Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Gdzie należy umieścić worek na mocz podłączony do cewnika?

  1. ANa podłodze obok łóżka
  2. BNa brzuchu pacjenta
  3. CPoniżej poziomu pęcherza, nad podłogą
  4. DPowyżej poziomu pęcherza
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, as the hospital doctor knows best
  2. BInform the prescriber so the omission can be reviewed
  3. CGive the patient's own supply without telling anyone
  4. DTell the patient to stop it for good
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Jaki jest cel zapisu „Tall Man”, jak w hydrOXYzine i hydrALAZINE?

  1. AWskazanie, który z dwóch leków jest lekiem wysokiego ryzyka
  2. BWskazanie mocy leku
  3. CUłatwienie odróżniania podobnie brzmiących nazw leków
  4. DOznaczenie nazwy handlowej
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse cannot find a confused patient who was in their room 15 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. ADocument the absence at the end of the shift
  2. BWait an hour in case the patient comes back
  3. CAlert staff and security at once, following the missing-patient procedure
  4. DCall the family to ask whether the patient has gone home on their own
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AHold the next dose and report it promptly
  2. BAdvise the patient to use ear drops
  3. CGive the next dose early to finish the course
  4. DReassure the patient that it is a normal effect
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. APotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  2. BGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  3. CCreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  4. DHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with leukaemia has a very low platelet count. Which nursing precaution is appropriate?

  1. AEncourage contact sports to keep fit
  2. BUse a soft toothbrush and an electric razor
  3. CTake temperatures rectally
  4. DGive medicines by intramuscular injection
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A severely hypothermic patient is in cardiac arrest. Why is resuscitation usually continued until they are rewarmed?

  1. AHypothermia always causes brain death quickly
  2. BThe cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
  3. CAdrenaline works better in cold patients
  4. DCold patients cannot be defibrillated at all, so CPR is the only possible treatment
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Hemoglobina pacjenta wynosi 7,8 g/dL (78 g/L). Jakich objawów spodziewa się pielęgniarka?

  1. AZmęczenia, bladości, przyspieszonego tętna i duszności przy wysiłku
  2. BBólu głowy, krwawień z nosa i czerwonej twarzy
  3. CWolnego tętna, zaczerwienionej skóry i wysokiego ciśnienia tętniczego
  4. DŚwiądu, żółtej skóry i ciemnego moczu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with SIADH is on fluid restriction. Which task can the RN delegate to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. ADeciding when to recheck the sodium level
  2. BAssessing the patient for new confusion
  3. CMeasuring and recording intake and output
  4. DTeaching the reasons for fluid restriction
11.FarmakologiaŚredni

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. APush the pinna forward and up
  2. BLeave the ear untouched and drop into the canal
  3. CPull the pinna up and back
  4. DPull the pinna down and back
12.FarmakologiaTrudny

A patient with heart failure starts taking naproxen regularly for back pain. Why is this a concern?

  1. ANSAIDs block the absorption of furosemide completely
  2. BNSAIDs increase heart contractility too much
  3. CNSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
  4. DNSAIDs lower potassium, which makes digoxin and diuretics fail
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Które stwierdzenie dotyczące doustnych antykoagulantów bezpośrednio działających, takich jak apiksaban i rywaroksaban, jest prawidłowe?

  1. ANie wykonuje się rutynowych oznaczeń INR, ale dawki zależą od czynności nerek
  2. BPominięte dawki nie mają znaczenia, ponieważ działają przez tygodnie
  3. CIch działanie odwraca podanie witaminy K
  4. DPotrzebne są cotygodniowe oznaczenia INR, jak przy warfarynie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Cztery godziny po PCI przez tętnicę udową opatrunek w pachwinie jest przesiąknięty krwią i narasta twardy obrzęk. Jakie jest natychmiastowe działanie?

  1. AMocno ucisnąć tuż powyżej miejsca wkłucia i wezwać pomoc
  2. BZdjąć opatrunek i pozostawić miejsce odsłonięte
  3. CZwiększyć szybkość wlewu heparyny, aby w miejscu nie powstał skrzep
  4. DPomóc pacjentowi usiąść i pójść do toalety, aby oddać mocz
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Po urazie głowy z nosa pacjenta kapie przejrzysty płyn. Jakie jest główne zagrożenie?

  1. APrawidłowa wydzielina po płaczu
  2. BReakcja alergiczna na środek kontrastowy do TK
  3. CWyciek płynu mózgowo-rdzeniowego z powodu złamania czaszki
  4. DZwykłe przeziębienie lub napad kataru siennego
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z urazem rdzenia kręgowego na poziomie T4 ma pulsujący ból głowy, ciśnienie 210/110 mmHg, zaczerwienioną spoconą skórę powyżej uszkodzenia i tętno 50/min. Po posadzeniu pacjenta, jaki jest następny priorytet?

  1. AZnaleźć i usunąć czynnik wyzwalający, zaczynając od pęcherza moczowego
  2. BPodać lek uspokajający i ponownie zmierzyć ciśnienie za godzinę
  3. CPodać szybki bolus płynów dożylnych dla wsparcia krążenia
  4. DPonownie położyć pacjenta płasko i unieść nogi na poduszkach
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why are many patients screened for MRSA before planned surgery?

  1. ASo that carriers can be decolonised to reduce infection
  2. BSo that surgery can be cancelled for all positive patients
  3. CTo check whether the patient has had a flu vaccine
  4. DTo decide which anaesthetic drug to use
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 5 after a major burn, a patient is confused, with a temperature of 39,2 °C, tachycardia, and an offensive, discoloured wound. What should the nurse suspect?

  1. ADelirium from boredom on the ward
  2. BThe normal hypermetabolic response alone
  3. CAn allergy to the dressing only
  4. DBurn wound infection with sepsis
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 10 weeks has morning sickness. Which suggestion is most likely to help?

  1. ASkip breakfast and eat one large meal in the evening
  2. BEat spicy and fatty foods to settle the stomach
  3. CEat dry crackers before rising and eat small meals
  4. DDrink large amounts of fluid with each meal
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A nurse is teaching a mother how to prevent shaken baby syndrome. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I get too frustrated, I will put him in his cot and step away for a few minutes."
  2. B"Crying often increases in the first weeks, and that can be normal."
  3. C"If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
  4. D"I can call someone to help when I feel overwhelmed."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które działanie pielęgniarskie jest najbardziej pomocne u niemowlęcia z zapaleniem oskrzelików?

  1. AUkładanie niemowlęcia płasko na brzuchu do snu, aby wydzielina mogła spływać z dróg oddechowych
  2. BWstrzymanie wszystkich karmień do czasu poprawy
  3. CDelikatne odsysanie nosa przed karmieniem oraz monitorowanie nawodnienia i saturacji
  4. DRutynowe antybiotyki
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with a new forearm cast has severe pain not relieved by analgesia and screams when the nurse gently moves the fingers. What should the nurse suspect?

  1. ACompartment syndrome; report it at once
  2. BNormal pain after a fracture; give more time
  3. CAnxiety; distract the child with play
  4. DItching under the cast; give an antihistamine
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?

  1. AOnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
  2. BAt a different time each day so that she cannot prepare for it
  3. CIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
  4. DAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"What are your thoughts about the options you have?"
  2. B"No, divorce would only make things worse for you."
  3. C"You should ask your doctor what to do about it."
  4. D"Yes, I think you'd be happier without him."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C104,7 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 104,7 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

104,7 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp · 4/dobę · 14 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej co 6 godzin przez 14 dni. Zawiesina jest w butelkach po 50 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

1½ tspco 6 godzin14 dni50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 7 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

7 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 350 mikrogramów. Ampułka zawiera 0,5 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

350 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL25 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 25 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

25 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Worek zawiera 500 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 12 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

500 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
250 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca10 mL/h? szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 250 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL płynie z prędkością 10 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 szt./250 mL10 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h95 kg5 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 95 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 5 mcg/min. Worek zawiera 4 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

4 mg/250 mL5 mcg/min95 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka100 mLzupa150 mLmleko240 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz325 mLmocz200 mLmocz325 mLdren z rany130 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

galaretka: 100 mLzupa: 150 mLmleko: 240 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL80 mL/hstart 12:0015:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 12:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 15:30?

500 mL80 mL/h12:00 → 15:30
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 44/min, przytomny, temperatura 37,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 130HR 44AT 37,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 16 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,20PaCO₂mmHg354572HCO₃⁻mmol/L222627ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,20, PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,20PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zmierz odstęp P–P i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Poniżej poziomu pęcherza, nad podłogą

Dlaczego to jest odpowiedź

Umieszczenie worka poniżej poziomu pęcherza pozwala na spływ moczu grawitacyjnie i zapobiega cofaniu się. Trzymanie go nad podłogą zmniejsza ryzyko skażenia i zakażenia.

Odpowiedź

C · Poniżej poziomu pęcherza, nad podłogą
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Inform the prescriber so the omission can be reviewed

Dlaczego to jest odpowiedź

Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.

Odpowiedź

B · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Ułatwienie odróżniania podobnie brzmiących nazw leków

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapis Tall Man wyróżnia wielkimi literami różniące się litery podobnych nazw, aby personel zauważył różnicę podczas czytania etykiet, ekranów i zleceń.

Odpowiedź

C · Ułatwienie odróżniania podobnie brzmiących nazw leków
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure

Dlaczego to jest odpowiedź

A missing vulnerable patient is an emergency. The nurse immediately activates the facility’s missing-patient procedure so a search starts, and the provider and family are informed per policy.

Odpowiedź

C · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Hold the next dose and report it promptly

Dlaczego to jest odpowiedź

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Odpowiedź

A · Hold the next dose and report it promptly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Dlaczego to jest odpowiedź

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Odpowiedź

D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Use a soft toothbrush and an electric razor

Dlaczego to jest odpowiedź

Thrombocytopenia increases bleeding risk. Gentle oral care, electric razors and avoiding IM injections and rectal procedures help prevent bleeding.

Odpowiedź

B · Use a soft toothbrush and an electric razor
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypothermia reduces the brain's oxygen needs, and good recoveries have occurred after long resuscitation. Death is usually not confirmed until the patient has been rewarmed, unless injuries are clearly not survivable.

Odpowiedź

B · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Zmęczenia, bladości, przyspieszonego tętna i duszności przy wysiłku

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedokrwistość zmniejsza dostarczanie tlenu. Serce bije szybciej w celu kompensacji, a pacjent czuje się zmęczony, ma duszność przy wysiłku i wygląda blado. Ciężka niedokrwistość może powodować ból w klatce piersiowej u osób z chorobą serca.Sprawdzono w: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Zmęczenia, bladości, przyspieszonego tętna i duszności przy wysiłku
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Measuring and recording intake and output

Dlaczego to jest odpowiedź

UAP can measure and record intake and output and weigh the patient, then report the values to the RN. Assessing mental status, teaching and making decisions about laboratory monitoring need nursing judgment and remain with the RN.

Odpowiedź

C · Measuring and recording intake and output
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Pull the pinna down and back

Dlaczego to jest odpowiedź

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Odpowiedź

D · Pull the pinna down and back
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure

Dlaczego to jest odpowiedź

NSAIDs inhibit renal prostaglandins, causing sodium and water retention and reducing the effect of diuretics. They can trigger decompensation of heart failure and are usually avoided.

Odpowiedź

C · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Nie wykonuje się rutynowych oznaczeń INR, ale dawki zależą od czynności nerek

Dlaczego to jest odpowiedź

DOAC mają przewidywalne działanie, więc rutynowe monitorowanie krzepnięcia nie jest wymagane. Dawkowanie opiera się na czynności nerek, masie ciała, wieku i interakcjach z innymi lekami. Ponieważ działanie ustępuje w ciągu doby lub dwóch, pominięte dawki mają znaczenie. Witamina K ich nie odwraca; istnieją swoiste środki odwracające.

Odpowiedź

A · Nie wykonuje się rutynowych oznaczeń INR, ale dawki zależą od czynności nerek
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Mocno ucisnąć tuż powyżej miejsca wkłucia i wezwać pomoc

Dlaczego to jest odpowiedź

Krwawienie lub krwiak w miejscu dostępu tętniczego jest częstym powikłaniem, nasilanym przez leki przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe. Pierwszym działaniem jest mocny ucisk ręczny tuż powyżej nakłucia skóry (nad nakłuciem tętnicy) w pozycji leżącej pacjenta, razem z oceną parametrów życiowych i tętna obwodowego oraz eskalacją. Krwawienie zaotrzewnowe może być ukryte, dlatego obserwuje się ból pleców i niedociśnienie.

Odpowiedź

A · Mocno ucisnąć tuż powyżej miejsca wkłucia i wezwać pomoc
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Wyciek płynu mózgowo-rdzeniowego z powodu złamania czaszki

Dlaczego to jest odpowiedź

Przejrzysty płyn z nosa lub uszu po urazie głowy może być płynem mózgowo-rdzeniowym, co sugeruje złamanie podstawy czaszki. Należy to zgłosić. Pacjentowi mówi się, aby nie wydmuchiwał nosa, a rurek nosowych i odsysania unika się. Wyciek płynu mózgowo-rdzeniowego zwiększa ryzyko zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Odpowiedź

C · Wyciek płynu mózgowo-rdzeniowego z powodu złamania czaszki
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Znaleźć i usunąć czynnik wyzwalający, zaczynając od pęcherza moczowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Dysrefleksja autonomiczna jest stanem nagłym. Pacjenta sadza się z opuszczonymi nogami, rozluźnia ciasną odzież, często monitoruje ciśnienie krwi i szuka czynnika wyzwalającego: sprawdza cewnik pod kątem załamań lub zatkania albo wykonuje skan pęcherza, a następnie sprawdza jelita. Jeśli ciśnienie pozostaje wysokie po usunięciu przyczyny, podaje się szybko działający lek hipotensyjny zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

A · Znaleźć i usunąć czynnik wyzwalający, zaczynając od pęcherza moczowego
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · So that carriers can be decolonised to reduce infection

Dlaczego to jest odpowiedź

MRSA carriers have a higher risk of surgical site infection. Screening allows decolonisation with nasal ointment and skin washes, and the right antibiotic prophylaxis.

Odpowiedź

A · So that carriers can be decolonised to reduce infection
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Burn wound infection with sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

Burn patients are at high risk of infection. Wound changes with systemic deterioration suggest sepsis, needing urgent escalation, cultures, IV antibiotics and wound review. The hypermetabolic state causes mild fever, but not these wound changes.

Odpowiedź

D · Burn wound infection with sepsis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Eat dry crackers before rising and eat small meals

Dlaczego to jest odpowiedź

Eating something dry before rising, small frequent meals, and drinking fluids between rather than with meals reduce nausea. Fatty and spicy foods tend to worsen it.

Odpowiedź

C · Eat dry crackers before rising and eat small meals
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."

Dlaczego to jest odpowiedź

Shaking a baby can cause brain injury, retinal haemorrhages and death. Parents are taught that crying is normal, to put the baby down safely and step away when frustrated, and to ask for help.

Odpowiedź

C · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Delikatne odsysanie nosa przed karmieniem oraz monitorowanie nawodnienia i saturacji

Dlaczego to jest odpowiedź

Opieka w zapaleniu oskrzelików ma charakter podtrzymujący: udrażnianie nosa, wspieranie karmienia i nawodnienia oraz podawanie tlenu, gdy saturacja jest niska. Antybiotyki nie pomagają w wirusowym zapaleniu oskrzelików.

Odpowiedź

C · Delikatne odsysanie nosa przed karmieniem oraz monitorowanie nawodnienia i saturacji
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Compartment syndrome; report it at once

Dlaczego to jest odpowiedź

Rising pressure within a muscle compartment cuts off blood supply. Severe pain unrelieved by analgesia and pain on passive movement are early signs; pulselessness is late. The prescriber is told immediately, the limb is not elevated above heart level and the cast may need splitting.

Odpowiedź

A · Compartment syndrome; report it at once
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder

Dlaczego to jest odpowiedź

Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.

Odpowiedź

D · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "What are your thoughts about the options you have?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Odpowiedź

A · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 40,4 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

104,7 − 32 = 72,7

Pomnóż przez 5/9

T = 72,7·5/9 = 40,39 ≈ 40,4 °C

Odpowiedź

T = 40,4 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 9

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

7,5 mL × 4 × 14 = 420 mL

Butelki

420/50 = 8,4 → N = 9

Odpowiedź

N = 9
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,4 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·7 = 28 mg

Objętość

V = 28/20 = 1,4 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,7 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Objętość

V = 350/500 = 0,7 mL

Odpowiedź

V = 0,7 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

25/60 = 0,4167 mL/min

Szybkość kapania

R = 0,4167·60 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 120 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

500/50 = 10 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 10·12 = 120 mg/h

Odpowiedź

D = 120 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 10 szt./h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250/250 = 1 szt./mL

Jednostki na godzinę

D = 10·1 = 10 szt./h

Odpowiedź

D = 10 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

5·60 = 300 mcg/h

Szybkość pompy

R = 300/16 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Odpowiedź

R = 18,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1410 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 150 + 240 = 490 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1410 mL

Odpowiedź

I = 1410 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 220 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

12:00 → 15:30 = 3,5 h

Przetoczona objętość

80·3,5 = 280 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 280 = 220 mL

Odpowiedź

V = 220 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 19

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 2 + 4 + 3 + 4 + 2 = 19

Odpowiedź

B = 19
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na tlenie → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 44/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 32 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
zasięg: 30–34 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: ostry

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·3,2 = 27,2 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·3,2 = 35,2 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 27 mmol/L → ostry

Odpowiedź

ostry
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,482 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,42/√0,76 = 0,42/0,8718 = 0,482 s

Odpowiedź

QTc = 0,482 s

Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (482 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 71 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 21 małych kratek = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 na minutę

Częstość komór

R–R = 47 małych kratek = 1,88 s → 1500 ÷ 47 = 31,91 ≈ 32 na minutę

Odpowiedź

częstość przedsionków = 71 bpm

Odpowiedź

częstość przedsionków = 71 bpm

Blok AV III stopnia z szerokozespołowym rytmem zastępczym komorowym (zwykle 20–40 na minutę).

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions