Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Które zachowanie świadczy o aktywnym słuchaniu?

  1. APatrzenie w ekran komputera w celu robienia notatek podczas rozmowy
  2. BZmiana tematu, gdy pojawiają się emocje
  3. CParafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie
  4. DPlanowanie odpowiedzi w czasie, gdy pacjent mówi
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent ma ostrą biegunkę i podejrzenie zakażenia Clostridioides difficile. Które połączenie działań jest prawidłowe?

  1. AWyłącznie preparat alkoholowy do rąk i pozostawienie pacjenta na sali wieloosobowej z zasuniętymi zasłonami
  2. BCzekanie na wynik z laboratorium przed podjęciem jakichkolwiek środków ostrożności
  3. CWyłącznie półmaska filtrująca, bez rękawiczek
  4. DIzolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Które działanie na rzecz bezpieczeństwa pacjenta jest najbardziej odpowiednie u pacjenta z alergią na lateks?

  1. AUnikanie wszelkich rękawiczek podczas opieki nad pacjentem
  2. BUżywanie wyłącznie pudrowanych rękawiczek lateksowych
  3. CUżywanie rękawiczek lateksowych i dokładne umycie rąk po ich zdjęciu
  4. DUżywanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  2. BClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  3. CTell the patient that sulfa drugs are always safe
  4. DWait until the patient is discharged to update the record
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Stabilny dorosły z prawidłowymi parametrami życiowymi ma ranę ciętą dłoni wymagającą szwów i niczego więcej. Który poziom ESI pasuje?

  1. APoziom 5
  2. BPoziom 3
  3. CPoziom 4
  4. DPoziom 2
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Several patients on a unit develop diarrhea within two days. What should the nurse do first?

  1. APlace affected patients on contact precautions and inform infection control
  2. BMove the affected patients into shared rooms with other patients to free up beds
  3. CGive all patients antidiarrheal drugs without assessment
  4. DWait to see if more patients become unwell
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Która obserwacja jest najważniejsza po pierwszej dożylnej dawce nowego antybiotyku?

  1. AIle chodzi tego dnia
  2. BCzy nasila się wypadanie włosów
  3. CObjawy reakcji alergicznej, takie jak wysypka, świsty czy obrzęk
  4. DApetyt przy następnym posiłku
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a trained healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AMeasuring and recording vital signs on a stable patient
  2. BGiving a dose of intravenous antibiotic
  3. CAssessing a patient who has just reported new chest pain
  4. DTeaching a patient to inject insulin for the first time
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?

  1. AFrom the left hand
  2. BFrom the left wrist
  3. CFrom the right arm
  4. DFrom the fistula
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10,1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
  2. BThalassemia trait inherited from one of the parents
  3. CIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  4. DFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.FarmakologiaŚredni

Po jakim czasie mniej więcej lek podawany w stałych odstępach osiąga stan stacjonarny?

  1. AZależy to tylko od wielkości dawki
  2. BPo 10 okresach półtrwania
  3. CPo 4–5 okresach półtrwania
  4. DPo 1 okresie półtrwania
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  2. BHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  3. CConstipation; a laxative will solve the problem
  4. DAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Rheumatic heart disease most often follows which infection?

  1. AStaphylococcal infection of the skin
  2. BA fungal infection of the lungs
  3. CA viral infection of the upper airway
  4. DA group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AHeart failure
  2. BAsthma
  3. CIdiopathic pulmonary fibrosis
  4. DCOPD
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Po urazie głowy z nosa pacjenta kapie przejrzysty płyn. Jakie jest główne zagrożenie?

  1. APrawidłowa wydzielina po płaczu
  2. BReakcja alergiczna na środek kontrastowy do TK
  3. CZwykłe przeziębienie lub napad kataru siennego
  4. DWyciek płynu mózgowo-rdzeniowego z powodu złamania czaszki
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent po udarze z osłabieniem prawostronnym jest gotowy do przeniesienia z łóżka na fotel. Które podejście jest najbezpieczniejsze?

  1. AUstawić fotel po prawej stronie i podnosić za słabą rękę
  2. BPodciągnąć pacjenta za prawe ramię i nadgarstek
  3. CUstawić fotel po lewej stronie i obrócić się w jego kierunku
  4. DPoprosić pacjenta, by sam wstał i podszedł do fotela
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
  2. BWounds should be soaked in water for hours every day
  3. CA wet wound bed always prevents infection
  4. DA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A 76-year-old with a past peptic ulcer needs long-term anti-inflammatory treatment for arthritis. Which plan best reduces GI bleeding risk?

  1. AUse the highest NSAID dose to shorten the course
  2. BCombine two different NSAIDs at lower doses
  3. CConsider an alternative; if an NSAID is needed, add a PPI
  4. DTake the NSAID with a glass of milk instead of food
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which newborn finding is commonly associated with Down syndrome?

  1. ALong nails and peeling skin
  2. BA high-pitched cry and tremors
  3. CA single palmar crease and low tone
  4. DAbundant vernix and lanugo
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta z przedwczesnym pęknięciem błon płodowych w 31. tygodniu ciąży ma teraz temperaturę 38,3 °C, podstawową częstość akcji serca płodu 175/min i tkliwą macicę. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AŁożysko przodujące
  2. BZespół hipotensji w pozycji na plecach
  3. CZakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
  4. DPrawidłowe objawy po pęknięciu błon płodowych
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?

  1. AAllowing the child to eat only foods brought by classmates
  2. BAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
  3. CA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
  4. DKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Podczas leczenia kwasicy ketonowej 9-latek staje się drażliwy, skarży się na ból głowy, a następnie senny. Co powinna podejrzewać pielęgniarka?

  1. AHipoglikemię spowodowaną płynami
  2. BObrzęk mózgu, stan nagły
  3. CDziecko jest głodne
  4. DPrawidłowe zmęczenie po leczeniu
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which criteria are needed for a diagnosis of intellectual disability?

  1. AAn IQ score alone, measured at any time in adult life
  2. BMemory loss and confusion that start for the first time after the age of 65
  3. CLimits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
  4. DProblems with reading only, with normal everyday functioning
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. ATell her that antidepressants must be started at once
  2. BExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  3. CArrange an emergency psychiatric admission today
  4. DAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
180 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 180 cm. Używając 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w calach. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

180 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
6 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 6 mcg/min. Wyraź tę szybkość dawki D w mg/h.

6 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 16 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

16 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 2200 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

2200 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL15 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 15 gtt/mL. Zlecono 80 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/250 mL80 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
20 000 szt.500 mLheparin? mL/h85 kg15 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 20 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 15 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 85 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

20 000 szt./500 mL15 szt./kg/h85 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine38 mL/h51 kg? mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dopamine zawierający 400 mg w 250 mL płynie z prędkością 38 mL/h. Pacjent waży 51 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL38 mL/h51 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa180 mLherbata200 mLsok120 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz425 mLmocz150 mLmocz225 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

zupa: 180 mLherbata: 200 mLsok: 120 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 200 mL/hstart 19:30trazem​ = ? h150 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 19:30 z prędkością 150 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL150 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354542HCO₃⁻mmol/L222615niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,18, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa) oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,18PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222614dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) oraz HCO₃⁻ 14 mmol/L, przy Na⁺ 139 i Cl⁻ 99 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/LNa⁺ 139 mmol/LCl⁻ 99 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVtrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1migotanie przedsionkówczęstoskurcz nadkomorowy (SVT)częstoskurcz komorowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  2. 2migotanie przedsionków
  3. 3częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
  4. 4częstoskurcz komorowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV II stopnia typu IIblok AV III stopnia (całkowity)blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV II stopnia typu II
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Parafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Aktywne słuchanie obejmuje uwagę, odpowiedni kontakt wzrokowy, kiwanie głową, odzwierciedlanie i parafrazowanie. Pomaga pacjentom poczuć się wysłuchanymi i daje pielęgniarce dokładne informacje.

Odpowiedź

C · Parafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem

Dlaczego to jest odpowiedź

Podejrzenie C. difficile wymaga szybkiej izolacji z kontaktowymi środkami ostrożności. Alkohol nie zabija przetrwalników, więc ręce myje się wodą z mydłem, a otoczenie czyści środkiem sporobójczym, np. preparatem chlorowym.

Odpowiedź

D · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Używanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii

Dlaczego to jest odpowiedź

Alergię dokumentuje się, a pacjent nosi opaskę alergiczną. Stosuje się rękawiczki, cewniki i inny sprzęt wolne od lateksu, a z sali można usunąć produkty z lateksu. Pudrowane rękawiczki lateksowe są szczególnie ryzykowne, ponieważ puder przenosi białko do powietrza.

Odpowiedź

D · Używanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Odpowiedź

B · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Poziom 4

Dlaczego to jest odpowiedź

U stabilnego pacjenta poziomy ESI 3–5 zależą od oczekiwanych zasobów: dwa lub więcej to poziom 3, jeden to poziom 4, a brak to poziom 5. Proste zszycie liczy się jako jeden zasób, więc jest to poziom 4.

Odpowiedź

C · Poziom 4
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Place affected patients on contact precautions and inform infection control

Dlaczego to jest odpowiedź

A cluster of diarrhea may be an outbreak, for example of C. difficile or norovirus. Contact precautions and early notification of infection control limit spread.

Odpowiedź

A · Place affected patients on contact precautions and inform infection control
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Objawy reakcji alergicznej, takie jak wysypka, świsty czy obrzęk

Dlaczego to jest odpowiedź

Pierwsze dawki niosą ryzyko anafilaksji. Obserwuj wysypkę, pokrzywkę, obrzęk, świsty, duszność i spadek ciśnienia.

Odpowiedź

C · Objawy reakcji alergicznej, takie jak wysypka, świsty czy obrzęk
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Measuring and recording vital signs on a stable patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine observations on a stable patient are within the role of a trained assistant, with the nurse remaining accountable and reviewing the results. Assessment of new symptoms, IV medicines and initial teaching need registered nurse skills.

Odpowiedź

A · Measuring and recording vital signs on a stable patient
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · From the right arm

Dlaczego to jest odpowiedź

Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.

Odpowiedź

C · From the right arm
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Dlaczego to jest odpowiedź

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Sprawdzono w: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

D · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Po 4–5 okresach półtrwania

Dlaczego to jest odpowiedź

Przy wielokrotnym podawaniu stężenie zbliża się do stanu stacjonarnego po ok. 4–5 okresach półtrwania, niezależnie od dawki. Dawka nasycająca pozwala osiągnąć go szybciej.

Odpowiedź

C · Po 4–5 okresach półtrwania
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Dlaczego to jest odpowiedź

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Odpowiedź

D · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · A group A streptococcal throat infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.

Odpowiedź

D · A group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Asthma

Dlaczego to jest odpowiedź

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Odpowiedź

B · Asthma
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Wyciek płynu mózgowo-rdzeniowego z powodu złamania czaszki

Dlaczego to jest odpowiedź

Przejrzysty płyn z nosa lub uszu po urazie głowy może być płynem mózgowo-rdzeniowym, co sugeruje złamanie podstawy czaszki. Należy to zgłosić. Pacjentowi mówi się, aby nie wydmuchiwał nosa, a rurek nosowych i odsysania unika się. Wyciek płynu mózgowo-rdzeniowego zwiększa ryzyko zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Odpowiedź

D · Wyciek płynu mózgowo-rdzeniowego z powodu złamania czaszki
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Ustawić fotel po lewej stronie i obrócić się w jego kierunku

Dlaczego to jest odpowiedź

Przenoszenie w kierunku silniejszej strony jest bezpieczniejsze, ponieważ pacjent może obciążyć i obrócić się na zdrowej nodze. Ciągnięcie za słabą rękę może spowodować podwichnięcie barku i ból. Należy stosować się do zaleceń fizjoterapeuty i używać odpowiednich pomocy.

Odpowiedź

C · Ustawić fotel po lewej stronie i obrócić się w jego kierunku
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Dlaczego to jest odpowiedź

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Odpowiedź

D · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Consider an alternative; if an NSAID is needed, add a PPI

Dlaczego to jest odpowiedź

Older age and a previous ulcer greatly increase NSAID-related bleeding. Safer options are considered first; if an NSAID is needed, the lowest effective dose for the shortest time is used with gastroprotection such as a PPI.

Odpowiedź

C · Consider an alternative; if an NSAID is needed, add a PPI
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · A single palmar crease and low tone

Dlaczego to jest odpowiedź

Features of Down syndrome include hypotonia, upslanting palpebral fissures, a flat nasal bridge, a single palmar crease and a gap between the first and second toes. Heart defects are common, so an echocardiogram is arranged.

Odpowiedź

C · A single palmar crease and low tone
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)

Dlaczego to jest odpowiedź

Gorączka matki, tachykardia płodu, tkliwość macicy, a czasem cuchnący płyn sugerują zakażenie wewnątrzowodniowe. Wymaga szybkiego zgłoszenia, antybiotyków zgodnie ze zleceniem i planu porodu.

Odpowiedź

C · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff

Dlaczego to jest odpowiedź

Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.

Odpowiedź

C · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Obrzęk mózgu, stan nagły

Dlaczego to jest odpowiedź

Ból głowy, zmiany zachowania lub świadomości i zwalniająca czynność serca w trakcie leczenia kwasicy ketonowej sugerują obrzęk mózgu. Wymaga on pilnej konsultacji lekarskiej i leczenia.

Odpowiedź

B · Obrzęk mózgu, stan nagły
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood

Dlaczego to jest odpowiedź

Intellectual disability requires limitations in intellectual functions and in adaptive functioning, such as communication, self-care and social skills, starting in childhood. Severity is based mainly on adaptive functioning.

Odpowiedź

C · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Dlaczego to jest odpowiedź

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Odpowiedź

B · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 70,9 in

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Centymetry na cale

h = 180/2,54 = 70,87 ≈ 70,9 in

Odpowiedź

h = 70,9 in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 0,36 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 6 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 6·60/1000 = 0,36 mg/h

Odpowiedź

D = 0,36 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2·16 = 32 mg

Objętość

V = 32/10 = 3,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 3,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,44 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 2200/5000 = 0,44 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,44 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 100 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 1000·60/600 = 100 gtt/min

Odpowiedź

R = 100 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Objętość na godzinę

80/4 = 20 mL/h

Szybkość kapania

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Odpowiedź

R = 5 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 31,9 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

15·85 = 1 275 szt./h

Stężenie

20 000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1275/40 = 31,88 ≈ 31,9 mL/h

Odpowiedź

R = 31,9 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 19,9 mcg/kg/min

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogramy na minutę

38·1600 = 60800 mcg/h
60800/60 = 1013 mcg/min

Na kilogram

D = 1013/51 = 19,87 ≈ 19,9 mcg/kg/min

Odpowiedź

D = 19,9 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1550 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 180 + 200 + 120 = 500 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1550 mL

Odpowiedź

I = 1550 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL pozostało

Druga część

700/200 = 3,5 h

Czas całkowity

t = 2 + 3,5 = 5,5 h

Odpowiedź

t = 5,5 h

To około 5 h 30 min, więc worek skończy się około 01:00.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 18

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 2 + 2 + 3 + 4 + 3 = 18

Odpowiedź

B = 18
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: brak ryzyka

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19

Poziom ryzyka

19 → brak ryzyka

Odpowiedź

brak ryzyka
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,18: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 42 mmHg: wartości normalne (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: wzór Wintersa przewiduje PaCO₂ 28,5–32,5 mmHg, więc zmierzone 42 mmHg wskazuje na dodatkowa kwasica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: czysta kwasica z dużą luką

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 139 − (99 + 14) = 26

Wskaźnik delta

(26 − 12)/(24 − 14) = 1,4
czysta kwasica z dużą luką

Odpowiedź

czysta kwasica z dużą luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC. Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 6 małych kratek, 1500 ÷ 6 ≈ 250 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,24 s.
3. Załamki P: niewidoczne; przy tej częstości są ukryte w zespołach QRS lub w załamkach T.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s), więc rytm pochodzi z miejsca powyżej komór.

Interpretacja

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Odpowiedź

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 32 małych kratek, 1500 ÷ 32 ≈ 47 na minutę.
2. Rytm: R–R regularny (1,28 s) i P–P regularny (0,80 s), ale oba są od siebie niezależne.
3. Załamki P: dodatnie i regularne z częstością 75 na minutę, ale niezwiązane z zespołami QRS; niektóre są ukryte w zespole QRS lub w załamku T.
4. Odstęp PR: zmienia się z pobudzenia na pobudzenie; nie ma stałej zależności.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV III stopnia (całkowity)

Odpowiedź

blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions