenie wskazują dla niego wytyczne resuscytacji dorosłych? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)
  2. 2natychmiastowa defibrylacja
  3. 3stymulacja przezskórna
  4. 4kardiowersja zsynchronizowana

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning

Dlaczego to jest odpowiedź

PQRST covers Provoking or palliating factors, Quality, Region and radiation, Severity and Timing. Describing the quality helps identify the cause of the pain.

Odpowiedź

C · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Take it out of use, label it as faulty and report it

Dlaczego to jest odpowiedź

Damaged electrical equipment can cause shocks or fires. It is removed from use, clearly labelled and reported for repair, and a safe replacement is found.

Odpowiedź

C · Take it out of use, label it as faulty and report it
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits

Dlaczego to jest odpowiedź

Weight is taken on the hands and arms. Leaning on the crutch tops can compress the brachial plexus and cause crutch palsy, so a gap is kept between the crutch top and the axilla.

Odpowiedź

A · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Mniej restrykcyjne środki, takie jak reorientacja i osoba czuwająca

Dlaczego to jest odpowiedź

Najpierw stosuje się mniej restrykcyjne środki: reorientację, poszukiwanie przyczyn, takich jak ból, zabezpieczenie sondy poza zasięgiem wzroku oraz pozostanie przy pacjencie osoby czuwającej. Pasów lub leków uspokajających używa się tylko wtedy, gdy te środki zawiodą, a pacjent jest zagrożony, na podstawie zlecenia.

Odpowiedź

A · Mniej restrykcyjne środki, takie jak reorientacja i osoba czuwająca
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Treat it as an emergency and escalate at once

Dlaczego to jest odpowiedź

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Odpowiedź

C · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Niemowlę z RSV z rozszerzaniem skrzydełek nosa, wciąganiem klatki piersiowej i SpO₂ 89%

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozszerzanie skrzydełek nosa, wciąganie klatki piersiowej i niskie SpO₂ świadczą o zaburzeniach oddychania, a niemowlęta mogą bardzo szybko się pogorszyć. Bawiące się dziecko z gorączką, spragnione dziecko i nastolatek z niemal prawidłowym szczytowym przepływem są stabilni.

Odpowiedź

A · Niemowlę z RSV z rozszerzaniem skrzydełek nosa, wciąganiem klatki piersiowej i SpO₂ 89%
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids slow gut movement, and constipation persists with long-term use. A regular laxative is usually prescribed together with the opioid.

Odpowiedź

A · Constipation
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Haemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion

Dlaczego to jest odpowiedź

A tachyarrhythmia with adverse features such as shock, myocardial ischaemia or reduced consciousness is unstable. Urgent senior help is needed, and synchronised cardioversion is often used.

Odpowiedź

B · Haemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · About every hour

Dlaczego to jest odpowiedź

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Odpowiedź

B · About every hour
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Próbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężenie litu standaryzuje się na około 12 godzin po ostatniej dawce, zwykle tuż przed poranną dawką. Próbka 2 godziny po dawce wychwytuje szczyt wchłaniania i nie jest porównywalna z zakresem docelowym, więc nie należy na jej podstawie zmieniać dawki.

Odpowiedź

D · Próbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term levodopa use often leads to motor fluctuations, with periods of good control and periods of stiffness, and to dyskinesias at peak dose. Dose timing and add-on drugs are adjusted to manage this.

Odpowiedź

A · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Zahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu

Dlaczego to jest odpowiedź

Metotreksat hamuje reduktazę dihydrofolianową. Codzienne dawkowanie powoduje toksyczność w dzielących się tkankach, takich jak szpik kostny i błona śluzowa przewodu pokarmowego, co może być śmiertelne. Jako leczenie ratunkowe stosuje się kwas folinowy.

Odpowiedź

C · Zahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Warfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Warfaryna zmniejsza syntezę czynników krzepnięcia zależnych od witaminy K, ale już istniejące czynniki znikają przez kilka dni, a na początku może krótko zwiększać skłonność do krzepnięcia. Heparynę lub heparynę drobnocząsteczkową stosuje się równolegle przez co najmniej pięć dni i do czasu, gdy INR utrzymuje się w zakresie (zwykle ≥2) przez co najmniej 24 godziny.

Odpowiedź

A · Warfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Failure to capture

Dlaczego to jest odpowiedź

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Odpowiedź

C · Failure to capture
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Magnesium-containing antacids

Dlaczego to jest odpowiedź

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Odpowiedź

A · Magnesium-containing antacids
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticoagulation greatly increases the risk of an intracranial bleed after even a minor head injury, and older age adds to the risk. These patients have a low threshold for a CT scan, even when they appear well.

Odpowiedź

A · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · A partial-thickness burn on the hand

Dlaczego to jest odpowiedź

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Odpowiedź

C · A partial-thickness burn on the hand
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Pozostawić go nienaruszonego, odciążyć piętę i skierować do oceny

Dlaczego to jest odpowiedź

Stabilny, suchy strup na niedokrwionej pięcie działa jak biologiczna bariera i zwykle nie powinien być usuwany. Piętę się odciąża, a krążenie ocenia. Jeśli strup staje się miękki, rozpulchniony, czerwony lub sączy, należy podejrzewać zakażenie i zasięgnąć porady specjalisty.

Odpowiedź

B · Pozostawić go nienaruszonego, odciążyć piętę i skierować do oceny
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Odpowiedź

A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Twin-to-twin transfusion syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

In monochorionic twins, unbalanced vascular connections can shunt blood from one twin to the other. The recipient becomes overloaded with polyhydramnios, while the donor has low fluid and growth restriction.

Odpowiedź

C · Twin-to-twin transfusion syndrome
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Niskie ciśnienie tętnicze

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci utrzymują ciśnienie tętnicze dzięki skurczowi naczyń i tachykardii, aż do utraty dużej objętości krwi. Niedociśnienie oznacza wstrząs niewyrównany i bliskie załamanie krążenia.

Odpowiedź

B · Niskie ciśnienie tętnicze
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Dlaczego to jest odpowiedź

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Odpowiedź

A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Czynność nerek i czynność tarczycy

Dlaczego to jest odpowiedź

Lit może powodować niedoczynność tarczycy i zmniejszać czynność nerek (w tym nerkową moczówkę prostą), dlatego regularnie kontroluje się czynność nerek i tarczycy, stężenie wapnia i masę ciała.

Odpowiedź

C · Czynność nerek i czynność tarczycy
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Dlaczego to jest odpowiedź

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Odpowiedź

D · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 135 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

4·12 + 5 = 53 in

Cale na centymetry

h = 53·2,54 = 134,6 ≈ 135 cm

Odpowiedź

h = 135 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 730 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:25 → 24:00 = 215 min

Po północy

00:00 → 08:35 = 515 min

Suma

t = 215 + 515 = 730 min

Odpowiedź

t = 730 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 34,6 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 20·1,73 = 34,6 mg

Odpowiedź

D = 34,6 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 20 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 800/40 = 20 mL/h

Odpowiedź

R = 20 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 320 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/6 = 250 mL/h

Nowa szybkość

R = 640/2 = 320 mL/h

Odpowiedź

R = 320 mL/h

To wzrost o ponad 25%: w większości szpitali zamiast nadrabiać trzeba skontaktować się z osobą zlecającą i ocenić pacjenta pod kątem przeciążenia płynami.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 50 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

30·100 = 3000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Odpowiedź

D = 50 mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 32,8 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

16·82 = 1 312 szt./h

Stężenie

20 000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1312/40 = 32,8 mL/h

Odpowiedź

R = 32,8 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 45 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

12·60 = 720 mcg/h

Szybkość pompy

R = 720/16 = 45 mL/h

Odpowiedź

R = 45 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,47 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

225 + 325 + 400 = 950 mL

Na kilogram na godzinę

U = 950/(81·8) = 1,466 ≈ 1,47 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,47 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 100 = 400 mL

Czas

t = 400/80 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h

To około 5 h 00 min, więc worek skończy się około 16:00.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 14

Odpowiedź

B = 14
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: bardzo wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 9

Poziom ryzyka

9 → bardzo wysokie ryzyko

Odpowiedź

bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|23 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,7 = 15,5 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica z prawidłową luką

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 133 − (105 + 8) = 20

Wskaźnik delta

(20 − 12)/(24 − 8) = 0,5
dodatkowa kwasica z prawidłową luką

Odpowiedź

dodatkowa kwasica z prawidłową luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm węzłowy

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 31 małych kratek, 1500 ÷ 31 ≈ 48 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,24 s.
3. Załamki P: odwrócone, tuż przed każdym zespołem QRS.
4. Odstęp PR: 0,10 s, krótszy niż 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

rytm węzłowy

Odpowiedź

rytm węzłowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

Aktywność elektryczna bez tętna (PEA): PEA nie widać na zapisie. Monitor pokazuje zorganizowaną aktywność elektryczną (rytm inny niż VF, VT czy asystolia), ale pacjent nie ma wyczuwalnego tętna, więc rozpoznaje się ją, badając pacjenta. W wytycznych resuscytacji dorosłych PEA i asystolia to rytmy zatrzymania krążenia niepodlegające defibrylacji: wysokiej jakości CPR, adrenalina jak najszybciej i poszukiwanie odwracalnych przyczyn (4H i 4T, takich jak hipowolemia, hipoksja, odma prężna i tamponada serca). VF i VT bez tętna to rytmy podlegające defibrylacji.

Co pokazuje zapis

1. Częstość: R–R = 31 małych kratek, 1500 ÷ 31 ≈ 48 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,24 s.
3. Załamki P: odwrócone, tuż po każdym zespole QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).
rytm węzłowy

Co pokazuje pacjent

brak tętna mimo zorganizowanej aktywności elektrycznej: aktywność elektryczna bez tętna (PEA), rytm zatrzymania krążenia niepodlegający defibrylacji

Odpowiedź

CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

Odpowiedź

CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

PEA rozpoznaje się przy pacjencie, nigdy wyłącznie z zapisu. To ćwiczenie egzaminacyjne, nie wskazówka kliniczna.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions