Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jaka jest prawidłowa kolejność oceny w schemacie ABCDE?

  1. APrzytomność, Ciśnienie, Krążenie, Leki, Badanie
  2. BDrogi oddechowe, Krwawienie, Świadomość, Dieta, Wydalanie
  3. COcena, Oddychanie, Plan opieki, Wypis, Ewaluacja
  4. DDrogi oddechowe, Oddychanie, Krążenie, Stan neurologiczny, Ekspozycja
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Do czego służy skala Braden lub Waterlow?

  1. ADo oceny stanu świadomości
  2. BDo oceny ryzyka odleżyn
  3. CTylko do oceny stanu odżywienia
  4. DDo oceny ryzyka upadku
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with difficulty swallowing is prescribed an extended-release tablet. What should the nurse do?

  1. AAsk the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
  2. BCut the tablet in half so it is easier to swallow
  3. CDissolve the tablet in a glass of hot water
  4. DCrush the tablet finely and mix it into a spoonful of applesauce or yogurt
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse often skips barcode scanning to save time, as many colleagues do. In a just culture, how is this behavior classed?

  1. AAcceptable behavior, because it is common on the unit
  2. BAt-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
  3. CSimple human error, managed only by consoling the nurse and moving on
  4. DReckless behavior, managed by immediate dismissal and reporting to the licensing board
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Którego pacjenta najodpowiedniej przydzielić LPN/LVN?

  1. APacjenta, który ma otrzymać pierwszą jednostkę koncentratu krwinek czerwonych
  2. BPacjenta przyjętego 30 minut temu z nowym bólem w klatce piersiowej
  3. CPacjenta ze stabilną przewlekłą niewydolnością serca, który wymaga leków doustnych
  4. DPacjenta przybywającego z sali wybudzeń, który wymaga oceny wstępnej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. APotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  2. BCreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  3. CGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  4. DHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. ASodium, because both drugs raise it sharply
  2. BCalcium, because both drugs lower it
  3. CGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
  4. DPotassium, because both drugs can raise it
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why are patients with nephrotic syndrome at increased risk of blood clots?

  1. AThey lose most of their platelets in the urine every day
  2. BAnticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
  3. CThey lose all their red cells in the urine, which thickens the remaining blood
  4. DTheir blood pressure is always very low
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Która grupa objawów pasuje do hiperkalcemii?

  1. ATężyczka, skurcze mięśni i dodatni objaw Chvostka
  2. BPragnienie z bardzo rozcieńczonym moczem jako jedyne objawy
  3. CWyłącznie szpiczaste załamki T i osłabienie mięśni
  4. DZaparcia, zmęczenie, splątanie i kamica nerkowa
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient's bedside glucose meter shows "HI" (above its measuring range). The patient is drowsy. What should the nurse do?

  1. AGive oral glucose in case the reading is wrong and the patient is low
  2. BRecord "HI" and repeat the meter test at the next scheduled time
  3. CSend a venous sample to the lab and inform the provider at once
  4. DAssume the meter is broken and give the usual insulin dose
11.FarmakologiaŚredni

Which signs suggest early lithium toxicity?

  1. ADiarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
  2. BVery high blood pressure and a severe headache
  3. CPinpoint pupils and slow breathing
  4. DHair loss and dark urine only
12.FarmakologiaTrudny

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. AInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  2. BInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
  3. CLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
  4. DPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which feature of a COPD exacerbation most suggests that antibiotics are needed?

  1. AA mild sore throat that lasted for one day only
  2. BAn increase in purulent (green or yellow) sputum
  3. CA dry, tickly cough with no sputum at all for a day
  4. DA clear runny nose
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent ze znanym nadciśnieniem ma ciśnienie 186/112 mmHg bez objawów i bez cech uszkodzenia narządów. Która reakcja jest najodpowiedniejsza?

  1. ANie podejmować działań, ponieważ pacjent czuje się dobrze i nie ma objawów
  2. BPonownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni
  3. CWezwać zespół resuscytacyjny i przygotować się do intubacji
  4. DPodać dożylny bolus leku hipotensyjnego, aby osiągnąć 120/80 mmHg w ciągu 15 minut
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is good blood pressure control important in chronic kidney disease?

  1. AIt raises the haemoglobin level in the blood
  2. BIt lowers the blood glucose
  3. CIt slows the decline in kidney function
  4. DIt cures chronic kidney disease
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A prescription reads "Insulin 10U". Why is this a safety problem?

  1. A"U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
  2. BThere is no problem as long as the nurse can read it
  3. CInsulin doses must always be written in millilitres
  4. D"U" means the insulin must be given intravenously
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. ARub the site firmly afterwards to help absorption
  2. BExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  3. CLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  4. DInject into a vein in the back of the hand
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. APulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  2. BSimple atelectasis; encourage walking around the ward
  3. CWound infection; take a wound swab and wait for results
  4. DAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why is mild anaemia common in the second trimester even in healthy women?

  1. APlasma volume rises more than red cell mass
  2. BThe bone marrow stops producing red cells during pregnancy
  3. CThe fetus breaks down maternal red blood cells
  4. DIron is lost in the urine because kidney filtration rises
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt will continue unless she stops breastfeeding
  2. BIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
  3. CIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
  4. DIt always becomes type 1 diabetes after birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How is amblyopia (lazy eye) commonly treated in young children?

  1. APatching the weaker eye so that it can rest and recover
  2. BPatching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
  3. CWaiting until adulthood, when surgery can correct it
  4. DEye exercises alone, without any glasses, drops or patches
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with nephrotic syndrome develops a painful, swollen leg. What should the nurse suspect?

  1. AOrdinary oedema from the illness
  2. BAn allergic reaction to steroids
  3. CDeep vein thrombosis
  4. DA muscle strain from walking
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. ADissociative amnesia for the trauma
  2. BIntrusion symptoms
  3. CChanges in arousal and reactivity
  4. DAvoidance
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A new nurse asks why the therapeutic relationship is different from a social relationship. Which statement is correct?

  1. AIt is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
  2. BBoth people share their needs equally, as in any friendship
  3. CIt has no fixed end, and it can continue as a friendship after discharge if both the nurse and the patient want it to
  4. DThe patient is responsible for setting the boundaries of the relationship
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111202:00?4:00 AM2:00 PM1:00 AM2:00 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 02:00 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

02:00
  1. 14:00 AM
  2. 22:00 PM
  3. 31:00 AM
  4. 42:00 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp · 3/dobę · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej trzy razy na dobę przez 14 dni. Zawiesina jest w butelkach po 100 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

2 tsptrzy razy na dobę14 dni100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
45 kg15 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 45 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 15 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

45 kg15 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
10%roztwór podstawowywoda = ? mL

Musisz przygotować 1000 mL roztworu 5% (w/v) z roztworu podstawowego 10% (w/v). Ile wody W trzeba dodać do roztworu podstawowego?

C₁ = 10%C₂ = 5%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min2 h

Wlew kapie z szybkością 25 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 2 godzin?

25 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Worek zawiera 250 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 8 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 1 000 szt./mL80 szt./kg · 104 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 80 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 104 kg. Fiolka zawiera 1 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

80 szt./kg104 kg1 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h99 kg10 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 10 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 99 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min99 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa150 mLherbata150 mLmleko200 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz350 mLmocz300 mLmocz300 mLdren z rany100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

zupa: 150 mLherbata: 150 mLmleko: 200 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL50 mL/hstart 13:3017:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 13:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 17:30?

1000 mL50 mL/h13:30 → 17:30
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 7/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 37,3 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 7SpO₂ 99%powietrzeSBP 124HR 58AT 37,3 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 136 mmol/L, glukoza 6,3 mmol/L i mocznik 12,6 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 136 mmol/Lglukoza 6,3 mmol/Lmocznik 12,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354550HCO₃⁻mmol/L222618prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,18, PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa), HCO₃⁻ 18 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,18PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówrytm węzłowyblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniaprawidłowy rytm zatokowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2rytm węzłowy
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4prawidłowy rytm zatokowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV II stopnia typu IIblok AV III stopnia (całkowity)

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  2. 2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  3. 3blok AV II stopnia typu II
  4. 4blok AV III stopnia (całkowity)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Drogi oddechowe, Oddychanie, Krążenie, Stan neurologiczny, Ekspozycja

Dlaczego to jest odpowiedź

ABCDE ocenia Airway (drogi oddechowe), Breathing (oddychanie), Circulation (krążenie), Disability (stan neurologiczny, glikemia) i Exposure (ekspozycja), rozwiązując każdy problem przed przejściem dalej.

Odpowiedź

D · Drogi oddechowe, Oddychanie, Krążenie, Stan neurologiczny, Ekspozycja
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Do oceny ryzyka odleżyn

Dlaczego to jest odpowiedź

Obie skale szacują ryzyko odleżyn i wyznaczają profilaktykę, np. zmianę pozycji, materace przeciwodleżynowe i wsparcie żywieniowe.

Odpowiedź

B · Do oceny ryzyka odleżyn
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet

Dlaczego to jest odpowiedź

Crushing or splitting an extended-release product can release the whole dose at once and cause toxicity. The nurse asks for a suitable alternative, such as a liquid or immediate-release form.

Odpowiedź

A · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it

Dlaczego to jest odpowiedź

At-risk behavior is a choice whose risk is not recognized or is believed to be justified, often because shortcuts have become normal. It is managed by coaching and removing the pressures behind it, while reckless behavior may need disciplinary action.

Odpowiedź

B · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta ze stabilną przewlekłą niewydolnością serca, który wymaga leków doustnych

Dlaczego to jest odpowiedź

Stabilna przewlekła niewydolność serca z rutynowymi lekami doustnymi to przewidywalna opieka. Nowy ból w klatce piersiowej, początek transfuzji i pierwsza ocena po operacji wymagają oceny RN.

Odpowiedź

C · Pacjenta ze stabilną przewlekłą niewydolnością serca, który wymaga leków doustnych
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Dlaczego to jest odpowiedź

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Odpowiedź

D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Potassium, because both drugs can raise it

Dlaczego to jest odpowiedź

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Odpowiedź

D · Potassium, because both drugs can raise it
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise

Dlaczego to jest odpowiedź

Loss of proteins such as antithrombin in the urine, together with increased hepatic production of clotting factors, creates a hypercoagulable state. Some patients need anticoagulation.

Odpowiedź

B · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Zaparcia, zmęczenie, splątanie i kamica nerkowa

Dlaczego to jest odpowiedź

Wysoki wapń zmniejsza pobudliwość nerwów i mięśni, powodując zmęczenie, zaparcia, splątanie, ból kości i kamicę nerkową. Tężyczka i objaw Chvostka są objawami niskiego wapnia.Sprawdzono w: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

D · Zaparcia, zmęczenie, splątanie i kamica nerkowa
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once

Dlaczego to jest odpowiedź

"HI" means the glucose exceeds the meter's range, so the true value is unknown and may be very high, as in DKA or HHS. A laboratory sample is sent, the provider is informed promptly, and the patient is assessed for dehydration and ketones.Sprawdzono w: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness

Dlaczego to jest odpowiedź

Early lithium toxicity causes GI upset, a coarse tremor, sluggishness and unsteadiness. Higher levels cause confusion, seizures and arrhythmias, so the drug is held and the level checked.

Odpowiedź

A · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Odpowiedź

B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · An increase in purulent (green or yellow) sputum

Dlaczego to jest odpowiedź

Antibiotics are usually considered when sputum becomes more purulent, especially with more breathlessness or sputum volume, or signs of pneumonia. Many exacerbations are viral. Oral corticosteroids and increased bronchodilators are also used.

Odpowiedź

B · An increase in purulent (green or yellow) sputum
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Ponownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężkie nadciśnienie bez ostrego uszkodzenia narządów (czasem nazywane pilnym stanem nadciśnieniowym) leczy się, potwierdzając odczyt, szukając przyczyn, takich jak ból lub pominięte dawki, i dostosowując leczenie doustne tak, aby obniżyć ciśnienie w ciągu godzin lub dni. Szybkie obniżenie grozi niedokrwieniem mózgu, serca i nerek, ale ignorowanie go również nie jest bezpieczne.

Odpowiedź

B · Ponownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · It slows the decline in kidney function

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypertension is both a cause and a result of CKD. Controlling it, often with an ACE inhibitor or ARB when albuminuria is present, slows the loss of kidney function and reduces cardiovascular risk.

Odpowiedź

C · It slows the decline in kidney function
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose

Dlaczego to jest odpowiedź

A handwritten "U" can look like a 0, turning 10 units into 100. The word "units" must be written in full. Insulin errors are a well-known cause of serious harm.

Odpowiedź

A · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Dlaczego to jest odpowiedź

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Odpowiedź

C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Odpowiedź

A · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Plasma volume rises more than red cell mass

Dlaczego to jest odpowiedź

Plasma volume increases more than red cell mass, so haemoglobin concentration falls (physiological or dilutional anaemia). Iron deficiency can add to this and should still be checked.

Odpowiedź

A · Plasma volume rises more than red cell mass
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Dlaczego to jest odpowiedź

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Odpowiedź

B · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder

Dlaczego to jest odpowiedź

Treatment includes glasses if needed and patching or atropine drops in the stronger eye, forcing the brain to use the weaker eye. It works best when started early, while the visual system is still developing.

Odpowiedź

B · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Deep vein thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Nephrotic syndrome causes a hypercoagulable state through loss of anticoagulant proteins, raised clotting factors and haemoconcentration. A painful, swollen limb suggests thrombosis and needs urgent medical review.

Odpowiedź

C · Deep vein thrombosis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Changes in arousal and reactivity

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Odpowiedź

C · Changes in arousal and reactivity
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries

Dlaczego to jest odpowiedź

A therapeutic relationship has a clear purpose, focuses on the patient's needs and has a planned end. The nurse, not the patient, is responsible for keeping professional boundaries.

Odpowiedź

A · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 2:00 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

02 → 2 AM

Odpowiedź

2:00 AM

Odpowiedź

2:00 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 5

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

10 mL × 3 × 14 = 420 mL

Butelki

420/100 = 4,2 → N = 5

Odpowiedź

N = 5
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 675 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

15·45 = 675 mg

Odpowiedź

D = 675 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: W = 500 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 5·1000/10 = 500 mL

Woda do dodania

W = 1000 − 500 = 500 mL

Odpowiedź

W = 500 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Objętość

V = 100·2 = 200 mL

Odpowiedź

V = 200 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 20 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

250/100 = 2,5 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 2,5·8 = 20 mg/h

Odpowiedź

D = 20 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 8,3 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

80·104 = 8 320 szt.

Objętość

V = 8320/1000 = 8,32 ≈ 8,3 mL

Odpowiedź

V = 8,3 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 37,1 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

10·99 = 990 mcg/min
990·60 = 59400 mcg/h

Szybkość pompy

R = 59400/1600 = 37,13 ≈ 37,1 mL/h

Odpowiedź

R = 37,1 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1660 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 150 + 150 + 200 = 500 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1660 mL

Odpowiedź

I = 1660 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 800 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

13:30 → 17:30 = 4 h

Przetoczona objętość

50·4 = 200 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 200 = 800 mL

Odpowiedź

V = 800 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 40

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 40

Odpowiedź

MFS = 40
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 7/min → 3
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 291 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·136 + 6,3 + 12,6 = 290,9 ≈ 291 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 291 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·18 + 8 = 35 → 33–37 mmHg

Porównaj

zmierzone: 50 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa

Odpowiedź

dodatkowa kwasica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm węzłowy

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 33 małych kratek, 1500 ÷ 33 ≈ 45 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,32 s.
3. Załamki P: niewidoczne.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

rytm węzłowy

Odpowiedź

rytm węzłowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 27 małych kratek, 1500 ÷ 27 ≈ 56 na minutę.
2. Rytm: R–R regularny (1,08 s) i P–P regularny (0,60 s), ale oba są od siebie niezależne.
3. Załamki P: dodatnie i regularne z częstością 100 na minutę, ale niezwiązane z zespołami QRS; niektóre są ukryte w zespole QRS lub w załamku T.
4. Odstęp PR: zmienia się z pobudzenia na pobudzenie; nie ma stałej zależności.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV III stopnia (całkowity)

Odpowiedź

blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions