Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Podczas otwierania sterylnego opakowania na stole, który fałd otwiera się jako pierwszy?

  1. AFałd położony najdalej od siebie
  2. BFałd po stronie ręki dominującej
  3. CDowolny fałd, o ile ma się sterylne rękawiczki
  4. DFałd położony najbliżej siebie
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Dlaczego parametry pacjenta sprawdza się około 15 minut po rozpoczęciu transfuzji krwi?

  1. ATyle czasu potrzeba, aby krew się ogrzała
  2. BCiężkie reakcje często występują na początku transfuzji
  3. CSłuży to wyłącznie prowadzeniu dokumentacji
  4. DReakcje występują zawsze dopiero po zakończeniu transfuzji
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent ze źle kontrolowaną padaczką pyta o aktywności w domu. Jaka rada jest najważniejsza?

  1. ANigdy nie pływać ani nie kąpać się samemu
  2. BUnikać picia wody przed snem
  3. CSpać na siedząco w fotelu
  4. DUnikać wszelkich form ćwiczeń
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

W ciągu kilku godzin na szpitalnym oddziale ratunkowym pojawia się wiele wcześniej zdrowych osób z takimi samymi nietypowymi, ciężkimi objawami. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. ALeczyć każdego pacjenta i poczekać, czy w przyszłym tygodniu przybędą kolejni
  2. BSzybko odsyłać pacjentów do domu, aby nie przepełniać oddziału ratunkowego
  3. CNiezwłocznie zgłosić to zespołowi ds. zapobiegania zakażeniom i organom zdrowia publicznego
  4. DPowiedzieć o tym schemacie tylko rodzinom pacjentów
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pacjent z ważnym zleceniem niepodejmowania resuscytacji (DNR; w Wielkiej Brytanii nazywanym DNACPR) przestał oddychać i nie ma tętna. Co pielęgniarka powinna zrobić?

  1. ARozpocząć resuscytację i przerwać ją po przybyciu rodziny
  2. BRozpocząć uciskanie klatki piersiowej, ale bez oddechów ratowniczych
  3. CWezwać zespół resuscytacyjny i pozwolić mu zdecydować
  4. DPrzestrzegać zlecenia DNR i nie rozpoczynać resuscytacji krążeniowo-oddechowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Objaw u którego pacjenta jest najpilniejszy?

  1. APacjenta przyjmującego warfarynę z INR 2,5, który ma otrzymać zwykłą dawkę wieczorną
  2. BPacjenta po operacji kolana z małym siniakiem w miejscu wstrzyknięcia
  3. CPacjenta na wlewie heparyny, który ma nowe splątanie i silny ból głowy
  4. DPacjenta, na którego wynik liczby płytek się czeka
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Która ocena najlepiej wykrywa zespół ciasnoty przedziałów powięziowych po założeniu gipsu na złamaną nogę?

  1. ASilne tętno na stopie
  2. BBól nieproporcjonalny do urazu, zwłaszcza przy biernym rozciąganiu
  3. CLekki świąd pod gipsem
  4. DCiepła, różowa stopa
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Ciężko chory pacjent pyta pielęgniarkę: „Czy ja umieram?”. Jaka jest najlepsza początkowa odpowiedź?

  1. ADelikatnie zapytać, co pacjent rozumie i co wywołało to pytanie
  2. BWyjść i wysłać lekarza, nic nie mówiąc
  3. CSzybko zmienić temat, by go rozweselić i nie martwić
  4. DPowiedzieć pacjentowi, by nie myślał o takich rzeczach i był pozytywnie nastawiony
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent ma ciężką wodnistą biegunkę od 4 dni. Jakiego układu wyników laboratoryjnych powinna spodziewać się pielęgniarka?

  1. ANiski potas i niskie stężenie wodorowęglanów
  2. BNiska glukoza i wysoki magnez
  3. CWysoki potas i wysokie stężenie wodorowęglanów
  4. DWysoki sód i wysoki wapń
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z żółtaczką i nudnościami ma dodatnie przeciwciała IgM przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu A (IgM anty-HAV). Co to oznacza?

  1. APrzebyte zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu B, które ustąpiło
  2. BObecne lub niedawne zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A
  3. CPrzewlekłe WZW A trwające wiele lat
  4. DOdporność po szczepionce przeciwko WZW A podanej dawno temu
11.FarmakologiaŚredni

Ile mikrogramów jest w 0,5 mg?

  1. A50 mikrogramów
  2. B5 mikrogramów
  3. C5000 mikrogramów
  4. D500 mikrogramów
12.FarmakologiaTrudny

Pacjent długotrwale przyjmujący lit oddaje duże ilości rozcieńczonego moczu i stale odczuwa pragnienie. Jakie jest najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie?

  1. ALit powoduje cukrzycę typu 1, niszcząc komórki beta trzustki
  2. BLit blokuje odpowiedź nerki na ADH (nefrogenna moczówka prosta)
  3. CLit zwiększa uwalnianie ADH z przysadki
  4. DPacjent pije zbyt dużo, a lit nie ma z tym związku
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Jak pacjent powinien wykonać wdech podczas używania inhalatora proszkowego?

  1. AKilkakrotnie, wydychając powietrze do urządzenia między wdechami
  2. BSzybko i głęboko, po wykonaniu wydechu z dala od urządzenia
  3. CPowoli i delikatnie, przez około dziesięć sekund
  4. DPrzez nos, z ustnikiem w ustach
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Trzy tygodnie po zawale mięśnia sercowego pacjent ma gorączkę, ból opłucnowy w klatce piersiowej zmniejszający się po pochyleniu do przodu i tarcie osierdziowe. Jakie schorzenie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. ANowy STEMI w innej tętnicy
  2. BOstra niewydolność lewej komory serca
  3. COstre rozwarstwienie aorty
  4. DZespół pozawałowy (zespół Dresslera)
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Który zestaw wyników najlepiej przemawia za DKA, a nie za HHS?

  1. AWysokie stężenie ketonów, pH poniżej 7,3 i niskie stężenie wodorowęglanów
  2. BBardzo wysoka osmolalność z jedynie śladowymi ilościami ketonów we krwi
  3. CGlikemia powyżej 30 mmol/L z prawidłowym pH
  4. DPrawidłowe ketony i prawidłowe stężenie wodorowęglanów
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent hemodializowany opuścił dwie ostatnie sesje. Ma duszność, trzeszczenia, a potas wynosi 6,9 mmol/l. Co jest priorytetem?

  1. ASuplementy potasu doustnie i odpoczynek
  2. BDuże bolusy płynów dożylnych w celu poprawy krążenia
  3. CRutynowa sesja dializy w następnym planowym terminie
  4. DPilna dializa, w międzyczasie monitorowanie pracy serca
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Co należy do litery „A" w narzędziu komunikacji SBAR?

  1. AWyłącznie data przyjęcia pacjenta
  2. BOcena pielęgniarki, na czym polega problem
  3. CWyłącznie lista alergii pacjenta
  4. DAdres i numer telefonu najbliższej rodziny pacjenta
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pielęgniarka edukuje opiekuna w zakresie nocnego żywienia przez zgłębnik w domu. Które stwierdzenie wskazuje na potrzebę dalszej edukacji?

  1. A„Przepłuczę zgłębnik wodą przed jego lekami i po nich."
  2. B„Przerwę żywienie i zadzwonię, jeśli zacznie kaszleć lub będzie miał trudności z oddychaniem."
  3. C„Pozwolę mu leżeć płasko, żeby lepiej spał podczas podawania diety."
  4. D„Codziennie sprawdzę zewnętrzny znacznik długości zgłębnika."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Które zdarzenie u kobiety Rh-ujemnej, niezuczulonej, wymaga podania dodatkowej dawki immunoglobuliny anty-D?

  1. ATest obciążenia glukozą
  2. BAmniopunkcja
  3. CPomiar ciśnienia krwi
  4. DRutynowe badanie moczu
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Lewa stopa noworodka jest skierowana do wewnątrz i w dół i nie można jej ustawić w normalnej pozycji. Co pielęgniarka lub położna powinna powiedzieć rodzicom?

  1. AJest to spowodowane brakiem witaminy D
  2. BSugeruje to stopę końsko-szpotawą, leczoną wcześnie gipsowaniem
  3. COperacja jest konieczna w pierwszej dobie
  4. DTo prawidłowe ułożenie z macicy i nie wymaga kontroli
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Która wada klasycznie powoduje ciągły szmer „maszynowy”?

  1. AUbytek przegrody międzyprzedsionkowej
  2. BIzolowane zwężenie tętnicy płucnej z nienaruszoną przegrodą międzykomorową
  3. CPrzetrwały przewód tętniczy
  4. DTetralogia Fallota
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Aktywna seksualnie 17-latka nie ma objawów i pyta, dlaczego proponuje się jej badanie w kierunku chlamydii. Jaka jest najlepsza odpowiedź?

  1. AChlamydia zawsze powoduje silny ból, więc badanie jest tylko formalnością
  2. BBadanie jest wymagane przez prawo, zanim młoda osoba będzie mogła zobaczyć pielęgniarkę lub lekarza z jakiegokolwiek powodu
  3. CChlamydią można zarazić się tylko od wspólnych ręczników i desek sedesowych
  4. DChlamydia często nie daje objawów, ale może prowadzić do zapalenia narządów miednicy mniejszej i niepłodności
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjent słabo znający język potrzebuje oceny psychiatrycznej. Kto powinien tłumaczyć?

  1. APielęgniarka, używająca przez całą ocenę internetowej aplikacji do tłumaczenia w telefonie
  2. BWykwalifikowany tłumacz zawodowy
  3. CInny pacjent oddziału, który mówi w tym języku
  4. D12-letni syn pacjenta
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pielęgniarka szkolna prowadzi edukację na temat wdychania substancji lotnych, takich jak wąchanie kleju lub aerozoli. Na jakie ryzyko należy zwrócić szczególną uwagę?

  1. ASubstancje wziewne są niebezpieczne tylko po zmieszaniu z alkoholem
  2. BWziewne substancje powodują tylko łagodny ból głowy i nic poza tym
  3. CBrak ryzyka fizycznego, ponieważ substancje są legalne
  4. DNagłą śmierć z powodu zaburzeń rytmu serca, nawet przy pierwszym użyciu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 36 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

36 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 tbsp? mL½ tsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 1 tbsp z płynny suplement, ½ tsp z syrop na kaszel, 1 fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 8 kg ma zlecone 10 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

8 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
50k szt.500 mL? mL/h1500 szt./h

Wlew zawiera 50000 jednostek leku w 500 mL. Zlecono 1500 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

50000 szt./500 mL1500 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 6 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
920 mLpozostało? mL/h5 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 10 godzin. Po 5 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 920 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1500 mL / 10 hpo 5 h: 920 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
250 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h62 kg0,05 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 250 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 0,05 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 62 kg. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 szt./250 mL0,05 szt./kg/h62 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
800 mg500 mLdopamine? mL/h98 kg10 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 800 mg w 500 mL. Zlecenie to 10 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 98 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min98 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa200 mLherbata200 mLwoda120 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz200 mLmocz450 mLmocz350 mLdren z rany90 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 97 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

97 kg12 hmocz: 200 mLmocz: 450 mLmocz: 350 mLdren z rany: 90 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL60 mL/hstart 14:0016:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 14:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 16:30?

500 mL60 mL/h14:00 → 16:30
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 21/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 48/min, przytomny, temperatura 38,1 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 21SpO₂ 86%powietrzeSBP 110HR 48AT 38,1 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 85/min, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 16 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 35 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Fałd położony najdalej od siebie

Dlaczego to jest odpowiedź

Otwarcie najpierw dalszego fałdu sprawia, że pielęgniarka nigdy nie sięga nad odsłoniętą sterylną zawartością. Następnie otwiera się fałdy boczne, a najbliższy na końcu.

Odpowiedź

A · Fałd położony najdalej od siebie
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Ciężkie reakcje często występują na początku transfuzji

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężkie reakcje, takie jak niezgodność ABO i anafilaksja, często pojawiają się wkrótce po rozpoczęciu. Pomiary przed transfuzją, po około 15 minutach i na końcu, a także uważna obserwacja pozwalają na wczesne działanie.

Odpowiedź

B · Ciężkie reakcje często występują na początku transfuzji
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Nigdy nie pływać ani nie kąpać się samemu

Dlaczego to jest odpowiedź

Osobom z niekontrolowanymi napadami zaleca się, aby nie pływały same, brały prysznic zamiast kąpieli w wannie i przestrzegały lokalnych przepisów dotyczących prowadzenia pojazdów. Większość zwykłych aktywności może być kontynuowana przy rozsądnych środkach ostrożności.

Odpowiedź

A · Nigdy nie pływać ani nie kąpać się samemu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Niezwłocznie zgłosić to zespołowi ds. zapobiegania zakażeniom i organom zdrowia publicznego

Dlaczego to jest odpowiedź

Skupiska podobnych, nietypowych zachorowań mogą sygnalizować ognisko epidemiczne lub bioterroryzm. Wczesne zgłoszenie pozwala służbom zdrowia publicznego zbadać sytuację, pokierować środkami ostrożności i leczeniem oraz chronić społeczność.

Odpowiedź

C · Niezwłocznie zgłosić to zespołowi ds. zapobiegania zakażeniom i organom zdrowia publicznego
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Przestrzegać zlecenia DNR i nie rozpoczynać resuscytacji krążeniowo-oddechowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Ważne zlecenie DNR oznacza, że resuscytacji się nie rozpoczyna. Pielęgniarka zapewnia pacjentowi komfort, informuje lekarza i wspiera rodzinę.

Odpowiedź

D · Przestrzegać zlecenia DNR i nie rozpoczynać resuscytacji krążeniowo-oddechowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta na wlewie heparyny, który ma nowe splątanie i silny ból głowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowe splątanie i silny ból głowy u pacjenta leczonego przeciwzakrzepowo mogą oznaczać krwawienie śródczaszkowe. INR 2,5 mieści się w powszechnie stosowanym zakresie terapeutycznym 2–3, a mały siniak w miejscu wstrzyknięcia jest częsty.

Odpowiedź

C · Pacjenta na wlewie heparyny, który ma nowe splątanie i silny ból głowy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Ból nieproporcjonalny do urazu, zwłaszcza przy biernym rozciąganiu

Dlaczego to jest odpowiedź

Narastający ból, który nie ustępuje po lekach przeciwbólowych i nasila się przy biernym rozciąganiu, to najwcześniejszy objaw. Bladość, drętwienie i brak tętna to objawy późne.

Odpowiedź

B · Ból nieproporcjonalny do urazu, zwłaszcza przy biernym rozciąganiu
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Delikatnie zapytać, co pacjent rozumie i co wywołało to pytanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Poznanie tego, co pacjent rozumie i czuje, otwiera szczerą rozmowę i pokazuje, jakich informacji potrzebuje. Pielęgniarka może następnie zaangażować zespół do dalszej rozmowy.

Odpowiedź

A · Delikatnie zapytać, co pacjent rozumie i co wywołało to pytanie
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Niski potas i niskie stężenie wodorowęglanów

Dlaczego to jest odpowiedź

Płyn z dolnego odcinka przewodu pokarmowego zawiera potas i wodorowęglany, więc ciężka biegunka powoduje hipokaliemię i kwasicę metaboliczną z prawidłową luką anionową (hiperchloremiczną), a także odwodnienie. Wymioty natomiast powodują zasadowicę metaboliczną.Sprawdzono w: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Metabolic acidosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Niski potas i niskie stężenie wodorowęglanów
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Obecne lub niedawne zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A

Dlaczego to jest odpowiedź

Przeciwciała IgM pojawiają się wcześnie, więc IgM anty-HAV wskazuje na ostre WZW A. Samo IgG anty-HAV świadczy o przebytym zakażeniu lub szczepieniu i dożywotniej odporności. WZW A nie przechodzi w postać przewlekłą i szerzy się drogą fekalno-oralną, więc niezbędna jest higiena rąk.Sprawdzono w: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Obecne lub niedawne zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · 500 mikrogramów

Dlaczego to jest odpowiedź

0,5 mg × 1000 = 500 mikrogramów. Zapisywanie „mikrogramów” w pełnym brzmieniu (lub „mcg” w praktyce amerykańskiej), a nie „µg”, pomaga uniknąć pomylenia z „mg”.

Odpowiedź

D · 500 mikrogramów
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Lit blokuje odpowiedź nerki na ADH (nefrogenna moczówka prosta)

Dlaczego to jest odpowiedź

Lit zakłóca działanie ADH w kanaliku zbiorczym, powodując wielomocz i nadmierne pragnienie. Wynikające z tego odwodnienie może jeszcze zwiększyć stężenie litu, dlatego ważna jest gospodarka płynowa.

Odpowiedź

B · Lit blokuje odpowiedź nerki na ADH (nefrogenna moczówka prosta)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Szybko i głęboko, po wykonaniu wydechu z dala od urządzenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhalatory proszkowe nie mają gazu pędnego, więc do rozproszenia proszku potrzebny jest szybki, głęboki wdech. Pacjent najpierw wykonuje wydech z dala od urządzenia, ponieważ wilgotny oddech może zlepić proszek. Pacjenci bardzo osłabieni lub z dusznością mogą sobie z tym nie poradzić.

Odpowiedź

B · Szybko i głęboko, po wykonaniu wydechu z dala od urządzenia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Zespół pozawałowy (zespół Dresslera)

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół Dresslera to zapalenie osierdzia o podłożu immunologicznym występujące po tygodniach od zawału, z gorączką, bólem opłucnowym ustępującym w pozycji siedzącej pochylonej do przodu i tarciem osierdziowym. Obecnie jest rzadki w erze reperfuzji. Nowy zawał powoduje ból niedokrwienny niezależny od pozycji; rozwarstwienie powoduje ból rozdzierający promieniujący do pleców.

Odpowiedź

D · Zespół pozawałowy (zespół Dresslera)
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Wysokie stężenie ketonów, pH poniżej 7,3 i niskie stężenie wodorowęglanów

Dlaczego to jest odpowiedź

DKA definiują: hiperglikemia (lub znana cukrzyca), ketonemia (np. >3 mmol/L) i kwasica metaboliczna (pH < 7,3 lub wodorowęglany < 15 mmol/L według kryteriów brytyjskich). HHS cechuje bardzo wysoka glikemia i wysoka osmolalność (często > 320 mOsm/kg) przy niewielkiej ketozie i bez istotnej kwasicy.

Odpowiedź

A · Wysokie stężenie ketonów, pH poniżej 7,3 i niskie stężenie wodorowęglanów
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Pilna dializa, w międzyczasie monitorowanie pracy serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Pominięcie dializy powoduje przeciążenie płynami i hiperkaliemię, a oba te stany mogą być śmiertelne. Pacjent wymaga monitorowania pracy serca, pilnego leczenia potasu i natychmiastowej dializy w celu usunięcia płynu i potasu.

Odpowiedź

D · Pilna dializa, w międzyczasie monitorowanie pracy serca
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Ocena pielęgniarki, na czym polega problem

Dlaczego to jest odpowiedź

SBAR to Situation (sytuacja), Background (tło), Assessment (ocena) i Recommendation (zalecenie). W części Assessment pielęgniarka przedstawia znalezione objawy i ich interpretację, na przykład „Myślę, że pacjent może krwawić".

Odpowiedź

B · Ocena pielęgniarki, na czym polega problem
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · „Pozwolę mu leżeć płasko, żeby lepiej spał podczas podawania diety."

Dlaczego to jest odpowiedź

Głowa powinna pozostawać uniesiona co najmniej do 30–45° podczas karmienia i przez pewien czas po nim. Przepłukiwanie, sprawdzanie długości zgłębnika i przerwanie przy problemach z oddychaniem są prawidłowe.

Odpowiedź

C · „Pozwolę mu leżeć płasko, żeby lepiej spał podczas podawania diety."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Amniopunkcja

Dlaczego to jest odpowiedź

Każde zdarzenie mogące powodować uczulenie, takie jak amniopunkcja, uraz brzucha, krwawienie, poronienie lub ciąża pozamaciczna, może doprowadzić do zmieszania krwi płodu i matki. Po takim zdarzeniu podaje się anty-D, aby zapobiec powstaniu przeciwciał.

Odpowiedź

B · Amniopunkcja
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Sugeruje to stopę końsko-szpotawą, leczoną wcześnie gipsowaniem

Dlaczego to jest odpowiedź

Utrwalona stopa, której nie można ustawić w pozycji neutralnej, sugeruje wrodzoną stopę końsko-szpotawą. Delikatne gipsowanie i ortezy (metoda Ponsetiego) zwykle rozpoczyna się w pierwszych tygodniach. Stopa ułożeniowa, która łatwo się koryguje, jest częsta i łagodna.

Odpowiedź

B · Sugeruje to stopę końsko-szpotawą, leczoną wcześnie gipsowaniem
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Przetrwały przewód tętniczy

Dlaczego to jest odpowiedź

W przetrwałym przewodzie tętniczym krew płynie z aorty do tętnicy płucnej przez cały cykl pracy serca, ponieważ ciśnienie w aorcie jest zawsze wyższe. Powoduje to ciągły szmer o charakterze maszynowym.

Odpowiedź

C · Przetrwały przewód tętniczy
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Chlamydia często nie daje objawów, ale może prowadzić do zapalenia narządów miednicy mniejszej i niepłodności

Dlaczego to jest odpowiedź

Chlamydia jest najczęściej rozpoznawaną bakteryjną chorobą przenoszoną drogą płciową u młodych osób i często przebiega bezobjawowo. Nieleczona może powodować zapalenie narządów miednicy mniejszej, ciążę pozamaciczną i niepłodność. Badanie jest proste, a leczenie skuteczne.

Odpowiedź

D · Chlamydia często nie daje objawów, ale może prowadzić do zapalenia narządów miednicy mniejszej i niepłodności
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Wykwalifikowany tłumacz zawodowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Profesjonalni tłumacze tłumaczą dokładnie i zachowują poufność. Członkowie rodziny, zwłaszcza dzieci, mogą filtrować informacje i nie powinni tłumaczyć wrażliwych ocen, takich jak dotyczące samobójstwa lub krzywdzenia.

Odpowiedź

B · Wykwalifikowany tłumacz zawodowy
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Nagłą śmierć z powodu zaburzeń rytmu serca, nawet przy pierwszym użyciu

Dlaczego to jest odpowiedź

Substancje wziewne mogą uwrażliwiać serce na adrenalinę i powodować śmiertelne zaburzenia rytmu („nagła śmierć wąchacza”), nawet u osób używających po raz pierwszy. Mogą też powodować uduszenie oraz uszkodzenie mózgu, wątroby i nerek.

Odpowiedź

D · Nagłą śmierć z powodu zaburzeń rytmu serca, nawet przy pierwszym użyciu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 96,8 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

36·9/5 = 64,8

Dodaj 32

T = 64,8 + 32 = 96,8 °F

Odpowiedź

T = 96,8 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 47,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Dodaj

V = 15 + 2,5 + 30 = 47,5 mL

Odpowiedź

V = 47,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 10·8 = 80 mg

Objętość

V = 80/50 = 1,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 15 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

50000/500 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1500/100 = 15 mL/h

Odpowiedź

R = 15 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

6·60 = 360 min

Szybkość kapania

R = 1500·15/360 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 22,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/10 = 150 mL/h

Nowa szybkość

R = 920/5 = 184 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (184 − 150)/150·100% = 22,67%

Odpowiedź

Δ = 22,67%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 3,1 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

0,05·62 = 3,1 szt./h

Stężenie

250/250 = 1 szt./mL

Szybkość pompy

R = 3,1/1 = 3,1 mL/h

Odpowiedź

R = 3,1 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 36,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

10·98 = 980 mcg/min
980·60 = 58800 mcg/h

Szybkość pompy

R = 58800/1600 = 36,75 ≈ 36,8 mL/h

Odpowiedź

R = 36,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,86 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

200 + 450 + 350 = 1000 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1000/(97·12) = 0,8591 ≈ 0,86 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,86 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 350 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

14:00 → 16:30 = 2,5 h

Przetoczona objętość

60·2,5 = 150 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 150 = 350 mL

Odpowiedź

V = 350 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 21/min → 2
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 48/min → 1
przytomny (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 1 + 1 + 0 + 1 = 8

Odpowiedź

NEWS2 = 8
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 85/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1

Interpretacja

1 → niski

Odpowiedź

niski

Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 32 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
zasięg: 30–34 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 45,5 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·35 + 21 = 45,5 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 45,5 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,5 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,52/√1,08 = 0,52/1,039 = 0,5 s

Odpowiedź

QTc = 0,5 s

Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (500 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: Odstęp PR

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 22 małych kratek, 1500 ÷ 22 ≈ 68 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,88 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,28 s, stały, dłuższy niż 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

Odstęp PR → blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Odpowiedź

Odstęp PR

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions