Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. ABoth legs together
  2. BThe crutches always go first
  3. CThe unaffected leg
  4. DThe injured leg
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

How should a urine sample be taken from a patient with a urinary catheter?

  1. ABy disconnecting the catheter from the bag
  2. BBy removing the catheter and collecting the next void
  3. CFrom the drainage bag tap
  4. DFrom the sampling port, using aseptic technique
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Kiedy zwykle można zakończyć środki ostrożności przeciwko transmisji drogą kropelkową u pacjenta z Neisseria meningitidis?

  1. AGodzinę po ustąpieniu gorączki
  2. BPo 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem
  3. CDopiero po wypisie pacjenta
  4. DZaraz po podaniu pierwszej dawki antybiotyku
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ARaise all four side rails so the patient stays in bed
  2. BTell the patient to go alone and use the call light if needed
  3. CTell the patient to wait until the morning
  4. DWalk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

When making patient assignments, what should the charge nurse consider first?

  1. AGiving the newest staff the most complex patients
  2. BGiving each nurse patients in rooms next to each other
  3. CLetting staff choose the patients they prefer
  4. DMatching each patient’s needs to staff competence
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with diabetes is sweaty and confused, and no glucose meter is available. The patient can swallow. What should the nurse do?

  1. AGive a dose of rapid-acting insulin in case the glucose is high
  2. BAsk the patient to lie down and sleep it off
  3. CTreat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
  4. DWithhold all food and fluids until a meter is found
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why is blood pressure monitored closely in a patient with an epidural infusion?

  1. AThe local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
  2. BEpidurals always cause severe hypertension that needs regular treatment
  3. CBlood pressure readings show whether the catheter is infected
  4. DThe epidural pump uses the blood pressure to set the rate
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a trained healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. ATeaching a patient to inject insulin for the first time
  2. BGiving a dose of intravenous antibiotic
  3. CAssessing a patient who has just reported new chest pain
  4. DMeasuring and recording vital signs on a stable patient
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with chronic kidney disease receives an erythropoiesis-stimulating agent such as epoetin alfa. Which assessments are most important?

  1. AHemoglobin and blood pressure
  2. BLiver enzymes and bilirubin
  3. CSerum amylase and lipase
  4. DSerum glucose and ketones
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A woman who is 34 weeks pregnant has high blood pressure, right upper abdominal pain, a platelet count of 70 × 10³/µL, raised ALT and AST, and a raised LDH. Which condition fits best?

  1. APhysiologic anemia of pregnancy
  2. BHELLP syndrome
  3. CAcute cholecystitis
  4. DGestational diabetes
11.FarmakologiaŚredni

A patient is due the first dose of IV cefuroxime. Which question is most important before giving it?

  1. A"Have you eaten anything in the last two hours?"
  2. B"Have you taken paracetamol today?"
  3. C"Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
  4. D"Do you prefer the drip in your left arm or in your right arm?"
12.FarmakologiaTrudny

Dlaczego inhibitor ACE może wywołać ostre uszkodzenie nerek u pacjenta z obustronnym zwężeniem tętnic nerkowych?

  1. AGFR zależy od zwężania tętniczki odprowadzającej przez angiotensynę II
  2. BLek krystalizuje w kanalikach nerkowych
  3. CInhibitory ACE są bezpośrednio toksyczne dla komórek kanalików proksymalnych nerki
  4. DInhibitory ACE zwężają tętniczkę doprowadzającą
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why is intravenous furosemide given slowly rather than as a rapid push of a large dose?

  1. ARapid doses cause the potassium level to rise
  2. BSlow injection makes the urine output larger
  3. CRapid high doses can damage hearing
  4. DRapid doses cause severe constipation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A nurse teaches a patient with heart failure who takes ramipril and spironolactone. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will call if I gain weight quickly or get more breathless."
  2. B"I will weigh myself every morning after I go to the toilet."
  3. C"I will avoid ibuprofen for my joint pain."
  4. D"I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

U pacjenta z AKI przez cewnik moczowy nic nie odpływa. Które szybkie badanie przyłóżkowe pomaga wykluczyć przyczynę pozanerkową?

  1. AWysłać próbkę moczu do posiewu i czekać na wynik z laboratorium
  2. BZachęcić pacjenta do wypicia dwóch litrów wody
  3. CSprawdzić cewnik pod kątem załamań lub zatkania i wykonać skan pęcherza
  4. DOd razu podać duży bolus płynu dożylnego
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Po operacji pacjent z chorobą Gravesa-Basedowa ma temperaturę 39,8 °C, częstość serca 160/min, pobudzenie i wymioty. Który zestaw leczenia jest najodpowiedniejszy?

  1. AKwas acetylosalicylowy na gorączkę i wizyta u lekarza rodzinnego w ciągu tygodnia
  2. BLewotyroksyna i ciepłe koce, aby uspokoić dreszcze
  3. COchładzanie, beta-bloker, lek przeciwtarczycowy, a następnie jod i sterydy
  4. DOgraniczenie płynów i diuretyk pętlowy na tachykardię
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które stwierdzenie dotyczące analgezji multimodalnej jest prawidłowe?

  1. AJest to metoda stosowana tylko w długotrwałym bólu przewlekłym
  2. BŁączy się leki o różnym działaniu, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na opioidy
  3. CZawsze należy podawać tylko jeden lek przeciwbólowy naraz
  4. DŁączy się kilka różnych opioidów dla silniejszego ogólnego efektu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with cirrhosis takes spironolactone and furosemide. Which blood result should the nurse report before the next dose?

  1. APotassium 4,2 mmol/L
  2. BSodium 138 mmol/L
  3. CPotassium 6,0 mmol/L
  4. DSodium 141 mmol/L
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

In which order do the final cardinal movements of labour occur after extension?

  1. AExternal rotation, flexion, expulsion
  2. BRestitution, external rotation, expulsion
  3. CInternal rotation, descent, expulsion
  4. DExpulsion, restitution, external rotation
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w 36. tygodniu ciąży ze stanem przedrzucawkowym zgłasza nowy ból pod prawym łukiem żebrowym i nudności. Jak powinna zareagować pielęgniarka?

  1. AOdnotować to na poranny obchód
  2. BPilnie zgłosić to jako możliwy objaw zajęcia wątroby lub zespołu HELLP
  3. CPodać lek zobojętniający kwas żołądkowy i uspokoić ją, że zgaga jest częsta w późnej ciąży
  4. DZachęcić ją do spaceru, aby złagodzić dolegliwości
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 13-year-old with scoliosis has been prescribed a brace. Which teaching is most important?

  1. AWear it only when the back hurts, then take it off
  2. BWear it over thick clothing to make it more comfortable
  3. CWear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
  4. DWear it only at weekends and in the holidays, when it does not interfere with school
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AUveitis can develop without symptoms and damage vision
  2. BArthritis drugs always cause cataracts within a year
  3. CEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
  4. DThe joints of the eye socket are affected by arthritis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjent odpowiada na pytanie o śniadanie: „Jajka pochodzą od kur, kury mieszkają na wsi, mój wujek miał gospodarstwo, jeździł czerwonym ciągnikiem…” i nigdy nie odpowiada na pytanie. Jak to się nazywa?

  1. AMyślenie dygresyjne (tangencjalne)
  2. BBlokada myślenia
  3. CMyślenie okrężne (cyrkumstancjalne)
  4. DSałata słowna
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient has had delusions and hallucinations for a year. For most of this time he has also had episodes of major depression, but for at least two weeks at a time his psychotic symptoms continued without any mood symptoms. Which diagnosis best fits this pattern?

  1. ADelusional disorder
  2. BMajor depression with psychotic features
  3. CBrief psychotic disorder
  4. DSchizoaffective disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
10 lb 14 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 10 lb 14 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

10 lb 14 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:5003:20t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:50 i kończy o 03:20 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

20:5003:20
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 25 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

25 kg4 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 3300 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

3300 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min12 h

Wlew kapie z szybkością 35 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 12 godzin?

35 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 8 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 1 000 szt./mL60 szt./kg · 99 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 60 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 99 kg. Fiolka zawiera 1 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

60 szt./kg99 kg1 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h96 kg7,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 7,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 96 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min96 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa180 mLmleko240 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz450 mLmocz475 mLmocz275 mLdren z rany80 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

zupa: 180 mLmleko: 240 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 450 mLmocz: 475 mLmocz: 275 mLdren z rany: 80 mLwymiociny: 200 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 200 mL/hstart 14:00trazem​ = ? h120 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 14:00 z prędkością 120 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL120 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 35,2 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 12SpO₂ 97%powietrzeSBP 130HR 70AT 35,2 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 85/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,21PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222627ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,21, PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,21PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie komórrytm węzłowyaktywność elektryczna bez tętna (PEA)asystolia

Monitorowanego pacjenta znaleziono nieprzytomnego, bez prawidłowego oddechu, bez wyczuwalnego tętna na tętnicy szyjnej. Na monitorze widać ten zorganizowany rytm. Jak nazywa się ta sytuacja? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie komór
  2. 2rytm węzłowy
  3. 3aktywność elektryczna bez tętna (PEA)
  4. 4asystolia

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · The unaffected leg

Dlaczego to jest odpowiedź

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Odpowiedź

C · The unaffected leg
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · From the sampling port, using aseptic technique

Dlaczego to jest odpowiedź

Samples are taken from the needle-free sampling port after cleaning it. Urine in the bag is stale and contaminated, and breaking the system raises infection risk.

Odpowiedź

D · From the sampling port, using aseptic technique
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Po 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem

Dlaczego to jest odpowiedź

Po 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem pacjenta nie uznaje się już za zakaźnego, więc środki ostrożności przeciwko transmisji drogą kropelkową można zakończyć zgodnie z lokalną procedurą.

Odpowiedź

B · Po 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Odpowiedź

D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Matching each patient’s needs to staff competence

Dlaczego to jest odpowiedź

Assignments are based mainly on patient acuity and needs and on each staff member’s skills and scope. Geography and continuity of care help, but they come after safety.

Odpowiedź

D · Matching each patient’s needs to staff competence
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate

Dlaczego to jest odpowiedź

When in doubt, treat as hypoglycemia. A little sugar will not harm a patient with high glucose, but untreated hypoglycemia can cause brain injury within minutes, and insulin could be fatal.

Odpowiedź

C · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension

Dlaczego to jest odpowiedź

Epidural local anaesthetic can cause vasodilation and hypotension. Nurses also monitor sedation, respiratory rate, block height, motor function and the catheter site.

Odpowiedź

A · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Measuring and recording vital signs on a stable patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine observations on a stable patient are within the role of a trained assistant, with the nurse remaining accountable and reviewing the results. Assessment of new symptoms, IV medicines and initial teaching need registered nurse skills.

Odpowiedź

D · Measuring and recording vital signs on a stable patient
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Hemoglobin and blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Epoetin stimulates red cell production. Hemoglobin is monitored, because raising it too high increases the risk of hypertension, stroke and thrombosis. Blood pressure is monitored, and iron stores are checked, since iron is needed for a good response.Sprawdzono w: Erythropoietin Stimulating Agents · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Odpowiedź

A · Hemoglobin and blood pressure
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · HELLP syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

HELLP stands for Hemolysis (raised LDH, falling hemoglobin), Elevated Liver enzymes and Low Platelets. It is a severe form of preeclampsia that can cause liver rupture and bleeding, and it usually requires delivery.Sprawdzono w: HELLP syndrome · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · HELLP syndrome
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Allergy history must be checked before any first antibiotic dose. Cephalosporins share the beta-lactam ring with penicillins, so a history of severe penicillin allergy is important.

Odpowiedź

C · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · GFR zależy od zwężania tętniczki odprowadzającej przez angiotensynę II

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy perfuzja nerek jest mała, angiotensyna II zwęża tętniczkę odprowadzającą, utrzymując ciśnienie w kłębuszku. Jej zablokowanie pozwala spaść ciśnieniu i GFR, więc czynność nerek może gwałtownie się pogorszyć.

Odpowiedź

A · GFR zależy od zwężania tętniczki odprowadzającej przez angiotensynę II
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Rapid high doses can damage hearing

Dlaczego to jest odpowiedź

High plasma levels of loop diuretics can cause tinnitus and hearing loss (ototoxicity), especially with fast injection, renal impairment or other ototoxic drugs such as aminoglycosides. Large IV doses are therefore given slowly.

Odpowiedź

C · Rapid high doses can damage hearing
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."

Dlaczego to jest odpowiedź

Many salt substitutes contain potassium chloride. With an ACE inhibitor and spironolactone, both of which raise potassium, they can cause dangerous hyperkalaemia. Daily weights, reporting rapid weight gain and avoiding NSAIDs (which cause fluid retention) are correct.

Odpowiedź

D · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Sprawdzić cewnik pod kątem załamań lub zatkania i wykonać skan pęcherza

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatkany lub załamany cewnik albo rozdęty pęcherz mogą powodować bezmocz lub go naśladować. Sprawdzenie przewodu, przepłukanie lub wymiana cewnika, jeśli to dozwolone, i skan pęcherza szybko wykrywają niedrożność. Badanie USG nerek poszukuje wyższej niedrożności, takiej jak wodonercze.

Odpowiedź

C · Sprawdzić cewnik pod kątem załamań lub zatkania i wykonać skan pęcherza
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Ochładzanie, beta-bloker, lek przeciwtarczycowy, a następnie jod i sterydy

Dlaczego to jest odpowiedź

Przełom tarczycowy zagraża życiu. Leczenie obejmuje opiekę podtrzymującą i ochładzanie, blokadę beta w objawach adrenergicznych, tionamid (często propylotiouracyl) blokujący syntezę, jod podawany po tionamidzie, aby zablokować uwalnianie hormonów, oraz glikokortykosteroidy. Unika się kwasu acetylosalicylowego, ponieważ może zwiększać stężenie wolnych hormonów tarczycy.

Odpowiedź

C · Ochładzanie, beta-bloker, lek przeciwtarczycowy, a następnie jod i sterydy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Łączy się leki o różnym działaniu, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na opioidy

Dlaczego to jest odpowiedź

Analgezja multimodalna łączy leki i techniki (paracetamol, NLPZ, gdy są bezpieczne, blokady znieczuleniem miejscowym, opioidy), aby poprawić łagodzenie bólu i zmniejszyć działania niepożądane opioidów. Łączenie kilku opioidów nie jest multimodalne.

Odpowiedź

B · Łączy się leki o różnym działaniu, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na opioidy
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Potassium 6,0 mmol/L

Dlaczego to jest odpowiedź

Spironolactone blocks aldosterone and can cause hyperkalaemia, which risks arrhythmias. A potassium of 6,0 mmol/L is above the normal range (about 3,5–5,0) and needs urgent review before further doses.

Odpowiedź

C · Potassium 6,0 mmol/L
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Restitution, external rotation, expulsion

Dlaczego to jest odpowiedź

After extension delivers the head, it rotates back into line with the shoulders (restitution), then rotates further as the shoulders turn (external rotation), and finally the body is born (expulsion).

Odpowiedź

B · Restitution, external rotation, expulsion
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Pilnie zgłosić to jako możliwy objaw zajęcia wątroby lub zespołu HELLP

Dlaczego to jest odpowiedź

Ból w prawym górnym kwadrancie brzucha lub w nadbrzuszu w stanie przedrzucawkowym sugeruje obrzęk wątroby lub zespół HELLP i jest cechą ciężką. Wymaga pilnej konsultacji lekarskiej, badań krwi (płytki krwi, enzymy wątrobowe) i ścisłego monitorowania.

Odpowiedź

B · Pilnie zgłosić to jako możliwy objaw zajęcia wątroby lub zespołu HELLP
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath

Dlaczego to jest odpowiedź

A brace can slow curve progression during growth only if it is worn for the prescribed time, often most of the day and night. A thin, seamless cotton layer protects the skin, which is checked daily for redness.

Odpowiedź

C · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Dlaczego to jest odpowiedź

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Odpowiedź

A · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Myślenie dygresyjne (tangencjalne)

Dlaczego to jest odpowiedź

W myśleniu dygresyjnym mówiący odpływa i nigdy nie dociera do sedna. W myśleniu okrężnym pojawia się wiele zbędnych szczegółów, ale mówiący w końcu odpowiada. Sałata słowna to pozbawiona sensu mieszanina słów.

Odpowiedź

A · Myślenie dygresyjne (tangencjalne)
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Schizoaffective disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

In schizoaffective disorder, a major mood episode occurs alongside schizophrenia symptoms, mood episodes are present for most of the illness, and psychotic symptoms are also present for at least 2 weeks without a mood episode. In psychotic depression, the psychosis occurs only during the mood episode.

Odpowiedź

D · Schizoaffective disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 4,94 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

14 oz/16 = 0,875 lb
10 + 0,875 = 10,88 lb

Funty na kilogramy

m = 10,88/2,2 = 4,943 ≈ 4,94 kg

Odpowiedź

m = 4,94 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 390 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:50 → 24:00 = 190 min

Po północy

00:00 → 03:20 = 200 min

Suma

t = 190 + 200 = 390 min

Odpowiedź

t = 390 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·25 = 100 mg

Objętość

V = 100/50 = 2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,66 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 3300/5000 = 0,66 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,66 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 1260 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

35·60/20 = 105 mL/h

Objętość

V = 105·12 = 1260 mL

Odpowiedź

V = 1260 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 32 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 4·8 = 32 mg/h

Odpowiedź

D = 32 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 5,9 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

60·99 = 5 940 szt.

Objętość

V = 5940/1000 = 5,94 ≈ 5,9 mL

Odpowiedź

V = 5,9 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 21,6 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

7,5·96 = 720 mcg/min
720·60 = 43200 mcg/h

Szybkość pompy

R = 43200/2000 = 21,6 mL/h

Odpowiedź

R = 21,6 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −310 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 180 + 240 = 420 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 75·8 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1170 mL

Suma wydalonych

450 + 475 + 275 + 80 + 200 = 1480 mL

Bilans

B = 1170 − 1480 = −310 mL

Odpowiedź

B = −310 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 3,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL pozostało

Druga część

140/200 = 0,7 h

Czas całkowity

t = 3 + 0,7 = 3,7 h

Odpowiedź

t = 3,7 h

To około 3 h 42 min, więc worek skończy się około 17:42.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1

Odpowiedź

NEWS2 = 1
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 85/min → 1
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 6

Interpretacja

6 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: ostry

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·3 = 27 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·3 = 34,5 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 27 mmol/L → ostry

Odpowiedź

ostry
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,512 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,48/√0,88 = 0,48/0,9381 = 0,512 s

Odpowiedź

QTc = 0,512 s

Powyżej 0,50 s: znacznie wydłużony. (512 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: aktywność elektryczna bez tętna (PEA)

Aktywność elektryczna bez tętna (PEA): PEA nie widać na zapisie. Monitor pokazuje zorganizowaną aktywność elektryczną (rytm inny niż VF, VT czy asystolia), ale pacjent nie ma wyczuwalnego tętna, więc rozpoznaje się ją, badając pacjenta. W wytycznych resuscytacji dorosłych PEA i asystolia to rytmy zatrzymania krążenia niepodlegające defibrylacji: wysokiej jakości CPR, adrenalina jak najszybciej i poszukiwanie odwracalnych przyczyn (4H i 4T, takich jak hipowolemia, hipoksja, odma prężna i tamponada serca). VF i VT bez tętna to rytmy podlegające defibrylacji.

Co pokazuje zapis

1. Częstość: R–R = 35 małych kratek, 1500 ÷ 35 ≈ 43 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,40 s.
3. Załamki P: odwrócone, tuż po każdym zespole QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).
rytm węzłowy

Co pokazuje pacjent

brak tętna mimo zorganizowanej aktywności elektrycznej: aktywność elektryczna bez tętna (PEA), rytm zatrzymania krążenia niepodlegający defibrylacji

Odpowiedź

aktywność elektryczna bez tętna (PEA)

Odpowiedź

aktywność elektryczna bez tętna (PEA)

PEA rozpoznaje się przy pacjencie, nigdy wyłącznie z zapisu. To ćwiczenie egzaminacyjne, nie wskazówka kliniczna.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions