Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which patient is at greatest risk of injury from a heat pack?

  1. AA young adult with a stiff neck after sleeping in an awkward position
  2. BA patient with a sore lower back after gardening
  3. CA patient with period pain
  4. DA patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Która cecha najlepiej pomaga odróżnić majaczenie od otępienia?

  1. AMajaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia
  2. BOtępienie zawsze ustępuje po leczeniu przyczyny podstawowej
  3. COtępienie zaczyna się w ciągu kilku godzin od zakażenia
  4. DMajaczenie zawsze trwa wiele lat
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo find carriers so precautions or decolonization can be used
  2. BTo diagnose a sinus infection
  3. CTo measure the patient’s immunity to MRSA
  4. DTo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
  2. B“I will avoid crowds and people who have colds.”
  3. C“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
  4. D“I will check my temperature and call if I have a fever.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient is raising his voice, pacing and clenching his fists. What should the nurse do first?

  1. AStand very close to him and tell him firmly and loudly to sit down and be quiet
  2. BApply physical restraints at once
  3. CSpeak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
  4. DTurn away and ignore the behavior
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nursing assistant has twice not reported abnormal vital signs to the RN. What is the RN’s best action?

  1. AComplain about the assistant to the patients during care
  2. BSay nothing to the assistant and quietly recheck all of the assistant’s vital signs in secret
  3. CTalk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
  4. DStop delegating any tasks to the assistant for the rest of the year
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Jakie jest leczenie farmakologiczne pierwszego rzutu w anafilaksji?

  1. AAdrenalina domięśniowo
  2. BDoustny lek przeciwhistaminowy, taki jak cetyryzyna
  3. CWziewny glikokortykosteroid
  4. DParacetamol dożylnie
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ATension headache
  2. BMigraine with aura in a known migraine sufferer
  3. CSubarachnoid haemorrhage
  4. DSinusitis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AWhite rice
  2. BCabbage
  3. CBananas
  4. DApples
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Stężenie litu 1,0 mEq/L oznaczono 2 godziny po porannej dawce pacjenta, a lekarz planuje zwiększyć dawkę. Na co powinna zwrócić uwagę pielęgniarka?

  1. AStężenie jest toksyczne, więc lit należy odstawić na stałe
  2. BStężenie jest za niskie, więc duże zwiększenie dawki jest ewidentnie bezpieczne
  3. CStężenie litu można oznaczać o dowolnej porze dnia bez wpływu na wynik
  4. DPróbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie
11.FarmakologiaŚredni

Why is testing for HLA-B*15:02 recommended before carbamazepine in people of some Asian ancestries?

  1. AIt greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome
  2. BThis gene variant makes carbamazepine ineffective
  3. CThis gene variant causes carbamazepine to raise blood glucose
  4. DThis gene variant speeds up the kidney excretion of carbamazepine
12.FarmakologiaTrudny

Metotreksat w reumatoidalnym zapaleniu stawów przyjmuje się raz w tygodniu. Pacjent przez pomyłkę przyjmuje tę samą dawkę codziennie. Jakie jest główne zagrożenie?

  1. ANasilenie zapalenia stawów z powodu tolerancji na lek
  2. BHipoglikemia, bo metotreksat silnie pobudza wydzielanie insuliny
  3. CZahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu
  4. DCiężkie nadciśnienie z powodu zatrzymania płynów
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Ciśnienie krwi pacjenta wynosi 200/125 mmHg, z nowym splątaniem i niewyraźnym widzeniem. Jak zwykle należy je obniżać?

  1. ANową tabletką doustną i kontrolą za tydzień
  2. BDożylnymi lekami miareczkowanymi, o około 25% w pierwszej godzinie
  3. CJak najszybciej, do wartości prawidłowej w ciągu kilku minut
  4. DW ogóle, ponieważ mózg zależy teraz od wysokiego ciśnienia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. AA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
  2. BSweating, nausea and pallor that started with the pain
  3. CA large difference in blood pressure between the arms
  4. DPain that started at rest
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Piętnaście minut po leczeniu tabletkami glukozy glikemia pacjenta wzrosła z 3,2 do 5,1 mmol/L. Następny posiłek jest za dwie godziny. Co powinno się teraz stać?

  1. APodać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
  2. BNie trzeba nic robić do czasu podania następnego posiłku
  3. CPodać kolejną dawkę tabletek glukozy, aby podnieść poziom wyżej
  4. DOd razu podać zwykłą dawkę szybko działającej insuliny
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pielęgniarka opiekuje się czterema pacjentami. Którego pacjenta należy zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta po kraniotomii, u którego prawa źrenica jest nowo rozszerzona i wolno reaguje
  2. BPacjenta dializowanego otrzewnowo z przejrzystym płynem odpływającym
  3. CPacjenta ze stabilną niedoczynnością tarczycy, któremu należy podać lewotyroksynę
  4. DPacjenta z przewlekłą chorobą nerek, który pyta o lek wiążący fosforany
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Before an anti-TNF biologic such as infliximab is started for Crohn's disease, which screening is essential?

  1. AScreening for tuberculosis
  2. BA test of colour vision
  3. CA bone density scan
  4. DA test for coeliac disease
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Using the adult rule of nines, what is the total burn area of the whole right arm plus the whole front of the trunk (both with partial-thickness burns)?

  1. A36%
  2. B27%
  3. C45%
  4. D18%
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which factors help start the newborn's first breath?

  1. AOnly the pressure from the obstetrician's hand
  2. BOnly the baby's first cry from hunger
  3. CChemical, thermal, mechanical and sensory cues
  4. DOnly the cutting of the umbilical cord
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman who had a stillbirth asks the nurse why it happened. What is the most appropriate response?

  1. AChange the subject to avoid upsetting her
  2. BAcknowledge her grief; tests may find a cause
  3. CTell her she should not have exercised
  4. DTell her it was probably something she ate
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

In acute post-streptococcal glomerulonephritis, which assessment is especially important?

  1. APeak flow
  2. BBlood pressure
  3. CBlood glucose
  4. DSerum bilirubin
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dziecko otrzymuje dożylnie chlorek potasu. Pielęgniarka stwierdza, że miejsce wkłucia kaniuli jest obrzęknięte i blade, a dziecko płacze. Co powinna zrobić w pierwszej kolejności?

  1. AZwiększyć szybkość wlewu, aby szybciej go zakończyć
  2. BZałożyć ciasny opatrunek na miejsce wkłucia
  3. CZatrzymać wlew i ocenić miejsce wkłucia
  4. DUspokoić dziecko i kontynuować wlew
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Co pacjent przyjmujący klozapinę powinien zostać nauczony zgłaszać natychmiast?

  1. AZwiększone ślinienie się w nocy
  2. BGorączkę, ból gardła lub inne objawy zakażenia
  3. CLekką senność po wieczornej dawce
  4. DChęć jedzenia więcej
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A community nurse visits an older woman with hoarding disorder whose home is so cluttered that the exits are blocked. What is the most appropriate approach?

  1. AIgnore the clutter, because it is her own home
  2. BArrange for the whole house to be cleared while she is out
  3. CTell her that she will be evicted unless everything is thrown away today
  4. DWork with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C101,9 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 101,9 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

101,9 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
8 fl oz? mL3 tsp? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 8 fl oz z sok, 3 tsp z syrop na kaszel, 1 tbsp z płynny suplement. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 35 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

35 kg2 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 20 kg zlecono 12,5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 125 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

20 kg12,5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 20 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 200 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

20 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL80 szt./kg · 72 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 80 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 72 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

80 szt./kg72 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h61 kg30 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 61 kg ma zlecony nitroglycerin w dawce 30 mcg/min. Worek zawiera 25 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 mg/250 mL30 mcg/min61 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLsok120 mLgalaretka120 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz450 mLmocz225 mLdren z rany150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

mleko: 100 mLsok: 120 mLgalaretka: 120 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 450 mLmocz: 225 mLdren z rany: 150 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 200 mL/hstart 19:30trazem​ = ? h150 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 19:30 z prędkością 150 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL150 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 88% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 38,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 9SpO₂ 88%powietrzeSBP 112HR 76AT 38,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 3,5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 146, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 20 mmol/L i albumina 38 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lalbumina 38 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje trzepotanie przedsionków. Ile wynosi fale trzepotania na zespół QRS (liczba n w przewodzeniu n:1)?

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
fale trzepotania na zespół QRS =
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients who cannot feel heat properly, such as those with neuropathy, spinal injury or reduced consciousness, can be burned without noticing. Their skin needs extra checks or heat should be avoided.

Odpowiedź

D · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Majaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia

Dlaczego to jest odpowiedź

Majaczenie rozwija się w ciągu godzin lub dni ze zmiennym poziomem uwagi i świadomości, często z przyczyny somatycznej. Otępienie rozwija się stopniowo przez miesiące lub lata. Osoby z otępieniem są bardziej narażone na majaczenie.

Odpowiedź

A · Majaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Dlaczego to jest odpowiedź

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Odpowiedź

A · To find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.

Odpowiedź

A · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong

Dlaczego to jest odpowiedź

Early verbal de-escalation, with a calm voice and a safe distance, is the first approach for rising agitation. Restraint is a last resort, and crowding the patient can make things worse.

Odpowiedź

C · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely

Dlaczego to jest odpowiedź

The RN gives direct, private feedback, restates the reporting limits and increases supervision. If the problem continues, it is escalated to the manager according to policy.

Odpowiedź

C · Talk to the assistant privately, restate what must be reported and follow up closely
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Adrenalina domięśniowo

Dlaczego to jest odpowiedź

Adrenalina i.m. w udo (u dorosłych zwykle 0,5 mg, tj. 0,5 mL roztworu 1 mg/mL; według wytycznych amerykańskich 0,3–0,5 mg) to leczenie pierwszego rzutu, w razie potrzeby powtarzane po 5 minutach. Leki przeciwhistaminowe i steroidy nie są leczeniem pierwszego rzutu.

Odpowiedź

A · Adrenalina domięśniowo
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Subarachnoid haemorrhage

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Odpowiedź

C · Subarachnoid haemorrhage
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Bananas

Dlaczego to jest odpowiedź

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.

Odpowiedź

C · Bananas
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Próbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężenie litu standaryzuje się na około 12 godzin po ostatniej dawce, zwykle tuż przed poranną dawką. Próbka 2 godziny po dawce wychwytuje szczyt wchłaniania i nie jest porównywalna z zakresem docelowym, więc nie należy na jej podstawie zmieniać dawki.

Odpowiedź

D · Próbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · It greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

The HLA-B*15:02 allele, common in parts of South-East Asia, is strongly linked to carbamazepine-induced Stevens–Johnson syndrome and toxic epidermal necrolysis. Carriers are given a different drug.

Odpowiedź

A · It greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Zahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu

Dlaczego to jest odpowiedź

Metotreksat hamuje reduktazę dihydrofolianową. Codzienne dawkowanie powoduje toksyczność w dzielących się tkankach, takich jak szpik kostny i błona śluzowa przewodu pokarmowego, co może być śmiertelne. Jako leczenie ratunkowe stosuje się kwas folinowy.

Odpowiedź

C · Zahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Dożylnymi lekami miareczkowanymi, o około 25% w pierwszej godzinie

Dlaczego to jest odpowiedź

Stan nagły nadciśnieniowy (ciężkie nadciśnienie z ostrym uszkodzeniem narządowym) leczy się w warunkach monitorowania dożylnymi lekami miareczkowanymi. Zbyt szybkie obniżenie ciśnienia może spowodować niedokrwienie mózgu, serca lub nerek, dlatego większość wytycznych zaleca zmniejszenie ciśnienia nie więcej niż o około 25% w pierwszej godzinie (z innymi celami w niektórych stanach, np. rozwarstwieniu aorty).

Odpowiedź

B · Dożylnymi lekami miareczkowanymi, o około 25% w pierwszej godzinie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · A large difference in blood pressure between the arms

Dlaczego to jest odpowiedź

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Odpowiedź

C · A large difference in blood pressure between the arms
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy glikemia przekracza 4 mmol/L, dłużej działające węglowodany (lub następny posiłek, jeśli jest bliski) zapobiegają nawrotowi. Przyczynę hipoglikemii należy ustalić i udokumentować, a plan leczenia zweryfikować, jeśli epizody się powtarzają.

Odpowiedź

A · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Pacjenta po kraniotomii, u którego prawa źrenica jest nowo rozszerzona i wolno reaguje

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowa, jednostronna rozszerzona i leniwa źrenica po operacji mózgu sugeruje rosnące ciśnienie wewnątrzczaszkowe uciskające nerw okoruchowy, co jest możliwym objawem wklinowania mózgu. Wymaga natychmiastowej oceny, w tym GCS i parametrów życiowych, oraz pilnej eskalacji. Pozostali pacjenci są stabilni, a ich potrzeby można zaspokoić chwilę później.

Odpowiedź

A · Pacjenta po kraniotomii, u którego prawa źrenica jest nowo rozszerzona i wolno reaguje
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Screening for tuberculosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Anti-TNF drugs suppress immunity and can reactivate latent tuberculosis. Patients are screened for TB and hepatitis B before starting and are taught to report signs of infection.

Odpowiedź

A · Screening for tuberculosis
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · 27%

Dlaczego to jest odpowiedź

The whole arm is 9% and the front of the trunk 18%, giving 27% total body surface area. Superficial (redness only) areas would not be counted.

Odpowiedź

B · 27%
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Chemical, thermal, mechanical and sensory cues

Dlaczego to jest odpowiedź

Falling oxygen and rising carbon dioxide (chemical), cooler air (thermal), recoil of the chest after the birth canal (mechanical) and touch, light and sound (sensory) trigger the first breaths.

Odpowiedź

C · Chemical, thermal, mechanical and sensory cues
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Acknowledge her grief; tests may find a cause

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse acknowledges her grief, avoids blame and explains that investigations such as a post-mortem and placental examination may help find a cause, although often none is found.

Odpowiedź

B · Acknowledge her grief; tests may find a cause
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Fluid and salt retention in glomerulonephritis often causes hypertension, which can lead to headache, visual disturbance and seizures (hypertensive encephalopathy). Blood pressure, weight, fluid balance and urine output are monitored closely.

Odpowiedź

B · Blood pressure
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Zatrzymać wlew i ocenić miejsce wkłucia

Dlaczego to jest odpowiedź

Obrzęk, bladość i ból sugerują wynaczynienie lub przeciek. Należy zatrzymać wlew, ocenić miejsce wkłucia, postępować zgodnie z lokalną procedurą dotyczącą wynaczynień i poinformować zlecającego. Wlewy drażniące mogą uszkadzać tkanki.

Odpowiedź

C · Zatrzymać wlew i ocenić miejsce wkłucia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Gorączkę, ból gardła lub inne objawy zakażenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Gorączka, ból gardła lub objawy grypopodobne mogą być pierwszymi oznakami agranulocytozy i wymagają pilnego badania morfologii krwi. Sedacja i nadmierne ślinienie są częstymi działaniami niepożądanymi.

Odpowiedź

B · Gorączkę, ból gardła lub inne objawy zakażenia
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Work with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together

Dlaczego to jest odpowiedź

Forced clear-outs cause great distress and the clutter usually returns. Collaborative, gradual work focusing first on safety, such as fire exits and fall risks, with involvement of relevant services, is more effective.

Odpowiedź

D · Work with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 38,8 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

101,9 − 32 = 69,9

Pomnóż przez 5/9

T = 69,9·5/9 = 38,83 ≈ 38,8 °C

Odpowiedź

T = 38,8 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 270 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Dodaj

V = 240 + 15 + 15 = 270 mL

Odpowiedź

V = 270 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 2,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2·35 = 70 mg

Objętość

V = 70/25 = 2,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 2,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

12,5·20 = 250 mg

Objętość

V = (250/125)·5 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 31 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 250·15/120 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Odpowiedź

R = 31 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 31 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 2,5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Pozostały czas

t = 200/80 = 2,5 h

Odpowiedź

t = 2,5 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 1,2 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

80·72 = 5 760 szt.

Objętość

V = 5760/5000 = 1,152 ≈ 1,2 mL

Odpowiedź

V = 1,2 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

30·60 = 1800 mcg/h

Szybkość pompy

R = 1800/100 = 18 mL/h

Odpowiedź

R = 18 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 1235 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 120 + 120 = 340 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 125·12 = 1500 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 2060 mL

Suma wydalonych

450 + 225 + 150 = 825 mL

Bilans

B = 2060 − 825 = 1235 mL

Odpowiedź

B = 1235 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL pozostało

Druga część

400/200 = 2 h

Czas całkowity

t = 4 + 2 = 6 h

Odpowiedź

t = 6 h

To około 6 h 00 min, więc worek skończy się około 01:30.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 21

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 4 + 4 + 3 + 2 = 21

Odpowiedź

B = 21
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 9/min → 1
SpO₂ 88% → 3
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 33,45 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|67 − 40| = 27 mmHg → 2,7 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,7 = 33,45 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 33,45 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 15,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 146 − (111 + 20) = 15

Korekta na albuminy

15 + 0,25·(40 − 38) = 15,5 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 15,5 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: fale trzepotania na zespół QRS = 3

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Fale trzepotania

F–F = 5 małych kratek = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 na minutę

Zespoły QRS

R–R = 15 małych kratek = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 na minutę
stosunek przewodzenia = 300 ÷ 100 = 3:1

Odpowiedź

fale trzepotania na zespół QRS = 3
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: Czas trwania QRS

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 17 małych kratek, 1500 ÷ 17 ≈ 88 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,68 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,18 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Pierwszy nieprawidłowy krok

Czas trwania QRS → rytm zatokowy z szerokim zespołem QRS

Odpowiedź

Czas trwania QRS

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions