Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is a portable bladder scanner used for?

  1. ADetecting kidney stones
  2. BTaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
  3. CMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
  4. DChecking the urine for blood and protein
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. AWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  2. BAsk a colleague to sign that they gave it
  3. CLeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  4. DWrite it now as a late entry, stating when it was given
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which household item is a strangulation risk for young children?

  1. AA large wooden building block
  2. BA plastic picture book
  3. CLooped cords on window blinds
  4. DSoft cotton socks
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During a disaster, the hospital needs to free beds quickly. Which patient is the best candidate for early discharge?

  1. AA patient with ongoing chest pain awaiting cardiac tests
  2. BA patient on an IV heparin infusion that is still being adjusted
  3. CA patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
  4. DA patient on a ventilator in the intensive care unit who is slowly improving
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka prosi asystenta pielęgniarskiego o użycie podnośnika mechanicznego. Asystent mówi, że nigdy nie był przeszkolony w jego obsłudze. Którego „właściwego” elementu delegowania dotyczyłoby naruszenie, gdyby pielęgniarka nalegała?

  1. AWłaściwej osoby
  2. BWłaściwego zadania
  3. CWłaściwego nadzoru i oceny
  4. DWłaściwych wskazówek i komunikacji
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient who is 7 weeks pregnant has one-sided lower abdominal pain, pain in the shoulder tip, a heart rate of 120/min and a blood pressure of 88/54 mmHg. What is most likely?

  1. AA urinary tract infection
  2. BA normal early pregnancy
  3. CA ruptured ectopic pregnancy
  4. DSevere morning sickness
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Jakie objawy w pierwszych minutach sugerują reakcję potransfuzyjną?

  1. ALepszy koloryt i więcej energii
  2. BGorączka, dreszcze, ból pleców i niskie ciśnienie
  3. CLekki głód
  4. DPowolny, stały wzrost hemoglobiny w ciągu następnej doby
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent po operacji brzusznej nie oddał moczu od ośmiu godzin, odczuwa dyskomfort w podbrzuszu, a pęcherz jest wyczuwalny. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

  1. AOstre uszkodzenie nerek bez wytwarzania moczu
  2. BOstre zatrzymanie moczu
  3. CWyłącznie odwodnienie
  4. DZakażenie układu moczowego bez zatrzymania moczu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Dlaczego pacjent z niewydolnością wątroby może mieć podwyższone INR, nie przyjmując warfaryny?

  1. ANerki przestają usuwać czynniki krzepnięcia z krwi
  2. BAlbumina jest czynnikiem krzepnięcia, a jej stężenie spada
  3. CWątroba wytwarza większość czynników krzepnięcia, więc ich produkcja spada
  4. DBilirubina bezpośrednio niszczy czynniki krzepnięcia
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse teaches a patient starting lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell my doctor if I have vomiting or diarrhea"
  2. B"I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
  3. C"I will drink plenty of fluids, especially in hot weather"
  4. D"I will check with the pharmacist before taking ibuprofen"
11.FarmakologiaŚredni

W jaki sposób inhibitory SGLT2, takie jak empagliflozyna, obniżają glikemię?

  1. ASpowalniają opróżnianie żołądka
  2. BPobudzają wydzielanie insuliny z komórek beta
  3. CSprawiają, że wątroba magazynuje więcej glikogenu
  4. DZwiększają utratę glukozy z moczem
12.FarmakologiaTrudny

Why do infants absorb more of a topical corticosteroid than adults?

  1. AInfants do not absorb topical drugs at all
  2. BTheir liver changes the cream into a much stronger form
  3. CThey have more skin area per kilogram and thinner skin
  4. DTheir skin contains no blood vessels
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Co oznacza podwyższony wynik D-dimerów?

  1. ADawka leku przeciwzakrzepowego jest zbyt mała i trzeba ją zwiększyć
  2. BObecny jest rozpad fibryny, ale nie dowodzi to zakrzepu
  3. CPotwierdzono zatorowość płucną lub zakrzepicę żył głębokich
  4. DBezpiecznie wykluczono zakrzepicę żył głębokich
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. ASuperior vena cava obstruction
  2. BAn allergic reaction to chemotherapy
  3. CRight-sided heart failure
  4. DA deep vein thrombosis in the leg
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which long-term risk should a kidney transplant recipient be taught to reduce with sun protection?

  1. ASkin cancer
  2. BGout
  3. CHair loss
  4. DKidney stones
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. ARecheck the BP at the next routine round
  2. BEncourage a walk to relieve the headache
  3. CGive extra oral fluids to correct the low urine output
  4. DUrgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Pacjent z marskością przyjmuje laktulozę z powodu encefalopatii wątrobowej. Jaki jest zwykły cel?

  1. AJeden twardy stolec tygodniowo
  2. BDziesięć lub więcej wodnistych stolców dziennie
  3. CDwa do trzech miękkich stolców dziennie
  4. DBrak wypróżnienia przez kilka dni
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient asks whether to take their usual bisoprolol on the morning of surgery. What is the usual guidance?

  1. AUsually continue it with a sip of water, unless told otherwise
  2. BTake a double dose to protect the heart
  3. CStop it one week before any operation
  4. DTake it only after the operation is finished
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

U noworodka w wieku 18 godzin pojawia się żółtaczka. Co to sugeruje?

  1. AŻółtaczkę z mleka matki
  2. BŻółtaczkę patologiczną wymagającą szybkiej oceny
  3. CPrawidłowy skutek działania witaminy K
  4. DPrawidłową żółtaczkę fizjologiczną niewymagającą dalszych działań
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A fetus has severe oligohydramnios from the second trimester. Which complication is a major concern for the newborn?

  1. APulmonary hypoplasia
  2. BNeonatal hypoglycaemia
  3. CNeural tube defect
  4. DMacrosomia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which instruction about using an adrenaline (epinephrine) auto-injector is correct?

  1. AUse it only after an antihistamine has failed to work
  2. BInject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
  3. CInject into the upper arm muscle, but only after removing all the clothing first
  4. DInject it into the buttock muscle and then let the child walk it off at home
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

After a week in hospital without his parents, a 2-year-old has stopped crying for his mother, plays with the nurses and seems uninterested when she visits. Which stage of separation does this show?

  1. ADetachment
  2. BNormal adjustment with no distress
  3. CDespair
  4. DProtest
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient taking oxycodone for chronic pain has also been prescribed diazepam. What is the main safety concern?

  1. AThe diazepam will block the pain-relieving effect of oxycodone
  2. BThere is no interaction between these two drugs
  3. CIncreased sedation and respiratory depression
  4. DThe combination will cause high blood pressure
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. AAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
  2. BSuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  3. CAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  4. DTell her that good daughters do not get angry with their parents
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
174 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 174 cm. Używając 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w calach. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

174 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:1004:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:10 i kończy o 04:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

18:1004:35
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 24 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 40 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

24 kg5 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
50 kg136 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 136 cm wzrostu i waży 50 kg. Zlecono 75 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

136 cm50 kg75 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

30 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
2 g500 mL? mL/h1 mg/min

Worek zawiera 2 g leku w 500 mL. Zlecono 1 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

2 g/500 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL80 szt./kg · 69 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 80 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 69 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

80 szt./kg69 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h74 kg10 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 74 kg ma zlecony nitroglycerin w dawce 10 mcg/min. Worek zawiera 25 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 mg/250 mL10 mcg/min74 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnaherbata200 mLwoda120 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz475 mLmocz175 mLmocz450 mLdren z rany70 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 200 mLwoda: 120 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 80 mL/hstart 09:30trazem​ = ? h100 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 09:30 z prędkością 100 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 80 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL100 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 28/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 104/min, przytomny, temperatura 37,3 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 28SpO₂ 98%powietrzeSBP 142HR 104AT 37,3 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 10 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222617prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,32PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVbigeminia komorowamigotanie przedsionkówrytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1bigeminia komorowa
  2. 2migotanie przedsionków
  3. 3rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  4. 4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV II stopnia typu IIblok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)migotanie przedsionkówblok AV III stopnia (całkowity)

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV II stopnia typu II
  2. 2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  3. 3migotanie przedsionków
  4. 4blok AV III stopnia (całkowity)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter

Dlaczego to jest odpowiedź

A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.

Odpowiedź

C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Write it now as a late entry, stating when it was given

Dlaczego to jest odpowiedź

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Odpowiedź

D · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Looped cords on window blinds

Dlaczego to jest odpowiedź

Young children can become entangled in looped blind and curtain cords. Cordless blinds or cord tie-downs, and keeping cribs away from windows, prevent strangulation.

Odpowiedź

C · Looped cords on window blinds
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests

Dlaczego to jest odpowiedź

In a surge, stable patients who could be safely cared for at home are discharged first. Patients who are unstable or need close monitoring or titrated infusions must stay.

Odpowiedź

C · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Właściwej osoby

Dlaczego to jest odpowiedź

Właściwa osoba oznacza, że wykonujący ma przeszkolenie i kompetencje do zadania. Użycie podnośnika zwykle jest zadaniem, które można delegować, ale nie osobie bez przeszkolenia. Pielęgniarka powinna zorganizować szkolenie lub wykonać zadanie z pomocą.

Odpowiedź

A · Właściwej osoby
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A ruptured ectopic pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

A ruptured ectopic pregnancy causes internal bleeding, with abdominal pain, shoulder-tip pain and signs of shock. It is a surgical emergency.

Odpowiedź

C · A ruptured ectopic pregnancy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Gorączka, dreszcze, ból pleców i niskie ciśnienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostra reakcja hemolityczna lub gorączkowa może powodować gorączkę, dreszcze, ból okolicy lędźwiowej, duszność i hipotensję. Przerwij transfuzję i wezwij pomoc.

Odpowiedź

B · Gorączka, dreszcze, ból pleców i niskie ciśnienie
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Ostre zatrzymanie moczu

Dlaczego to jest odpowiedź

Znieczulenie, opioidy i ból mogą powodować zatrzymanie moczu. Badanie USG pęcherza (bladder scan) potwierdza objętość zalegającą; często potrzebne jest cewnikowanie.

Odpowiedź

B · Ostre zatrzymanie moczu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Wątroba wytwarza większość czynników krzepnięcia, więc ich produkcja spada

Dlaczego to jest odpowiedź

Wątroba wytwarza większość czynników krzepnięcia, w tym te zależne od witaminy K. W ciężkiej chorobie wątroby ich produkcja spada, więc INR rośnie. Podwyższone INR jest jednym ze wskaźników ciężkości niewydolności wątroby.Sprawdzono w: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Wątroba wytwarza większość czynników krzepnięcia, więc ich produkcja spada
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden fall in sodium intake makes the kidneys keep more sodium and lithium, raising the lithium level towards toxicity. Patients keep a normal, steady salt intake, drink enough fluids, report fluid loss and avoid NSAIDs unless approved.

Odpowiedź

B · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Zwiększają utratę glukozy z moczem

Dlaczego to jest odpowiedź

SGLT2 wchłania zwrotnie większość przesączonej glukozy w kanaliku proksymalnym. Jego zablokowanie pozwala glukozie wydostać się z moczem, co tłumaczy też większe ryzyko grzybiczych zakażeń narządów płciowych.

Odpowiedź

D · Zwiększają utratę glukozy z moczem
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · They have more skin area per kilogram and thinner skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Infants have a high surface area-to-weight ratio and a thinner skin barrier, so topical drugs reach higher systemic levels. Nappies can act as an occlusive dressing and increase absorption further.

Odpowiedź

C · They have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Obecny jest rozpad fibryny, ale nie dowodzi to zakrzepu

Dlaczego to jest odpowiedź

D-dimer jest produktem rozpadu fibryny. Prawidłowy wynik u pacjenta z małym prawdopodobieństwem klinicznym (np. niski wynik w skali Wellsa) pomaga wykluczyć zakrzepicę żył głębokich lub zatorowość płucną. Podwyższony wynik jest częsty w wielu stanach, dlatego do potwierdzenia skrzepliny potrzebne jest badanie obrazowe (USG dupleksowe lub angio-TK tętnic płucnych).

Odpowiedź

B · Obecny jest rozpad fibryny, ale nie dowodzi to zakrzepu
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Superior vena cava obstruction

Dlaczego to jest odpowiedź

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Odpowiedź

A · Superior vena cava obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Skin cancer

Dlaczego to jest odpowiedź

Transplant recipients have a much higher risk of skin cancers, especially squamous cell carcinoma, because of immunosuppression. Sun protection and regular skin checks are important.

Odpowiedź

A · Skin cancer
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Odpowiedź

D · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Dwa do trzech miękkich stolców dziennie

Dlaczego to jest odpowiedź

Laktuloza zakwasza okrężnicę i wiąże amoniak, a także przyspiesza pasaż. Dawkę dobiera się tak, aby uzyskać 2–3 miękkie stolce na dobę. Nadmierna biegunka może powodować odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe nasilające encefalopatię.

Odpowiedź

C · Dwa do trzech miękkich stolców dziennie
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-blockers are usually continued around surgery because sudden withdrawal can cause rebound tachycardia and ischaemia. The patient follows the specific instructions from the preoperative assessment.

Odpowiedź

A · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Żółtaczkę patologiczną wymagającą szybkiej oceny

Dlaczego to jest odpowiedź

Żółtaczka fizjologiczna zwykle pojawia się po 24 godzinach. Żółtaczka w pierwszych 24 godzinach sugeruje hemolizę (np. konflikt serologiczny grup krwi) lub zakażenie i wymaga oznaczenia stężenia bilirubiny oraz konsultacji lekarskiej.

Odpowiedź

B · Żółtaczkę patologiczną wymagającą szybkiej oceny
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Pulmonary hypoplasia

Dlaczego to jest odpowiedź

Amniotic fluid is breathed in and out by the fetus and is needed for lung growth. Prolonged severe oligohydramnios causes pulmonary hypoplasia and limb contractures from compression.

Odpowiedź

A · Pulmonary hypoplasia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services

Dlaczego to jest odpowiedź

Auto-injectors are given into the outer mid-thigh and can go through clothing. Emergency services are called after every use, as symptoms can recur, and a second dose may be needed.

Odpowiedź

B · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Detachment

Dlaczego to jest odpowiedź

In detachment, the child seems to adjust and shows interest in surroundings but ignores the parent, as a way of coping with loss. It can be mistaken for settling in. Encouraging parents to stay and keeping routines helps prevent it.

Odpowiedź

A · Detachment
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Increased sedation and respiratory depression

Dlaczego to jest odpowiedź

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. Patients are monitored and taught to avoid alcohol and other sedatives.

Odpowiedź

C · Increased sedation and respiratory depression
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Dlaczego to jest odpowiedź

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Odpowiedź

C · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 68,5 in

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Centymetry na cale

h = 174/2,54 = 68,5 in

Odpowiedź

h = 68,5 in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 625 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:10 → 24:00 = 350 min

Po północy

00:00 → 04:35 = 275 min

Suma

t = 350 + 275 = 625 min

Odpowiedź

t = 625 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 5·24 = 120 mg

Objętość

V = 120/40 = 3 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 3 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 103,1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(136·50/3600) = √1,889 = 1,374 m²

Dawka

D = 75·1,374 = 103,1 mg

Odpowiedź

D = 103,1 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Objętość

V = 30·8 = 240 mL

Odpowiedź

V = 240 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dawka na godzinę

1·60 = 60 mg/h

Szybkość pompy

R = 60/4 = 15 mL/h

Odpowiedź

R = 15 mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 1,1 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

80·69 = 5 520 szt.

Objętość

V = 5520/5000 = 1,104 ≈ 1,1 mL

Odpowiedź

V = 1,1 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 6 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

10·60 = 600 mcg/h

Szybkość pompy

R = 600/100 = 6 mL/h

Odpowiedź

R = 6 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1080 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 120 = 320 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 50·12 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1080 mL

Odpowiedź

I = 1080 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 11,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL pozostało

Druga część

700/80 = 8,75 h

Czas całkowity

t = 3 + 8,75 = 11,75 ≈ 11,8 h

Odpowiedź

t = 11,8 h

To około 11 h 45 min, więc worek skończy się około 21:15.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 18

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 2 + 4 + 3 + 1 = 18

Odpowiedź

B = 18
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 28/min → 3
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 104/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 23 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
zasięg: 21–25 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 23 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: prawidłowe wyrównanie

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Porównaj

zmierzone: 34 mmHg → prawidłowe wyrównanie

Odpowiedź

prawidłowe wyrównanie
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: regularny (0,84 s) z wyjątkiem pobudzeń przedwczesnych i przerwy po każdym z nich.
3. Załamki P: dodatnie przed każdym wąskim zespołem QRS; brak przed przedwczesnymi szerokimi pobudzeniami.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s w pobudzeniach zatokowych; pobudzenia przedwczesne są szerokie (0,14 s) i dziwaczne, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.

Interpretacja

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Odpowiedź

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: regularnie nieregularny, zespoły QRS występują w grupach oddzielonych przerwą (grupowanie pobudzeń).
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,88 s, 68 na minutę); po jednym z każdych 4 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: wydłuża się o 0,16 → 0,30 → 0,36 s, po czym jeden załamek P nie zostaje przewiedziony.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions