Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jak należy ułożyć pacjenta żywionego przez zgłębnik, aby zmniejszyć ryzyko zachłyśnięcia?

  1. ANa brzuchu
  2. BCałkowicie płasko
  3. CZ wezgłowiem łóżka uniesionym do około 30–45 stopni
  4. DW pozycji z głową w dół
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A recently discharged patient sends the nurse a friend request on social media. What is the most appropriate response?

  1. AAccept it and ask how they are getting on
  2. BDecline it, to keep a professional boundary
  3. CAccept it but only post about work
  4. DAccept it, since the patient has gone home
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A child has swallowed a button battery. Why is this urgent?

  1. AThe only risk is poisoning from heavy metals years later
  2. BIt always passes through the gut without harm
  3. CIt can burn through the lining of the esophagus within hours
  4. DIt is only harmful if several batteries are swallowed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AAgree without telling anyone about the fatigue
  2. BAgree and drink extra coffee to stay alert
  3. CAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
  4. DExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient had a colostomy formed yesterday. Which stoma appearance should be reported straight away?

  1. ADark purple or black
  2. BMoist and pink-red
  3. CA little bleeding when cleaned
  4. DSlightly swollen
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. AA normal effect of the anesthetic
  2. BAcute kidney injury with no urine made
  3. CDehydration from fasting before surgery
  4. DUrinary retention
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent po operacji ma tętno 125/min, ciśnienie 88/50 mmHg i opatrunek przesiąknięty krwią. Co się dzieje?

  1. ATylko lęk
  2. BWstrząs hipowolemiczny z powodu krwawienia
  3. CPrawidłowa reakcja na ból
  4. DWstrząs septyczny z zakażenia dróg moczowych
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta z urazem głowy GCS spada z 14 do 10, a jedna źrenica się poszerza i wolno reaguje. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AZachęcić pacjenta do snu
  2. BPodać lek uspokajający, by pacjent się uspokoił
  3. CNatychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny
  4. DSkontrolować GCS przy następnym rutynowym pomiarze
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely, so the nurse stays with the patient?

  1. AAfter the last drop is given
  2. BIn the first 15 minutes
  3. CAfter about 2 hours
  4. DThe next morning
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  2. BCloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
  3. CClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
  4. DClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
11.FarmakologiaŚredni

Które poważne, ale rzadkie działanie niepożądane statyn pacjenci powinni natychmiast zgłaszać?

  1. ASuchy kaszel
  2. BNiewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni
  3. CObrzęk kostek
  4. DMetaliczny smak w ustach
12.FarmakologiaTrudny

A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?

  1. AIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
  2. BIt inhibits the absorption of all oral drugs
  3. CIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
  4. DIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely low
  2. BOnly the pulse rate will be affected
  3. CThe reading will be accurate but slower
  4. DThe reading will be falsely high
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with a tracheostomy suddenly becomes distressed, and a suction catheter will not pass down the tube. What should the nurse do first?

  1. AInflate the cuff with more air
  2. BIncrease the oxygen and wait
  3. CGive a nebulised bronchodilator
  4. DRemove the inner cannula
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Jaki wynik w skali Glasgow (GCS) zwykle sugeruje, że pacjent może nie być w stanie chronić własnych dróg oddechowych?

  1. A11 lub więcej
  2. B13 lub mniej
  3. C8 lub mniej
  4. D15
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ATo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  2. BBecause older people cannot use any glucose medicines
  3. CBecause diabetes cannot damage older people
  4. DTo save money on blood tests and drugs
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which is a recognised side effect of ondansetron?

  1. AConstipation
  2. BSevere hypoglycaemia
  3. CHearing loss
  4. DHair loss
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt makes the patient's potassium dangerously high
  2. BIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
  3. CIt causes the surgical wound to bleed more
  4. DIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

After an amniotomy, why is the time of rupture of the membranes recorded?

  1. AIt is used to work out the baby's gestational age
  2. BInfection risk rises the longer the membranes are ruptured
  3. CIt is needed to calculate the woman's Bishop score
  4. DIt predicts exactly when the placenta will deliver
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Godzinę po porodzie drogami natury dno macicy jest twarde na wysokości pępka, ale utrzymuje się ciągły wyciek jaskrawoczerwonej krwi. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. APełny pęcherz moczowy
  2. BPęknięcie szyjki macicy, pochwy lub krocza
  3. CAtonia macicy z gromadzeniem się krwi w macicy
  4. DPrawidłowe odchody połogowe krwiste
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który objaw u niemowlęcia sugeruje dysplazję stawu biodrowego?

  1. ASzpotawe nogi u małego dziecka
  2. BJednakowa długość kończyn, symetryczne fałdy skórne i pełne, łatwe odwodzenie w obu stawach biodrowych
  3. CAsymetryczne fałdy skórne ud lub pośladków i ograniczone odwodzenie w stawie biodrowym
  4. DSzczekający kaszel
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

3-latek, który był już nauczony korzystania z nocnika, zaczyna moczyć łóżko podczas pobytu w szpitalu. Rodzice są zaniepokojeni. Co powinna powiedzieć pielęgniarka?

  1. ATo dowodzi, że dziecko ma poważną chorobę nerek
  2. BRegres jest częstą reakcją na stres związany z pobytem w szpitalu i zwykle mija; nie należy karać dziecka
  3. CDziecko należy na stałe ponownie założyć pieluchy i przez lata nie próbować uczyć go korzystania z nocnika
  4. DDziecko jest niegrzeczne i należy je zbesztać
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How does obsessive-compulsive personality disorder differ from obsessive-compulsive disorder?

  1. AIt always involves repeated hand washing and checking rituals
  2. BPeople with it always feel that their behaviour is senseless and unwanted
  3. CIt is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions
  4. DIt starts suddenly in later life after a stressful event and goes away on its own within a few months
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Which patient has the highest risk of suicide?

  1. AA 30-year-old woman with mild anxiety who has a supportive family
  2. BA 20-year-old student with exam stress who has no thoughts of suicide and good friends
  3. CA 45-year-old man with well-controlled hypertension who works full time
  4. DA 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,8 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 35,8 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

35,8 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 tsp · 2/dobę · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1 tsp zawiesiny doustnej co 12 godzin przez 7 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1 tspco 12 godzin7 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 32 kg ma zlecone 3 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

32 kg3 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 275 mikrogramów. Ampułka zawiera 0,5 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

275 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL60 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1160 mLpozostało? mL/h4 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 6 godzin. Po 2 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 1160 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1500 mL / 6 hpo 2 h: 1160 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
25 000 szt.250 mLheparin? mL/h55 kg14 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 25 000 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 14 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 55 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 000 szt./250 mL14 szt./kg/h55 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h56 kg2,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 2,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 56 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min56 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda200 mLmleko100 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz300 mLmocz150 mLmocz300 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

woda: 200 mLmleko: 100 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 300 mLmocz: 150 mLmocz: 300 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL300 mL przetoczono100 mL/h08:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. O 08:00 przetoczono już 300 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL300 mL przetoczono100 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 44/min, przytomny, temperatura 35,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 96%powietrzeSBP 136HR 44AT 35,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,55PaCO₂mmHg354541HCO₃⁻mmol/L222635niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,55, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa) oraz HCO₃⁻ 35 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,55PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222617prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,32PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowyarytmia zatokowarytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)bigeminia komorowa

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2arytmia zatokowa
  3. 3rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  4. 4bigeminia komorowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Z wezgłowiem łóżka uniesionym do około 30–45 stopni

Dlaczego to jest odpowiedź

Uniesienie wezgłowia w trakcie i po karmieniu pomaga zapobiegać refluksowi i zachłyśnięciu treścią do płuc.

Odpowiedź

C · Z wezgłowiem łóżka uniesionym do około 30–45 stopni
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Decline it, to keep a professional boundary

Dlaczego to jest odpowiedź

Nursing codes advise keeping clear professional boundaries, and social media contact with patients can blur them. The nurse politely declines and does not share patient information online.

Odpowiedź

B · Decline it, to keep a professional boundary
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · It can burn through the lining of the esophagus within hours

Dlaczego to jest odpowiedź

A button battery lodged in the esophagus can cause severe chemical burns within a few hours, so the child needs emergency assessment and often removal. It should never be treated as harmless.

Odpowiedź

C · It can burn through the lining of the esophagus within hours
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Dlaczego to jest odpowiedź

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Odpowiedź

D · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Dark purple or black

Dlaczego to jest odpowiedź

A healthy stoma is moist and pink to red, and early swelling or slight bleeding is common. A dark purple or black stoma suggests poor blood supply (ischemia) and needs urgent review.

Odpowiedź

A · Dark purple or black
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Urinary retention

Dlaczego to jest odpowiedź

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Odpowiedź

D · Urinary retention
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Wstrząs hipowolemiczny z powodu krwawienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachykardia, hipotensja i widoczna utrata krwi sugerują wstrząs krwotoczny (hipowolemiczny). Uciśnij ranę, pilnie wezwij pomoc i przygotuj płyny lub krew.

Odpowiedź

B · Wstrząs hipowolemiczny z powodu krwawienia
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Natychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadek GCS z jednostronnie poszerzoną źrenicą sugeruje wzrost ciśnienia śródczaszkowego i możliwe wgłobienie mózgu. Potrzebne są pilna ocena lekarska i badanie obrazowe.

Odpowiedź

C · Natychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · In the first 15 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute hemolytic and anaphylactic reactions usually appear early, so the transfusion is started slowly and the nurse stays with the patient for about the first 15 minutes, checking vital signs before, during and after according to policy.

Odpowiedź

B · In the first 15 minutes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Dlaczego to jest odpowiedź

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Sprawdzono w: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Niewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni

Dlaczego to jest odpowiedź

Statyny mogą wywołać miopatię, która rzadko przechodzi w rabdomiolizę z uszkodzeniem nerek. Niewyjaśniony ból mięśni należy zbadać, np. oznaczając aktywność kinazy kreatynowej.

Odpowiedź

B · Niewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism

Dlaczego to jest odpowiedź

Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.

Odpowiedź

C · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · The reading will be falsely high

Dlaczego to jest odpowiedź

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Odpowiedź

D · The reading will be falsely high
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Remove the inner cannula

Dlaczego to jest odpowiedź

Tracheostomy emergency guidance is to remove the inner cannula first, because it may be blocked with secretions. If the patient does not improve, the cuff is deflated and the tube may need to be removed. Oxygen is applied to the face and the stoma, and emergency help is called.

Odpowiedź

D · Remove the inner cannula
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · 8 lub mniej

Dlaczego to jest odpowiedź

GCS równy 8 lub mniej zwykle wskazuje na śpiączkę i ryzyko, że pacjent nie utrzyma ani nie ochroni drożności dróg oddechowych, dlatego potrzebna jest pilna ocena starszego lekarza i anestezjologa. Skala wynosi od 3 do 15, a składowe (E, V, M) należy podawać osobno.

Odpowiedź

C · 8 lub mniej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Dlaczego to jest odpowiedź

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Odpowiedź

A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Common side effects of ondansetron include constipation and headache. It can also prolong the QT interval, so caution is needed with other QT-prolonging drugs and electrolyte imbalance.

Odpowiedź

A · Constipation
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Odpowiedź

B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured

Dlaczego to jest odpowiedź

Once the membranes are ruptured, organisms can ascend into the uterus, and the risk of intra-amniotic infection rises with time. The nurse records the time with the colour, odour and amount of fluid (COAT) and monitors temperature and fetal heart rate.

Odpowiedź

B · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Pęknięcie szyjki macicy, pochwy lub krocza

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciągłe jaskrawoczerwone krwawienie przy twardej macicy sugeruje uraz (pęknięcie), które wymaga oględzin i zaopatrzenia. Atonia powodowałaby wiotkość macicy, a prawidłowe odchody połogowe nie wypływają ciągłym strumieniem.

Odpowiedź

B · Pęknięcie szyjki macicy, pochwy lub krocza
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Asymetryczne fałdy skórne ud lub pośladków i ograniczone odwodzenie w stawie biodrowym

Dlaczego to jest odpowiedź

Objawy to asymetryczne fałdy skórne, ograniczone odwodzenie, pozornie krótsza kończyna oraz dodatnie objawy Ortolaniego lub Barlowa. W niemowlęctwie w leczeniu często stosuje się szelki Pavlika.

Odpowiedź

C · Asymetryczne fałdy skórne ud lub pośladków i ograniczone odwodzenie w stawie biodrowym
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Regres jest częstą reakcją na stres związany z pobytem w szpitalu i zwykle mija; nie należy karać dziecka

Dlaczego to jest odpowiedź

Przejściowy regres jest częsty u hospitalizowanych małych dzieci. Należy go zaakceptować bez karania, zachować znajome rutyny i chwalić dziecko; umiejętności zwykle wracają po wypisie.

Odpowiedź

B · Regres jest częstą reakcją na stres związany z pobytem w szpitalu i zwykle mija; nie należy karać dziecka
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · It is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions

Dlaczego to jest odpowiedź

In OCPD, rigid perfectionism, orderliness and control are part of the personality and usually feel right to the person. In OCD, the person has intrusive obsessions and compulsions that they usually find distressing.

Odpowiedź

C · It is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · A 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Older age, male sex, being widowed, substance misuse, access to lethal means and a specific plan all raise suicide risk. Having several factors together greatly increases the overall risk.

Odpowiedź

D · A 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 96,4 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

35,8·9/5 = 64,44

Dodaj 32

T = 64,44 + 32 = 96,44 ≈ 96,4 °F

Odpowiedź

T = 96,4 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 70 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Cała kuracja

V = 5 mL × 2/dobę × 7 = 70 mL

Odpowiedź

V = 70 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 4,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 3·32 = 96 mg

Objętość

V = 96/20 = 4,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 4,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,55 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Objętość

V = 275/500 = 0,55 mL

Odpowiedź

V = 0,55 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 16 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/6 = 250 mL/h

Nowa szybkość

R = 1160/4 = 290 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (290 − 250)/250·100% = 16%

Odpowiedź

Δ = 16%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,7 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

14·55 = 770 szt./h

Stężenie

25 000/250 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 770/100 = 7,7 mL/h

Odpowiedź

R = 7,7 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 4,2 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

2,5·56 = 140 mcg/min
140·60 = 8400 mcg/h

Szybkość pompy

R = 8400/2000 = 4,2 mL/h

Odpowiedź

R = 4,2 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 610 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 100 = 300 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1360 mL

Suma wydalonych

300 + 150 + 300 = 750 mL

Bilans

B = 1360 − 750 = 610 mL

Odpowiedź

B = 610 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 300 = 200 mL

Czas

t = 200/100 = 2 h

Odpowiedź

t = 2 h

To około 2 h 00 min, więc worek skończy się około 10:00.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 70

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70

Odpowiedź

MFS = 70
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 44/min → 1
przytomny (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 1 = 2
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,55: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 41 mmHg: wartości normalne (35–45)
HCO₃⁻ 35 mmol/L: wysoki (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: w zasadowicy metabolicznej PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 43,5–47,5 mmHg, więc zmierzone 41 mmHg wskazuje na dodatkowa zasadowica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: prawidłowe wyrównanie

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Porównaj

zmierzone: 34 mmHg → prawidłowe wyrównanie

Odpowiedź

prawidłowe wyrównanie
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: bigeminia komorowa

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 9 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 90 na minutę.
2. Rytm: regularnie nieregularny, krótki i długi odstęp R–R występują naprzemiennie (0,40 s i 1,04 s).
3. Załamki P: dodatnie przed każdym wąskim zespołem QRS; brak przed przedwczesnymi szerokimi pobudzeniami.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s w pobudzeniach zatokowych; pobudzenia przedwczesne są szerokie (0,14 s) i dziwaczne, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.

Interpretacja

bigeminia komorowa

Odpowiedź

bigeminia komorowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: stawka

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 13 małych kratek, 1500 ÷ 13 ≈ 115 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,52 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

stawka → tachykardia zatokowa

Odpowiedź

stawka

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions