Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient starts regular morphine. What is usually prescribed alongside it to prevent a common side effect?

  1. AAn antibiotic
  2. BAn antihistamine
  3. CA laxative
  4. DA diuretic
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe blood glucose level
  2. BThe temperature
  3. CThe radial pulse for 15 seconds
  4. DThe apical pulse for a full minute
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which measure is part of the bundle for inserting a central venous catheter to prevent bloodstream infection?

  1. ARoutine replacement of the catheter on a fixed schedule, such as every three days
  2. BGiving antibiotics to every patient before insertion
  3. CChlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
  4. DChoosing the femoral vein as the first site in adults
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

The laboratory reports that a blood sample labeled with one patient’s name has a blood group different from that patient’s previous result. What is the most likely problem and response?

  1. AThe previous result was wrong, so it is deleted
  2. BA laboratory machine fault, so no action is needed
  3. CA wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
  4. DA normal change in the patient’s blood group over the years since the last test
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Przy zatrzymaniu krążenia na oddziale, które działanie następuje pierwsze po stwierdzeniu, że pacjent nie reaguje i nie oddycha prawidłowo?

  1. AZmierzyć ciśnienie tętnicze
  2. BZnaleźć kartę pacjenta, aby sprawdzić status resuscytacji, zanim wezwie się pomoc
  3. CWykonać dwa oddechy ratunkowe, a następnie przez minutę sprawdzać tętno
  4. DWezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Który objaw u pacjenta jest nieoczekiwany i wymaga działania po przezcewkowej resekcji prostaty z ciągłym płukaniem pęcherza?

  1. AŁagodne skurcze pęcherza, które ustępują po zleconym leku rozkurczowym
  2. BUczucie parcia na mocz mimo cewnika
  3. CJasnoróżowy mocz, który w ciągu dnia staje się czystszy
  4. DJaskrawoczerwony mocz ze skrzepami i zmniejszony odpływ przez cewnik
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z niewydolnością serca ma różową, pienistą plwocinę i trzeszczenia nad obydwoma płucami. Co się dzieje?

  1. AKrwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego
  2. BOdma opłucnowa
  3. COstry obrzęk płuc
  4. DNapad astmy
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Four call bells ring at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient asking for pain relief for chronic back pain that they rate as 3/10
  2. BA patient who needs help to go to the toilet and has rung twice
  3. CA patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
  4. DA patient asking what time they will be discharged
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Glikemia na czczo pacjenta dziś wynosi 98 mg/dL (5,4 mmol/L), ale HbA1c wynosi 8,9% (74 mmol/mol). Jaka jest najlepsza interpretacja?

  1. ADzisiejszy dobry wynik dowodzi, że cukrzyca jest dobrze kontrolowana
  2. BPacjent nie ma cukrzycy
  3. CHbA1c odzwierciedla tylko ostatnie 24 godziny
  4. DKontrola glikemii w ostatnich 2–3 miesiącach była słaba
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with acute pancreatitis has a rising BUN, a falling calcium and a glucose of 250 mg/dL (13,9 mmol/L) over the first 48 hours. What do these results suggest?

  1. AAn unrelated new kidney stone
  2. BA resolving, mild pancreatitis
  3. CIncreasingly severe pancreatitis
  4. DA lab error from lipemic samples
11.FarmakologiaŚredni

W jaki sposób metformina głównie obniża glikemię?

  1. AZmniejsza wytwarzanie glukozy przez wątrobę
  2. BZastępuje brakującą insulinę
  3. CPobudza wydzielanie insuliny z trzustki
  4. DBlokuje wchłanianie glukozy w nerce
12.FarmakologiaTrudny

A baby born to a mother on methadone becomes irritable on day 2, with a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. What is the most likely cause?

  1. ANormal newborn behaviour
  2. BNeonatal opioid withdrawal syndrome
  3. CVitamin K deficiency bleeding
  4. DNeonatal hypoglycaemia from maternal diabetes
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent rozpoczyna leczenie warfaryną z powodu zakrzepicy żył głębokich. Dlaczego przez pierwsze kilka dni podaje się też heparynę lub heparynę drobnocząsteczkową?

  1. AOba leki zawsze trzeba stosować razem do końca życia
  2. BHeparyna chroni przed krwawieniem wywołanym warfaryną
  3. CHeparyna poprawia wchłanianie warfaryny
  4. DWarfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Four hours after abdominal surgery, a patient's heart rate has risen from 84 to 122/min and they are restless and pale. BP is still 118/76 mmHg, and the surgical drain is filling with blood. What should the nurse conclude?

  1. AThe patient is stable because the blood pressure is normal
  2. BThe drain is working well, so no action is needed
  3. CThe tachycardia is from pain and needs only analgesia
  4. DEarly haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Który wynik badania moczu najlepiej odróżnia moczówkę prostą od SIADH?

  1. AMoczówka prosta daje mocz rozcieńczony; SIADH daje mocz stężony
  2. BMoczówka prosta daje glukozę w moczu; SIADH daje białko
  3. COba schorzenia dają bardzo stężony mocz
  4. DMoczówka prosta daje mocz stężony; SIADH daje mocz rozcieńczony
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with a head injury now has a blood pressure of 190/70 mmHg, a pulse of 48/min and irregular breathing. How should the nurse interpret this?

  1. ACushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
  2. BA normal stress response to pain, anxiety and the noise of the ward
  3. CHypovolaemic shock from internal bleeding
  4. DNeurogenic shock from a spinal cord injury
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which is a common side effect of opioids, especially when given by epidural or spinal route?

  1. AItching
  2. BRinging in the ears
  3. CHair growth
  4. DIncreased hunger
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Podczas znieczulenia ogólnego u pacjenta rozwija się sztywność szczęk, rosnące CO₂ końcowowydechowe i tachykardia, a następnie szybko rosnąca temperatura. Który lek jest leczeniem swoistym?

  1. ASuksametonium
  2. BParacetamol
  3. CDantrolen
  4. DNalokson
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Błony płodowe właśnie pękły. Co pielęgniarka powinna ocenić w pierwszej kolejności?

  1. ATemperaturę ciała kobiety
  2. BStopień skrócenia szyjki macicy
  3. CCzynność serca płodu
  4. DWyłącznie barwę płynu
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Na oddziale poporodowym, który objaw należy zgłosić natychmiast?

  1. AOdchody krwiste w 2. dobie
  2. BNiewielki obrzęk krocza w 1. dobie
  3. CDno macicy 2 cm poniżej pępka w 2. dobie
  4. DKobieta przemoczy dużą podpaskę w ciągu 15 minut
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. AHead circumference and fontanelle tension
  2. BBlood glucose before and after every meal
  3. CPeak flow and oxygen saturation every morning
  4. DWeight and urine dipstick for protein
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught a parent about treating head lice. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"After one treatment, I won't need to check her hair again."
  2. B"I'll use a fine-toothed comb on wet hair to find lice."
  3. C"Lice can spread when children's heads touch."
  4. D"I'll check everyone else in the family for lice as well."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which goal for a patient with depression is written in a SMART way?

  1. A"The patient will improve her mood and sleep and start exercising more at some point."
  2. B"The patient will feel better soon."
  3. C"The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
  4. D"The patient will be happier."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A resident with Alzheimer's disease becomes very agitated and hits out when staff try to help him bathe. What is the best approach?

  1. AGet more staff to hold him so the bath can be finished quickly
  2. BStop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
  3. CAsk the doctor for a sedative to be given before every bath so that he stays calm and cooperative
  4. DSkip bathing for the rest of his stay
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
112,7377 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 112,7377 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

112,7377 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 2 mg/h. Wyraź tę szybkość dawki D w mcg/min. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

2 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Obliczanie dawekŚredni
1%100 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 100 mL roztworu 1% (w/v)?

1% w/v100 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
40k szt.1000 mL? mL/h1250 szt./h

Wlew zawiera 40000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 1250 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

40000 szt./1000 mL1250 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1 g250 mL? mL/h1 mg/min

Worek zawiera 1 g leku w 250 mL. Zlecono 1 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

1 g/250 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.100 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h1 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 100 mL. Zlecono 1 jednostkę/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./100 mL1 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h91 kg7,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 7,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 91 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min91 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka120 mLwoda250 mLzupa250 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz450 mLmocz375 mLmocz500 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

galaretka: 120 mLwoda: 250 mLzupa: 250 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL200 mL przetoczono75 mL/h18:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. O 18:30 przetoczono już 200 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL200 mL przetoczono75 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej zasadowicy oddechowej HCO₃⁻ maleje o 5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ jest poniżej 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354578HCO₃⁻mmol/L222628ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,18, PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,18PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zmierz odstęp P–P i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · A laxative

Dlaczego to jest odpowiedź

Because opioid-induced constipation is so common, a regular laxative is usually prescribed with regular opioids, and bowel movements are monitored.

Odpowiedź

C · A laxative
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · The apical pulse for a full minute

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Odpowiedź

D · The apical pulse for a full minute
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions

Dlaczego to jest odpowiedź

The insertion bundle includes hand hygiene, chlorhexidine-alcohol skin prep, maximal barrier precautions (cap, mask, sterile gown, sterile gloves and a full body drape) and avoiding the femoral site in adults. Routine replacement and routine antibiotics are not recommended.

Odpowiedź

C · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported

Dlaczego to jest odpowiedź

A different blood group strongly suggests the sample came from another patient. A new sample is taken with careful bedside identification and labeling, and the event is reported as a serious near miss.

Odpowiedź

C · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Wezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Należy wezwać pomoc (zespół resuscytacyjny i defibrylator) i od razu rozpocząć wysokiej jakości uciśnięcia. Długie sprawdzanie tętna, opóźnienia czy pomiar ciśnienia tętniczego marnują czas. Status resuscytacji powinien być znany z wyprzedzeniem, o ile to możliwe.

Odpowiedź

D · Wezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Jaskrawoczerwony mocz ze skrzepami i zmniejszony odpływ przez cewnik

Dlaczego to jest odpowiedź

Jaskrawoczerwony mocz ze skrzepami sugeruje krwawienie tętnicze i może zablokować cewnik, powodując rozdęcie pęcherza. Jasnoróżowy mocz, parcie i łagodne skurcze są częste po tej operacji.

Odpowiedź

D · Jaskrawoczerwony mocz ze skrzepami i zmniejszony odpływ przez cewnik
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Ostry obrzęk płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostry obrzęk płuc powoduje ciężką duszność, trzeszczenia i pienistą plwocinę. Posadź pacjenta, podaj tlen i pilnie wezwij pomoc lekarską; zwykle podaje się diuretyki.

Odpowiedź

C · Ostry obrzęk płuc
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic

Dlaczego to jest odpowiedź

Breathlessness soon after a new IV antibiotic suggests possible anaphylaxis, an airway and breathing emergency. The infusion should be stopped and the patient assessed immediately.

Odpowiedź

C · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Kontrola glikemii w ostatnich 2–3 miesiącach była słaba

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c pokazuje średnią glikemię z około 2–3 miesięcy. Jeden prawidłowy wynik na czczo nie świadczy o długoterminowej kontroli. HbA1c 8,9% jest znacznie powyżej powszechnych celów, takich jak poniżej 7%.Sprawdzono w: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Kontrola glikemii w ostatnich 2–3 miesiącach była słaba
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Increasingly severe pancreatitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Rising BUN (fluid loss and kidney injury), low calcium and hyperglycemia are markers of more severe pancreatitis in scoring systems. The nurse monitors fluid balance, vital signs and organ function closely and reports deterioration.Sprawdzono w: Acute pancreatitis · MedlinePlus (NIH) (2025); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Increasingly severe pancreatitis
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Zmniejsza wytwarzanie glukozy przez wątrobę

Dlaczego to jest odpowiedź

Metformina głównie zmniejsza glukoneogenezę wątrobową i poprawia wrażliwość na insulinę. Ponieważ nie pobudza wydzielania insuliny, stosowana w monoterapii rzadko powoduje hipoglikemię.

Odpowiedź

A · Zmniejsza wytwarzanie glukozy przez wątrobę
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Neonatal opioid withdrawal syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

After birth the baby no longer receives opioid from the mother and develops withdrawal. Assessment uses a scoring tool, with non-drug care first and opioid treatment if signs are severe.

Odpowiedź

B · Neonatal opioid withdrawal syndrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Warfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Warfaryna zmniejsza syntezę czynników krzepnięcia zależnych od witaminy K, ale już istniejące czynniki znikają przez kilka dni, a na początku może krótko zwiększać skłonność do krzepnięcia. Heparynę lub heparynę drobnocząsteczkową stosuje się równolegle przez co najmniej pięć dni i do czasu, gdy INR utrzymuje się w zakresie (zwykle ≥2) przez co najmniej 24 godziny.

Odpowiedź

D · Warfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

Rising heart rate, restlessness, pallor and visible bleeding are signs of compensated haemorrhagic shock. Waiting for hypotension delays treatment. The nurse escalates urgently, gives oxygen, ensures IV access and anticipates bloods, fluids or blood products and surgical review.

Odpowiedź

D · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Moczówka prosta daje mocz rozcieńczony; SIADH daje mocz stężony

Dlaczego to jest odpowiedź

W moczówce prostej brak działania ADH powoduje duże ilości rozcieńczonego moczu (ciężar właściwy często poniżej 1,005) przy wysokim stężeniu sodu w surowicy. W SIADH nadmiar ADH powoduje małą diurezę ze stężonym moczem i niskim stężeniem sodu w surowicy.

Odpowiedź

A · Moczówka prosta daje mocz rozcieńczony; SIADH daje mocz stężony
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Cushing's triad is hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respiration. It shows that the brainstem is being compressed and herniation may be imminent, so it is an emergency.

Odpowiedź

A · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Itching

Dlaczego to jest odpowiedź

Pruritus is common with neuraxial opioids. Other common effects include nausea, urinary retention, constipation and sedation; respiratory depression is the most serious.

Odpowiedź

A · Itching
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Dantrolen

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipertermię złośliwą leczy się przez odstawienie czynników wyzwalających, hiperwentylację 100% tlenem, podanie dożylne dantrolenu (zmniejsza uwalnianie wapnia z siateczki sarkoplazmatycznej), aktywne ochładzanie oraz leczenie hiperkaliemii i arytmii. Suksametonium jest czynnikiem wyzwalającym.

Odpowiedź

C · Dantrolen
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Czynność serca płodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Po pęknięciu błon płodowych najpierw sprawdza się czynność serca płodu, aby wykryć wypadnięcie lub ucisk pępowiny. Następnie odnotowuje się barwę, zapach, ilość i czas wypływu płynu.

Odpowiedź

C · Czynność serca płodu
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Kobieta przemoczy dużą podpaskę w ciągu 15 minut

Dlaczego to jest odpowiedź

Przemoczenie podpaski w ciągu 15 minut oznacza nadmierne krwawienie i wymaga natychmiastowej oceny oraz zgłoszenia dalej. Pozostałe objawy są prawidłowe we wczesnym okresie poporodowym.

Odpowiedź

D · Kobieta przemoczy dużą podpaskę w ciągu 15 minut
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Weight and urine dipstick for protein

Dlaczego to jest odpowiedź

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Odpowiedź

D · Weight and urine dipstick for protein
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · "After one treatment, I won't need to check her hair again."

Dlaczego to jest odpowiedź

Many treatments do not kill all eggs, so a second application or repeated wet combing over about two weeks is usually needed, with checks afterwards. Checking family members and wet combing are correct.

Odpowiedź

A · "After one treatment, I won't need to check her hair again."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."

Dlaczego to jest odpowiedź

A SMART goal states exactly what the patient will do, how much and by when, so that progress can be evaluated. Vague goals cannot be measured.

Odpowiedź

C · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly

Dlaczego to jest odpowiedź

Bathing can feel frightening or undignified. Changing the timing, approach or method, for example a bed bath or shower, giving simple explanations and keeping him covered and warm often reduces distress without force.

Odpowiedź

B · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 112,7 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

112.7377 → 7

Decyduje tylko następna cyfra

112,7377 → 3
3 to 4 lub mniej, więc 7 zostaje.
Dalsze cyfry (77) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 112,7 kg

Odpowiedź

x = 112,7 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 33,3 mcg/min

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 2 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Oblicz

D = 2000/60 = 33,33 ≈ 33,3 mcg/min

Odpowiedź

D = 33,3 mcg/min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL

Masa leku

m = 10·100 = 1000 mg

Odpowiedź

m = 1000 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 31,25 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

40000/1000 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1250/40 = 31,25 mL/h

Odpowiedź

R = 31,25 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

8·60 = 480 min

Szybkość kapania

R = 1000·20/480 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Dawka na godzinę

1·60 = 60 mg/h

Szybkość pompy

R = 60/4 = 15 mL/h

Odpowiedź

R = 15 mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 1 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

100/100 = 1 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1/1 = 1 mL/h

Odpowiedź

R = 1 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 20,5 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

7,5·91 = 682,5 mcg/min
682,5·60 = 40950 mcg/h

Szybkość pompy

R = 40950/2000 = 20,48 ≈ 20,5 mL/h

Odpowiedź

R = 20,5 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1470 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 250 + 250 = 620 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1470 mL

Odpowiedź

I = 1470 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 200 = 300 mL

Czas

t = 300/75 = 4 h

Odpowiedź

t = 4 h

To około 4 h 00 min, więc worek skończy się około 22:30.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 20

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 4 + 2 + 3 + 3 = 20

Odpowiedź

B = 20
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 20 + 20 + 15 = 110

Poziom ryzyka

110 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|23 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,7 = 15,5 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: ostry

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·3,8 = 27,8 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·3,8 = 37,3 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 28 mmol/L → ostry

Odpowiedź

ostry
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,378 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,40/√1,12 = 0,40/1,058 = 0,378 s

Odpowiedź

QTc = 0,378 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (378 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 83 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 18 małych kratek = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83,33 ≈ 83 na minutę

Częstość komór

6 zespołów QRS w 6 s × 10 = 60 na minutę

Odpowiedź

częstość przedsionków = 83 bpm

Odpowiedź

częstość przedsionków = 83 bpm

Blok AV II stopnia typu II: 4 załamków P na każde 3 zespołów QRS, ze stałym PR.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions