W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
What is a portable bladder scanner used for?
ADetecting kidney stones
BTaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
CMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
DChecking the urine for blood and protein
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
A patient asks for a same-sex nurse for intimate care because of their religious beliefs. What should the nurse do?
ATell the patient they must accept whoever is on duty
BRefuse, as all nurses are equally qualified
CAgree, but only if the patient has a written note from a religious leader
DArrange it where possible and record the preference in the care plan
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?
ATemporal artery
BOral
CTympanic
DRectal
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
Pacjent w poczekalni oddziału ratunkowego ma kaszel od sześciu tygodni, nocne poty, utratę masy ciała i krew w plwocinie. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?
AZałożyć pacjentowi maskę i przenieść go do izolatki do zakażeń przenoszonych drogą powietrzną
BUmieścić pacjenta we wspólnym boksie z zasłoniętą zasłoną
CWdrożyć środki ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt, z fartuchem i rękawiczkami dla personelu
DPoprosić pacjenta, by czekał w poczekalni do wywołania
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
Stabilny dorosły z prawidłowymi parametrami życiowymi ma ranę ciętą dłoni wymagającą szwów i niczego więcej. Który poziom ESI pasuje?
APoziom 2
BPoziom 5
CPoziom 3
DPoziom 4
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
Pacjent z niewydolnością serca ma duszność i trzeszczenia w obu płucach. Która kolejność działań jest prawidłowa?
ANajpierw podać zaplanowane leki doustne, potem posadzić pacjenta
BPosadzić, podać tlen zgodnie ze zleceniem, następnie wezwać lekarza
CUłożyć pacjenta płasko do odpoczynku, następnie rozpocząć dożylne płyny podtrzymujące
DNajpierw zważyć pacjenta, potem ponownie ocenić oddychanie za cztery godziny
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?
ABeing a smoker
BBeing male
CA short operation under local anaesthetic
DUse of opioids after surgery
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?
AIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
BIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
CIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
DIt is mainly given to lower the blood pressure
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient had a right mastectomy with removal of axillary lymph nodes. Where is the best place to draw blood?
AThe right hand
BThe left arm
CEither arm equally
DThe right arm
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?
AThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
BImmune thrombocytopenia (ITP)
CDisseminated intravascular coagulation
DVitamin K deficiency with bleeding
11.FarmakologiaŚredni
Sumatriptan is contraindicated in which patient?
AA patient with mild asthma
BA patient with iron deficiency anaemia
CA patient with coronary artery disease
DA patient with a recent ankle sprain
12.FarmakologiaTrudny
A postoperative patient using morphine PCA is very drowsy, hard to rouse and has a respiratory rate of 7 per minute. What should the nurse do first?
AEncourage the patient to press the button only when awake and in pain
BStop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
CReduce the PCA dose and leave the pump running
DLet the patient sleep and recheck in one hour
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
Dlaczego u pacjenta z chorobą niedokrwienną serca nie wolno nagle odstawiać beta-blokera?
ATachykardia i nadciśnienie z odbicia mogą wywołać dławicę lub zawał
BCzynność serca staje się potem trwale wolna
CNagłe odstawienie powoduje ciężką i przedłużoną hipoglikemię
DLek pozostaje zmagazynowany w tkankach przez kilka miesięcy
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
A woman starting rifampicin (rifampin) for tuberculosis uses a combined oral contraceptive pill. What advice is correct?
AStop all contraception during TB treatment, as pregnancy cannot occur
BContinue the pill as usual, because there is no interaction with TB drugs
CUse another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
DTake two pills a day to make up for the drug
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
Which statement about giving IV potassium is correct?
AIt is safest given through a small vein in the hand at a fast rate
BIt is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
CIt can be given quickly as a push to correct the level fast
DIt needs no monitoring at all once the infusion is running
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
A patient with hypopituitarism needs both hydrocortisone and levothyroxine. Which is usually started first?
ALevothyroxine
BNeither, until symptoms appear
CBoth on the same day, in any order
DHydrocortisone
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?
ABleeding only from the rectum
BDisease that is cured by removing the colon
CFistulas between the bowel and other organs
DInflammation limited to the rectal lining
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
A patient's long-standing groin hernia has become tender, red and irreducible, and they are vomiting. What should the nurse do?
AApply a hot water bottle and give a laxative
BAdvise the patient to wear a tight truss and rest
CPush the hernia firmly back in, then discharge home
DKeep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
When the Moro reflex is tested, the baby moves only one arm. What could this suggest?
ALow blood glucose only
BA normal finding in all term babies
CHearing loss in the ear on that side
DA clavicle fracture or nerve injury
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
A woman with gestational diabetes on insulin asks about her baby after birth. Which statement by the nurse is accurate?
AThe baby will be born with diabetes
BThe baby will need insulin for the first days
CThe baby must not be breastfed in the first week
DThe baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
Which advice best prevents dog bites in young children?
ANever leave a young child alone with a dog, even the family pet
BLet the child hug the dog while it eats so it gets used to children
CTeach the child to stare into the dog's eyes to show who is in charge
DChoose a small breed, as small dogs never bite
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?
AAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
BAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
CChecking the dose only when the drug is given for the first time
DRounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?
ATiredness and worry about feeding the baby in the first week
BFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
CTearfulness and mood swings on the third day after birth
DConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?
ACyclothymic disorder
BMajor depressive disorder
CBipolar II disorder
DBipolar I disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 5 lb 2 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
5 lb 2 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1 tsp zawiesiny doustnej co 12 godzin przez 14 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?
1 tspco 12 godzin14 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
Dziecko o masie 6 kg ma zlecone 3 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?
6 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 2000 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?
20000 szt./1000 mL2000 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?
30 gtt/min15 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg leku rozcieńczono w 500 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 15 gtt/mL. Zlecono 100 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.
500 mg/500 mL100 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 25 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 15 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 105 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
25 000 szt./500 mL15 szt./kg/h105 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dobutamine zawierający 500 mg w 250 mL płynie z prędkością 14 mL/h. Pacjent waży 72 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
500 mg/250 mL14 mL/h72 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 19:30 z prędkością 125 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 75 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
500 mL125 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.
1brak ryzyka
2niewielkie ryzyko
3umiarkowane ryzyko
4wysokie ryzyko
5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 6 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.
HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,16, PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.
pH 7,16PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
1prawidłowe wyrównanie
2dodatkowa kwasica oddechowa
3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1blok AV II stopnia typu II
2rytm stymulowany dwujamowo (AV)
3rytm stymulowany, brak przechwycenia
4blok AV III stopnia (całkowity)
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
Dlaczego to jest odpowiedź
A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.
Odpowiedź
C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Arrange it where possible and record the preference in the care plan
Dlaczego to jest odpowiedź
Respecting such preferences supports dignity and trust. The nurse arranges it whenever possible, records it and explains if it cannot be met in an emergency.
Odpowiedź
D · Arrange it where possible and record the preference in the care plan
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: D · Rectal
Dlaczego to jest odpowiedź
Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.
Odpowiedź
D · Rectal
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Założyć pacjentowi maskę i przenieść go do izolatki do zakażeń przenoszonych drogą powietrzną
Dlaczego to jest odpowiedź
Przewlekły kaszel, nocne poty, utrata masy ciała i krwioplucie sugerują gruźlicę płuc. Pacjent zakłada maskę chirurgiczną i jest szybko przeniesiony do sali z podciśnieniem, a personel nosi respiratory. Zasłony nie zatrzymują cząstek unoszących się w powietrzu.
Odpowiedź
A · Założyć pacjentowi maskę i przenieść go do izolatki do zakażeń przenoszonych drogą powietrzną
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · Poziom 4
Dlaczego to jest odpowiedź
U stabilnego pacjenta poziomy ESI 3–5 zależą od oczekiwanych zasobów: dwa lub więcej to poziom 3, jeden to poziom 4, a brak to poziom 5. Proste zszycie liczy się jako jeden zasób, więc jest to poziom 4.
Odpowiedź
D · Poziom 4
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · Posadzić, podać tlen zgodnie ze zleceniem, następnie wezwać lekarza
Dlaczego to jest odpowiedź
Siedzenie zmniejsza powrót krwi do serca i ułatwia oddychanie, a tlen leczy hipoksję. Następnie wzywa się lekarza i przygotowuje diuretyki. Leżenie płasko lub podawanie płynów dożylnych pogarsza zastój w płucach.
Odpowiedź
B · Posadzić, podać tlen zgodnie ze zleceniem, następnie wezwać lekarza
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Use of opioids after surgery
Dlaczego to jest odpowiedź
Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.
Odpowiedź
D · Use of opioids after surgery
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
Dlaczego to jest odpowiedź
Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.
Odpowiedź
C · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: B · The left arm
Dlaczego to jest odpowiedź
After axillary node removal, venipuncture and blood pressure readings are usually avoided on that side to reduce the risk of lymphedema and infection. The opposite arm is used whenever possible, according to policy.
Odpowiedź
B · The left arm
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
Dlaczego to jest odpowiedź
TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.Sprawdzono w:Thrombotic thrombocytopenic purpura · MedlinePlus (NIH) (2025)
Odpowiedź
A · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmakologia
Odpowiedź: C · A patient with coronary artery disease
Dlaczego to jest odpowiedź
Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.
Odpowiedź
C · A patient with coronary artery disease
12.Farmakologia
Odpowiedź: B · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
Dlaczego to jest odpowiedź
Excessive sedation and a low respiratory rate signal opioid-induced respiratory depression. The opioid is stopped, the patient is stimulated and supported with oxygen, naloxone is given as per protocol and help is called.
Odpowiedź
B · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: A · Tachykardia i nadciśnienie z odbicia mogą wywołać dławicę lub zawał
Dlaczego to jest odpowiedź
Długotrwała blokada receptorów beta zwiększa ich liczbę i wrażliwość. Nagłe odstawienie naraża je na prawidłowe stężenie adrenaliny, co może powodować tachykardię z odbicia, nadciśnienie i niedokrwienie mięśnia sercowego. Dawki zmniejsza się stopniowo.
Odpowiedź
A · Tachykardia i nadciśnienie z odbicia mogą wywołać dławicę lub zawał
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: C · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
Dlaczego to jest odpowiedź
Rifampicin induces liver enzymes that break down oestrogen and progestogen, so hormonal contraception may fail. A non-hormonal or unaffected method, such as a copper IUD, is advised during and for a time after treatment. The interaction also affects warfarin and many other drugs.
Odpowiedź
C · Use another reliable method, as rifampicin reduces the pill's effect
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: B · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
Dlaczego to jest odpowiedź
Concentrated potassium given quickly can cause fatal arrhythmias. IV potassium is given in a diluted, ready-made solution through an infusion pump at a controlled rate, with monitoring of potassium and, at higher rates, the ECG.
Odpowiedź
B · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · Hydrocortisone
Dlaczego to jest odpowiedź
Starting thyroid replacement first increases metabolism and cortisol clearance and can trigger an adrenal crisis in a patient with low cortisol. Glucocorticoid replacement is started before levothyroxine.
Odpowiedź
D · Hydrocortisone
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: C · Fistulas between the bowel and other organs
Dlaczego to jest odpowiedź
Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.
Odpowiedź
C · Fistulas between the bowel and other organs
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: D · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
Dlaczego to jest odpowiedź
A tender, red, irreducible hernia with vomiting suggests strangulation and bowel obstruction. It needs emergency surgery; the nurse keeps the patient nil by mouth, gives analgesia, and starts IV access and fluids as prescribed.
Odpowiedź
D · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · A clavicle fracture or nerve injury
Dlaczego to jest odpowiedź
The Moro reflex should be bilateral and symmetrical. An absent response on one side suggests clavicle fracture or brachial plexus palsy, both linked with shoulder dystocia and large babies.
Odpowiedź
D · A clavicle fracture or nerve injury
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
Dlaczego to jest odpowiedź
Babies of mothers with diabetes may have high insulin levels after birth, causing hypoglycaemia. Early, frequent feeding, often skin-to-skin, and glucose monitoring per protocol are standard.
Odpowiedź
D · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: A · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet
Dlaczego to jest odpowiedź
Most dog bites to young children are from familiar dogs, often to the face. Constant supervision, teaching children not to disturb dogs that are eating or sleeping and not to hug or stare at dogs reduces the risk.
Odpowiedź
A · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
Dlaczego to jest odpowiedź
Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.
Odpowiedź
B · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
Dlaczego to jest odpowiedź
Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.
Odpowiedź
D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: A · Cyclothymic disorder
Dlaczego to jest odpowiedź
Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.
Odpowiedź
A · Cyclothymic disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: m = 2,33 kg
Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.
Uncje na funty
2 oz/16 = 0,125 lb
5 + 0,125 = 5,125 lb
Funty na kilogramy
m = 5,125/2,2 = 2,33 kg
Odpowiedź
m = 2,33 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: V = 140 mL
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Objętość na dawkę
1 tsp = 1·5 = 5 mL
Cała kuracja
V = 5 mL × 2/dobę × 14 = 140 mL
Odpowiedź
V = 140 mL
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 1,8 mL
Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.
Dawka z masy ciała
D = 3·6 = 18 mg
Objętość
V = 18/10 = 1,8 mL
Na strzykawce
Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.
Odpowiedź
V = 1,8 mL
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: R = 100 mL/h
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Stężenie
20000/1000 = 20 szt./mL
Szybkość pompy
R = 2000/20 = 100 mL/h
Odpowiedź
R = 100 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: V = 720 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Szybkość w mL/h
30·60/15 = 120 mL/h
Objętość
V = 120·6 = 720 mL
Odpowiedź
V = 720 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 25 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Stężenie
500/500 = 1 mg/mL
Objętość na godzinę
100/1 = 100 mL/h
Szybkość kapania
R = 100·15/60 = 25 gtt/min
Odpowiedź
R = 25 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: R = 31,5 mL/h
Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Jednostki na godzinę
15·105 = 1 575 szt./h
Stężenie
25 000/500 = 50 szt./mL
Szybkość pompy
R = 1575/50 = 31,5 mL/h
Odpowiedź
R = 31,5 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: D = 6,5 mcg/kg/min
Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Stężenie
500 000/250 = 2000 mcg/mL
Mikrogramy na minutę
14·2000 = 28000 mcg/h
28000/60 = 466,7 mcg/min
Na kilogram
D = 466,7/72 = 6,481 ≈ 6,5 mcg/kg/min
Odpowiedź
D = 6,5 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: B = −245 mL
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Suma przyjętych
doustnie: 180 + 300 + 100 = 580 mL
Wlew dożylny: 50·12 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1230 mL
Suma wydalonych
475 + 275 + 500 + 225 = 1475 mL
Bilans
B = 1230 − 1475 = −245 mL
Odpowiedź
B = −245 mL
Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.
34.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 5,3 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pierwsza część
125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL pozostało
Druga część
250/75 = 3,333 h
Czas całkowity
t = 2 + 3,333 = 5,333 ≈ 5,3 h
Odpowiedź
t = 5,3 h
To około 5 h 20 min, więc worek skończy się około 00:50.
35.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: MFS = 80
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 0 + 20 + 15 = 80
Odpowiedź
MFS = 80
36.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: wysokie ryzyko
Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Oceń każdą podskalę
percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2
Dodaj
Suma w skali Braden = 2 + 1 + 1 + 4 + 2 + 2 = 12
Poziom ryzyka
12 → wysokie ryzyko
Odpowiedź
wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: PaCO₂ = 17 mmHg
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
zasięg: 15–19 mmHg
Odpowiedź
PaCO₂ = 17 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Oczekiwane PaCO₂
1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg
Porównaj
zmierzone: 46 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa
Odpowiedź
dodatkowa kwasica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: QTc = 0,505 s
QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.
Pomiar
QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s
Wzór Bazetta
QTc = 0,44/√0,76 = 0,44/0,8718 = 0,505 s
Odpowiedź
QTc = 0,505 s
Powyżej 0,50 s: znacznie wydłużony. (505 ms)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: rytm stymulowany, brak przechwycenia
Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.
Pięć kroków
1. Częstość: 4 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 40 na minutę.
2. Rytm: impulsy stymulatora są regularne (co 0,96 s), ale R–R nie jest, bo po niektórych impulsach brakuje QRS.
3. Załamki P: niewidoczne.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,16 s i szeroki po impulsach z przechwyceniem; po 2 impulsach nie następuje QRS (brak przechwycenia).
Interpretacja
rytm stymulowany, brak przechwycenia
Odpowiedź
rytm stymulowany, brak przechwycenia
Brak przechwycenia: stymulator wysyła impuls, ale serce nie odpowiada. Podręczniki traktują to jako pilne do zgłoszenia, bo pacjent może zależeć od stymulatora.
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.