Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Pacjent z zaawansowanym otępieniem nie potrafi opisać bólu. Jak należy ocenić ból?

  1. ANarzędziem obserwacyjnym punktującym zachowania, np. wyraz twarzy
  2. BProsząc odwiedzającego o odgadnięcie wyniku
  3. CWyłącznie numeryczną skalą 0–10
  4. DZakładając brak bólu, dopóki pacjent nie skarży się ani nie wzywa pomocy
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Starszy pacjent otrzymujący płyny dożylnie staje się duszny, z trzeszczeniami nad płucami i obrzękiem kostek. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

  1. AOdwodnienie
  2. BHipoglikemia
  3. CPrzewodnienie
  4. DPrawidłowa reakcja na płyny dożylne
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?

  1. AReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
  2. BKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
  3. CLeave them in the bathroom cabinet indefinitely
  4. DGive them to a friend or relative who has back pain
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Over a few hours, the emergency department sees many previously healthy people with the same unusual severe symptoms. What should the nurse do?

  1. ATell only the patients’ families about the pattern
  2. BReport it to infection prevention and public health authorities promptly
  3. CSend the patients home quickly to avoid crowding the emergency department
  4. DTreat each patient and wait to see if more arrive next week
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. AIgnore it, because flushing is always harmless and passes
  2. BApply a warm compress to the face and neck
  3. CStop or slow the infusion and inform the provider
  4. DSpeed up the infusion to finish it quickly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka nadzoruje nowego asystenta pielęgniarskiego. Kiedy powinna najuważniej sprawdzać jego pracę?

  1. ATylko na koniec dyżuru, gdy sprawdza się dokumentację
  2. BTylko wtedy, gdy asystent prosi o pomoc w zadaniu, które uważa za trudne
  3. CGdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
  4. DNigdy, ponieważ asystent ma certyfikat do tej roli
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?

  1. AWeigh the patient again in six months and review at that point
  2. BRestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
  3. CRefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
  4. DEncourage a low-calorie diet
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. AAortic dissection
  2. BPulmonary oedema
  3. CStable angina
  4. DPericarditis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A 55-year-old has a positive fecal immunochemical test (FIT) during routine screening. What is the usual next step?

  1. AStart an iron supplement only
  2. BNo action if there are no symptoms
  3. CReferral for colonoscopy
  4. DRepeat the test in 10 years
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on hemodialysis receives epoetin, but the hemoglobin has not risen in 2 months. Which results should be checked first?

  1. ATSH and the free T3 level
  2. BTroponin and creatine kinase
  3. CAmylase and lipase levels
  4. DFerritin and transferrin saturation
11.FarmakologiaŚredni

Why is ketorolac given only for a short course?

  1. AIt causes respiratory depression after a few days
  2. BIt is a strong opioid that causes addiction
  3. CGI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
  4. DIt quickly loses all its pain-relieving effect because of tolerance
12.FarmakologiaTrudny

Łączenie kilku leków wydłużających odstęp QT zwiększa ryzyko której zagrażającej życiu arytmii?

  1. ATachykardii zatokowej
  2. BMigotania przedsionków
  3. CCzęstoskurczu typu torsades de pointes
  4. DBloku przedsionkowo-komorowego I stopnia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with heart failure takes furosemide once a day. When is the best time to take it?

  1. AAt bedtime, so the effect lasts through the night
  2. BJust before the evening meal, with a large drink
  3. CWhenever the ankles look swollen, on those days only
  4. DIn the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?

  1. ALeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
  2. BNurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
  3. CUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
  4. DGive extra opioids so the patient sleeps through the night
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

What does a positive pronator drift test show?

  1. AWeakness of the eye muscles
  2. BA normal response in older adults
  3. CLoss of hearing on one side
  4. DSubtle weakness in one arm
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Which task for a patient with a urinary catheter can the nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AEmptying the drainage bag and recording the volume
  2. BDeciding whether the catheter can be removed
  3. CTeaching self-catheterisation for the first time
  4. DAssessing a patient whose irrigation is not draining
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
  2. BWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
  3. CThe drug no longer has any side effects
  4. DThe patient is allergic to opioids
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a platelet count of 8 × 109/L (8,000/µL) develops a sudden severe headache and confusion. What should the nurse suspect?

  1. ANormal effects of chemotherapy
  2. BIntracranial bleeding
  3. CA tension headache from stress
  4. DDehydration from poor intake
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 39 weeks with a healthy pregnancy asks about walking in early labour. What is the best advice?

  1. AShe must stay in bed on her back for the whole labour
  2. BWalking and upright positions can help progress
  3. CWalking will cause the cord to prolapse
  4. DUpright positions always make labour slower
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman has had a large postpartum haemorrhage and is receiving several units of blood. Which other complication should the nurse watch for?

  1. AHypertension caused by the volume of blood lost
  2. BHypoglycaemia from the transfused blood
  3. CPostpartum depression within the hour
  4. DCoagulopathy from loss of clotting factors
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dlaczego kodeina i tramadol nie są zalecane u dzieci poniżej 12. roku życia?

  1. ASą zbyt słabe, aby złagodzić ból umiarkowany, więc zawsze preferuje się silniejsze opioidy
  2. BMożna je podawać wyłącznie dożylnie
  3. CZawsze powodują alergie
  4. DU niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dziecko otrzymuje dożylnie chlorek potasu. Pielęgniarka stwierdza, że miejsce wkłucia kaniuli jest obrzęknięte i blade, a dziecko płacze. Co powinna zrobić w pierwszej kolejności?

  1. AUspokoić dziecko i kontynuować wlew
  2. BZatrzymać wlew i ocenić miejsce wkłucia
  3. CZwiększyć szybkość wlewu, aby szybciej go zakończyć
  4. DZałożyć ciasny opatrunek na miejsce wkłucia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

An agitated patient has not responded to verbal de-escalation. A PRN medicine is prescribed. What is the most appropriate step?

  1. AGive an intramuscular injection at once without offering any choice
  2. BOffer the oral medicine first, before considering an injection
  3. CPlace him in seclusion and then decide about medicine later
  4. DHide the medicine in his drink without telling him
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka przyjmująca lit wymiotuje i ma biegunkę od 2 dni. Ma teraz grubofaliste drżenie i jest splątana. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APodać następną dawkę z dodatkową ilością wody
  2. BPodać lek przeciwbiegunkowy i kontynuować lit jak zwykle, z dodatkową solą w diecie
  3. CWstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu
  4. DZachęcić do diety niskosodowej
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C105,4 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 105,4 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

105,4 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp · 3/dobę · 10 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej trzy razy na dobę przez 10 dni. Zawiesina jest w butelkach po 150 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

1½ tsptrzy razy na dobę10 dni150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
18 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 18 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 2 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

18 kg2 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
120 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 24 kg zlecono 12,5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 120 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

24 kg12,5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL50 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

50 gtt/min15 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg500 mL3 mL/h? mcg/min

Wlew 400 mg w 500 mL płynie z szybkością 3 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

400 mg/500 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
12 500 szt.250 mLheparin? mL/h93 kg20 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 12 500 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 20 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 93 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

12 500 szt./250 mL20 szt./kg/h93 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine6 mL/h103 kg? mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dopamine zawierający 400 mg w 250 mL płynie z prędkością 6 mL/h. Pacjent waży 103 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL6 mL/h103 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok120 mLherbata240 mLmleko240 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz275 mLmocz450 mLmocz425 mLmocz175 mLdren z rany40 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 120 mLherbata: 240 mLmleko: 240 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL przetoczono60 mL/h07:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 07:00 przetoczono już 100 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL przetoczono60 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 91% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 91%powietrzeSBP 130HR 64AT 37,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 148 mmol/L, glukoza 10,3 mmol/L i mocznik 2,6 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 148 mmol/Lglukoza 10,3 mmol/Lmocznik 2,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 50% tlenu pokazuje PaO₂ 95 mmHg (12,7 kPa) oraz PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 50%PaO₂ 95 mmHg (12,7 kPa)PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVczęstoskurcz komorowytachykardia zatokowatrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1częstoskurcz komorowy
  2. 2tachykardia zatokowa
  3. 3trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  4. 4częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Narzędziem obserwacyjnym punktującym zachowania, np. wyraz twarzy

Dlaczego to jest odpowiedź

Narzędzia obserwacyjne punktują objawy, takie jak wyraz twarzy, wokalizacja, mowa ciała i zmiany zachowania. U osób z otępieniem ból jest często przeoczany.

Odpowiedź

A · Narzędziem obserwacyjnym punktującym zachowania, np. wyraz twarzy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Przewodnienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Duszność, trzeszczenia, przyspieszony oddech i obrzęki w trakcie płynoterapii dożylnej sugerują przewodnienie. Pielęgniarka powinna odpowiednio zatrzymać lub zwolnić wlew, posadzić pacjenta i eskalować.

Odpowiedź

C · Przewodnienie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Return them to a pharmacy or an approved take-back site

Dlaczego to jest odpowiedź

Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.

Odpowiedź

A · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Report it to infection prevention and public health authorities promptly

Dlaczego to jest odpowiedź

Clusters of similar unusual illness can signal an outbreak or bioterrorism. Early reporting allows public health to investigate, guide precautions and treatment, and protect the community.

Odpowiedź

B · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Stop or slow the infusion and inform the provider

Dlaczego to jest odpowiedź

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Odpowiedź

C · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadzór jest większy, gdy osoba wykonująca ma mniej doświadczenia, stan pacjenta jest mniej przewidywalny lub zadanie wiąże się z większym ryzykiem. Bierne sprawdzanie lub sprawdzanie na koniec dyżuru może przeoczyć problemy, gdy jeszcze można je naprawić.

Odpowiedź

C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts

Dlaczego to jest odpowiedź

Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.

Odpowiedź

C · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Pericarditis

Dlaczego to jest odpowiedź

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Odpowiedź

D · Pericarditis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Referral for colonoscopy

Dlaczego to jest odpowiedź

A positive FIT means hidden blood in the stool, which may come from a polyp, cancer or other lesion, so a colonoscopy is needed to find the source. A positive screening test is never ignored, even without symptoms.Sprawdzono w: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Referral for colonoscopy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Ferritin and transferrin saturation

Dlaczego to jest odpowiedź

Iron deficiency is the most common reason for a poor response to erythropoiesis-stimulating agents, because the marrow needs iron to make hemoglobin. Ferritin and transferrin saturation are checked, and IV iron is often given in dialysis patients. Infection and inflammation can also blunt the response.Sprawdzono w: Anemia of Chronic Kidney Disease · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024); Erythropoietin Stimulating Agents · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Odpowiedź

D · Ferritin and transferrin saturation
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use

Dlaczego to jest odpowiedź

Ketorolac is a potent NSAID used for short-term moderate to severe pain. Its risks of GI bleeding, kidney injury and bleeding are high, so treatment is limited to a few days.

Odpowiedź

C · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Częstoskurczu typu torsades de pointes

Dlaczego to jest odpowiedź

Długi odstęp QT opóźnia repolaryzację i może wywołać torsades de pointes, które może przejść w migotanie komór. Leki takie jak niektóre makrolidy, leki przeciwpsychotyczne i przeciwarytmiczne zwiększają to ryzyko.

Odpowiedź

C · Częstoskurczu typu torsades de pointes
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · In the morning, to avoid needing the toilet at night

Dlaczego to jest odpowiedź

Loop diuretics produce a brisk diuresis that lasts several hours. Taking them in the morning (and a second dose by early afternoon if prescribed) avoids nocturia, broken sleep and night-time falls.

Odpowiedź

D · In the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution

Dlaczego to jest odpowiedź

Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.

Odpowiedź

C · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Subtle weakness in one arm

Dlaczego to jest odpowiedź

When a weak arm drifts down and turns palm-down (pronates), it suggests a mild upper motor neuron weakness, for example from a stroke. It can detect weakness that is not obvious on routine testing.

Odpowiedź

D · Subtle weakness in one arm
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Emptying the drainage bag and recording the volume

Dlaczego to jest odpowiedź

Emptying and recording urine volume is routine and can be delegated to trained staff. Decisions about removal, assessment of a possible blockage and first-time teaching need the registered nurse.

Odpowiedź

A · Emptying the drainage bag and recording the volume
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Dlaczego to jest odpowiedź

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Odpowiedź

B · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Intracranial bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe thrombocytopenia carries a risk of spontaneous intracranial haemorrhage. Sudden headache, confusion or neurological change need emergency review, neurological observations and usually urgent imaging and platelet transfusion.

Odpowiedź

B · Intracranial bleeding
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Walking and upright positions can help progress

Dlaczego to jest odpowiedź

Upright positions and mobility in the first stage can shorten labour and reduce the need for epidurals. She can choose positions that feel comfortable.

Odpowiedź

B · Walking and upright positions can help progress
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Coagulopathy from loss of clotting factors

Dlaczego to jest odpowiedź

Massive haemorrhage and transfusion of red cells can deplete clotting factors and platelets, leading to further bleeding. Massive transfusion protocols include plasma, platelets and sometimes fibrinogen.

Odpowiedź

D · Coagulopathy from loss of clotting factors
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · U niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową

Dlaczego to jest odpowiedź

U osób z ultraszybkim metabolizmem kodeina jest szybko przekształcana w morfinę, co może powodować zagrażającą życiu depresję oddechową. Organy regulacyjne odradzają stosowanie kodeiny i tramadolu u dzieci poniżej 12. roku życia oraz po operacji migdałków podniebiennych lub migdałka gardłowego u osób poniżej 18. roku życia.

Odpowiedź

D · U niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Zatrzymać wlew i ocenić miejsce wkłucia

Dlaczego to jest odpowiedź

Obrzęk, bladość i ból sugerują wynaczynienie lub przeciek. Należy zatrzymać wlew, ocenić miejsce wkłucia, postępować zgodnie z lokalną procedurą dotyczącą wynaczynień i poinformować zlecającego. Wlewy drażniące mogą uszkadzać tkanki.

Odpowiedź

B · Zatrzymać wlew i ocenić miejsce wkłucia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Offer the oral medicine first, before considering an injection

Dlaczego to jest odpowiedź

Offering oral medication respects choice and is less restrictive than an injection. Covert administration is only lawful in specific, documented circumstances, not as a routine approach.

Odpowiedź

B · Offer the oral medicine first, before considering an injection
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Wstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu

Dlaczego to jest odpowiedź

Odwodnienie i utrata sodu zmniejszają klirens litu. Grubofaliste drżenie i splątanie sugerują zatrucie. Należy wstrzymać lit, pilnie oznaczyć jego stężenie, czynność nerek i elektrolity oraz zorganizować konsultację lekarską.

Odpowiedź

C · Wstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 40,8 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

105,4 − 32 = 73,4

Pomnóż przez 5/9

T = 73,4·5/9 = 40,78 ≈ 40,8 °C

Odpowiedź

T = 40,8 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 2

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

7,5 mL × 3 × 10 = 225 mL

Butelki

225/150 = 1,5 → N = 2

Odpowiedź

N = 2
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 36 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

2·18 = 36 mg

Odpowiedź

D = 36 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 12,5 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

12,5·24 = 300 mg

Objętość

V = (300/120)·5 = 12,5 mL

Odpowiedź

V = 12,5 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 1600 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Objętość

V = 200·8 = 1600 mL

Odpowiedź

V = 1600 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dawka na godzinę

3·800 = 2400 mcg/h

Dawka na minutę

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Odpowiedź

D = 40 mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 37,2 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

20·93 = 1 860 szt./h

Stężenie

12 500/250 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1860/50 = 37,2 mL/h

Odpowiedź

R = 37,2 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 1,6 mcg/kg/min

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogramy na minutę

6·1600 = 9600 mcg/h
9600/60 = 160 mcg/min

Na kilogram

D = 160/103 = 1,553 ≈ 1,6 mcg/kg/min

Odpowiedź

D = 1,6 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1580 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 240 + 240 = 600 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1580 mL

Odpowiedź

I = 1580 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 100 = 400 mL

Czas

t = 400/60 = 6,667 ≈ 6,7 h

Odpowiedź

t = 6,7 h

To około 6 h 40 min, więc worek skończy się około 13:40.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 75

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 20 + 10 + 0 = 75

Odpowiedź

MFS = 75
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 91% → 3
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 309 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·148 + 10,3 + 2,6 = 308,9 ≈ 309 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 309 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 205,3 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,5·713 − 45/0,8 = 356,5 − 56,25 = 300,3 mmHg

Gradient

A–a = 300,3 − 95 = 205,3 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 205,3 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,44 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,44/√1,00 = 0,44/1 = 0,44 s

Odpowiedź

QTc = 0,44 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (440 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstoskurcz komorowy

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 10 małych kratek, 1500 ÷ 10 ≈ 150 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,40 s.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Interpretacja

częstoskurcz komorowy

Odpowiedź

częstoskurcz komorowy

W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji. To jest wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions