W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
When cleaning a surgical incision, in which direction should the nurse clean?
AIn circles from the outside in, reusing the swab
BFrom the surrounding skin towards the incision with one swab
CFrom the incision outwards, using a new swab for each stroke
DBack and forth along the incision with the same swab
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
Pacjent przebył udar. Dlaczego przed podaniem jedzenia, picia lub leków doustnych trzeba wykonać przesiewową ocenę połykania?
ADysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc
BPo udarze nigdy nie stosuje się leków doustnych
CPacjenci po udarze są zawsze utrzymywani na czczo przez co najmniej tydzień
DOcena połykania jest potrzebna tylko wtedy, gdy pacjent o nią prosi
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
Pacjent przyjmujący lek moczopędny ma wysokie ryzyko upadku i często wstaje w nocy. Które działanie jest najbardziej pomocne?
APolecenie pacjentowi, by nie pił nic po obiedzie
BPodawanie leku moczopędnego przed snem, aby działał w nocy
CUtrzymywanie w nocy całkowitej ciemności w sali, aby pacjent lepiej spał
DZaplanowane wizyty w toalecie, z wezwaniem pielęgniarki i pomocą w chodzeniu w zasięgu ręki
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A flexible bronchoscope contacts mucous membranes but does not enter sterile tissue. Which level of processing is required at a minimum between patients?
AWiping with an alcohol wipe
BLow-level disinfection
CCleaning with soap and water only
DHigh-level disinfection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?
AA patient with an infected, draining leg wound
BA patient with C. difficile diarrhea
CA patient after a knee replacement with no signs of infection
DA patient with influenza
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?
ADo not palpate the abdomen
BGive a warm bath with abdominal massage
CEncourage the child to play contact sports
DMeasure abdominal girth by pressing firmly
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
How should a nurse communicate with a patient who has impaired hearing?
AShout loudly from the end of the bed so they can hear
BTalk to the patient's relative instead of to the patient directly
CSpeak very quickly to save time
DFace the patient, speak clearly and reduce background noise
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
A patient with new fast atrial fibrillation has chest pain, a blood pressure of 75/40 mmHg and is confused. What does this indicate?
AAnxiety about the new diagnosis that will settle with reassurance and rest alone
CA normal response to atrial fibrillation needing no action
DA stable rhythm that can safely be reviewed at the next routine ward round
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
Przed podaniem zleconego dożylnego chlorku potasu, która ocena jest najważniejsza?
ASłuch w obu uszach
BWielkość źrenic i reakcja na światło
CDiureza i czynność nerek
DTurgor skóry na przedramieniu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient taking an SGLT2 inhibitor has nausea and fast breathing. Glucose 190 mg/dL (10,5 mmol/L), pH 7,15, bicarbonate 10 mEq/L, blood ketones high. What is the most likely diagnosis?
ASimple fasting ketosis only
BHyperosmolar hyperglycemic state
CEuglycemic diabetic ketoacidosis
DRespiratory acidosis from COPD
11.FarmakologiaŚredni
Które poważne, ale rzadkie działanie niepożądane statyn pacjenci powinni natychmiast zgłaszać?
ASuchy kaszel
BNiewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni
CObrzęk kostek
DMetaliczny smak w ustach
12.FarmakologiaTrudny
A patient who has had several courses of bleomycin develops a dry cough and worsening breathlessness. What should the nurse suspect?
AAsthma caused by anxiety
BHeart failure from bleomycin
CA normal effect that will pass in a day
DPulmonary fibrosis from bleomycin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
A patient on nasal cannula oxygen breathes mainly through the mouth. What is the most accurate statement?
AIt has no effect at all in mouth breathers and must be stopped
BThe cannula should be placed in the mouth
CIt can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
DThe flow must be increased to 15 L/min to make it work at all
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
A patient with life-threatening asthma has not responded to repeated nebulised salbutamol (albuterol), ipratropium and steroids. Which drug is commonly given intravenously next?
AMorphine
BMagnesium sulfate
CIntravenous furosemide
DMetoprolol
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
Which measure best prevents catheter-associated urinary tract infection?
AChange the catheter for a new one every day
BDisconnect the bag regularly to empty it
CRemove the catheter as soon as it is no longer needed
DKeep the drainage bag above bladder level
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
The nurse has four renal patients. Which one needs to be seen first?
AA patient with mild itching from uraemia who wants a cream
BA patient with CKD asking about their phosphate binder
CA patient with a creatinine slightly above their usual level
DA patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
What does "neoadjuvant" treatment mean?
ATreatment given only for pain relief
BTreatment before the main treatment, often to shrink the tumour
CTreatment that is given instead of any surgery
DTreatment that is given only after the cancer has already spread
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
After forearm fracture surgery, a patient has severe pain not eased by opioids, made worse by passively moving the fingers. What should the nurse do?
AReassure the patient that this pain is expected
BLoosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
CRaise the arm as high as possible and give a further dose of opioid
DApply ice and a tighter bandage to reduce the swelling
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
A breastfed baby has jaundice in the first week with poor feeding and few wet nappies. What is the most likely cause?
ASuboptimal intake jaundice
BBiliary atresia with obstruction
CBreast milk jaundice
DABO incompatibility
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
A woman with postpartum psychosis is being admitted with her baby to a mother and baby unit. Which statement is accurate?
AIt only occurs in women who were depressed in pregnancy
BIt usually begins several months or years after the birth
CIt is the same as the baby blues and resolves without treatment
DIt is an emergency that usually starts within two weeks
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
Jakie objawy sugerują, że dziecko jest gotowe do rozpoczęcia nauki korzystania z nocnika?
APozostawanie suchym przez około 2 godziny, okazywanie zainteresowania i umiejętność wykonywania prostych poleceń
BWypowiedzenie pierwszego słowa
CUmiejętność chodzenia
DUkończenie pierwszego roku życia i umiejętność chodzenia, niezależnie od tego, czy dziecko okazuje jakiekolwiek zainteresowanie
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
An infant with a large VSD now breathes faster, sweats during feeds and has gained 300 g overnight with puffy eyelids. What does this most likely indicate?
AWorsening heart failure with fluid retention
BGood growth thanks to improved feeding
CDehydration due to sweating during feeds
DAn allergic reaction to the new high-energy formula started yesterday
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?
ADiagnostic overshadowing
BSplitting by the patient
CPositive reinforcement
DTransference
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?
ALock and unlock the door in front of him each time he asks
BAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
CReassure him every time he asks, as often as he needs
DTell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 3 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.
6 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1 tsp zawiesiny doustnej co 8 godzin przez 10 dni. Zawiesina jest w butelkach po 100 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?
1 tspco 8 godzin10 dni100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,5 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?
1:10000,5 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 500 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?
20000 szt./1000 mL500 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Podaj 500 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
500 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Zlecono 1000 mL w ciągu 10 godzin. Po 6 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 470 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?
1000 mL / 10 hpo 6 h: 470 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 80 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 95 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
80 szt./kg95 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dobutamine zawierający 500 mg w 250 mL płynie z prędkością 32 mL/h. Pacjent waży 72 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
500 mg/250 mL32 mL/h72 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 08:30 z prędkością 120 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
1000 mL120 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 10/min, SpO₂ 92% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 64/min, reaguje tylko na ból, temperatura 35,8 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
RR 10SpO₂ 92%powietrzeSBP 88HR 64PT 35,8 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 88% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
RR 16SpO₂ 88%powietrzeSBP 150HR 70AT 37,1 °C
1niski
2niskie–średnie
3średni
4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,43, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) oraz HCO₃⁻ 14 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.
pH 7,43PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
1niewyrównane
2częściowo wyrównane
3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,33, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) oraz HCO₃⁻ 18 mmol/L, przy Na⁺ 133 i Cl⁻ 99 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.
Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje trzepotanie przedsionków. Ile wynosi fale trzepotania na zespół QRS (liczba n w przewodzeniu n:1)?
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
fale trzepotania na zespół QRS =
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1stawka
2rytm
3załamki P
4Odstęp PR
5Czas trwania QRS
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · From the incision outwards, using a new swab for each stroke
Dlaczego to jest odpowiedź
The incision is the cleanest area, so cleaning moves from it outwards. Using a fresh swab each time avoids bringing skin bacteria back into the wound.
Odpowiedź
C · From the incision outwards, using a new swab for each stroke
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: A · Dysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc
Dlaczego to jest odpowiedź
Udar często upośledza połykanie i możliwe jest ciche zachłyśnięcie. Przesiewowa ocena połykania, w razie potrzeby ze skierowaniem do logopedy, określa bezpieczną konsystencję pokarmów i drogi podawania leków.
Odpowiedź
A · Dysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: D · Zaplanowane wizyty w toalecie, z wezwaniem pielęgniarki i pomocą w chodzeniu w zasięgu ręki
Dlaczego to jest odpowiedź
Zaplanowane wizyty w toalecie oraz utrzymanie przycisku wezwania i pomocy w chodzeniu w zasięgu ręki zmniejszają liczbę samodzielnych wyjść. Pomaga też podawanie leku moczopędnego rano, a nie przed snem. Światło nocne jest bezpieczniejsze niż ciemność, a ograniczanie płynów bez powodu może prowadzić do odwodnienia.
Odpowiedź
D · Zaplanowane wizyty w toalecie, z wezwaniem pielęgniarki i pomocą w chodzeniu w zasięgu ręki
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: D · High-level disinfection
Dlaczego to jest odpowiedź
Items that touch mucous membranes or non-intact skin are semi-critical and need at least high-level disinfection after thorough cleaning. Inadequate reprocessing of endoscopes has caused outbreaks.
Odpowiedź
D · High-level disinfection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: C · A patient after a knee replacement with no signs of infection
Dlaczego to jest odpowiedź
A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.
Odpowiedź
C · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Do not palpate the abdomen
Dlaczego to jest odpowiedź
Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.
Odpowiedź
A · Do not palpate the abdomen
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Face the patient, speak clearly and reduce background noise
Dlaczego to jest odpowiedź
Facing the patient in good light, speaking clearly at a normal pace, checking hearing aids and reducing noise improves communication. Written information can also help.
Odpowiedź
D · Face the patient, speak clearly and reduce background noise
A tachyarrhythmia with adverse features such as shock, myocardial ischaemia or reduced consciousness is unstable. Urgent senior help is needed, and synchronised cardioversion is often used.
Odpowiedź
B · Haemodynamic instability needing urgent treatment, possibly electrical cardioversion
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Diureza i czynność nerek
Dlaczego to jest odpowiedź
Nerki wydalają potas, więc słaba diureza lub niewydolność nerek może prowadzić do niebezpiecznej hiperkaliemii podczas uzupełniania. Dożylny potas zawsze rozcieńcza się i podaje pompą infuzyjną, nigdy w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.Sprawdzono w:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)
Odpowiedź
C · Diureza i czynność nerek
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Euglycemic diabetic ketoacidosis
Dlaczego to jest odpowiedź
SGLT2 inhibitors can cause DKA with only mildly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones and acidosis must be checked in any unwell patient on these drugs, even with a near-normal glucose.Sprawdzono w:Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Odpowiedź
C · Euglycemic diabetic ketoacidosis
11.Farmakologia
Odpowiedź: B · Niewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni
Dlaczego to jest odpowiedź
Statyny mogą wywołać miopatię, która rzadko przechodzi w rabdomiolizę z uszkodzeniem nerek. Niewyjaśniony ból mięśni należy zbadać, np. oznaczając aktywność kinazy kreatynowej.
Odpowiedź
B · Niewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni
12.Farmakologia
Odpowiedź: D · Pulmonary fibrosis from bleomycin
Dlaczego to jest odpowiedź
Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses. New respiratory symptoms are reported, and lung function may be monitored.
Odpowiedź
D · Pulmonary fibrosis from bleomycin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: C · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
Dlaczego to jest odpowiedź
Studies show that mouth breathing still draws in oxygen from the nasopharynx, so nasal cannulae can work. The effect is judged by the SpO₂, and the device is changed if targets are not reached. Cannulae are never placed in the mouth.
Odpowiedź
C · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · Magnesium sulfate
Dlaczego to jest odpowiedź
A single dose of IV magnesium sulfate is recommended in acute severe or life-threatening asthma that does not respond to initial treatment. Senior and critical care help is called early. Sedatives and beta-blockers are dangerous in acute asthma.
Odpowiedź
B · Magnesium sulfate
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: C · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
Dlaczego to jest odpowiedź
The risk of CAUTI rises with each day a catheter is in place. Avoiding unnecessary catheters and removing them early are the most effective measures. A closed system and keeping the bag below bladder level also help.
Odpowiedź
C · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
Dlaczego to jest odpowiedź
Severe hyperkalaemia with palpitations may lead to life-threatening arrhythmias and needs an urgent ECG, cardiac monitoring and treatment. The other problems are stable or less urgent.
Odpowiedź
D · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: B · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
Dlaczego to jest odpowiedź
Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.
Odpowiedź
B · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: B · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
Dlaczego to jest odpowiedź
These are early signs of compartment syndrome, where raised pressure in a muscle compartment reduces blood flow. Constrictive dressings are released, the limb is kept at heart level and urgent surgical review is needed, as fasciotomy may be required.
Odpowiedź
B · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: A · Suboptimal intake jaundice
Dlaczego to jest odpowiedź
Early jaundice with poor intake is linked to insufficient milk, which slows stooling and increases reabsorption of bilirubin. Support with frequent effective feeds is the main treatment.
Odpowiedź
A · Suboptimal intake jaundice
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · It is an emergency that usually starts within two weeks
Dlaczego to jest odpowiedź
Postpartum psychosis is rare but serious, typically starting suddenly within the first two weeks with mania, confusion, hallucinations or delusions. Bipolar disorder is a major risk factor. Urgent treatment is needed to keep mother and baby safe.
Odpowiedź
D · It is an emergency that usually starts within two weeks
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: A · Pozostawanie suchym przez około 2 godziny, okazywanie zainteresowania i umiejętność wykonywania prostych poleceń
Dlaczego to jest odpowiedź
Objawy gotowości to kontrola pęcherza przez kilka godzin, świadomość mokrej pieluszki, zainteresowanie toaletą oraz umiejętność siedzenia, chodzenia i wykonywania prostych poleceń, zwykle między około 18. miesiącem a 3. rokiem życia.
Odpowiedź
A · Pozostawanie suchym przez około 2 godziny, okazywanie zainteresowania i umiejętność wykonywania prostych poleceń
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: A · Worsening heart failure with fluid retention
Dlaczego to jest odpowiedź
A sudden overnight weight gain with periorbital oedema, tachypnoea and sweating suggests fluid retention from worsening heart failure. Daily weights on the same scale are a key way to monitor fluid status in these infants.
Odpowiedź
A · Worsening heart failure with fluid retention
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: A · Diagnostic overshadowing
Dlaczego to jest odpowiedź
Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.
Odpowiedź
A · Diagnostic overshadowing
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
Dlaczego to jest odpowiedź
Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.
Odpowiedź
B · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: h = 191 cm
Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.
Wzrost w calach
6·12 + 3 = 75 in
Cale na centymetry
h = 75·2,54 = 190,5 ≈ 191 cm
Odpowiedź
h = 191 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: N = 2
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Całkowita objętość
5 mL × 3 × 10 = 150 mL
Butelki
150/100 = 1,5 → N = 2
Odpowiedź
N = 2
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 0,5 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Stężenie
1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL
Objętość
V = 0,5/1 = 0,5 mL
Odpowiedź
V = 0,5 mL
Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: R = 25 mL/h
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Stężenie
20000/1000 = 20 szt./mL
Szybkość pompy
R = 500/20 = 25 mL/h
Odpowiedź
R = 25 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 63 gtt/min
Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.
Czas w minutach
2·60 = 120 min
Szybkość kapania
R = 500·15/120 = 62,5 ≈ 63 gtt/min
Odpowiedź
R = 63 gtt/min
Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: Δ = 17,5 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Pierwotna szybkość
1000/10 = 100 mL/h
Nowa szybkość
R = 470/4 = 117,5 mL/h
Zmiana procentowa
Δ = (117,5 − 100)/100·100% = 17,5%
Odpowiedź
Δ = 17,5%
W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: V = 1,5 mL
Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Potrzebna liczba sztuk
80·95 = 7 600 szt.
Objętość
V = 7600/5000 = 1,52 ≈ 1,5 mL
Odpowiedź
V = 1,5 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: D = 14,8 mcg/kg/min
Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Stężenie
500 000/250 = 2000 mcg/mL
Mikrogramy na minutę
32·2000 = 64000 mcg/h
64000/60 = 1067 mcg/min
Na kilogram
D = 1067/72 = 14,81 ≈ 14,8 mcg/kg/min
Odpowiedź
D = 14,8 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: I = 1030 mL
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Zsumuj płyny przyjęte
doustnie: 200 + 200 = 400 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 60·8 = 480 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1030 mL
Odpowiedź
I = 1030 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 12,7 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pierwsza część
120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL pozostało
Druga część
520/60 = 8,667 h
Czas całkowity
t = 4 + 8,667 = 12,67 ≈ 12,7 h
Odpowiedź
t = 12,7 h
To około 12 h 40 min, więc worek skończy się około 21:10.
35.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: NEWS2 = 10
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 10/min → 1
SpO₂ 92% → 2
na powietrzu → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 64/min → 0
reaguje tylko na ból (P) → 3
T 35,8 °C → 1
Dodaj
NEWS2 = 1 + 2 + 0 + 3 + 0 + 3 + 1 = 10
Odpowiedź
NEWS2 = 10
36.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: niskie–średnie
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 16/min → 0
SpO₂ 88% → 3
na powietrzu → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,1 °C → 0
Suma i czerwone wyniki
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.
Grupa ryzyka
niskie–średnie
Odpowiedź
niskie–średnie
Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: całkowicie wyrównane
Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.
ROME, wartość po wartości
pH 7,43: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 22 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 14 mmol/L: niski (22–26)
Wyrównanie
całkowicie wyrównane
Odpowiedź
całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: dodatkowa kwasica z prawidłową luką
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Luka anionowa
AG = 133 − (99 + 18) = 16
Wskaźnik delta
(16 − 12)/(24 − 18) = 0,6667
dodatkowa kwasica z prawidłową luką
Odpowiedź
dodatkowa kwasica z prawidłową luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: fale trzepotania na zespół QRS = 4
Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.
Fale trzepotania
F–F = 6 małych kratek = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 na minutę
Zespoły QRS
R–R = 24 małych kratek = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 63 na minutę
stosunek przewodzenia = 250 ÷ 63 = 4:1
Odpowiedź
fale trzepotania na zespół QRS = 4
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: Czas trwania QRS
Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.
Pięć kroków
1. Częstość: R–R = 17 małych kratek, 1500 ÷ 17 ≈ 88 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,68 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).
Pierwszy nieprawidłowy krok
Czas trwania QRS → rytm zatokowy z szerokim zespołem QRS
Odpowiedź
Czas trwania QRS
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.