Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient with right-sided weakness is moving from bed to chair. Where should the chair be placed?

  1. AOn the patient's right side, close to the bed
  2. BOn the patient's left side, close to the bed
  3. CAcross the room so the patient can practise walking
  4. DAt the foot of the bed facing away
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A runner collapses on a hot day with a temperature of 40,5 °C and confusion. Why will paracetamol (acetaminophen) not help much?

  1. AThe heat comes from failed heat loss, not a raised set point
  2. BParacetamol makes the body produce more heat
  3. CParacetamol only lowers temperature in children, not in adults
  4. DParacetamol needs a temperature below 37 °C to work
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?

  1. ADilute it in a small syringe and push it
  2. BNot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
  3. CGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
  4. DGive half by IV push and the rest later
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During flu season, a nurse wakes up with fever, cough and muscle aches. What is the best action?

  1. AGo to work but wear a surgical mask for the whole shift
  2. BStay home and inform the employer according to the illness policy
  3. CTake an antipyretic so the fever does not show at work
  4. DGo to work but avoid caring for patients who have weak immune systems
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with a head injury is being monitored. Which set of findings suggests rising intracranial pressure?

  1. AFalling blood pressure, a fast pulse and warm, flushed dry skin
  2. BRising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
  3. CLow temperature, fast breathing and a strong appetite
  4. DNormal blood pressure, normal pulse and clear speech
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Podczas triażu START dorosły nie oddycha. Po zmianie ułożenia dróg oddechowych poszkodowany nadal nie oddycha. Jaka jest prawidłowa kategoria?

  1. ACzerwona, ponieważ brak oddechu jest najpilniejszym objawem
  2. BŻółta, a wrócić później
  3. CCzarna (zmarły lub oczekujący)
  4. DCzerwona i natychmiastowe rozpoczęcie resuscytacji
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which is a first-line nursing measure to help prevent constipation in hospital?

  1. AGiving an enema to every patient on admission
  2. BKeeping the patient in bed
  3. CRestricting fluids to reduce urine output
  4. DEncouraging fluids, fibre and mobility
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

During CPR for asystole, when should adrenaline (epinephrine) be given according to standard adult guidelines?

  1. AOnly after three shocks have been delivered by the defibrillator
  2. BOnly once the patient has a pulse again
  3. CAs soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
  4. DNever, because asystole is not treated with drugs
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA means the patient has a viral infection
  2. BA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  3. CA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
  4. DA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient in DKA is receiving IV fluids and insulin. The glucose has fallen to about 220 mg/dL (12,2 mmol/L), but the anion gap is still high. What change would the nurse expect?

  1. AStop the insulin infusion because the glucose is near normal
  2. BAdd dextrose to the IV fluids and continue the insulin
  3. CGive an IV bolus of sodium bicarbonate at once
  4. DStop the IV fluids and start oral fluids only
11.FarmakologiaŚredni

A patient with insulin-treated diabetes is found unconscious with very low blood glucose. There is no IV access. Which drug can a trained helper give?

  1. ARapid-acting insulin under the skin
  2. BGlucagon by injection or nasal spray
  3. CIntramuscular adrenaline
  4. DOral glucose gel poured into the mouth
12.FarmakologiaTrudny

Why is vancomycin given by mouth, not intravenously, for Clostridioides difficile infection?

  1. AOral vancomycin is absorbed into the blood better than IV vancomycin
  2. BOral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
  3. CThe oral form is cheaper but has the same effect as IV
  4. DIntravenous vancomycin causes C. difficile infection
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How does intermittent pneumatic compression help prevent DVT?

  1. AIt keeps the legs completely still to protect the veins
  2. BIt warms the legs gently so the blood becomes thinner and flows faster
  3. CIt breaks up and dissolves clots that have already formed in the veins
  4. DIt squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A fit 24-year-old marathon runner has a resting heart rate of 46/min on admission for minor surgery. He has no dizziness, chest pain or breathlessness, and his BP is 118/70 mmHg. What is the appropriate response?

  1. ACancel the surgery and arrange a permanent pacemaker urgently
  2. BStart chest compressions
  3. CDocument and report it, as this is often normal in an athlete
  4. DGive IV atropine straight away to bring the rate above 60/min
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is all urine strained in a patient with suspected kidney stones?

  1. ATo remove blood clots before testing
  2. BTo catch the stone so it can be analysed
  3. CTo stop the stone from blocking the toilet
  4. DTo measure the urine volume more accurately
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

U pacjenta w kołnierzu halo z powodu złamania kręgosłupa szyjnego dochodzi do zatrzymania krążenia. Co musi być natychmiast dostępne?

  1. ANarzędzie do otwarcia przedniej części kamizelki na czas resuscytacji
  2. BTwarda deska do wsunięcia pod kamizelkę
  3. CPoduszka do uniesienia głowy i barków
  4. DNożyczki do przecięcia śrub mocujących w czaszce
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which patient is at highest risk of refeeding syndrome?

  1. AA patient who missed one lunch because of a scan
  2. BAn underweight patient who has eaten very little for 10 days
  3. CA healthy adult after an overnight fast for minor surgery
  4. DA patient with a normal BMI eating three meals a day
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?

  1. AClearer thinking and increased movement
  2. BHigh blood pressure and very fast weight gain
  3. CReduced intake, mottled skin and changes in breathing
  4. DRising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Błony płodowe właśnie pękły. Co pielęgniarka powinna ocenić w pierwszej kolejności?

  1. AWyłącznie barwę płynu
  2. BTemperaturę ciała kobiety
  3. CCzynność serca płodu
  4. DStopień skrócenia szyjki macicy
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with a previous caesarean is having a trial of labour. Which induction agent should the nurse question?

  1. AAmniotomy
  2. BOxytocin used per protocol
  3. CA balloon catheter
  4. DMisoprostol
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który objaw sugeruje koarktację aorty?

  1. AJednakowe ciśnienie tętnicze we wszystkich kończynach
  2. BWyższe ciśnienie tętnicze w rękach niż w nogach i słabo wyczuwalne tętno na tętnicach udowych
  3. CSilne tętno na tętnicach udowych i słabe tętno na rękach oraz niższe ciśnienie w rękach
  4. DSzczekający kaszel
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

7-latek z napadem astmy głośno świszczał, ale teraz jest cichy, senny i ma bardzo osłabiony szmer pęcherzykowy. Co to oznacza?

  1. ANapad ustępuje
  2. BDobrą odpowiedź na wziewny lek doraźny, drogi oddechowe znów się otwierają
  3. CDziecko prawidłowo zasypia
  4. DZagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"I'm sure everybody likes you."
  2. B"Why do you care what people at work think?"
  3. C"You should find a new job where people like you."
  4. D"What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent leczony z powodu uzależnienia od opioidów ma otrzymać pierwszą dawkę buprenorfiny. Ostatni raz używał heroiny 2 godziny temu. Jakie jest ryzyko?

  1. ANie ma ryzyka; należy ją podać natychmiast
  2. BBuprenorfina zsumuje się z działaniem heroiny i spowoduje niebezpieczne przedawkowanie opioidu z depresją oddechową
  3. CBuprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają
  4. DBuprenorfina w ogóle nie zadziała
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 11 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tsp · 2/dobę · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tsp zawiesiny doustnej dwa razy na dobę przez 14 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

½ tspdwa razy na dobę14 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
15 kg10 mg/kg/dobę2× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 15 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 2 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

15 kg10 mg/kg/dobę2× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,71 mg. Ampułka zawiera 1000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,71 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 75 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

75 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL20 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

30 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h3 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 3 jednostek/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./250 mL3 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h99 kg10 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 99 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 10 mcg/min. Worek zawiera 8 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

8 mg/250 mL10 mcg/min99 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok120 mLzupa180 mLgalaretka100 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz250 mLmocz325 mLdren z rany110 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

sok: 120 mLzupa: 180 mLgalaretka: 100 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mLmocz: 250 mLmocz: 325 mLdren z rany: 110 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL50 mL/hstart 11:3018:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 11:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 18:30?

500 mL50 mL/h11:30 → 18:30
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 98% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,7 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 14SpO₂ 98%O₂SBP 112HR 76AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354560HCO₃⁻mmol/L222639niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,44, PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) oraz HCO₃⁻ 39 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,44PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 135, Cl⁻ 91 oraz HCO₃⁻ 18 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 91 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/L
wskaźnik delta =
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowytrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1tachykardia zatokowatrzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)rytm idiowentrykularnyrytm stymulowany, brak przechwyceniarytm stymulowany dwujamowo (AV)

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2rytm idiowentrykularny
  3. 3rytm stymulowany, brak przechwycenia
  4. 4rytm stymulowany dwujamowo (AV)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · On the patient's left side, close to the bed

Dlaczego to jest odpowiedź

Placing the chair on the strong side lets the patient pivot and bear weight on the stronger leg, making the transfer safer.

Odpowiedź

B · On the patient's left side, close to the bed
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point

Dlaczego to jest odpowiedź

In fever the hypothalamus raises the set point, and antipyretics lower it. In heatstroke the set point is normal but heat cannot be lost, so active cooling is needed.

Odpowiedź

A · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push

Dlaczego to jest odpowiedź

Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.

Odpowiedź

B · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Stay home and inform the employer according to the illness policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Health care workers with signs of influenza should not work, because they can infect patients and colleagues. They follow the employer’s policy on when they may return.

Odpowiedź

B · Stay home and inform the employer according to the illness policy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Cushing’s triad (high systolic pressure with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations) is a late sign of raised intracranial pressure and needs urgent escalation.

Odpowiedź

B · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Czarna (zmarły lub oczekujący)

Dlaczego to jest odpowiedź

W START poszkodowany, który nie oddycha po zmianie ułożenia dróg oddechowych, otrzymuje czarną kartę. Resuscytacja jednej osoby odciągnęłaby ratowników od wielu innych, którzy mogą przeżyć. Jeśli oddychanie pojawi się po zmianie ułożenia, poszkodowany jest czerwony.

Odpowiedź

C · Czarna (zmarły lub oczekujący)
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Encouraging fluids, fibre and mobility

Dlaczego to jest odpowiedź

Adequate fluids, a fibre-rich diet, mobility and privacy for toileting help prevent constipation. Laxatives are added if needed, especially with opioids.

Odpowiedź

D · Encouraging fluids, fibre and mobility
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

In non-shockable rhythms, adrenaline is given as soon as possible and repeated every 3–5 minutes while CPR continues. In shockable rhythms it is given after the third shock in UK/European guidelines (after the second shock in AHA guidelines).

Odpowiedź

C · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Dlaczego to jest odpowiedź

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Sprawdzono w: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin

Dlaczego to jest odpowiedź

The glucose usually falls before the ketoacidosis resolves. Dextrose is added so insulin can continue, clearing ketones without causing hypoglycemia, until the anion gap closes. Stopping insulin too early lets ketoacidosis return.

Odpowiedź

B · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Glucagon by injection or nasal spray

Dlaczego to jest odpowiedź

Glucagon breaks down liver glycogen and raises blood glucose. Nothing is given by mouth to an unconscious patient because of the risk of choking and aspiration.

Odpowiedź

B · Glucagon by injection or nasal spray
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral vancomycin stays in the gut and acts directly on C. difficile in the colon. IV vancomycin is not excreted into the gut in useful amounts, so it does not treat this infection.

Odpowiedź

B · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · It squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart

Dlaczego to jest odpowiedź

Inflatable sleeves around the calves or feet inflate and deflate in cycles, increasing venous return and reducing stasis. They are used when anticoagulation is unsuitable or alongside it. They are not used on a leg with a known DVT or severe arterial disease.

Odpowiedź

D · It squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Document and report it, as this is often normal in an athlete

Dlaczego to jest odpowiedź

Endurance training increases vagal tone and stroke volume, so resting rates in the 40s can be normal. Without symptoms or haemodynamic compromise, no treatment is needed, though it is recorded and the team informed. Symptomatic bradycardia is treated.

Odpowiedź

C · Document and report it, as this is often normal in an athlete
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · To catch the stone so it can be analysed

Dlaczego to jest odpowiedź

A passed stone can be sent for analysis. Its composition guides diet and drug advice to prevent recurrence. Straining also confirms that the stone has passed.

Odpowiedź

B · To catch the stone so it can be analysed
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Narzędzie do otwarcia przedniej części kamizelki na czas resuscytacji

Dlaczego to jest odpowiedź

Narzędzie do zwolnienia przedniej części kamizelki jest przymocowane do kamizelki, aby można ją było szybko otworzyć do resuscytacji lub udrożnienia dróg oddechowych. Miejsca wkłucia śrub wymagają regularnej pielęgnacji, aby zapobiec zakażeniu, a pacjenta trzeba nauczyć dbania o skórę pod kamizelką.

Odpowiedź

A · Narzędzie do otwarcia przedniej części kamizelki na czas resuscytacji
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · An underweight patient who has eaten very little for 10 days

Dlaczego to jest odpowiedź

Risk factors include a low BMI, little or no intake for over 5 days, significant weight loss, alcohol misuse and low electrolytes before feeding. These patients start nutrition slowly with electrolyte monitoring.

Odpowiedź

B · An underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.

Odpowiedź

C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Czynność serca płodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Po pęknięciu błon płodowych najpierw sprawdza się czynność serca płodu, aby wykryć wypadnięcie lub ucisk pępowiny. Następnie odnotowuje się barwę, zapach, ilość i czas wypływu płynu.

Odpowiedź

C · Czynność serca płodu
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Misoprostol

Dlaczego to jest odpowiedź

Misoprostol is avoided in women with a uterine scar because of a high risk of uterine rupture. Mechanical methods, amniotomy and carefully monitored oxytocin may be used.

Odpowiedź

D · Misoprostol
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Wyższe ciśnienie tętnicze w rękach niż w nogach i słabo wyczuwalne tętno na tętnicach udowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Koarktacja zwęża aortę, zwykle za odejściem tętnic do rąk, więc ręce mają wysokie ciśnienie, a nogi niskie, ze słabym lub opóźnionym tętnem na tętnicach udowych.

Odpowiedź

B · Wyższe ciśnienie tętnicze w rękach niż w nogach i słabo wyczuwalne tętno na tętnicach udowych
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Zagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza

Dlaczego to jest odpowiedź

„Cicha klatka piersiowa” i senność oznaczają, że porusza się zbyt mało powietrza, a dziecko się męczy. To stan nagły: należy wezwać pomoc, podać tlen i zastosować leczenie ratunkowe zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

D · Zagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Odpowiedź

D · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Buprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają

Dlaczego to jest odpowiedź

Buprenorfina wypiera pełnych agonistów z receptorów opioidowych, ale aktywuje je słabiej, co powoduje nagły zespół abstynencyjny. Zwykle rozpoczyna się ją, gdy pacjent ma już objawy odstawienia, ocenione np. za pomocą skali zespołu abstynencyjnego.

Odpowiedź

C · Buprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 211 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

6·12 + 11 = 83 in

Cale na centymetry

h = 83·2,54 = 210,8 ≈ 211 cm

Odpowiedź

h = 211 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 70 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Cała kuracja

V = 2,5 mL × 2/dobę × 14 = 70 mL

Odpowiedź

V = 70 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 75 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

10·15 = 150 mg

Na dawkę

D = 150/2 = 75 mg

Odpowiedź

D = 75 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,71 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,71 mg = 710 mcg

Objętość

V = 710/1000 = 0,71 mL

Odpowiedź

V = 0,71 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 600 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

75·60/60 = 75 mL/h

Objętość

V = 75·8 = 600 mL

Odpowiedź

V = 600 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 8,3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Pozostały czas

t = 750/90 = 8,333 ≈ 8,3 h

Odpowiedź

t = 8,3 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,5 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

100/250 = 0,4 szt./mL

Szybkość pompy

R = 3/0,4 = 7,5 mL/h

Odpowiedź

R = 7,5 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

10·60 = 600 mcg/h

Szybkość pompy

R = 600/32 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Odpowiedź

R = 18,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 665 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 120 + 180 + 100 = 400 mL
Wlew dożylny: 75·12 = 900 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1350 mL

Suma wydalonych

250 + 325 + 110 = 685 mL

Bilans

B = 1350 − 685 = 665 mL

Odpowiedź

B = 665 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 150 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

11:30 → 18:30 = 7 h

Przetoczona objętość

50·7 = 350 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 350 = 150 mL

Odpowiedź

V = 150 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na tlenie → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Odpowiedź

NEWS2 = 2
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 1 + 1 + 3 + 2 = 12

Poziom ryzyka

12 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,44: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 60 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 39 mmol/L: wysoki (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: w zasadowicy metabolicznej PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 46,3–50,3 mmHg, więc zmierzone 60 mmHg wskazuje na dodatkowa kwasica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 2,333

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 135 − (91 + 18) = 26

Wskaźnik delta

(26 − 12)/(24 − 18) = 14/6 = 2,333

Odpowiedź

wskaźnik delta = 2,333

Powyżej 2: dodatkowa zasadowica metaboliczna.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 24 małych kratek, 1500 ÷ 24 ≈ 63 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,96 s.
3. Załamki P: brak; regularne fale trzepotania o kształcie zębów piły co 0,24 s (250 na minutę), 4 na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Odpowiedź

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany, brak przechwycenia

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: impulsy stymulatora są regularne (co 0,84 s), ale R–R nie jest, bo po niektórych impulsach brakuje QRS.
3. Załamki P: niewidoczne.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,16 s i szeroki po impulsach z przechwyceniem; po 2 impulsach nie następuje QRS (brak przechwycenia).

Interpretacja

rytm stymulowany, brak przechwycenia

Odpowiedź

rytm stymulowany, brak przechwycenia

Brak przechwycenia: stymulator wysyła impuls, ale serce nie odpowiada. Podręczniki traktują to jako pilne do zgłoszenia, bo pacjent może zależeć od stymulatora.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions