Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can see their records only with a court order
  2. BOnly doctors are allowed to see health records
  3. CPatients can only see their records once they have been discharged
  4. DPatients have a legal right to request access to their records
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Splątany pacjent wielokrotnie próbuje przechodzić przez podniesione barierki łóżka. Jakie postępowanie jest najbezpieczniejsze?

  1. APrzywiązanie nadgarstków pacjenta do łóżka
  2. BPodanie leku uspokajającego bez oceny lekarskiej
  3. CPodniesienie barierek wyżej i pozostawienie pacjenta samego w cichym pokoju, by się uspokoił
  4. DPonowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Przyjęto dwóch pacjentów zakażonych tym samym drobnoustrojem i nie ma wolnej sali jednoosobowej. Jaka opcja jest akceptowana?

  1. AZaprzestanie stosowania środków ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt
  2. BUmieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
  3. CUmieszczenie każdego z nich z pacjentem o osłabionej odporności
  4. DUmieszczenie ich na korytarzu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy checking that the patient can still talk
  2. BBy putting the end in water to look for bubbles
  3. CBy an x-ray reviewed by a competent clinician
  4. DBy listening over the stomach while injecting air
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient receiving IV magnesium sulfate for pre-eclampsia has absent knee reflexes and a respiratory rate of 10/min. What does the nurse do first?

  1. AIncrease the infusion to prevent a seizure
  2. BGive oral fluids to help clear the drug faster
  3. CStop the magnesium infusion and call for help
  4. DTurn the patient onto her back and recheck later
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After handover on a medical unit, which patient should the nurse see first?

  1. ANew atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
  2. BDay 2 after a hernia repair, pain 6/10, oral analgesic due in 20 minutes, wants it now
  3. CPneumonia on 2 L/min oxygen, SpO₂ 93%, talking in full sentences
  4. DDeep vein thrombosis on a heparin infusion, aPTT in the target range
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. ADry oxygen causes high blood glucose
  2. BThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
  3. CHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
  4. DHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why is a large pleural effusion drained slowly rather than all at once?

  1. AFluid drained quickly turns into blood
  2. BRapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
  3. CQuick drainage causes the effusion to spread to the other lung
  4. DSlow drainage stops the patient needing oxygen
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  2. BGlucose tablets placed between the patient's teeth
  3. COrange juice poured slowly into the patient's mouth
  4. DA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone-induced hypothyroidism
  2. BA normal response to amiodarone needing no action
  3. CSecondary hypothyroidism from pituitary failure
  4. DAmiodarone-induced hyperthyroidism
11.FarmakologiaŚredni

An Rh-negative mother gives birth to an Rh-positive baby. When is anti-D immunoglobulin usually given?

  1. AAt least two weeks after the birth
  2. BIt is not needed if the baby is Rh-positive
  3. CWithin 72 hours after the birth
  4. DOnly at the start of the next pregnancy
12.FarmakologiaTrudny

Which strategy is most effective at preventing errors with IV insulin infusions?

  1. AUsing insulin syringes to measure large IV volumes
  2. BWriting "U" for units on the order
  3. CPreparing insulin infusions in advance and leaving them unlabelled
  4. DAn independent double check and a smart pump with a drug library
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient taking isosorbide mononitrate asks about sildenafil for erectile dysfunction. What is the main danger?

  1. ASevere hypertension
  2. BA very high potassium level
  3. CSevere hypotension
  4. DBleeding from the gums
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with stable severe COPD has a blood gas showing pH 7,37, a raised PaCO₂ and a raised bicarbonate. How should this be interpreted?

  1. AChronic respiratory acidosis with metabolic compensation
  2. BRespiratory alkalosis from hyperventilation
  3. CA normal blood gas with no abnormality
  4. DAcute respiratory acidosis needing emergency intubation
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Pacjent po udarze rozumie, co się do niego mówi, ale ma trudności ze znalezieniem słów i mówi krótkimi, wymagającymi wysiłku frazami. Jaki to typ afazji?

  1. AAfazja czuciowa (Wernickego)
  2. BDyzartria z powodu osłabienia mięśni twarzy
  3. CAfazja globalna bez rozumienia
  4. DAfazja ruchowa (Broki)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report any headaches or confusion."
  2. B"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  3. C"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
  4. D"I will weigh myself every morning."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is IV albumin often given after a large-volume paracentesis?

  1. ATo raise the blood glucose after the procedure
  2. BTo treat infection in the ascitic fluid
  3. CTo replace the clotting factors and platelets lost in the drained fluid
  4. DTo prevent low blood pressure and kidney injury from fluid shifts
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

U pacjenta z niedrożnością jelit rozwija się stały silny ból (już nie kurczowy), gorączka, częstość serca 120/min i sztywny, tkliwy brzuch. Co to sugeruje?

  1. APrawidłowy przebieg wymagający jedynie regularnej prostej analgezji
  2. BNiedrożność ustępuje, ponieważ jelito zaczyna się poruszać
  3. CZadzierzgnięcie lub perforację wymagającą pilnej oceny chirurgicznej
  4. DZaparcie, które należy leczyć pobudzającym środkiem przeczyszczającym
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 16 weeks has an amniocentesis. Which instruction after the procedure is correct?

  1. ABed rest is required for 2 weeks
  2. BDrink no fluids for 24 hours
  3. CReport fever, leaking fluid or bleeding
  4. DNo follow-up is needed for any symptoms
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A multiparous woman arrives with strong contractions and the baby is born within an hour of their onset. What should the nurse monitor closely afterwards?

  1. AOnly the newborn's blood glucose
  2. BThe mother's ability to walk alone
  3. CUterine tone, bleeding and newborn injury
  4. DOnly the mother's temperature
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 15-year-old seems very low in mood. Is it safe for the nurse to ask directly about suicidal thoughts?

  1. AYes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
  2. BOnly if the parents give written permission first
  3. CNo; only a psychiatrist is allowed to ask this question
  4. DNo; asking about suicide may put the idea into the young person's head and raise the risk
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Do szpitala przyniesiono 2-miesięczne niemowlę z siniakami na obu policzkach. Rodzic mówi, że dziecko „obija się o różne rzeczy”. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AObiektywnie udokumentować ustalenia i zgodnie z procedurą ochrony dzieci zgłosić podejrzenie
  2. BPowiedzieć rodzicowi, że zostanie złożone zgłoszenie, a następnie pozwolić mu zabrać dziecko do domu przed oceną sprawy
  3. COskarżyć rodzica o znęcanie się w obecności innych rodzin
  4. DZaakceptować wyjaśnienie, ponieważ niemowlęta często o coś się obijają
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A 7-year-old with autism is admitted to a children's ward. Which nursing action is most helpful?

  1. APut him in a busy bay with lots of noise and activity to keep him stimulated
  2. BChange his daily routine often, to help him get used to change
  3. CAvoid his parents' advice, because staff know best how to care for him
  4. DKeep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Three weeks after her husband died, a woman says she sometimes briefly hears him call her name at home. She is otherwise eating, sleeping and coping. How should the nurse interpret this?

  1. AIt means she has delirium and needs urgent tests
  2. BIt is a sign of schizophrenia that needs antipsychotic medicine
  3. CIt proves she has severe major depression with psychosis
  4. DBrief experiences like this can be part of normal grief
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
53,1024 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 53,1024 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

53,1024 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:5001:00t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:50 i kończy o 01:00 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

20:5001:00
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
70 kg15 mg/kg/dobę2× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 70 kg. Zlecona dawka to 15 mg/kg na dobę, podzielona na 2 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

70 kg15 mg/kg/dobę2× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
100 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 24 kg zlecono 10 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 100 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

24 kg10 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

250 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 400 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

50 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
50 szt.50 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h10 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 50 jednostek insuliny krótkodziałającej w 50 mL. Zlecenie to 10 jednostek/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

50 szt./50 mL10 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h110 kg2 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 2 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 110 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL2 mcg/kg/min110 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok100 mLmleko240 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz375 mLmocz400 mLdren z rany80 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 100 mLmleko: 240 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL200 mL przetoczono125 mL/h22:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. O 22:00 przetoczono już 200 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL200 mL przetoczono125 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 38,4 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 110HR 82AT 38,4 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 28/min, SpO₂ 98% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 48/min, przytomny, temperatura 36,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 28SpO₂ 98%O₂SBP 112HR 48AT 36,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222617niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,36, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) oraz HCO₃⁻ 17 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,36PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 35 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm stymulowany, brak przechwyceniablok AV III stopnia (całkowity)rytm idiowentrykularnyblok AV II stopnia typu II

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm stymulowany, brak przechwycenia
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3rytm idiowentrykularny
  4. 4blok AV II stopnia typu II

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Patients have a legal right to request access to their records

Dlaczego to jest odpowiedź

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Odpowiedź

D · Patients have a legal right to request access to their records
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Ponowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja

Dlaczego to jest odpowiedź

U pacjenta, który przez nie przechodzi, barierki mogą zwiększać ryzyko urazu. Bezpieczniejsze jest zastosowanie opcji najmniej ograniczającej, np. niskiego łóżka, maty na podłodze i ściślejszej obserwacji, przy jednoczesnym leczeniu przyczyny splątania.

Odpowiedź

D · Ponowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy brakuje sal jednoosobowych, pacjenci z tym samym drobnoustrojem (i bez innych zakażeń) mogą dzielić salę (kohortowanie), przy utrzymaniu środków ostrożności. Doradza w tym zespół kontroli zakażeń.

Odpowiedź

B · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Dlaczego to jest odpowiedź

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5,5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Odpowiedź

C · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Stop the magnesium infusion and call for help

Dlaczego to jest odpowiedź

Loss of deep tendon reflexes and slow breathing suggest magnesium toxicity. The nurse stops the infusion, supports breathing and escalates; calcium gluconate is the antidote kept ready.

Odpowiedź

C · Stop the magnesium infusion and call for help
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid atrial fibrillation with hypotension and dizziness means the heart is not pumping enough blood; the patient is unstable. The other patients are within target or have predictable needs.

Odpowiedź

A · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Dlaczego to jest odpowiedź

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Odpowiedź

B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema

Dlaczego to jest odpowiedź

Draining a large volume quickly can cause re-expansion pulmonary oedema, with cough, chest tightness and hypoxia. Drainage is controlled, and the patient is watched closely.

Odpowiedź

B · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Dlaczego to jest odpowiedź

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Sprawdzono w: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Amiodarone-induced hypothyroidism

Dlaczego to jest odpowiedź

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Sprawdzono w: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Within 72 hours after the birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Anti-D is given within 72 hours of birth to an Rh-negative mother of an Rh-positive baby. It is also given after events such as miscarriage or abdominal trauma, and often routinely during pregnancy.

Odpowiedź

C · Within 72 hours after the birth
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · An independent double check and a smart pump with a drug library

Dlaczego to jest odpowiedź

Independent double checks, standard concentrations and smart pumps with dose limits reduce insulin errors. "U" for units is avoided because it can be misread as a zero.

Odpowiedź

D · An independent double check and a smart pump with a drug library
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Severe hypotension

Dlaczego to jest odpowiedź

Phosphodiesterase-5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilator effect of nitrates and can cause profound, life-threatening hypotension. The combination is contraindicated, and patients should tell emergency staff if they have taken one.

Odpowiedź

C · Severe hypotension
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic CO₂ retention, the kidneys retain bicarbonate over days, bringing the pH back towards normal. A normal pH with high PaCO₂ and high bicarbonate is compensated chronic respiratory acidosis. These patients usually have target saturations of 88–92%.

Odpowiedź

A · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Afazja ruchowa (Broki)

Dlaczego to jest odpowiedź

Afazja ruchowa, z uszkodzenia ośrodka Broki w płacie czołowym, powoduje niepłynną, wymagającą wysiłku mowę ze względnie zachowanym rozumieniem. Afazja czuciowa powoduje płynną, ale pozbawioną sensu mowę i słabe rozumienie. Dyzartria to ruchowe zaburzenie mowy przy zachowanym języku.

Odpowiedź

D · Afazja ruchowa (Broki)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Dlaczego to jest odpowiedź

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Odpowiedź

B · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · To prevent low blood pressure and kidney injury from fluid shifts

Dlaczego to jest odpowiedź

Removing large volumes of ascites can lead to hypotension and kidney injury as fluid moves from the blood into the abdomen. Albumin keeps fluid in the circulation; BP and urine output are monitored.

Odpowiedź

D · To prevent low blood pressure and kidney injury from fluid shifts
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Zadzierzgnięcie lub perforację wymagającą pilnej oceny chirurgicznej

Dlaczego to jest odpowiedź

Zmiana z bólu kurczowego na stały, z gorączką, tachykardią, objawami otrzewnowymi lub podwyższonym mleczanem, sugeruje niedokrwienie (zadzierzgnięcie) lub perforację. Jest to nagły przypadek chirurgiczny. Środki przeczyszczające są przeciwwskazane w niedrożności mechanicznej.

Odpowiedź

C · Zadzierzgnięcie lub perforację wymagającą pilnej oceny chirurgicznej
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Report fever, leaking fluid or bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

After amniocentesis, she should report fever, leaking fluid, bleeding, severe cramps or reduced movements. Rh-negative women receive anti-D. Normal activity can usually resume soon.

Odpowiedź

C · Report fever, leaking fluid or bleeding
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Uterine tone, bleeding and newborn injury

Dlaczego to jest odpowiedź

Precipitous labour increases the risk of cervical and perineal tears, uterine atony and haemorrhage, and of newborn injuries such as bruising or intracranial bleeding.

Odpowiedź

C · Uterine tone, bleeding and newborn injury
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help

Dlaczego to jest odpowiedź

Asking clearly and calmly about suicidal thoughts does not increase risk and often brings relief. It allows the nurse to assess risk, keep the young person safe and refer for mental health support.

Odpowiedź

A · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Obiektywnie udokumentować ustalenia i zgodnie z procedurą ochrony dzieci zgłosić podejrzenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Siniaki u niemowlęcia, które się jeszcze nie przemieszcza, są silnym sygnałem ostrzegawczym przemocy, a wywiad nie zgadza się z rozwojem dziecka. Pielęgniarka dokumentuje fakty, zapewnia dziecku bezpieczeństwo i postępuje zgodnie z procedurą ochrony dzieci.

Odpowiedź

A · Obiektywnie udokumentować ustalenia i zgodnie z procedurą ochrony dzieci zgłosić podejrzenie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes

Dlaczego to jest odpowiedź

Predictability reduces distress. Nurses keep routines, use clear and concrete language, reduce sensory stimulation, use visual supports and work closely with the parents, who know the child best.

Odpowiedź

D · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Brief experiences like this can be part of normal grief

Dlaczego to jest odpowiedź

Briefly hearing or sensing the deceased is common in bereavement and is not usually a sign of mental illness. The nurse listens, normalises the experience and watches for signs of more complicated grief or depression.

Odpowiedź

D · Brief experiences like this can be part of normal grief
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 53,1 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

53.1024 → 1

Decyduje tylko następna cyfra

53,1024 → 0
0 to 4 lub mniej, więc 1 zostaje.
Dalsze cyfry (24) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 53,1 kg

Odpowiedź

x = 53,1 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 250 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:50 → 24:00 = 190 min

Po północy

00:00 → 01:00 = 60 min

Suma

t = 190 + 60 = 250 min

Odpowiedź

t = 250 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 525 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

15·70 = 1050 mg

Na dawkę

D = 1050/2 = 525 mg

Odpowiedź

D = 525 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 12 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

10·24 = 240 mg

Objętość

V = (240/100)·5 = 12 mL

Odpowiedź

V = 12 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 50 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 250·60/300 = 50 gtt/min

Odpowiedź

R = 50 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 8 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Pozostały czas

t = 400/50 = 8 h

Odpowiedź

t = 8 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 10 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

50/50 = 1 szt./mL

Szybkość pompy

R = 10/1 = 10 mL/h

Odpowiedź

R = 10 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 8,3 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

2·110 = 220 mcg/min
220·60 = 13200 mcg/h

Szybkość pompy

R = 13200/1600 = 8,25 ≈ 8,3 mL/h

Odpowiedź

R = 8,3 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1110 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 240 = 340 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1110 mL

Odpowiedź

I = 1110 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 200 = 800 mL

Czas

t = 800/125 = 6,4 h

Odpowiedź

t = 6,4 h

To około 6 h 24 min, więc worek skończy się około 04:24.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na tlenie → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 1 = 4

Odpowiedź

NEWS2 = 4
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 28/min → 3
SpO₂ 98% → 0
na tlenie → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 48/min → 1
przytomny (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 6
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,36: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 31 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: wzór Wintersa przewiduje PaCO₂ 31,5–35,5 mmHg, więc zmierzone 31 mmHg wskazuje na dodatkowa zasadowica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 45,5 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·35 + 21 = 45,5 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 45,5 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,472 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,50/√1,12 = 0,50/1,058 = 0,472 s

Odpowiedź

QTc = 0,472 s

Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (472 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany, brak przechwycenia

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: impulsy stymulatora są regularne (co 1,00 s), ale R–R nie jest, bo po niektórych impulsach brakuje QRS.
3. Załamki P: niewidoczne.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,14 s i szeroki po impulsach z przechwyceniem; po jednym impulsie nie następuje QRS (brak przechwycenia).

Interpretacja

rytm stymulowany, brak przechwycenia

Odpowiedź

rytm stymulowany, brak przechwycenia

Brak przechwycenia: stymulator wysyła impuls, ale serce nie odpowiada. Podręczniki traktują to jako pilne do zgłoszenia, bo pacjent może zależeć od stymulatora.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions