Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jaka jest prawidłowa kolejność faz gojenia się rany?

  1. AProliferacja, zapalenie, hemostaza, dojrzewanie
  2. BDojrzewanie, proliferacja, zapalenie, hemostaza
  3. CHemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie
  4. DZapalenie, hemostaza, dojrzewanie, proliferacja
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

How should a urine sample be taken from a patient with a urinary catheter?

  1. ABy removing the catheter and collecting the next void
  2. BFrom the drainage bag tap
  3. CFrom the sampling port, using aseptic technique
  4. DBy disconnecting the catheter from the bag
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Where should the dispersive (grounding) pad for electrosurgery be placed?

  1. AOver a bony prominence such as the hip bone
  2. BOver an area with scar tissue or a tattoo, so that the pad does not slip
  3. COn clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
  4. DOn skin that is wet with antiseptic prep
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient who wants more alcohol hand rub in the room
  2. BA patient with tuberculosis who is asking to have visitors
  3. CA patient with an MRSA wound due for a routine dressing change
  4. DA patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

An anxious patient is breathing very fast and has tingling fingers. The blood gas shows pH 7,51 and PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to breathe even faster
  2. BStay with the patient and coach slow, calm breathing
  3. CGive oxygen at the highest flow and leave the room
  4. DGive IV sodium bicarbonate as soon as it can be found
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with major depression has been withdrawn for weeks but is suddenly calm and cheerful and gives away her belongings. What should the nurse suspect?

  1. AA raised risk of suicide, because she may have made a decision
  2. BA side effect of her antidepressant medicine that needs no special action
  3. CThat she is getting ready for discharge as planned
  4. DA full recovery, so observation can be reduced
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. AReassure them that this is a sign the drug is working
  2. BTell them to double the dose
  3. CAdvise more vigorous exercise to work through it
  4. DReport it, as statins can cause muscle damage
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Którego pacjenta pielęgniarka oddziałowa powinna ocenić jako pierwszego na początku dyżuru?

  1. APacjenta proszącego o środek przeczyszczający
  2. BPacjenta z przewlekłym bólem pleców ocenianym na 4/10
  3. CPacjenta oczekującego na wypis ze stabilnymi parametrami
  4. DPacjenta z nowo powstałym splątaniem i częstością oddechów 28/min
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. AYour stools may turn dark green or black
  2. BTake each tablet with milk to protect the stomach
  3. CTake the tablet with an antacid to improve absorption
  4. DYour urine will turn bright orange while you take it
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse teaches a patient starting lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell my doctor if I have vomiting or diarrhea"
  2. B"I will check with the pharmacist before taking ibuprofen"
  3. C"I will drink plenty of fluids, especially in hot weather"
  4. D"I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.FarmakologiaŚredni

Po jakim czasie mniej więcej lek podawany w stałych odstępach osiąga stan stacjonarny?

  1. APo 10 okresach półtrwania
  2. BZależy to tylko od wielkości dawki
  3. CPo 4–5 okresach półtrwania
  4. DPo 1 okresie półtrwania
12.FarmakologiaTrudny

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. AInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  2. BInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
  3. CLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
  4. DPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why is a beta-blocker started at a low dose and increased slowly in heart failure?

  1. AIt works only if the dose is never changed after the first day
  2. BIt is safe only at the highest possible dose from the very start
  3. CIt can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
  4. DIt must be stopped as soon as symptoms improve
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca na ograniczeniu płynów do 1,5 L/dobę skarży się na silne pragnienie. Które działanie jest najodpowiedniejsze?

  1. ACałkowity brak płynów do czasu porannego ważenia
  2. BSłone przekąski pobudzające ślinę i łagodzące suchość
  3. CHigiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
  4. DNieograniczona ilość wody, ponieważ pragnienie zawsze trzeba zaspokoić
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which nursing care is most important for a patient with diabetes insipidus?

  1. AWeighing the patient once a month
  2. BStrict fluid balance, daily weight and free access to water
  3. CA strict fluid restriction to reduce the amount of urine passed
  4. DGiving a loop diuretic to clear extra fluid
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. ANo treatment, because the time for any reperfusion has passed
  2. BUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
  3. CStart IV alteplase immediately without further imaging
  4. DGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. AThey may under-report pain, so active assessment is needed
  2. BOlder adults feel less pain because nerves wear out
  3. COpioids must never be used in people over 70
  4. DPain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

An hour after a line flush, a patient receiving parenteral nutrition has rigors and a temperature of 39,1 °C. What should the nurse suspect and do?

  1. AFluid overload; reduce the infusion rate only
  2. BLow blood glucose; give a sugary drink
  3. CLine infection; escalate and take blood cultures
  4. DA normal reaction; give paracetamol and continue the infusion
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman who has had a caesarean asks when she can drive again. Which answer is most accurate?

  1. ANever before 6 months
  2. BThe same day she is discharged
  3. CWhen she can brake hard without pain
  4. DOnly after her stitches are removed by a doctor
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with active genital herpes lesions is admitted in early labour with intact membranes. What should the nurse expect?

  1. AA vaginal birth with no special precautions
  2. BA caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
  3. CA fetal scalp electrode for close monitoring
  4. DRupture of the membranes to speed up labour
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które działania są kluczowe w leczeniu przełomu naczyniowo-okluzyjnego (bólowego) w niedokrwistości sierpowatokrwinkowej?

  1. APłyny, skuteczne leczenie przeciwbólowe i tlen, jeśli dziecko ma hipoksję
  2. BOgraniczenie płynów w celu ochrony nerek i zimne okłady na bolesne okolice
  3. CŚcisły odpoczynek w łóżku bez leków przeciwbólowych
  4. DPreparaty żelaza
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dziecko w wieku szkolnym przyjmuje metylfenidat z powodu ADHD. Który element edukacji jest najważniejszy?

  1. APrzyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
  2. BPodwajać dawkę w dni sprawdzianów w szkole, aby jeszcze poprawić koncentrację
  3. CPrzyjmować go przed snem, aby ułatwić zasypianie
  4. DOdstawiać go tylko w dni szkolne
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient who started a high-dose corticosteroid (prednisolone or prednisone) a week ago is now euphoric, sleeping little and talking very fast. What should the nurse suspect?

  1. AMood changes caused by the corticosteroid
  2. BLithium toxicity
  3. CAlcohol withdrawal
  4. DA normal reaction to feeling better from the treatment
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A community nurse visits an older woman with hoarding disorder whose home is so cluttered that the exits are blocked. What is the most appropriate approach?

  1. ATell her that she will be evicted unless everything is thrown away today
  2. BIgnore the clutter, because it is her own home
  3. CWork with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together
  4. DArrange for the whole house to be cleared while she is out
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,4 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 35,4 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

35,4 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 tbsp? mL¾ szklanka? mL½ tsp? mL2 fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 1 tbsp z płynny suplement, ¾ szklanka z herbata, ½ tsp z syrop na kaszel, 2 fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tbsp = 15 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
94 kgBSA = 1,88 m²75 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 94 kg ma powierzchnię ciała 1,88 m². Zlecono 75 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

94 kgBSA = 1,88 m²75 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 3320 mikrogramów. Ampułka zawiera 4 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

3320 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL60 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 120 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/250 mL120 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL70 szt./kg · 71 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 70 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 71 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

70 szt./kg71 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h91 kg12,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 12,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 91 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL12,5 mcg/kg/min91 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda200 mLherbata150 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz150 mLmocz375 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 86 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

86 kg12 hmocz: 150 mLmocz: 375 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL750 mL przetoczono50 mL/h20:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 20:00 przetoczono już 750 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL750 mL przetoczono50 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy spontanicznie, jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 26/min, SpO₂ 98% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 92/56 mmHg, tętno 110/min, przytomny, temperatura 37,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 26SpO₂ 98%O₂SBP 92HR 110AT 37,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,54PaCO₂mmHg354551HCO₃⁻mmol/L222642niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,54, PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) oraz HCO₃⁻ 42 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,54PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)HCO₃⁻ 42 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 21% tlenu pokazuje PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) oraz PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha). Zmierz odstęp PR ostatniego przewiedzionego pobudzenia przed nieprzewiedzionym załamkiem P (wartość: najdłuższy PR) w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
najdłuższy PR = s

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Hemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Gojenie zaczyna się od hemostazy, następnie zapalenie usuwa resztki, proliferacja buduje nową tkankę, a dojrzewanie (przebudowa) przez miesiące wzmacnia bliznę.

Odpowiedź

C · Hemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · From the sampling port, using aseptic technique

Dlaczego to jest odpowiedź

Samples are taken from the needle-free sampling port after cleaning it. Urine in the bag is stale and contaminated, and breaking the system raises infection risk.

Odpowiedź

C · From the sampling port, using aseptic technique
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site

Dlaczego to jest odpowiedź

The pad returns the current safely. Good contact over a well-perfused muscle prevents burns, while bony areas, scars, hair and moisture reduce contact and can cause burns at the pad site.

Odpowiedź

C · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever in a patient who may be neutropenic can be the first sign of sepsis and needs urgent assessment. The other needs are real but stable and can wait a short time.

Odpowiedź

D · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Stay with the patient and coach slow, calm breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

These results show respiratory alkalosis caused by hyperventilation. Calming the patient and coaching slower breathing lets carbon dioxide return to normal; the nurse also looks for physical causes.

Odpowiedź

B · Stay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · A raised risk of suicide, because she may have made a decision

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden lift in mood with giving away belongings can mean the patient has decided to end her life. The nurse asks directly about suicidal thoughts and keeps her safe.

Odpowiedź

A · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Report it, as statins can cause muscle damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Odpowiedź

D · Report it, as statins can cause muscle damage
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Pacjenta z nowo powstałym splątaniem i częstością oddechów 28/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowe splątanie z przyspieszonym oddechem sugeruje ostre pogorszenie stanu, np. sepsę lub niedotlenienie. Pacjenci ze stabilnymi problemami przewlekłymi mogą poczekać.

Odpowiedź

D · Pacjenta z nowo powstałym splątaniem i częstością oddechów 28/min
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Your stools may turn dark green or black

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.

Odpowiedź

A · Your stools may turn dark green or black
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden fall in sodium intake makes the kidneys keep more sodium and lithium, raising the lithium level towards toxicity. Patients keep a normal, steady salt intake, drink enough fluids, report fluid loss and avoid NSAIDs unless approved.

Odpowiedź

D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Po 4–5 okresach półtrwania

Dlaczego to jest odpowiedź

Przy wielokrotnym podawaniu stężenie zbliża się do stanu stacjonarnego po ok. 4–5 okresach półtrwania, niezależnie od dawki. Dawka nasycająca pozwala osiągnąć go szybciej.

Odpowiedź

C · Po 4–5 okresach półtrwania
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Odpowiedź

B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-blockers improve survival in heart failure with reduced ejection fraction, but they can cause tiredness, low blood pressure, bradycardia and fluid retention when first started. They are therefore started low and increased gradually in stable patients, with monitoring of weight, pulse and BP.

Odpowiedź

C · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozłożenie płynów na cały dzień, używanie małych kubków, ssanie kostek lodu (wliczanych do całości), guma do żucia bez cukru i regularna higiena jamy ustnej pomagają pacjentom tolerować ograniczenie płynów. Słone pokarmy zwiększają pragnienie i zatrzymanie płynów.

Odpowiedź

C · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Strict fluid balance, daily weight and free access to water

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients with DI can become dehydrated and hypernatraemic quickly. Strict input and output, daily weights, sodium monitoring and access to water are essential. Desmopressin replaces the missing ADH in cranial DI.

Odpowiedź

B · Strict fluid balance, daily weight and free access to water
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Dlaczego to jest odpowiedź

IV thrombolysis is usually given within 4,5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Odpowiedź

B · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · They may under-report pain, so active assessment is needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Odpowiedź

A · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Line infection; escalate and take blood cultures

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever and rigors after flushing a central line suggest a catheter-related bloodstream infection. The nurse escalates urgently, takes cultures from the line and peripherally per policy, and starts sepsis care.

Odpowiedź

C · Line infection; escalate and take blood cultures
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · When she can brake hard without pain

Dlaczego to jest odpowiedź

There is no fixed time. She can drive when she can brake suddenly, look over her shoulder and wear a seat belt comfortably. Many women need about 4 to 6 weeks, and insurance rules may apply.

Odpowiedź

C · When she can brake hard without pain
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes

Dlaczego to jest odpowiedź

Active genital lesions or prodromal symptoms at the onset of labour are an indication for caesarean birth because neonatal herpes can be severe. Invasive procedures such as scalp electrodes are avoided.

Odpowiedź

B · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Płyny, skuteczne leczenie przeciwbólowe i tlen, jeśli dziecko ma hipoksję

Dlaczego to jest odpowiedź

Kluczowe są nawodnienie, szybkie leczenie przeciwbólowe (często opioidami), ciepło i tlen, jeśli saturacja jest niska. Zimno powoduje skurcz naczyń i może nasilać tworzenie komórek sierpowatych.

Odpowiedź

A · Płyny, skuteczne leczenie przeciwbólowe i tlen, jeśli dziecko ma hipoksję
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki pobudzające mogą zmniejszać apetyt i powodować bezsenność, dlatego podaje się je wcześnie w ciągu dnia. W trakcie leczenia monitoruje się wzrost, masę ciała, ciśnienie tętnicze i czynność serca.

Odpowiedź

A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Mood changes caused by the corticosteroid

Dlaczego to jest odpowiedź

High-dose corticosteroids can cause mood changes, including mania, depression and psychosis. The nurse reports the change so the prescriber can review the dose and treatment.

Odpowiedź

A · Mood changes caused by the corticosteroid
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Work with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together

Dlaczego to jest odpowiedź

Forced clear-outs cause great distress and the clutter usually returns. Collaborative, gradual work focusing first on safety, such as fire exits and fall risks, with involvement of relevant services, is more effective.

Odpowiedź

C · Work with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 95,7 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

35,4·9/5 = 63,72

Dodaj 32

T = 63,72 + 32 = 95,72 ≈ 95,7 °F

Odpowiedź

T = 95,7 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 257,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
¾ szklanka = 0,75·240 = 180 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL

Dodaj

V = 15 + 180 + 2,5 + 60 = 257,5 mL

Odpowiedź

V = 257,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 141 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 75·1,88 = 141 mg

Odpowiedź

D = 141 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,83 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Objętość

V = 3320/4000 = 0,83 mL

Odpowiedź

V = 0,83 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 21 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

8·60 = 480 min

Szybkość kapania

R = 1000·10/480 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Odpowiedź

R = 21 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 21 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Objętość na godzinę

120/4 = 30 mL/h

Szybkość kapania

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Odpowiedź

R = 30 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 0,99 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

70·71 = 4 970 szt.

Objętość

V = 4970/5000 = 0,994 ≈ 0,99 mL

Odpowiedź

V = 0,99 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 34,1 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

12,5·91 = 1138 mcg/min
1138·60 = 68250 mcg/h

Szybkość pompy

R = 68250/2000 = 34,13 ≈ 34,1 mL/h

Odpowiedź

R = 34,1 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,51 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

150 + 375 = 525 mL

Na kilogram na godzinę

U = 525/(86·12) = 0,5087 ≈ 0,51 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,51 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 750 = 250 mL

Czas

t = 250/50 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h

To około 5 h 00 min, więc worek skończy się około 01:00.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: łagodne

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy spontanicznie → 4
V: jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu → 5
M: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja) → 5

Dodaj

GCS = 4 + 5 + 5 = 14

Ciężkość

GCS 14 → łagodne

Odpowiedź

łagodne
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 26/min → 3
SpO₂ 98% → 0
na tlenie → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 110/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 2 + 1 + 0 + 0 = 8
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,54: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 51 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 42 mmol/L: wysoki (22–26)

Wyrównanie

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 34,73 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,21·713 − 36/0,8 = 149,7 − 45 = 104,7 mmHg

Gradient

A–a = 104,7 − 70 = 34,73 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 34,73 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,5 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,52/√1,08 = 0,52/1,039 = 0,5 s

Odpowiedź

QTc = 0,5 s

Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (500 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: najdłuższy PR = 0,42 s

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Wyznacz załamki P

P–P = 0,92 s, regularny; po jednym załamku P z każdych 4 nie następuje przewodzenie

PR w każdej grupie

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,34 s, PR₃ = 0,42 s

Odpowiedź

najdłuższy PR = 0,42 s

Największy przyrost PR następuje między pierwszym a drugim pobudzeniem grupy; kolejne przyrosty są mniejsze, dlatego odstępy R–R skracają się przed przerwą.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions