Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Pielęgniarka podaje pacjentowi lek przeciwbólowy. Jaki jest następny ważny krok?

  1. APonowna ocena bólu, gdy lek zdąży zadziałać
  2. BZapytanie o ból dopiero następnego dnia
  3. CNatychmiastowe podanie drugiej dawki
  4. DZapisanie dawki i założenie, że ból ustąpił, jeśli pacjent nie zgłosi skargi
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. ATreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
  2. BEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
  3. CWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
  4. DWait, since the doctor has already been told
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A nurse wants to set up a sterile field in the morning for a procedure that will take place after lunch. What is correct?

  1. ASet it up in the morning and cover it with a clean towel until the procedure starts
  2. BSet it up in the morning and ask a colleague to check it once
  3. CSet it up in the morning and leave it uncovered in an empty room
  4. DSet it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches a patient who has had a splenectomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
  2. B“I will tell all of my health care providers that I have no spleen.”
  3. C“I will keep my vaccinations up to date.”
  4. D“I will get medical help quickly if I get a high temperature.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
  2. B“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
  3. C“I will carry the tablets with me when I go out.”
  4. D“I will sit or lie down when I take a tablet.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka opiekuje się czterema pacjentami. Którego można bezpiecznie przydzielić asystentowi pielęgniarskiemu do rutynowej opieki?

  1. APacjenta ze świeżo założonym drenem klatki piersiowej, założonym godzinę temu
  2. BPacjenta wracającego z operacji, który wymaga pierwszej oceny pooperacyjnej
  3. CPacjenta z glikemią 52 mg/dL (2,9 mmol/L), który się poci
  4. DPacjenta pięć dni po udarze, który wymaga pomocy w kąpieli i ma stabilne parametry życiowe
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent po wypadku drogowym ma ciężką duszność, brak szmeru oddechowego po jednej stronie, niskie ciśnienie i tchawicę przesuniętą na drugą stronę. Jakie jest prawdopodobne rozpoznanie?

  1. AAstma
  2. BObrzęk płuc
  3. COdma prężna
  4. DZapalenie płuc
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
  2. BCheck the name on the bed and proceed
  3. CNot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
  4. DAsk another patient to confirm who the patient is
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hyperkalemia is prescribed an oral potassium binder such as patiromer or sodium zirconium cyclosilicate. How does this drug lower potassium?

  1. AIt binds potassium in the gut so it leaves in the stool
  2. BIt protects the heart muscle against high potassium levels
  3. CIt moves potassium into cells in the next few minutes
  4. DIt stops the kidneys from absorbing water in the tubules
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has marked generalized edema. Results show heavy proteinuria, serum albumin 1,8 g/dL (18 g/L) and total cholesterol 340 mg/dL (8,8 mmol/L). Which condition fits best?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BLiver cirrhosis only
  3. CPrerenal kidney injury
  4. DAcute pyelonephritis
11.FarmakologiaŚredni

A nurse realises that a patient has been given the wrong dose of a medicine. What is the first action?

  1. ACorrect the chart so it shows the right dose
  2. BAssess the patient for effects of the error
  3. CComplete the incident report before anything else
  4. DWait to see whether the patient notices
12.FarmakologiaTrudny

Lek o krótkim okresie półtrwania podaje się w odstępach znacznie dłuższych niż jego okres półtrwania. Jaki jest skutek w stanie stacjonarnym?

  1. AStan stacjonarny nigdy nie zostaje osiągnięty
  2. BBardzo stabilne stężenia prawie bez wahań
  3. CDuże wahania między stężeniem szczytowym a minimalnym
  4. DStopniowa kumulacja do stężeń toksycznych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a steroid inhaler at the same times each day. Which order is usually taught?

  1. AThe order makes no difference to either drug
  2. BSalbutamol first, then the steroid after a short wait
  3. CSteroid first, then salbutamol straight afterwards
  4. DBoth inhalers puffed together in one breath
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. ANormal pacemaker function
  2. BAtrial fibrillation
  3. CFailure to capture
  4. DFailure to sense
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Podczas leczenia DKA glikemia spada poniżej około 14 mmol/L (około 250 mg/dL), ale ketony nadal są podwyższone. Co zwykle się dzieje?

  1. APacjent zjada posiłek, a leczenie dożylne się kończy
  2. BWszystkie płyny dożylne zostają zatrzymane, aby uniknąć przeciążenia płynami
  3. CDo płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana
  4. DWlew insuliny zostaje natychmiast zatrzymany
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AThe insulin has gone off and should be replaced
  2. BThe diabetes has been cured, so insulin can stop
  3. CThe patient actually has type 2 diabetes
  4. DA honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which statement about pain relief in acute pancreatitis is correct?

  1. AOpioids must never be used in pancreatitis
  2. BOpioids can be used, and good analgesia is a priority
  3. COnly paracetamol may be given
  4. DPain relief should be withheld until the diagnosis is certain
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Hours after an oesophageal dilatation, a patient has chest pain, fever and crackling swelling under the skin of the neck. What should the nurse suspect?

  1. AOesophageal perforation
  2. BAn allergic reaction to the sedative
  3. CSimple reflux after the dilatation
  4. DNormal discomfort after the procedure
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. ACaesarean birth
  2. BNormal blood loss
  3. CEarly walking after birth
  4. DBreastfeeding
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

W 1. dobie po znieczuleniu zewnątrzoponowym kobieta ma ból głowy. Która cecha najbardziej wskazuje na popunkcyjny ból głowy, a nie na stan przedrzucawkowy?

  1. AOdczuwa ból pod prawym łukiem żebrowym
  2. BWidzi błyski świetlne
  3. CCiśnienie tętnicze wynosi 158/104 mmHg, a w moczu w teście paskowym stwierdza się białko 2+
  4. DBól głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dziecko ze znaną alergią na jaja ma zaplanowane szczepienie przeciwko grypie. Które stwierdzenie odzwierciedla najnowsze zalecenia?

  1. ADziecko powinno otrzymać połowę dawki w dwóch osobnych dniach, z obserwacją po każdej
  2. BDziecko najpierw potrzebuje testu skórnego ze szczepionką
  3. CSzczepionki nigdy nie wolno podawać osobie z alergią na jaja
  4. DSama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
  2. BUveitis can develop without symptoms and damage vision
  3. CThe joints of the eye socket are affected by arthritis
  4. DArthritis drugs always cause cataracts within a year
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient who started a high-dose corticosteroid (prednisolone or prednisone) a week ago is now euphoric, sleeping little and talking very fast. What should the nurse suspect?

  1. AA normal reaction to feeling better from the treatment
  2. BAlcohol withdrawal
  3. CMood changes caused by the corticosteroid
  4. DLithium toxicity
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A community nurse visits an older woman with hoarding disorder whose home is so cluttered that the exits are blocked. What is the most appropriate approach?

  1. AIgnore the clutter, because it is her own home
  2. BWork with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together
  3. CArrange for the whole house to be cleared while she is out
  4. DTell her that she will be evicted unless everything is thrown away today
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111212:15?12:15 AM12:15 PM11:15 PM2:15 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 12:15 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

12:15
  1. 112:15 AM
  2. 212:15 PM
  3. 311:15 PM
  4. 42:15 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:3008:05t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:30 i kończy o 08:05 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

19:3008:05
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
20%w/vV = ? mL

Potrzebna jest dawka 400 mg z roztworu 20% (w/v). Jaka objętość V zawiera tę dawkę?

400 mg20% w/v
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
50%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 1000 mL roztworu 5% (w/v) z roztworu podstawowego 50% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 50%C₂ = 5%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min6 h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?

30 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 200 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

200 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
50 szt.50 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h2 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 50 jednostek insuliny krótkodziałającej w 50 mL. Zlecenie to 2 jednostek/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

50 szt./50 mL2 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h81 kg5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 81 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL5 mcg/kg/min81 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLherbata240 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz500 mLmocz325 mLdren z rany30 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

mleko: 100 mLherbata: 240 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 200 mL/hstart 08:30trazem​ = ? h75 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 08:30 z prędkością 75 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL75 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 91% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 48/min, przytomny, temperatura 36,6 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 20SpO₂ 91%powietrzeSBP 118HR 48AT 36,6 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 30/min, SpO₂ 93% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 35,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 30SpO₂ 93%O₂SBP 150HR 76AT 35,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,55PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L222617niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,55, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) oraz HCO₃⁻ 17 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,55PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 134, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 15 mmol/L i albumina 24 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/Lalbumina 24 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówczęstoskurcz komorowytorsade de pointesmigotanie komór

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2częstoskurcz komorowy
  3. 3torsade de pointes
  4. 4migotanie komór

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Ponowna ocena bólu, gdy lek zdąży zadziałać

Dlaczego to jest odpowiedź

Ból należy ocenić ponownie po czasie odpowiednim dla leku i drogi podania. Pokazuje to, czy leczenie działa i czy pojawiły się działania niepożądane, takie jak sedacja.

Odpowiedź

A · Ponowna ocena bólu, gdy lek zdąży zadziałać
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Dlaczego to jest odpowiedź

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Odpowiedź

B · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated

Dlaczego to jest odpowiedź

The longer a sterile field is exposed, the more likely it is to be contaminated, and an unattended field cannot be considered sterile. It is prepared just before use.

Odpowiedź

D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”

Dlaczego to jest odpowiedź

People without a spleen are at risk of overwhelming infection, especially from encapsulated bacteria. Fever needs prompt medical assessment, and vaccines are kept up to date.

Odpowiedź

A · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.

Odpowiedź

B · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Pacjenta pięć dni po udarze, który wymaga pomocy w kąpieli i ma stabilne parametry życiowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Stabilny pacjent, który potrzebuje pomocy w czynnościach dnia codziennego, nadaje się do rutynowej opieki ze strony asystenta. Świeży dren klatki piersiowej, objawowa hipoglikemia i pierwsza ocena pooperacyjna wymagają pielęgniarki z uprawnieniami.

Odpowiedź

D · Pacjenta pięć dni po udarze, który wymaga pomocy w kąpieli i ma stabilne parametry życiowe
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Odma prężna

Dlaczego to jest odpowiedź

Odma prężna zagraża życiu i wymaga natychmiastowego odbarczenia. Przesunięcie tchawicy jest objawem późnym.

Odpowiedź

C · Odma prężna
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Dlaczego to jest odpowiedź

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Odpowiedź

C · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool

Dlaczego to jest odpowiedź

Potassium binders exchange potassium in the gut for another ion, so potassium is removed from the body in the stool. They act over hours, so they are not used alone for emergencies; calcium protects the heart, and insulin with glucose shifts potassium into cells quickly.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Nephrotic syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Nephrotic syndrome is heavy proteinuria with low albumin, edema and high lipids. Low albumin reduces oncotic pressure, causing edema, and the liver increases lipoprotein production. There is also a higher risk of clots and infection.Sprawdzono w: Nephrotic syndrome · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Nephrotic syndrome
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Assess the patient for effects of the error

Dlaczego to jest odpowiedź

The first priority is to assess and monitor the patient, then inform the prescriber so treatment can be given if needed. The error is documented factually and reported through the incident system.

Odpowiedź

B · Assess the patient for effects of the error
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Duże wahania między stężeniem szczytowym a minimalnym

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy odstęp jest długi w porównaniu z okresem półtrwania, większość każdej dawki zostaje wyeliminowana przed następną. Stężenie rośnie wysoko po każdej dawce i spada nisko przed kolejną, więc mogą wystąpić toksyczne szczyty lub nieskuteczne minima.

Odpowiedź

C · Duże wahania między stężeniem szczytowym a minimalnym
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Salbutamol first, then the steroid after a short wait

Dlaczego to jest odpowiedź

Using the bronchodilator first opens the airways so the inhaled corticosteroid can reach the smaller airways. A short wait between inhalers and a mouth rinse after the steroid are also taught.

Odpowiedź

B · Salbutamol first, then the steroid after a short wait
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Failure to capture

Dlaczego to jest odpowiedź

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Odpowiedź

C · Failure to capture
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Do płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulinę kontynuuje się do ustąpienia kwasicy ketonowej. Aby zapobiec hipoglikemii przy spadku glikemii, obok soli fizjologicznej dodaje się wlew glukozy (np. 10% glukoza w protokołach brytyjskich, 5% dekstroza w innych). Wczesne zatrzymanie insuliny pozwoliłoby ketonom znów wzrosnąć.

Odpowiedź

C · Do płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Dlaczego to jest odpowiedź

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Odpowiedź

D · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute pancreatitis is very painful, and opioids are used as part of multimodal analgesia. There is no good evidence that they worsen the condition. Sedation and breathing are monitored.

Odpowiedź

B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Oesophageal perforation

Dlaczego to jest odpowiedź

Chest pain, fever and surgical (subcutaneous) emphysema after instrumentation suggest oesophageal perforation, which can cause mediastinitis. The patient is kept nil by mouth and reviewed urgently; CT confirms it.

Odpowiedź

A · Oesophageal perforation
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Caesarean birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Odpowiedź

A · Caesarean birth
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Ból głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej

Dlaczego to jest odpowiedź

Popunkcyjny ból głowy zależy od pozycji, nasila się w pozycji pionowej i ustępuje w leżącej. Wysokie ciśnienie tętnicze, zaburzenia widzenia i ból w prawym górnym kwadrancie brzucha wskazują na stan przedrzucawkowy, który może wystąpić także po porodzie. Ciśnienie tętnicze należy zawsze zmierzyć.

Odpowiedź

D · Ból głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie

Dlaczego to jest odpowiedź

Wytyczne w wielu krajach mówią obecnie, że dzieci z alergią na jaja mogą otrzymywać szczepionki przeciwko grypie w standardowych warunkach, ponieważ zawartość owoalbuminy jest bardzo niska. W szczególnych przypadkach należy stosować aktualne wytyczne krajowe.

Odpowiedź

D · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Dlaczego to jest odpowiedź

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Odpowiedź

B · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Mood changes caused by the corticosteroid

Dlaczego to jest odpowiedź

High-dose corticosteroids can cause mood changes, including mania, depression and psychosis. The nurse reports the change so the prescriber can review the dose and treatment.

Odpowiedź

C · Mood changes caused by the corticosteroid
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Work with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together

Dlaczego to jest odpowiedź

Forced clear-outs cause great distress and the clutter usually returns. Collaborative, gradual work focusing first on safety, such as fire exits and fall risks, with involvement of relevant services, is more effective.

Odpowiedź

B · Work with her to clear the exits first, then agree a gradual plan together
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 12:15 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

12 → 12 PM

Odpowiedź

12:15 PM

Odpowiedź

12:15 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 755 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:30 → 24:00 = 270 min

Po północy

00:00 → 08:05 = 485 min

Suma

t = 270 + 485 = 755 min

Odpowiedź

t = 755 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 2 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

20% = 200 mg/mL

Objętość

V = 400/200 = 2 mL

Odpowiedź

V = 2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 100 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 5·1000/50 = 100 mL

Odpowiedź

V₁ = 100 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 540 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Objętość

V = 90·6 = 540 mL

Odpowiedź

V = 540 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 4 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

200/250 = 0,8 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 0,8·5 = 4 mg/h

Odpowiedź

D = 4 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 2 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

50/50 = 1 szt./mL

Szybkość pompy

R = 2/1 = 2 mL/h

Odpowiedź

R = 2 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 15,2 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

5·81 = 405 mcg/min
405·60 = 24300 mcg/h

Szybkość pompy

R = 24300/1600 = 15,19 ≈ 15,2 mL/h

Odpowiedź

R = 15,2 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1440 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 240 = 340 mL
Wlew dożylny: 75·12 = 900 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1440 mL

Odpowiedź

I = 1440 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL pozostało

Druga część

850/200 = 4,25 h

Czas całkowity

t = 2 + 4,25 = 6,25 ≈ 6,3 h

Odpowiedź

t = 6,3 h

To około 6 h 15 min, więc worek skończy się około 14:45.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 91% → 3
na powietrzu → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 48/min → 1
przytomny (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4

Odpowiedź

NEWS2 = 4
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 30/min → 3
SpO₂ 93% → 2
na tlenie → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 8
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,55: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 20 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 16 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 134 − (107 + 15) = 12

Korekta na albuminy

12 + 0,25·(40 − 24) = 16 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 16 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,47 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 20 × 0,04 = 0,80 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,42/√0,80 = 0,42/0,8944 = 0,47 s

Odpowiedź

QTc = 0,47 s

Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (470 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: migotanie komór

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: chaotyczny, bez powtarzającego się wzorca.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.

Interpretacja

migotanie komór

Odpowiedź

migotanie komór

W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji. To jest wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions