Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo stop visitors from bringing any food into hospital
  2. BTo let patients eat without interruptions, with help where needed
  3. CTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
  4. DTo make sure all patients eat the same meal at once
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Starszy pacjent ma niewyjaśnione siniaki w różnym wieku, a opiekun zawsze odpowiada na pytania za niego. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AOmówić to wyłącznie z sąsiadami pacjenta
  2. BSkonfrontować się z opiekunem i oskarżyć go o przemoc
  3. CUdokumentować obserwacje i postępować zgodnie z lokalną procedurą ochrony osób narażonych na krzywdzenie
  4. DZignorować to, bo starsze osoby łatwo nabijają sobie siniaki, a opiekun wydaje się uważny
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

When should blood specimen tubes be labeled?

  1. AAt the bedside, in front of the patient, right after collection
  2. BAt the nurses’ station before going to the patient, to save time
  3. CBy the laboratory staff after the tubes arrive
  4. DBack at the station after all the samples are collected
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I had grab bars put in next to the toilet.”
  2. B“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  3. C“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  4. D“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

An older patient who has been constipated for days now has small amounts of liquid stool leaking. What should the nurse suspect?

  1. AFecal impaction with liquid stool passing around it
  2. BA side effect of drinking too much water
  3. CThe constipation has fully resolved
  4. DA new bowel infection that has caused the diarrhea
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?

  1. AGive a warm bath with abdominal massage
  2. BMeasure abdominal girth by pressing firmly
  3. CEncourage the child to play contact sports
  4. DDo not palpate the abdomen
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which equipment must always be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA blood pressure cuff and a spare nasal cannula and oxygen mask only
  2. BSpare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
  3. CA blood glucose meter and a spare urinary catheter of the same size
  4. DA peak flow meter and a nebuliser
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why can sepsis be missed in older adults?

  1. AOlder adults always have a very high fever
  2. BBlood tests are not useful in older people
  3. COlder adults cannot develop sepsis because their immune system is weaker
  4. DThey may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with type 2 diabetes has a target HbA1c below 7% (53 mmol/mol). Today's result is 7,8% (62 mmol/mol). What is the best interpretation?

  1. AThe result shows today's fasting glucose is above the target
  2. BAverage glucose over the past months has been above the target
  3. CGlucose control has been excellent for the past several months
  4. DThe patient has had frequent episodes of severe hypoglycemia
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjentka z przerzutowym rakiem piersi ma wapń 13,2 mg/dL (3,3 mmol/L), jest splątana i ma zaparcia. Jakiego zleconego leczenia spodziewa się pielęgniarka na początku?

  1. ADoustne suplementy wapnia
  2. BŚcisły odpoczynek w łóżku
  3. CDożylnie 0,9% chlorek sodu
  4. DDiuretyk tiazydowy
11.FarmakologiaŚredni

Pacjentów przyjmujących starsze inhibitory MAO ostrzega się przed pokarmami bogatymi w tyraminę. Co może się zdarzyć?

  1. ANagła niewydolność nerek
  2. BCiężka hipoglikemia
  3. CPrzełom nadciśnieniowy
  4. DWysypka alergiczna
12.FarmakologiaTrudny

A patient on long-term lithium passes large amounts of dilute urine and is always thirsty. What is the most likely explanation?

  1. ALithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
  2. BLithium causes type 1 diabetes by destroying the pancreatic beta cells
  3. CLithium increases ADH release from the pituitary
  4. DThe patient is drinking too much and lithium is unrelated
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which history is a contraindication to thrombolysis for a STEMI?

  1. AMild asthma controlled with inhalers
  2. BA previous appendicectomy many years ago
  3. CA previous haemorrhagic stroke
  4. DTreated high blood pressure
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca ma duszność w spoczynku, chłodne kończyny, ciśnienie skurczowe 80 mmHg i zmniejszającą się diurezę. Co to sugeruje?

  1. AStabilną, dobrze wyrównaną przewlekłą niewydolność serca
  2. BLęk wywołujący reakcję wazowagalną
  3. CŁagodne odwodnienie, które skoryguje się płynami doustnymi
  4. DWstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A stroke patient with dysphagia has been started on a modified diet. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. ASit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
  2. BFeed quickly so the patient does not tire during the meal
  3. CGive fluids through a straw so they flow more slowly
  4. DLay the patient flat straight after meals so they can rest and digest
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. AEncourage a walk to relieve the headache
  2. BUrgent escalation for BP control and close neuro checks
  3. CRecheck the BP at the next routine round
  4. DGive extra oral fluids to correct the low urine output
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is it important to prevent perioperative hypothermia?

  1. AIt makes patients wake up from the anaesthetic too quickly
  2. BIt increases bleeding, wound infection and heart complications
  3. CIt reduces the amount of anaesthetic needed, which is unsafe
  4. DIt lowers the risk of pain after surgery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BHepatorenal syndrome
  3. CUrinary tract infection
  4. DPolycystic kidney disease
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Kobieta w 32. tygodniu ciąży ze znanym łożyskiem przodującym została przyjęta z powodu krwawienia. Którego postępowania należy unikać?

  1. ABadania pochwowego palpacyjnego
  2. BZałożenia dojścia dożylnego
  3. CPomiaru ciśnienia tętniczego
  4. DCiągłego monitorowania czynności serca płodu
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with active genital herpes lesions is admitted in early labour with intact membranes. What should the nurse expect?

  1. AA vaginal birth with no special precautions
  2. BRupture of the membranes to speed up labour
  3. CA caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
  4. DA fetal scalp electrode for close monitoring
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

In acute post-streptococcal glomerulonephritis, which assessment is especially important?

  1. ABlood glucose
  2. BBlood pressure
  3. CSerum bilirubin
  4. DPeak flow
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

6-latek z niedokrwistością sierpowatokrwinkową ma temperaturę 39,0 °C. Dlaczego traktuje się to jako stan pilny?

  1. ADzieci z niedokrwistością sierpowatokrwinkową mają zmniejszoną czynność śledziony i są w wysokim ryzyku ciężkiego zakażenia bakteryjnego
  2. BTo nie jest pilne; gorączka jest częsta u wszystkich dzieci
  3. CGorączka jest normalnym początkiem każdego przełomu bólowego
  4. DGorączka oznacza rozpoczęcie przełomu sierpowatokrwinkowego, więc dziecko wymaga natychmiastowej transfuzji krwi w celu zastąpienia uszkodzonych krwinek
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which criteria are needed for a diagnosis of intellectual disability?

  1. ALimits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
  2. BProblems with reading only, with normal everyday functioning
  3. CAn IQ score alone, measured at any time in adult life
  4. DMemory loss and confusion that start for the first time after the age of 65
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A mother with suspected postpartum psychosis says her newborn baby is "evil" and "must be stopped". What is the priority?

  1. AReassure her that all new mothers feel this way
  2. BPlan a routine follow-up appointment with the health visitor in 2 weeks
  3. CEncourage her to spend more time alone with the baby so that they can bond
  4. DKeep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
221,952 gtt/min? gtt/minzaokrąglij do 1 gtt/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie szybkości kapania daje 221,952 kropli/min. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że szybkość kapania zaokrągla się do pełnej kropli. Jaką wartość x zapisujesz?

221,952 gtt/min
x = gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 2 mcg/min. Wyraź tę szybkość dawki D w mg/h.

2 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
22 kg25 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 22 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 25 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

22 kg25 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
25k szt.250 mL? mL/h1200 szt./h

Wlew zawiera 25000 jednostek leku w 250 mL. Zlecono 1200 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

25000 szt./250 mL1200 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
600 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 600 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 1 000 szt./mL70 szt./kg · 98 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 70 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 98 kg. Fiolka zawiera 1 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

70 szt./kg98 kg1 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h51 kg5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 51 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL5 mcg/kg/min51 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa180 mLherbata150 mLsok100 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz200 mLmocz275 mLmocz475 mLmocz500 mLdren z rany130 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 72 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

72 kg8 hmocz: 200 mLmocz: 275 mLmocz: 475 mLmocz: 500 mLdren z rany: 130 mLwymiociny: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL/hstart 08:4510:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 08:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 10:45?

500 mL100 mL/h08:45 → 10:45
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 45 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 45 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)rytm węzłowymigotanie przedsionkówtrzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  2. 2rytm węzłowy
  3. 3migotanie przedsionków
  4. 4trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVasystoliaaktywność elektryczna bez tętna (PEA)tachykardia zatokowamigotanie komór

Monitorowanego pacjenta znaleziono nieprzytomnego, bez prawidłowego oddechu, bez wyczuwalnego tętna na tętnicy szyjnej. Na monitorze widać ten zorganizowany rytm. Jak nazywa się ta sytuacja? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1asystolia
  2. 2aktywność elektryczna bez tętna (PEA)
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4migotanie komór

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Odpowiedź

B · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Udokumentować obserwacje i postępować zgodnie z lokalną procedurą ochrony osób narażonych na krzywdzenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Siniaki w różnym wieku i kontrolujący opiekun mogą być objawami przemocy. Pielęgniarka powinna w miarę możliwości porozmawiać z pacjentem na osobności, dokładnie udokumentować fakty i zgłosić sprawę zgodnie z procedurami ochrony.

Odpowiedź

C · Udokumentować obserwacje i postępować zgodnie z lokalną procedurą ochrony osób narażonych na krzywdzenie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · At the bedside, in front of the patient, right after collection

Dlaczego to jest odpowiedź

Labeling tubes at the bedside, using two patient identifiers and in the patient’s presence, prevents wrong-patient specimens. Pre-labeled or later-labeled tubes are easily mixed up.

Odpowiedź

A · At the bedside, in front of the patient, right after collection
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Odpowiedź

D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Fecal impaction with liquid stool passing around it

Dlaczego to jest odpowiedź

In fecal impaction, liquid stool from higher in the bowel leaks around the hard mass. Giving an antidiarrheal would make things worse; the nurse assesses and reports.

Odpowiedź

A · Fecal impaction with liquid stool passing around it
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Do not palpate the abdomen

Dlaczego to jest odpowiedź

Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.

Odpowiedź

D · Do not palpate the abdomen
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction

Dlaczego to jest odpowiedź

Emergency equipment such as spare tubes (same size and one smaller), suction, oxygen and tracheal dilators must be at the bedside. This allows rapid management of a blocked or displaced tube.

Odpowiedź

B · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility

Dlaczego to jest odpowiedź

Older people may have a normal or low temperature and present with delirium, falls or general decline. Early warning scores and a high index of suspicion are important.

Odpowiedź

D · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Average glucose over the past months has been above the target

Dlaczego to jest odpowiedź

An HbA1c of 7,8% shows that average glucose has been above the individual target over about 2–3 months. The nurse explores diet, activity, medication use and barriers, and the treatment plan may be adjusted.Sprawdzono w: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Average glucose over the past months has been above the target
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Dożylnie 0,9% chlorek sodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Hiperkalcemia powoduje duże objętości moczu i odwodnienie. Dożylny roztwór soli fizjologicznej przywraca objętość i pomaga nerkom wydalać wapń; zwykle następnie podaje się bisfosfoniany. Tiazydy zmniejszają wydalanie wapnia, a unieruchomienie uwalnia wapń z kości.Sprawdzono w: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · Dożylnie 0,9% chlorek sodu
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Przełom nadciśnieniowy

Dlaczego to jest odpowiedź

MAO w przewodzie pokarmowym normalnie rozkłada tyraminę z pożywienia. Gdy MAO jest zahamowana, tyramina z pokarmów, takich jak dojrzewające sery, dociera do krążenia i uwalnia noradrenalinę, powodując niebezpieczny wzrost ciśnienia.

Odpowiedź

C · Przełom nadciśnieniowy
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)

Dlaczego to jest odpowiedź

Lithium interferes with ADH action in the collecting duct, causing polyuria and polydipsia. Dehydration from this can raise lithium levels further, so fluid balance matters.

Odpowiedź

A · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · A previous haemorrhagic stroke

Dlaczego to jest odpowiedź

Absolute contraindications include any previous intracranial haemorrhage, recent ischaemic stroke, active internal bleeding, suspected aortic dissection and recent major trauma or surgery. Thrombolysis is used when primary PCI cannot be delivered in time.

Odpowiedź

C · A previous haemorrhagic stroke
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek

Dlaczego to jest odpowiedź

Wstrząs kardiogenny to niewydolność pompy z niedociśnieniem i hipoperfuzją (chłodna skóra, oliguria, splątanie, podwyższony mleczan), często z zastojem w płucach. Wymaga pilnej oceny przez zespół intensywnej terapii. Duże bolusy płynów mogą nasilić zastój, chyba że są kierowane starannie przeprowadzoną oceną.

Odpowiedź

D · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards

Dlaczego to jest odpowiedź

Sitting upright during and after meals helps food pass safely and reduces reflux and aspiration. Small mouthfuls, unhurried feeding and the textures advised by the speech and language therapist are also important.

Odpowiedź

A · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Odpowiedź

B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · It increases bleeding, wound infection and heart complications

Dlaczego to jest odpowiedź

Even mild hypothermia impairs clotting, increases surgical site infection and cardiac events, and causes shivering and discomfort. Forced-air warming, warmed fluids and covering the patient help prevent it.

Odpowiedź

B · It increases bleeding, wound infection and heart complications
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Hepatorenal syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Odpowiedź

B · Hepatorenal syndrome
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Badania pochwowego palpacyjnego

Dlaczego to jest odpowiedź

Badanie pochwowe palpacyjne może naruszyć nisko położone łożysko i spowodować ciężki krwotok. Właściwe są monitorowanie, dostęp dożylny, badania krwi i USG.

Odpowiedź

A · Badania pochwowego palpacyjnego
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes

Dlaczego to jest odpowiedź

Active genital lesions or prodromal symptoms at the onset of labour are an indication for caesarean birth because neonatal herpes can be severe. Invasive procedures such as scalp electrodes are avoided.

Odpowiedź

C · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Fluid and salt retention in glomerulonephritis often causes hypertension, which can lead to headache, visual disturbance and seizures (hypertensive encephalopathy). Blood pressure, weight, fluid balance and urine output are monitored closely.

Odpowiedź

B · Blood pressure
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Dzieci z niedokrwistością sierpowatokrwinkową mają zmniejszoną czynność śledziony i są w wysokim ryzyku ciężkiego zakażenia bakteryjnego

Dlaczego to jest odpowiedź

Powtarzające się zawały uszkadzają śledzionę już we wczesnym dzieciństwie (czynnościowy brak śledziony), dlatego bakterie otoczkowe mogą wywołać piorunującą sepsę. Gorączka wymaga pilnej oceny i zwykle antybiotyków.

Odpowiedź

A · Dzieci z niedokrwistością sierpowatokrwinkową mają zmniejszoną czynność śledziony i są w wysokim ryzyku ciężkiego zakażenia bakteryjnego
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood

Dlaczego to jest odpowiedź

Intellectual disability requires limitations in intellectual functions and in adaptive functioning, such as communication, self-care and social skills, starting in childhood. Severity is based mainly on adaptive functioning.

Odpowiedź

A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment

Dlaczego to jest odpowiedź

Postpartum psychosis with delusions about the baby carries a risk of harm to the infant and to the mother. The baby must be kept safe and the mother assessed urgently, usually with admission.

Odpowiedź

D · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 222 gtt/min

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: jedynki

221.952 → 1

Decyduje tylko następna cyfra

221.952 → 9
9 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 1 w górę.
Dalsze cyfry (52) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 222 gtt/min

Odpowiedź

x = 222 gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 0,12 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 2 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 2·60/1000 = 0,12 mg/h

Odpowiedź

D = 0,12 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 550 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

25·22 = 550 mg

Odpowiedź

D = 550 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 12 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

25000/250 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1200/100 = 12 mL/h

Odpowiedź

R = 12 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·15/720 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 10 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 14,3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/60 = 42 mL/h

Pozostały czas

t = 600/42 = 14,29 ≈ 14,3 h

Odpowiedź

t = 14,3 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 6,9 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

70·98 = 6 860 szt.

Objętość

V = 6860/1000 = 6,86 ≈ 6,9 mL

Odpowiedź

V = 6,9 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 9,6 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

5·51 = 255 mcg/min
255·60 = 15300 mcg/h

Szybkość pompy

R = 15300/1600 = 9,563 ≈ 9,6 mL/h

Odpowiedź

R = 9,6 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 2,52 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

200 + 275 + 475 + 500 = 1450 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1450/(72·8) = 2,517 ≈ 2,52 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 2,52 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 300 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

08:45 → 10:45 = 2 h

Przetoczona objętość

100·2 = 200 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 200 = 300 mL

Odpowiedź

V = 300 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 45

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 10 + 0 = 45

Odpowiedź

MFS = 45
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 3 + 1 + 3 + 1 + 2 = 12

Poziom ryzyka

12 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 52,5 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·45 + 21 = 52,5 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 52,5 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: migotanie przedsionków

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 10 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 100 na minutę.
2. Rytm: całkowicie nieregularny, R–R od 0,44 do 0,74 s bez żadnego wzorca.
3. Załamki P: brak; linia podstawowa pokazuje drobne nieregularne fale migotania.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,10 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

migotanie przedsionków

Odpowiedź

migotanie przedsionków
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: aktywność elektryczna bez tętna (PEA)

Aktywność elektryczna bez tętna (PEA): PEA nie widać na zapisie. Monitor pokazuje zorganizowaną aktywność elektryczną (rytm inny niż VF, VT czy asystolia), ale pacjent nie ma wyczuwalnego tętna, więc rozpoznaje się ją, badając pacjenta. W wytycznych resuscytacji dorosłych PEA i asystolia to rytmy zatrzymania krążenia niepodlegające defibrylacji: wysokiej jakości CPR, adrenalina jak najszybciej i poszukiwanie odwracalnych przyczyn (4H i 4T, takich jak hipowolemia, hipoksja, odma prężna i tamponada serca). VF i VT bez tętna to rytmy podlegające defibrylacji.

Co pokazuje zapis

1. Częstość: R–R = 13 małych kratek, 1500 ÷ 13 ≈ 115 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,52 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).
tachykardia zatokowa

Co pokazuje pacjent

brak tętna mimo zorganizowanej aktywności elektrycznej: aktywność elektryczna bez tętna (PEA), rytm zatrzymania krążenia niepodlegający defibrylacji

Odpowiedź

aktywność elektryczna bez tętna (PEA)

Odpowiedź

aktywność elektryczna bez tętna (PEA)

PEA rozpoznaje się przy pacjencie, nigdy wyłącznie z zapisu. To ćwiczenie egzaminacyjne, nie wskazówka kliniczna.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions