Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jak należy ułożyć pacjenta żywionego przez zgłębnik, aby zmniejszyć ryzyko zachłyśnięcia?

  1. AW pozycji z głową w dół
  2. BZ wezgłowiem łóżka uniesionym do około 30–45 stopni
  3. CNa brzuchu
  4. DCałkowicie płasko
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  2. BCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
  3. CCrush the tablet and mix it with yoghurt
  4. DOmit the medicine without telling anyone
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

W sali pacjenta wybucha mały pożar w koszu na odpady, a pacjent leży w łóżku. Co robi najpierw pielęgniarka?

  1. ASzuka najbliższej gaśnicy
  2. BDzwoni do przełożonej, aby zgłosić pożar
  3. CUsuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa
  4. DOtwiera okna, aby usunąć dym
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?

  1. ATell the patient nothing happened to avoid worry
  2. BBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
  3. CBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
  4. DTell the patient to make a formal complaint to find out
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pacjent pyta asystenta pielęgniarskiego o działania niepożądane nowego leku. Co powinien zrobić asystent?

  1. AUspokoić pacjenta, że działania niepożądane są rzadkie
  2. BWyjaśnić działania niepożądane wymienione w ulotce leku dla pacjenta
  3. CWyszukać lek w internecie i przeczytać, co jest napisane
  4. DPowiedzieć, że przyjdzie pielęgniarka, aby odpowiedzieć, i przekazać jej pytanie
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka nadzoruje nowego asystenta pielęgniarskiego. Kiedy powinna najuważniej sprawdzać jego pracę?

  1. ATylko wtedy, gdy asystent prosi o pomoc w zadaniu, które uważa za trudne
  2. BTylko na koniec dyżuru, gdy sprawdza się dokumentację
  3. CGdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
  4. DNigdy, ponieważ asystent ma certyfikat do tej roli
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which ECG change is typical of hypokalaemia?

  1. AST elevation in leads II, III and aVF
  2. BTall, peaked T waves
  3. CA very short PR interval with a delta wave
  4. DFlattened T waves and prominent U waves
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why are patients with nephrotic syndrome at increased risk of blood clots?

  1. ATheir blood pressure is always very low
  2. BAnticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
  3. CThey lose all their red cells in the urine, which thickens the remaining blood
  4. DThey lose most of their platelets in the urine every day
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  2. BAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
  3. CAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
  4. DAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Wieczorem po operacji hemoglobina pacjenta spadła z 12,5 g/dL do 8,1 g/dL (z 125 do 81 g/L), a tętno wynosi 118/min. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

  1. APoprawa stanu
  2. BOdwodnienie
  3. CKrwawienie
  4. DPrawidłowe rozcieńczenie po operacji, niewymagające działania
11.FarmakologiaŚredni

An adult patient is due to receive digoxin. The apical pulse, counted for a full minute, is 52 beats per minute. What should the nurse do?

  1. AGive the dose and recheck the pulse in one hour
  2. BGive half the dose and document the pulse
  3. CGive the dose with food to slow absorption
  4. DWithhold the dose and notify the prescriber
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking co-trimoxazole develops fever, a spreading blistering rash and painful mouth sores. What is the most likely diagnosis?

  1. AA mild rash that will settle; continue the drug and give moisturiser
  2. BOral thrush; start an antifungal and continue the antibiotic
  3. CSunburn caused by the drug; advise sunscreen only
  4. DStevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why is a shock for cardioversion synchronised with the QRS complex?

  1. ATo make the shock less painful for the patient
  2. BTo allow the use of a lower battery charge
  3. CTo keep the pads from burning the skin
  4. DTo avoid delivering the shock during the T wave
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjentowi z ostrym zaostrzeniem POChP, który zatrzymuje CO₂, zlecono leki rozszerzające oskrzela w nebulizacji. Czym zwykle należy napędzać nebulizator?

  1. ATlenem o przepływie 15 L/min tak długo, jak to możliwe
  2. BSprężonym powietrzem, a kontrolowany tlen podawać przez kaniulę nosową
  3. CBez przepływu gazu, prosząc pacjenta o głębokie oddychanie
  4. DTlenem o przepływie 6–8 L/min bez monitorowania wysycenia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

When the nurse squeezes the trapezius muscle, the patient brings a hand up above the collarbone towards the stimulus. Which GCS motor score is this?

  1. A5, localises to pain
  2. B3, abnormal flexion
  3. C4, withdraws from pain
  4. D6, obeys commands
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with type 1 diabetes is vomiting at home. Their glucose is 12 mmol/L (216 mg/dL), and blood ketones are 3,5 mmol/L. What advice is correct?

  1. AStop insulin until the vomiting has settled
  2. BSeek urgent hospital assessment for possible DKA
  3. CWait until the glucose is above 20 mmol/L (360 mg/dL)
  4. DDrink less fluid to stop the vomiting
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which liver function test pattern suggests bile duct obstruction?

  1. ANormal bilirubin with a low ALP and low GGT
  2. BHigh bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
  3. CVery high ALT with a normal bilirubin only
  4. DA low albumin with all other results normal
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a leg ulcer has an ABPI of 0,5. The doctor's plan mentions starting strong compression bandages. What should the nurse do?

  1. AWithhold strong compression and discuss urgent vascular referral
  2. BApply the strongest compression to speed healing
  3. CApply compression but only at night
  4. DApply compression and elevate the leg above the heart all day
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Które powikłanie u noworodka wiąże się ze źle kontrolowaną cukrzycą ciążową?

  1. AW większości przypadków bardzo małe dziecko z ograniczeniem wzrastania
  2. BWrodzona różyczka
  3. CMakrosomia (duże dziecko) i uraz porodowy
  4. DChoroba hemolityczna noworodków z konfliktu Rh
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman who had a placenta praevia and two previous caesareans is scheduled for a caesarean. The team plans for possible hysterectomy and blood products. Why?

  1. AShe is at high risk of gestational diabetes
  2. BShe is at high risk of a post-term birth
  3. CShe is at high risk of placenta accreta spectrum
  4. DShe is at high risk of pre-eclampsia only
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A39,5 °C (103,1 °F) or higher
  2. B37,5 °C (99,5 °F) or higher
  3. C38,0 °C (100,4 °F) or higher
  4. D37,0 °C (98,6 °F) or higher
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Five minutes after IM adrenaline for anaphylaxis, a child is still wheezing and has a low blood pressure. What should the nurse do?

  1. AGive a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
  2. BSit the child up and walk her around to raise the blood pressure
  3. CGive an oral antihistamine and a steroid instead of more adrenaline
  4. DWait 30 minutes for the first dose of adrenaline to take its full effect
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjent przyjmujący lek przeciwpsychotyczny stale chodzi tam i z powrotem i mówi, że nie może usiedzieć w miejscu. Jak to się nazywa?

  1. AKatatonia
  2. BDyskinezja późna
  3. CPseudoparkinsonizm
  4. DAkatyzja
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A resident with dementia accuses staff of stealing her purse, which she has misplaced. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that her memory is the problem and that the purse is not stolen
  2. BInsist that nobody would steal from her
  3. CStay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
  4. DIgnore the accusation and walk away until she forgets about it
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
146,0873 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 146,0873 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

146,0873 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0022:5002:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 22:50 i kończy o 02:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

22:5002:35
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 40 kg ma zlecone 3 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

40 kg3 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 1,82 mg. Ampułka zawiera 2000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

1,82 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 90 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

90 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
830 mLpozostało? mL/h6 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 8 godzin. Po 2 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 830 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 8 hpo 2 h: 830 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
50 szt.50 mLinsulina krótkodziałająca10 mL/h? szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 50 jednostek insuliny krótkodziałającej w 50 mL płynie z prędkością 10 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?

50 szt./50 mL10 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h73 kg12 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 12 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 73 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL12 mcg/kg/min73 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka120 mLsok100 mLherbata200 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz175 mLmocz225 mLmocz450 mLdren z rany60 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

galaretka: 120 mLsok: 100 mLherbata: 200 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 175 mLmocz: 225 mLmocz: 450 mLdren z rany: 60 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL80 mL/hstart 13:1519:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 13:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 19:15?

1000 mL80 mL/h13:15 → 19:15
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 36,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 86%powietrzeSBP 136HR 64AT 36,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 3,5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L22269prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,23, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,23PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowymigotanie przedsionkówbradykardia zatokowaarytmia zatokowa

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2migotanie przedsionków
  3. 3bradykardia zatokowa
  4. 4arytmia zatokowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV II stopnia typu IIbradykardia zatokowa

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  3. 3blok AV II stopnia typu II
  4. 4bradykardia zatokowa

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Z wezgłowiem łóżka uniesionym do około 30–45 stopni

Dlaczego to jest odpowiedź

Uniesienie wezgłowia w trakcie i po karmieniu pomaga zapobiegać refluksowi i zachłyśnięciu treścią do płuc.

Odpowiedź

B · Z wezgłowiem łóżka uniesionym do około 30–45 stopni
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Dlaczego to jest odpowiedź

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Odpowiedź

A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Usuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa

Dlaczego to jest odpowiedź

Najpierw ratowanie: odsunąć pacjenta od ognia. Następnie uruchomić alarm, ograniczyć rozprzestrzenianie pożaru, zamykając drzwi, i ugasić go, jeśli to bezpieczne. Otwieranie okien dostarcza ogniowi tlenu.

Odpowiedź

C · Usuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.

Odpowiedź

B · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Powiedzieć, że przyjdzie pielęgniarka, aby odpowiedzieć, i przekazać jej pytanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Edukacja pacjenta o lekach jest odpowiedzialnością pielęgniarską. Asystent przekazuje pytanie pielęgniarce, aby pacjent otrzymał rzetelne informacje dostosowane do jego sytuacji.

Odpowiedź

D · Powiedzieć, że przyjdzie pielęgniarka, aby odpowiedzieć, i przekazać jej pytanie
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadzór jest większy, gdy osoba wykonująca ma mniej doświadczenia, stan pacjenta jest mniej przewidywalny lub zadanie wiąże się z większym ryzykiem. Bierne sprawdzanie lub sprawdzanie na koniec dyżuru może przeoczyć problemy, gdy jeszcze można je naprawić.

Odpowiedź

C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Flattened T waves and prominent U waves

Dlaczego to jest odpowiedź

Low potassium causes flattened or inverted T waves, ST depression and U waves. It increases the risk of arrhythmias, especially in patients on digoxin.

Odpowiedź

D · Flattened T waves and prominent U waves
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise

Dlaczego to jest odpowiedź

Loss of proteins such as antithrombin in the urine, together with increased hepatic production of clotting factors, creates a hypercoagulable state. Some patients need anticoagulation.

Odpowiedź

B · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Dlaczego to jest odpowiedź

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Odpowiedź

A · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Krwawienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadek o ponad 4 g/dL z przyspieszonym tętnem sugeruje trwającą utratę krwi. Pielęgniarka ocenia ranę i dreny, monitoruje parametry życiowe i pilnie eskaluje sprawę. Pewne rozcieńczenie płynami dożylnymi jest częste, ale nie aż tak duże i nie z tachykardią.Sprawdzono w: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Krwawienie
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Withhold the dose and notify the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin is usually withheld in adults if the apical pulse is below 60 per minute, and the prescriber is informed. Bradycardia may be an early sign of toxicity.

Odpowiedź

D · Withhold the dose and notify the prescriber
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care

Dlaczego to jest odpowiedź

Stevens–Johnson syndrome is a severe drug reaction with skin blistering and mucosal involvement. Sulfonamides are a common cause, and the drug must be stopped immediately.

Odpowiedź

D · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · To avoid delivering the shock during the T wave

Dlaczego to jest odpowiedź

A shock delivered on the T wave (the vulnerable period) can trigger ventricular fibrillation. Synchronisation times the shock to the R wave. In ventricular fibrillation there is no organised QRS, so defibrillation is unsynchronised.

Odpowiedź

D · To avoid delivering the shock during the T wave
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Sprężonym powietrzem, a kontrolowany tlen podawać przez kaniulę nosową

Dlaczego to jest odpowiedź

Nebulizatory wymagają około 6–8 L/min. Napędzanie ich tlenem u pacjenta z hiperkapniczną niewydolnością oddechową może zbyt mocno podnieść wysycenie i nasilić retencję CO₂. Zaleca się nebulizatory napędzane powietrzem, z osobnym kontrolowanym tlenem miareczkowanym do 88–92%.

Odpowiedź

B · Sprężonym powietrzem, a kontrolowany tlen podawać przez kaniulę nosową
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · 5, localises to pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Localising to pain (5) means a purposeful movement towards the source of pain. Withdrawal (4) is pulling away, abnormal flexion (3) is decorticate posturing, and obeying commands (6) needs no pain at all. A central stimulus, such as a trapezius squeeze, is used to test for localising.

Odpowiedź

A · 5, localises to pain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Seek urgent hospital assessment for possible DKA

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood ketones above 3 mmol/L, especially with vomiting, mean a high risk of DKA, even if the glucose is only moderately raised. The patient needs urgent assessment. Insulin should not be stopped.

Odpowiedź

B · Seek urgent hospital assessment for possible DKA
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT

Dlaczego to jest odpowiedź

Cholestasis raises alkaline phosphatase and gamma-GT, with conjugated bilirubin. Hepatocellular injury, such as hepatitis, mainly raises ALT and AST.

Odpowiedź

B · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral

Dlaczego to jest odpowiedź

An ABPI of 0,5 suggests severe arterial disease, and strong compression could cause limb ischaemia. The nurse raises the concern and the patient is referred to vascular specialists.

Odpowiedź

A · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Makrosomia (duże dziecko) i uraz porodowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Hiperinsulinemia płodu sprzyja wzrostowi, dlatego częstsze są makrosomia, dystocja barkowa i uraz porodowy, a także hipoglikemia noworodkowa i problemy oddechowe.

Odpowiedź

C · Makrosomia (duże dziecko) i uraz porodowy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · She is at high risk of placenta accreta spectrum

Dlaczego to jest odpowiedź

A placenta praevia overlying a previous caesarean scar greatly raises the risk of an abnormally adherent placenta. This can cause massive haemorrhage, so delivery is planned in a unit with blood bank support.

Odpowiedź

C · She is at high risk of placenta accreta spectrum
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Dlaczego to jest odpowiedź

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Odpowiedź

C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help

Dlaczego to jest odpowiedź

IM adrenaline can be repeated after about 5 minutes if signs persist. Help is called, the child lies flat (with legs raised if tolerated, or sitting if breathing is difficult), and oxygen and IV fluids are given. Standing or walking can cause collapse.

Odpowiedź

A · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Akatyzja

Dlaczego to jest odpowiedź

Akatyzja to wewnętrzny niepokój z przymusem ruchu. Jest uciążliwa, może być mylona z pobudzeniem lub lękiem i wiąże się z nieprzestrzeganiem zaleceń oraz zwiększonym ryzykiem samobójstwa.

Odpowiedź

D · Akatyzja
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it

Dlaczego to jest odpowiedź

False accusations of theft are common in dementia when items are misplaced. Acknowledging the feeling, helping to search and keeping items in regular places reduce distress.

Odpowiedź

C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 146,1 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

146.0873 → 0

Decyduje tylko następna cyfra

146,0873 → 8
8 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 0 w górę.
Dalsze cyfry (73) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 146,1 kg

Odpowiedź

x = 146,1 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 3,75 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

22:50 → 24:00 = 70 min

Po północy

00:00 → 02:35 = 155 min

Suma

70 + 155 = 225 min
t = 225/60 = 3,75 h

Odpowiedź

t = 3,75 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 3·40 = 120 mg

Objętość

V = 120/20 = 6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,91 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

1,82 mg = 1820 mcg

Objętość

V = 1820/2000 = 0,91 mL

Odpowiedź

V = 0,91 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 90 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

90/60 = 1,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,5·60 = 90 gtt/min

Odpowiedź

R = 90 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 10,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/8 = 125 mL/h

Nowa szybkość

R = 830/6 = 138,3 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (138,3 − 125)/125·100% = 10,67%

Odpowiedź

Δ = 10,67%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 10 szt./h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

50/50 = 1 szt./mL

Jednostki na godzinę

D = 10·1 = 10 szt./h

Odpowiedź

D = 10 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 32,9 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

12·73 = 876 mcg/min
876·60 = 52560 mcg/h

Szybkość pompy

R = 52560/1600 = 32,85 ≈ 32,9 mL/h

Odpowiedź

R = 32,9 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 910 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 120 + 100 + 200 = 420 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1820 mL

Suma wydalonych

175 + 225 + 450 + 60 = 910 mL

Bilans

B = 1820 − 910 = 910 mL

Odpowiedź

B = 910 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 520 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

13:15 → 19:15 = 6 h

Przetoczona objętość

80·6 = 480 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 480 = 520 mL

Odpowiedź

V = 520 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 55

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55

Odpowiedź

MFS = 55
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 34,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|70 − 40| = 30 mmHg → 3 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3 = 34,5 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 34,5 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: prawidłowe wyrównanie

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Porównaj

zmierzone: 22 mmHg → prawidłowe wyrównanie

Odpowiedź

prawidłowe wyrównanie
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: arytmia zatokowa

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: nieregularny, R–R od 0,72 do 1,00 s, stopniowo się wydłuża i skraca.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,18 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

arytmia zatokowa

Odpowiedź

arytmia zatokowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu II

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 6 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 60 na minutę.
2. Rytm: załamki P są regularne; R–R jest regularny z wyjątkiem długiej przerwy, w której brakuje zespołu QRS.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,76 s, 79 na minutę); po jednym z każdych 3 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,18 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu II

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu II

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions