Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
  2. BExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
  3. CHide the patient's clothes so they cannot leave
  4. DLet them go without telling anyone
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent ma ostrą biegunkę i podejrzenie zakażenia Clostridioides difficile. Które połączenie działań jest prawidłowe?

  1. AIzolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
  2. BCzekanie na wynik z laboratorium przed podjęciem jakichkolwiek środków ostrożności
  3. CWyłącznie półmaska filtrująca, bez rękawiczek
  4. DWyłącznie preparat alkoholowy do rąk i pozostawienie pacjenta na sali wieloosobowej z zasuniętymi zasłonami
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?

  1. AWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
  2. BWhether the patient has eaten a large meal recently
  3. CWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
  4. DWhether the patient has had a hearing test this year
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

In START triage, a casualty cannot walk and is breathing 36 times a minute. Which category applies?

  1. ARed (immediate)
  2. BBlack (expectant or dead)
  3. CGreen (minor)
  4. DYellow (delayed)
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient is admitted with diabetic ketoacidosis. Which prescribed treatment is usually started first?

  1. AOral potassium tablets
  2. BA high-carbohydrate meal
  3. CSubcutaneous long-acting insulin only, given once
  4. DIV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?

  1. AHolding the infant upside down by the feet
  2. BA blind finger sweep of the mouth
  3. CAbdominal thrusts, as in adults
  4. DBack blows and chest thrusts
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with leukaemia has a very low platelet count. Which nursing precaution is appropriate?

  1. ATake temperatures rectally
  2. BGive medicines by intramuscular injection
  3. CEncourage contact sports to keep fit
  4. DUse a soft toothbrush and an electric razor
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why must a unit of red cells be transfused within the set time limit (commonly four hours) after it leaves controlled cold storage?

  1. AThe red cells break down and turn into plasma
  2. BBacteria can grow in the blood at room temperature
  3. CThe bag stops dripping after four hours
  4. DThe blood group of the cells changes after a few hours
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący furosemid ma potas 2,9 mEq/L. Jakiego objawu spodziewa się pielęgniarka?

  1. AWysokich, szpiczastych załamków T w EKG
  2. BBiegunki i skurczów brzucha z nadmiernej perystaltyki jelit
  3. COsłabienia mięśni i skurczów nóg
  4. DMrowienia wokół ust z dodatnim objawem Chvostka
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AHypertension with a potassium of 3,6 mEq/L on a thiazide
  2. BHeart failure with a BNP lower than the result on admission
  3. CStable angina with a total cholesterol of 245 mg/dL (6,3 mmol/L)
  4. DChest pain with troponin rising from the first to the second sample
11.FarmakologiaŚredni

Która frakcja leku w osoczu może dotrzeć do receptora i wywołać efekt?

  1. AFrakcja związana z albuminą
  2. BFrakcja niezwiązana (wolna)
  3. CFrakcja zmagazynowana w krwinkach czerwonych
  4. DFrakcja związana z globulinami
12.FarmakologiaTrudny

Gentamycynę łączy się z dużą dawką furosemidu dożylnie. Które ryzyko jest szczególnie zwiększone?

  1. AHipoglikemii
  2. BUszkodzenia słuchu
  3. CNiewydolności wątroby
  4. DKrwawienia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Zgodnie z aktualnymi wytycznymi, kiedy należy podać tlen pacjentowi z ostrym zespołem wieńcowym?

  1. ATylko gdy SpO₂ jest poniżej zakresu docelowego
  2. BDopiero po uzyskaniu wyniku troponiny
  3. CNigdy, ponieważ tlen szkodzi mięśniowi sercowemu
  4. DZawsze z przepływem 15 L/min, niezależnie od wysycenia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?

  1. ACostochondritis caused by forceful coughing
  2. BSternal wound infection with an unstable sternum
  3. CNormal wound healing with some expected discharge
  4. DPericarditis from the operation
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Pacjent budzi się z objawami udaru. Położył się dobrze o 23:00, a obudził o 6:30. Który czas przyjmuje się za czas początku objawów?

  1. A23:00, kiedy był ostatnio znany jako zdrowy
  2. B6:30, gdy objawy zauważono po raz pierwszy
  3. CCzas przybycia do szpitala
  4. DCzas wykonania tomografii komputerowej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Starszy mężczyzna nie oddał moczu od 10 godzin, ma ból w podbrzuszu, a skan pęcherza wykazuje 1100 mL. Kreatynina wzrosła. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna i postępowanie?

  1. AZatrzymanie moczu; zacewnikować zgodnie ze zleceniem i obserwować dużą diurezę
  2. BNefropatia kontrastowa; zorganizować dziś pilną hemodializę
  3. CMoczówka prosta; podać desmopresynę i ograniczyć płyny
  4. DOdwodnienie; podać bolus płynów i ponownie oznaczyć kreatyninę jutro
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

When breaking bad news, what is the first step in frameworks such as SPIKES?

  1. ASet up a private setting with enough time
  2. BGive the diagnosis as quickly as possible in the corridor
  3. CGive all treatment options before checking understanding
  4. DAsk the family to decide what the patient should be told
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Podczas znieczulenia ogólnego u pacjenta rozwija się sztywność szczęk, rosnące CO₂ końcowowydechowe i tachykardia, a następnie szybko rosnąca temperatura. Który lek jest leczeniem swoistym?

  1. ASuksametonium
  2. BParacetamol
  3. CNalokson
  4. DDantrolen
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why is it important to do newborn bloodspot screening at the recommended time rather than in the first hours?

  1. AThe baby's blood cannot be sampled before day 3
  2. BSome results, such as PKU, need milk feeds first
  3. CThe heel cannot be pricked until the cord falls off
  4. DEarlier testing always gives false negatives for all conditions
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman has had a large postpartum haemorrhage and is receiving several units of blood. Which other complication should the nurse watch for?

  1. AHypoglycaemia from the transfused blood
  2. BPostpartum depression within the hour
  3. CHypertension caused by the volume of blood lost
  4. DCoagulopathy from loss of clotting factors
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Using the 100–50–20 rule, what is the daily maintenance fluid requirement for a 15 kg child?

  1. A1000 mL per day
  2. B1500 mL per day
  3. C1250 mL per day
  4. D750 mL per day
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A boy with haemophilia A bumps his head hard on a table. He seems well. What should the nurse advise?

  1. ANo action is needed, because head bleeds are rare in haemophilia
  2. BWatch him at home for a week and bring him in only if he vomits or has a headache
  3. CGive aspirin for the pain and apply ice to the bump
  4. DSeek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AA 30-minute brain scan
  2. BRecall of three words and a clock-drawing task
  3. CMeasuring the level of alcohol in the blood
  4. DA questionnaire about mood over the past 2 weeks
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A depressed patient says, "I don't enjoy anything any more, so there's no point in doing anything." Which intervention best reflects behavioural activation?

  1. AEncourage him to rest in bed as much as possible until the medicine works
  2. BWait until his mood improves before suggesting activities
  3. CTell him that his thoughts are irrational and he should stop thinking that way
  4. DPlan small, scheduled activities with him and review how he felt afterwards
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
32,1937 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 32,1937 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

32,1937 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
74 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 74 g/L. Wyraź go w g/dL Hb.

74 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
71 kgBSA = 1,61 m²100 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 71 kg ma powierzchnię ciała 1,61 m². Zlecono 100 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

71 kgBSA = 1,61 m²100 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,93 mg. Ampułka zawiera 1000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,93 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

50 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg250 mL15 mL/h? mcg/min

Wlew 200 mg w 250 mL płynie z szybkością 15 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

200 mg/250 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
20 000 szt.500 mLheparin? mL/h54 kg18 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 20 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 18 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 54 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

20 000 szt./500 mL18 szt./kg/h54 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h89 kg30 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 89 kg ma zlecony nitroglycerin w dawce 30 mcg/min. Worek zawiera 50 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

50 mg/250 mL30 mcg/min89 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda150 mLmleko240 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz200 mLmocz300 mLdren z rany100 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

woda: 150 mLmleko: 240 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 75 mL/hstart 17:00trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 17:00 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 75 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL80 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 97% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 97%O₂SBP 150HR 70AT 37,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,59PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,59, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,59PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 32 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Fridericii QTc = QT/∛RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsade de pointesmigotanie przedsionkówasystoliamigotanie komór

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1torsade de pointes
  2. 2migotanie przedsionków
  3. 3asystolia
  4. 4migotanie komór

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Dlaczego to jest odpowiedź

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Odpowiedź

B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem

Dlaczego to jest odpowiedź

Podejrzenie C. difficile wymaga szybkiej izolacji z kontaktowymi środkami ostrożności. Alkohol nie zabija przetrwalników, więc ręce myje się wodą z mydłem, a otoczenie czyści środkiem sporobójczym, np. preparatem chlorowym.

Odpowiedź

A · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker

Dlaczego to jest odpowiedź

The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.

Odpowiedź

C · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Red (immediate)

Dlaczego to jest odpowiedź

In START, a non-walking casualty who is breathing more than 30 times a minute is tagged red, immediate. Fast breathing suggests a serious problem that needs urgent treatment.

Odpowiedź

A · Red (immediate)
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients with DKA are severely dehydrated, so IV isotonic fluid is started first. IV insulin follows, with close monitoring of potassium, which can fall quickly.

Odpowiedź

D · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Back blows and chest thrusts

Dlaczego to jest odpowiedź

For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.

Odpowiedź

D · Back blows and chest thrusts
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Use a soft toothbrush and an electric razor

Dlaczego to jest odpowiedź

Thrombocytopenia increases bleeding risk. Gentle oral care, electric razors and avoiding IM injections and rectal procedures help prevent bleeding.

Odpowiedź

D · Use a soft toothbrush and an electric razor
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Bacteria can grow in the blood at room temperature

Dlaczego to jest odpowiedź

Red cells are stored cold to limit bacterial growth. Once out of controlled storage, the transfusion must be completed within the time limit to reduce the risk of bacterial contamination and transfusion-transmitted infection.

Odpowiedź

B · Bacteria can grow in the blood at room temperature
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Osłabienia mięśni i skurczów nóg

Dlaczego to jest odpowiedź

Niski potas powoduje osłabienie mięśni, skurcze, osłabioną perystaltykę jelit (zaparcia, a nawet niedrożność porażenną) i zaburzenia rytmu. Szpiczaste załamki T występują w hiperkaliemii, a mrowienie wokół ust sugeruje niski wapń.Sprawdzono w: Heart failure - fluids and diuretics · MedlinePlus (NIH); Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Osłabienia mięśni i skurczów nóg
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Chest pain with troponin rising from the first to the second sample

Dlaczego to jest odpowiedź

A rising troponin with chest pain indicates acute myocardial injury, possibly infarction, which needs urgent assessment and treatment. High cholesterol is a long-term risk, a falling BNP shows improvement, and a potassium of 3,6 mEq/L is normal.Sprawdzono w: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Odpowiedź

D · Chest pain with troponin rising from the first to the second sample
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Frakcja niezwiązana (wolna)

Dlaczego to jest odpowiedź

Tylko wolny lek może przenikać do tkanek, działać na receptory oraz być metabolizowany lub wydalany. Lek związany z białkami działa jak rezerwuar.

Odpowiedź

B · Frakcja niezwiązana (wolna)
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Uszkodzenia słuchu

Dlaczego to jest odpowiedź

Zarówno aminoglikozydy, jak i diuretyki pętlowe mogą uszkadzać ucho wewnętrzne. To połączenie zwiększa ryzyko ototoksyczności, więc wymaga ostrożności i monitorowania.

Odpowiedź

B · Uszkodzenia słuchu
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Tylko gdy SpO₂ jest poniżej zakresu docelowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Rutynowy tlen o wysokim przepływie u pacjentów bez hipoksemii nie przynosi korzyści i może zwiększać rozmiar zawału. Tlen podaje się, gdy wysycenie spada poniżej wartości docelowej (np. poniżej 90% w niektórych wytycznych, poniżej 94% w innych).

Odpowiedź

A · Tylko gdy SpO₂ jest poniżej zakresu docelowego
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Sternal wound infection with an unstable sternum

Dlaczego to jest odpowiedź

Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.

Odpowiedź

B · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · 23:00, kiedy był ostatnio znany jako zdrowy

Dlaczego to jest odpowiedź

W przypadku „udarów po przebudzeniu” za początek przyjmuje się czas, gdy pacjent był ostatnio widziany w dobrym stanie, ponieważ udar mógł wystąpić w dowolnym momencie od tej chwili. Często to wykracza poza standardowe okno trombolizy, choć zaawansowane badania obrazowe mogą czasem wskazać pacjentów, którzy nadal mogą odnieść korzyść.

Odpowiedź

A · 23:00, kiedy był ostatnio znany jako zdrowy
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Zatrzymanie moczu; zacewnikować zgodnie ze zleceniem i obserwować dużą diurezę

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrzymanie moczu, często z powodu powiększenia prostaty, może powodować pozanerkowe AKI. Leczeniem jest usunięcie przeszkody za pomocą cewnika. Po odprowadzeniu dużej objętości u niektórych pacjentów występuje wyraźna diureza poobstrukcyjna, dlatego monitoruje się bilans płynów, elektrolity i ciśnienie krwi.

Odpowiedź

A · Zatrzymanie moczu; zacewnikować zgodnie ze zleceniem i obserwować dużą diurezę
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Set up a private setting with enough time

Dlaczego to jest odpowiedź

SPIKES starts with setting up a private, quiet space with time and the right people present. It then explores the patient's perception and wishes, shares knowledge in small steps, responds to emotions and agrees a plan.

Odpowiedź

A · Set up a private setting with enough time
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Dantrolen

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipertermię złośliwą leczy się przez odstawienie czynników wyzwalających, hiperwentylację 100% tlenem, podanie dożylne dantrolenu (zmniejsza uwalnianie wapnia z siateczki sarkoplazmatycznej), aktywne ochładzanie oraz leczenie hiperkaliemii i arytmii. Suksametonium jest czynnikiem wyzwalającym.

Odpowiedź

D · Dantrolen
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Some results, such as PKU, need milk feeds first

Dlaczego to jest odpowiedź

Phenylalanine builds up only after the baby has had milk feeds, so very early samples can miss PKU. Programmes specify timing, and early samples may need repeating.

Odpowiedź

B · Some results, such as PKU, need milk feeds first
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Coagulopathy from loss of clotting factors

Dlaczego to jest odpowiedź

Massive haemorrhage and transfusion of red cells can deplete clotting factors and platelets, leading to further bleeding. Massive transfusion protocols include plasma, platelets and sometimes fibrinogen.

Odpowiedź

D · Coagulopathy from loss of clotting factors
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · 1250 mL per day

Dlaczego to jest odpowiedź

First 10 kg: 10 × 100 = 1000 mL. Next 5 kg: 5 × 50 = 250 mL. Total = 1250 mL per day, or about 52 mL per hour.

Odpowiedź

C · 1250 mL per day
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear

Dlaczego to jest odpowiedź

Intracranial bleeding is the most dangerous bleed in haemophilia and can develop hours after injury. Any significant head injury needs urgent assessment and usually prompt factor replacement. Aspirin is avoided because it impairs platelet function.

Odpowiedź

D · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Recall of three words and a clock-drawing task

Dlaczego to jest odpowiedź

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Odpowiedź

B · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Plan small, scheduled activities with him and review how he felt afterwards

Dlaczego to jest odpowiedź

Behavioural activation is based on the idea that activity improves mood, not the other way round. Scheduling achievable, meaningful activities and reviewing the effect breaks the cycle of withdrawal and low mood.

Odpowiedź

D · Plan small, scheduled activities with him and review how he felt afterwards
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 32,2 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

32.1937 → 1

Decyduje tylko następna cyfra

32,1937 → 9
9 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 1 w górę.
Dalsze cyfry (37) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 32,2 kg

Odpowiedź

x = 32,2 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 7,4 g/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 74 g/L × (1 L/10 dL) = 7,4 g/dL

Odpowiedź

Hb = 7,4 g/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 161 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 100·1,61 = 161 mg

Odpowiedź

D = 161 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,93 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,93 mg = 930 mcg

Objętość

V = 930/1000 = 0,93 mL

Odpowiedź

V = 0,93 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Objętość

V = 50·8 = 400 mL

Odpowiedź

V = 400 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 200 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dawka na godzinę

15·800 = 12000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Odpowiedź

D = 200 mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 24,3 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

18·54 = 972 szt./h

Stężenie

20 000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 972/40 = 24,3 mL/h

Odpowiedź

R = 24,3 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 9 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

30·60 = 1800 mcg/h

Szybkość pompy

R = 1800/200 = 9 mL/h

Odpowiedź

R = 9 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1130 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 150 + 240 = 390 mL
Wlew dożylny: 80·8 = 640 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1130 mL

Odpowiedź

I = 1130 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL pozostało

Druga część

180/75 = 2,4 h

Czas całkowity

t = 4 + 2,4 = 6,4 h

Odpowiedź

t = 6,4 h

To około 6 h 24 min, więc worek skończy się około 23:24.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 65

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 65

Odpowiedź

MFS = 65
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
na tlenie → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,59: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 26 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 43,4 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 43,4 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,38 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Wzór Fridericii

QTc = 0,38/∛1,00 = 0,38/1 = 0,38 s

Odpowiedź

QTc = 0,38 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (380 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: migotanie komór

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: chaotyczny, bez powtarzającego się wzorca.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.

Interpretacja

migotanie komór

Odpowiedź

migotanie komór

W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji. To jest wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions