Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Czym diagnoza pielęgniarska różni się od rozpoznania lekarskiego?

  1. AStawia ją lekarz, a pielęgniarka tylko ją przepisuje
  2. BOpisuje reakcję pacjenta na problem zdrowotny
  3. CNazywa chorobę lub patologię wywołującą objawy pacjenta
  4. DStosuje się ją tylko po operacji
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. AA rising respiratory rate
  2. BRestlessness
  3. CCyanosis
  4. DA rising heart rate
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A child has swallowed a button battery. Why is this urgent?

  1. AIt always passes through the gut without harm
  2. BIt is only harmful if several batteries are swallowed
  3. CThe only risk is poisoning from heavy metals years later
  4. DIt can burn through the lining of the esophagus within hours
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. ATell the patient that sulfa drugs are always safe
  2. BIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  3. CClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  4. DWait until the patient is discharged to update the record
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which patient is most suitable for the nurse to assign to a nurse who has just finished orientation?

  1. AA patient on a continuous heparin infusion with rising aPTT values
  2. BA patient with a new tracheostomy who needs frequent suctioning
  3. CA patient with sepsis whose blood pressure is falling
  4. DA patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A day after a femur fracture, a young patient becomes confused and breathless, with small red spots on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AFat embolism syndrome
  2. BAn allergic reaction to the cast
  3. CNormal pain after a fracture
  4. DAlcohol withdrawal
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. ABeing male
  2. BA short operation under local anaesthetic
  3. CBeing a smoker
  4. DUse of opioids after surgery
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta z urazem głowy GCS spada z 14 do 10, a jedna źrenica się poszerza i wolno reaguje. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AZachęcić pacjenta do snu
  2. BSkontrolować GCS przy następnym rutynowym pomiarze
  3. CNatychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny
  4. DPodać lek uspokajający, by pacjent się uspokoił
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Liczba krwinek białych pacjenta wynosi 16 × 10³/µL, z dużym odsetkiem niedojrzałych neutrofili (pałeczkowatych). Co to najprawdopodobniej oznacza?

  1. ANiedokrwistość z niedoboru żelaza
  2. BOstre zakażenie bakteryjne
  3. CWyłącznie przewlekłą chorobę wirusową
  4. DWynik prawidłowy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AVitamin B12 deficiency anemia
  2. BG6PD deficiency with acute hemolysis
  3. CSickle cell crisis with vaso-occlusion
  4. DIron-deficiency anemia from poor diet
11.FarmakologiaŚredni

Który typ leku moczopędnego działa w grubym odcinku wstępującym pętli Henlego?

  1. ADiuretyki pętlowe, np. furosemid
  2. BTiazydy
  3. CDiuretyki osmotyczne
  4. DDiuretyki oszczędzające potas
12.FarmakologiaTrudny

A man on long-term testosterone therapy has a rising haematocrit. Why is this important?

  1. ATestosterone raises red cell production, increasing clot risk
  2. BIt is a sign of liver failure caused by testosterone
  3. CA high haematocrit shows that the testosterone is not being absorbed
  4. DIt means the testosterone dose is too low
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent z astmą używa inhalatora doraźnego częściej niż trzy razy w tygodniu. Co to sugeruje?

  1. AInhalator zapobiegawczy nie jest już potrzebny
  2. BLek doraźny przestał działać i należy go odstawić
  3. CKontrola astmy jest słaba i leczenie wymaga przeglądu
  4. DAstma jest dobrze kontrolowana przy obecnym planie leczenia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. AA deep vein thrombosis in the leg
  2. BRight-sided heart failure
  3. CAn allergic reaction to chemotherapy
  4. DSuperior vena cava obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Dlaczego po urazie rdzenia kręgowego często uczy się samodzielnego cewnikowania przerywanego?

  1. ASłuży głównie do dokładnego pomiaru diurezy
  2. BCałkowicie usuwa ryzyko zakażenia układu moczowego
  3. CTrenuje pęcherz, aby stopniowo się powiększał
  4. DPęcherz może się nie opróżniać, a regularne opróżnianie chroni nerki
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Jaki problem z czasem podawania leków jest ważny dla pacjentów hemodializowanych?

  1. ALeki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji
  2. BW dniach dializ nie można przyjmować żadnych leków
  3. CWszystkie leki należy podawać tuż przed sesją
  4. DDializa nie usuwa żadnych leków
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

How are skin staples usually removed from a healed incision?

  1. AOnly the staples at each end, leaving the others for good
  2. BThe staples are left in permanently under the skin
  3. CAll staples at once by pulling each one straight up from the skin
  4. DAlternate staples first, then the rest if the wound holds
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Dziesięć dni po chemioterapii pacjent ma temperaturę 37,6 °C, ale czuje dreszcze i złe samopoczucie, tętno 112/min i ciśnienie 95/60 mmHg. Jakie jest prawidłowe postępowanie?

  1. ATraktować jako możliwą sepsę neutropeniczną: dożylne antybiotyki w ciągu godziny
  2. BPodać paracetamol i ponownie sprawdzić temperaturę za cztery godziny
  3. CPoczekać na liczbę neutrofili przed podjęciem decyzji o jakimkolwiek leczeniu
  4. DUspokoić pacjenta, ponieważ temperatura nadal jest poniżej 38 °C
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why is it important that the uterus relaxes fully between contractions?

  1. AIt allows the cervix to close again between contractions
  2. BIt reduces the mother's need for fluids
  3. CIt prevents the membranes from rupturing
  4. DBlood flow to the placenta is restored between contractions
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?

  1. AStop caring for her because she refused advice
  2. BPrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
  3. CRespect her decision, document it and inform the team
  4. DAsk her partner to consent instead
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A medicine is prescribed at 10 mg/kg. The child weighs 18 kg and the liquid contains 120 mg in 5 mL. What volume should be given?

  1. A7,5 mL
  2. B3,75 mL
  3. C1,5 mL
  4. D15 mL
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 9-year-old is being treated for an acute asthma attack. Which finding shows that treatment is working?

  1. ASlower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles
  2. BThe child is now sitting bolt upright, leaning on the arms
  3. CThe heart rate has risen further after each dose of salbutamol
  4. DThe wheeze has disappeared and the child is now very drowsy
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A 7-year-old with autism is admitted to a children's ward. Which nursing action is most helpful?

  1. AAvoid his parents' advice, because staff know best how to care for him
  2. BKeep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
  3. CPut him in a busy bay with lots of noise and activity to keep him stimulated
  4. DChange his daily routine often, to help him get used to change
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with an anxiety disorder speaks so quickly about her worries that the nurse cannot follow. Which response is most helpful?

  1. A"Let me tell you what I think your problem is, and then we can talk."
  2. B"You're talking too fast, so we'll have to stop for today."
  3. C"Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
  4. D"There's really nothing to worry about, so just try to relax."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
193,741 gtt/min? gtt/minzaokrąglij do 1 gtt/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie szybkości kapania daje 193,741 kropli/min. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że szybkość kapania zaokrągla się do pełnej kropli. Jaką wartość x zapisujesz?

193,741 gtt/min
x = gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 szklanka? mL2 fl oz? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 1 szklanka z herbata, 2 fl oz z sok, 1½ tsp z syrop na kaszel. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Fiolka zawiera 1 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 4,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 5 mL. Zlecono 120 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL120 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
27 kg102 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 102 cm wzrostu i waży 27 kg. Zlecono 250 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

102 cm27 kg250 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
270 mLpozostało? mL/h5 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 12 godzin. Po 7 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 270 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 12 hpo 7 h: 270 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL20 gtt/mL240 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 20 gtt/mL. Zlecono 240 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/250 mL240 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
12 500 szt.250 mLheparin? mL/h50 kg12 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 12 500 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 12 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 50 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

12 500 szt./250 mL12 szt./kg/h50 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
800 mg500 mLdopamine? mL/h76 kg6 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 800 mg w 500 mL. Zlecenie to 6 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 76 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

800 mg/500 mL6 mcg/kg/min76 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok100 mLherbata200 mLmleko200 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz325 mLmocz250 mLdren z rany80 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 100 mLherbata: 200 mLmleko: 200 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL300 mL przetoczono100 mL/h20:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. O 20:30 przetoczono już 300 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL300 mL przetoczono100 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 94% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 106/64 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 94%powietrzeSBP 106HR 70AT 37,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,54PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,54, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,54PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 21% tlenu pokazuje PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa) oraz PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)prawidłowy rytm zatokowyblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniabigeminia komorowa

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  2. 2prawidłowy rytm zatokowy
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4bigeminia komorowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zmierz odstęp P–P i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Opisuje reakcję pacjenta na problem zdrowotny

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozpoznanie lekarskie nazywa chorobę, np. zapalenie płuc. Diagnoza pielęgniarska opisuje potrzeby lub reakcje pacjenta, np. zaburzoną wymianę gazową lub ryzyko upadku, na które odpowiada opieka pielęgniarska.

Odpowiedź

B · Opisuje reakcję pacjenta na problem zdrowotny
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Cyanosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Odpowiedź

C · Cyanosis
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · It can burn through the lining of the esophagus within hours

Dlaczego to jest odpowiedź

A button battery lodged in the esophagus can cause severe chemical burns within a few hours, so the child needs emergency assessment and often removal. It should never be treated as harmless.

Odpowiedź

D · It can burn through the lining of the esophagus within hours
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Odpowiedź

C · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics

Dlaczego to jest odpowiedź

A newly oriented nurse is best given stable patients with predictable care. The other patients have changing or high-risk conditions that need more experience and close monitoring.

Odpowiedź

D · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Fat embolism syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Fat embolism syndrome usually appears 24–72 hours after a long bone fracture, with breathing problems, confusion and a petechial rash. It needs oxygen and urgent escalation.

Odpowiedź

A · Fat embolism syndrome
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Use of opioids after surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Odpowiedź

D · Use of opioids after surgery
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Natychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadek GCS z jednostronnie poszerzoną źrenicą sugeruje wzrost ciśnienia śródczaszkowego i możliwe wgłobienie mózgu. Potrzebne są pilna ocena lekarska i badanie obrazowe.

Odpowiedź

C · Natychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Ostre zakażenie bakteryjne

Dlaczego to jest odpowiedź

Podwyższona liczba krwinek białych z większą liczbą pałeczkowatych („przesunięcie w lewo”) sugeruje, że szpik reaguje na ostre zakażenie bakteryjne lub ciężki stan zapalny. Wynik odczytuje się razem z objawami pacjenta, takimi jak gorączka.Sprawdzono w: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Ostre zakażenie bakteryjne
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · G6PD deficiency with acute hemolysis

Dlaczego to jest odpowiedź

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Odpowiedź

B · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Diuretyki pętlowe, np. furosemid

Dlaczego to jest odpowiedź

Diuretyki pętlowe blokują kotransporter Na⁺/K⁺/2Cl⁻ w grubym odcinku wstępującym i są najsilniejszymi lekami moczopędnymi.

Odpowiedź

A · Diuretyki pętlowe, np. furosemid
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Testosterone increases erythropoiesis and can cause polycythaemia, which increases blood viscosity and thrombosis risk. Haematocrit is monitored, and the dose may be reduced or paused.

Odpowiedź

A · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Kontrola astmy jest słaba i leczenie wymaga przeglądu

Dlaczego to jest odpowiedź

Częsta potrzeba stosowania leku doraźnego, nocne budzenie się z objawami lub ograniczenie aktywności wskazują na słabo kontrolowaną astmę. Należy sprawdzić technikę inhalacji, przestrzeganie zaleceń i czynniki wyzwalające oraz zintensyfikować regularne leczenie zapobiegawcze.

Odpowiedź

C · Kontrola astmy jest słaba i leczenie wymaga przeglądu
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Superior vena cava obstruction

Dlaczego to jest odpowiedź

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Odpowiedź

D · Superior vena cava obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Pęcherz może się nie opróżniać, a regularne opróżnianie chroni nerki

Dlaczego to jest odpowiedź

Uraz rdzenia kręgowego często powoduje pęcherz neurogenny. Czyste cewnikowanie przerywane w regularnych odstępach opróżnia pęcherz, zapobiega wysokim ciśnieniom, zmniejsza ryzyko zakażenia i uszkodzenia nerek oraz pozwala uniknąć wywołania dysrefleksji autonomicznej.

Odpowiedź

D · Pęcherz może się nie opróżniać, a regularne opróżnianie chroni nerki
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Leki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki ulegające dializie (np. niektóre antybiotyki) mogą być podawane po sesji, aby nie zostały usunięte. Leki hipotensyjne często wstrzymuje się przed dializą, aby uniknąć niedociśnienia. Czas podania ustalają lekarz zlecający i farmaceuta.

Odpowiedź

A · Leki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Alternate staples first, then the rest if the wound holds

Dlaczego to jest odpowiedź

Removing alternate staples first allows the nurse to check that the wound edges stay together. If the wound is secure, the rest are removed, and adhesive strips can be applied for support.

Odpowiedź

D · Alternate staples first, then the rest if the wound holds
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Traktować jako możliwą sepsę neutropeniczną: dożylne antybiotyki w ciągu godziny

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenta, który źle się czuje w oczekiwanym nadirze, traktuje się jako mającego sepsę neutropeniczną nawet bez wysokiej gorączki; dreszcze, tachykardia i niedociśnienie są objawami alarmowymi. Pobiera się posiewy krwi i rozpoczyna empiryczne antybiotyki dożylne w ciągu 1 godziny, nie czekając na morfologię. Leki przeciwgorączkowe mogą maskować gorączkę i nie powinny opóźniać oceny.

Odpowiedź

A · Traktować jako możliwą sepsę neutropeniczną: dożylne antybiotyki w ciągu godziny
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Blood flow to the placenta is restored between contractions

Dlaczego to jest odpowiedź

During contractions, blood flow to the intervillous space falls. Relaxation between contractions restores oxygen delivery to the fetus. Short rest periods, as in tachysystole, can cause fetal hypoxia.

Odpowiedź

D · Blood flow to the placenta is restored between contractions
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Respect her decision, document it and inform the team

Dlaczego to jest odpowiedź

A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.

Odpowiedź

C · Respect her decision, document it and inform the team
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · 7,5 mL

Dlaczego to jest odpowiedź

Dose = 10 mg × 18 kg = 180 mg. Volume = 180 ÷ 120 × 5 mL = 7,5 mL. Calculations for children are checked carefully, often by a second nurse.

Odpowiedź

A · 7,5 mL
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Slower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles

Dlaczego to jest odpowiedź

Improvement shows as a lower respiratory rate, easier speech, less accessory muscle use and better oxygen saturation. A quiet chest with drowsiness signals exhaustion and danger, and tripod positioning shows ongoing distress.

Odpowiedź

A · Slower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes

Dlaczego to jest odpowiedź

Predictability reduces distress. Nurses keep routines, use clear and concrete language, reduce sensory stimulation, use visual supports and work closely with the parents, who know the child best.

Odpowiedź

B · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Focusing directs the conversation to one main concern, which reduces overwhelm and makes the problem easier to work on. A calm, slow pace from the nurse also helps lower anxiety.

Odpowiedź

C · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 194 gtt/min

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: jedynki

193.741 → 3

Decyduje tylko następna cyfra

193.741 → 7
7 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 3 w górę.
Dalsze cyfry (41) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 194 gtt/min

Odpowiedź

x = 194 gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 307,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

1 szklanka = 1·240 = 240 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Dodaj

V = 240 + 60 + 7,5 = 307,5 mL

Odpowiedź

V = 307,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Stężenie po zmieszaniu

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Objętość

V = 120/200 = 0,6 mL

Odpowiedź

V = 0,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 218,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(102·27/3600) = √0,765 = 0,8746 m²

Dawka

D = 250·0,8746 = 218,7 mg

Odpowiedź

D = 218,7 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 54 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/12 = 41,67 mL/h

Nowa szybkość

R = 270/5 = 54 mL/h

Odpowiedź

R = 54 mL/h

To wzrost o ponad 25%: w większości szpitali zamiast nadrabiać trzeba skontaktować się z osobą zlecającą i ocenić pacjenta pod kątem przeciążenia płynami.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Objętość na godzinę

240/4 = 60 mL/h

Szybkość kapania

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Odpowiedź

R = 20 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 12 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

12·50 = 600 szt./h

Stężenie

12 500/250 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 600/50 = 12 mL/h

Odpowiedź

R = 12 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 17,1 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

6·76 = 456 mcg/min
456·60 = 27360 mcg/h

Szybkość pompy

R = 27360/1600 = 17,1 mL/h

Odpowiedź

R = 17,1 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1900 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 200 + 200 = 500 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1900 mL

Odpowiedź

I = 1900 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 300 = 700 mL

Czas

t = 700/100 = 7 h

Odpowiedź

t = 7 h

To około 7 h 00 min, więc worek skończy się około 03:30.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 17

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 3 + 2 + 3 + 3 + 3 = 17

Odpowiedź

B = 17
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 94% → 1
na powietrzu → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 2
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,54: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 29 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 25,48 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,21·713 − 33/0,8 = 149,7 − 41,25 = 108,5 mmHg

Gradient

A–a = 108,5 − 83 = 25,48 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 25,48 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: regularny (0,92 s) z wyjątkiem pobudzeń przedwczesnych i przerwy po każdym z nich.
3. Załamki P: dodatnie przed każdym wąskim zespołem QRS; brak przed przedwczesnymi szerokimi pobudzeniami.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s w pobudzeniach zatokowych; pobudzenia przedwczesne są szerokie (0,16 s) i dziwaczne, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.

Interpretacja

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Odpowiedź

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 94 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 16 małych kratek = 0,64 s → 1500 ÷ 16 = 93,75 ≈ 94 na minutę

Częstość komór

R–R = 55 małych kratek = 2,20 s → 1500 ÷ 55 = 27,27 ≈ 27 na minutę

Odpowiedź

częstość przedsionków = 94 bpm

Odpowiedź

częstość przedsionków = 94 bpm

Blok AV III stopnia z szerokozespołowym rytmem zastępczym komorowym (zwykle 20–40 na minutę).

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions