Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt reduces friction and shear on the skin
  2. BIt lets one nurse lift the patient alone
  3. CIt keeps the bed clean during the move
  4. DIt warms the patient during the move
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent, który obecnie nie ma zdolności do decydowania, sporządził ważne i mające zastosowanie oświadczenie woli na przyszłość (advance decision), odmawiając konkretnego leczenia podtrzymującego życie. Co powinien zrobić personel (Anglia i Walia)?

  1. APoprosić rodzinę o uchylenie oświadczenia
  2. BZignorować je, bo liczą się tylko ustne życzenia
  3. CPostąpić zgodnie z oświadczeniem i nie stosować tego leczenia
  4. DZastosować leczenie, bo pacjent nie może teraz decydować
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient receiving continuous nasogastric feeding has pulled the tube partly out. What should the nurse do first?

  1. APush the tube back in and restart the feed
  2. BIncrease the feed rate to make up for the lost time
  3. CTape the tube in its new position and continue
  4. DStop the feeding until the tube position is checked
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka przybywa na miejsce pożaru na korytarzu, a pożar się rozprzestrzenia. W pobliskich salach przebywają pacjenci. Co powinna zrobić po uruchomieniu alarmu?

  1. AOtworzyć wszystkie drzwi i okna, aby dym mógł ujść
  2. BZabrać pacjentów na parter najbliższą windą
  3. CZamknąć drzwi i przemieścić zagrożonych pacjentów poziomo za drzwi przeciwpożarowe
  4. DPróbować samodzielnie ugasić rozprzestrzeniający się pożar gaśnicą
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka dyplomowana mówi do asystenta pielęgniarskiego: „Proszę zajrzeć do pacjenta w sali 12”. Którego „właściwego” elementu delegowania brakuje?

  1. AWłaściwego zadania dla danego miejsca
  2. BWłaściwej osoby do zadania
  3. CWłaściwych okoliczności
  4. DWłaściwych wskazówek i komunikacji
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. AHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  2. BAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  3. CPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  4. DPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Jakie jest leczenie farmakologiczne pierwszego rzutu w anafilaksji?

  1. AWziewny glikokortykosteroid
  2. BDoustny lek przeciwhistaminowy, taki jak cetyryzyna
  3. CAdrenalina domięśniowo
  4. DParacetamol dożylnie
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

During a general anaesthetic, a patient develops a rapidly rising temperature, muscle rigidity and rising carbon dioxide levels. What should be suspected?

  1. APostoperative infection
  2. BMalignant hyperthermia
  3. CA normal response to surgery
  4. DNeuroleptic malignant syndrome from antipsychotics
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. AA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
  2. BTwo to three soft stools a day and clearer thinking
  3. CNo bowel movement for 2 days and calm sleep
  4. DSix to eight watery stools a day with dizziness
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z zaburzeniami związanymi z używaniem alkoholu ma potas 3,0 mEq/L mimo dwóch dni uzupełniania. Magnez wynosi 0,9 mEq/L. Jaki jest najwłaściwszy następny krok?

  1. AWstrzymać całe uzupełnianie elektrolitów na 24 godziny i skontrolować
  2. BUzupełnić magnez; niski magnez sprawia, że nerki nadal tracą potas
  3. CPodwoić dawkę potasu, a magnez zostawić na później
  4. DPodać diuretyk, aby usunąć nadmiar magnezu
11.FarmakologiaŚredni

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. APull the pinna up and back
  2. BPush the pinna forward and up
  3. CPull the pinna down and back
  4. DLeave the ear untouched and drop into the canal
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  2. BThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
  3. CThe drug raises pressure inside the eye
  4. DThe drug stains the cornea blue
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine replacement only works if smoking continues
  2. BNicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
  3. CNicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
  4. DPeople with angina must stop smoking without any help
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Jakie podejście do usuwania drenu klatki piersiowej jest powszechnie nauczane?

  1. AUsunąć go i pozostawić miejsce otwarte, aby drenowało przez dobę
  2. BUsunąć go przy nadal działającym ssaniu na pełnej mocy
  3. CUsunąć go podczas zatrzymanego oddechu lub w wydechu, a następnie uszczelnić miejsce
  4. DUsuwać go powoli, gdy pacjent bierze długi, głęboki wdech
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient's potassium stays low despite replacement. Which other level should be checked?

  1. AAmylase
  2. BMagnesium
  3. CBilirubin
  4. DFerritin
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z moczówką prostą ośrodkową rozpoczyna leczenie desmopresyną. Jakie powikłanie powinna monitorować pielęgniarka?

  1. AHiperkaliemię
  2. BCiężką biegunkę
  3. CHiperglikemię
  4. DHiponatremię
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which presentation fits acute diverticulitis?

  1. ACentral chest pain spreading to the left arm
  2. BLeft lower abdominal pain, fever and a raised CRP
  3. CRight upper abdominal pain after fatty meals
  4. DPainless jaundice with a palpable gallbladder
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pacjent z urazem prądem wysokiego napięcia ma małe rany wejścia i wyjścia. Dlaczego potrzebne jest ścisłe monitorowanie?

  1. AUkryte uszkodzenie mięśni: arytmie, rabdomioliza, uszkodzenie nerek
  2. BMałe rany skórne dowodzą, że uraz wewnętrzny także musi być niewielki
  3. CUrazy elektryczne nigdy nie powodują uszkodzeń pod powierzchnią skóry
  4. DJedynym realnym ryzykiem jest niewielkie zakażenie ran skórnych
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which statement about the lactational amenorrhoea method (LAM) is correct?

  1. AIt becomes more reliable after the periods return
  2. BIt needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
  3. CIt works for as long as the mother breastfeeds at all
  4. DIt is reliable even when the baby is formula-fed at night
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A baby was stillborn at 38 weeks. Which nursing action is most appropriate?

  1. ARemove the baby quickly so the parents are not upset
  2. BTell the parents they can try for another baby soon
  3. CAvoid using the baby's name to prevent more grief
  4. DOffer the parents time to see and hold their baby
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child has tinea capitis (ringworm of the scalp). Which treatment is usually needed?

  1. AOral antibiotics such as amoxicillin
  2. BA topical antifungal cream alone
  3. CShaving the head, with no medicine
  4. DAn oral antifungal medicine
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A parent asks why the HPV vaccine is offered in early adolescence (at about 11 to 13 years, depending on the country). Which answer is best?

  1. AIt is only effective if given in the first year of secondary school, before exams start
  2. BIt works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
  3. CIt is given at this age because it prevents chickenpox in adolescence
  4. DChildren of this age are already likely to have the virus, so it treats the infection
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient taking sertraline wants to take ibuprofen regularly for arthritis. What should the nurse teach?

  1. AThe combination is completely safe because they act on different systems
  2. BIbuprofen will make the sertraline work faster
  3. CIbuprofen should be taken instead of sertraline on the days when the arthritis pain is bad, to avoid any interaction
  4. DThe combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with anorexia nervosa is found doing sit-ups in her room after every meal. What is the best nursing response?

  1. ACalmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
  2. BIgnore it, because exercise is always healthy
  3. CPraise her for being so active and motivated, because it shows she is taking care of her health
  4. DTell her she will be tube-fed if she does it again
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,5 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 38,5 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

38,5 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:0003:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:00 i kończy o 03:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

20:0003:35
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 34 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

34 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,91 mg. Ampułka zawiera 1000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,91 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
280 mLpozostało? mL/h4 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 8 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 280 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 8 hpo 4 h: 280 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg100 mL30 mL/h? mg/h

Worek zawiera 200 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 30 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

200 mg/100 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h66 kg0,05 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 0,05 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 66 kg. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./250 mL0,05 szt./kg/h66 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h96 kg12 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 12 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 96 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL12 mcg/kg/min96 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda200 mLherbata240 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz250 mLmocz350 mLmocz375 mLmocz200 mLdren z rany60 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 88 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

88 kg12 hmocz: 250 mLmocz: 350 mLmocz: 375 mLmocz: 200 mLdren z rany: 60 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL przetoczono100 mL/h21:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. O 21:30 przetoczono już 100 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL przetoczono100 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 10/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 130/min, przytomny, temperatura 38,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 10SpO₂ 99%O₂SBP 124HR 130AT 38,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222620niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,43, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) oraz HCO₃⁻ 20 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,43PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 20 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,20PaCO₂mmHg354572HCO₃⁻mmol/L222627ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,20, PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,20PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje trzepotanie przedsionków. Zmierz odstęp między falami trzepotania i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm stymulowany dwujamowo (AV)rytm węzłowyrytm idiowentrykularnyrytm stymulowany, brak przechwycenia

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm stymulowany dwujamowo (AV)
  2. 2rytm węzłowy
  3. 3rytm idiowentrykularny
  4. 4rytm stymulowany, brak przechwycenia

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · It reduces friction and shear on the skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Odpowiedź

A · It reduces friction and shear on the skin
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Postąpić zgodnie z oświadczeniem i nie stosować tego leczenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Ważne i mające zastosowanie oświadczenie woli ma taki sam skutek jak odmowa wyrażona przez pacjenta zdolnego do decydowania. Odmowa leczenia podtrzymującego życie musi mieć formę pisemną, być podpisana, poświadczona przez świadka i stwierdzać, że obowiązuje nawet w razie zagrożenia życia.

Odpowiedź

C · Postąpić zgodnie z oświadczeniem i nie stosować tego leczenia
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Stop the feeding until the tube position is checked

Dlaczego to jest odpowiedź

A displaced tube may now sit in the esophagus or airway. The feeding is stopped and the tube is not pushed back blindly. Its position is checked according to policy, or it is replaced.

Odpowiedź

D · Stop the feeding until the tube position is checked
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Zamknąć drzwi i przemieścić zagrożonych pacjentów poziomo za drzwi przeciwpożarowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Zamknięcie drzwi spowalnia rozprzestrzenianie się dymu i ognia. Pacjentów w bezpośrednim niebezpieczeństwie przemieszcza się poziomo do bezpiecznej strefy za drzwiami przeciwpożarowymi, a w razie potrzeby dalej ewakuuje. Wind się nie używa, a rozprzestrzeniający się pożar pozostawia się strażakom.

Odpowiedź

C · Zamknąć drzwi i przemieścić zagrożonych pacjentów poziomo za drzwi przeciwpożarowe
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Właściwych wskazówek i komunikacji

Dlaczego to jest odpowiedź

„Zajrzeć do” nie mówi, co zmierzyć, kiedy ani o jakich ustaleniach zgłosić. Jasna instrukcja brzmiałaby np.: „Proszę zmierzyć ciśnienie tętnicze i tętno o 10:00 i natychmiast mi powiedzieć, jeśli skurczowe będzie poniżej 100”.

Odpowiedź

D · Właściwych wskazówek i komunikacji
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Dlaczego to jest odpowiedź

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Odpowiedź

A · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Adrenalina domięśniowo

Dlaczego to jest odpowiedź

Adrenalina i.m. w udo (u dorosłych zwykle 0,5 mg, tj. 0,5 mL roztworu 1 mg/mL; według wytycznych amerykańskich 0,3–0,5 mg) to leczenie pierwszego rzutu, w razie potrzeby powtarzane po 5 minutach. Leki przeciwhistaminowe i steroidy nie są leczeniem pierwszego rzutu.

Odpowiedź

C · Adrenalina domięśniowo
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Malignant hyperthermia

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant hyperthermia is a hypermetabolic reaction triggered by volatile anaesthetics or suxamethonium (succinylcholine) in susceptible people. It is treated urgently with dantrolene, cooling and stopping the trigger.

Odpowiedź

B · Malignant hyperthermia
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Dlaczego to jest odpowiedź

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Sprawdzono w: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Two to three soft stools a day and clearer thinking
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Uzupełnić magnez; niski magnez sprawia, że nerki nadal tracą potas

Dlaczego to jest odpowiedź

Niski magnez sprawia, że nerki tracą potas, więc hipokaliemia nie ustępuje, dopóki magnez nie zostanie uzupełniony. Oba zaburzenia są częste przy zaburzeniach związanych z używaniem alkoholu.Sprawdzono w: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025); Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Odpowiedź

B · Uzupełnić magnez; niski magnez sprawia, że nerki nadal tracą potas
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Pull the pinna down and back

Dlaczego to jest odpowiedź

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Odpowiedź

C · Pull the pinna down and back
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Odpowiedź

B · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Dlaczego to jest odpowiedź

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Odpowiedź

B · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Usunąć go podczas zatrzymanego oddechu lub w wydechu, a następnie uszczelnić miejsce

Dlaczego to jest odpowiedź

Wiele wytycznych zaleca usunięcie drenu pod koniec głębokiego wdechu zatrzymanego (próba Valsalvy) lub w wydechu, aby ciśnienie w klatce piersiowej było dodatnie. Ranę zamyka się szwem lub opatrunkiem okluzyjnym, pacjenta obserwuje się pod kątem nawrotu odmy, a w razie wskazań wykonuje się zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej. Wcześniejsze podanie leku przeciwbólowego jest dobrą praktyką.

Odpowiedź

C · Usunąć go podczas zatrzymanego oddechu lub w wydechu, a następnie uszczelnić miejsce
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Magnesium

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypomagnesaemia increases potassium loss in the urine and makes hypokalaemia hard to correct. Magnesium is checked and replaced as well.

Odpowiedź

B · Magnesium
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Hiponatremię

Dlaczego to jest odpowiedź

Desmopresyna jest syntetycznym analogiem ADH. Jeśli pacjent nadal pije duże ilości płynów, zatrzymanie wody może powodować hiponatremię z bólem głowy, splątaniem lub drgawkami. Pacjentom zaleca się picie zgodnie z pragnieniem, a stężenie sodu, masę ciała i bilans płynów monitoruje się.

Odpowiedź

D · Hiponatremię
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP

Dlaczego to jest odpowiedź

Diverticulitis usually causes left iliac fossa pain and tenderness with fever, raised inflammatory markers and a change in bowel habit. CT confirms the diagnosis and shows complications such as abscess.

Odpowiedź

B · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Ukryte uszkodzenie mięśni: arytmie, rabdomioliza, uszkodzenie nerek

Dlaczego to jest odpowiedź

Prąd elektryczny płynie wzdłuż nerwów, naczyń i mięśni, powodując głębokie uszkodzenie pod małymi ranami skóry. Pacjenci wymagają monitorowania serca, oceny pod kątem zespołu ciasnoty przedziałów oraz badania moczu na mioglobinę (ciemny mocz), z wyższym celem diurezy, jeśli występuje mioglobinuria.

Odpowiedź

A · Ukryte uszkodzenie mięśni: arytmie, rabdomioliza, uszkodzenie nerek
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months

Dlaczego to jest odpowiedź

LAM is effective only if the mother is fully or nearly fully breastfeeding day and night, her periods have not returned and the baby is under 6 months. Ovulation can occur before the first period.

Odpowiedź

B · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Offer the parents time to see and hold their baby

Dlaczego to jest odpowiedź

Parents should be offered time with their baby, to name, hold and dress the baby if they wish, and keepsakes such as photographs, footprints or locks of hair. Their choices should be respected without pressure.

Odpowiedź

D · Offer the parents time to see and hold their baby
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · An oral antifungal medicine

Dlaczego to jest odpowiedź

Topical creams cannot reach the fungus in the hair shafts and follicles, so tinea capitis needs an oral antifungal for several weeks, sometimes with an antifungal shampoo to reduce spread.

Odpowiedź

D · An oral antifungal medicine
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly

Dlaczego to jest odpowiedź

HPV is passed on through sexual contact, so vaccination is most effective before any exposure. Younger adolescents also produce a strong antibody response. The vaccine protects against HPV types that cause cervical and other cancers and genital warts.

Odpowiedź

B · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

SSRIs reduce serotonin uptake into platelets, which impairs clotting. Combined with NSAIDs, aspirin or anticoagulants, the risk of gastrointestinal bleeding rises.

Odpowiedź

D · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing

Dlaczego to jest odpowiedź

Compensatory exercise undermines weight restoration. The team agrees clear limits and observation in the care plan and applies them consistently and without judgement, while exploring the feelings behind the behaviour.

Odpowiedź

A · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 101,3 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

38,5·9/5 = 69,3

Dodaj 32

T = 69,3 + 32 = 101,3 °F

Odpowiedź

T = 101,3 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 455 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:00 → 24:00 = 240 min

Po północy

00:00 → 03:35 = 215 min

Suma

t = 240 + 215 = 455 min

Odpowiedź

t = 455 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·34 = 136 mg

Objętość

V = 136/20 = 6,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 6,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,91 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,91 mg = 910 mcg

Objętość

V = 910/1000 = 0,91 mL

Odpowiedź

V = 0,91 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 70 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/8 = 62,5 mL/h

Nowa szybkość

R = 280/4 = 70 mL/h

Odpowiedź

R = 70 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 60 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

200/100 = 2 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 2·30 = 60 mg/h

Odpowiedź

D = 60 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 8,3 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

0,05·66 = 3,3 szt./h

Stężenie

100/250 = 0,4 szt./mL

Szybkość pompy

R = 3,3/0,4 = 8,25 ≈ 8,3 mL/h

Odpowiedź

R = 8,3 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 43,2 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

12·96 = 1152 mcg/min
1152·60 = 69120 mcg/h

Szybkość pompy

R = 69120/1600 = 43,2 mL/h

Odpowiedź

R = 43,2 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,11 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

250 + 350 + 375 + 200 = 1175 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1175/(88·12) = 1,113 ≈ 1,11 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,11 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 100 = 400 mL

Czas

t = 400/100 = 4 h

Odpowiedź

t = 4 h

To około 4 h 00 min, więc worek skończy się około 01:30.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 2 + 1 + 3 + 3 = 13

Odpowiedź

B = 13
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 10/min → 1
SpO₂ 99% → 0
na tlenie → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 130/min → 2
przytomny (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 1 = 6
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,43: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 31 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 20 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: ostry

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·3,2 = 27,2 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·3,2 = 35,2 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 27 mmol/L → ostry

Odpowiedź

ostry
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 300 bpm

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Fale trzepotania

F–F = 5 małych kratek = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 na minutę

Zespoły QRS

R–R = 20 małych kratek = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 na minutę
stosunek przewodzenia = 300 ÷ 75 = 4:1

Odpowiedź

częstość przedsionków = 300 bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 24 małych kratek, 1500 ÷ 24 ≈ 63 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,96 s.
3. Załamki P: każdy załamek P następuje po własnym impulsie stymulatora (stymulacja przedsionka).
4. Odstęp AV: drugi impuls pojawia się 0,20 s po pierwszym (zaprogramowane opóźnienie AV).
5. QRS: 0,16 s, szeroki, tuż po drugim impulsie (stymulacja komory).

Interpretacja

rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Odpowiedź

rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Stymulowany QRS jest z natury szeroki; nie nazywaj go blokiem odnogi pęczka Hisa ani rytmem komorowym.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions