Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Dlaczego tlen musi być zlecany z docelowym zakresem saturacji?

  1. AZlecenie jest potrzebne tylko przy tlenoterapii stosowanej w domu, a nie w szpitalu
  2. BTlen jest drogi i trzeba go rozliczać
  3. CJest lekiem, a jego nadmiar lub niedobór może zaszkodzić pacjentowi
  4. DTlen jest dozwolony tylko u pacjentów chirurgicznych
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A woman leaks small amounts of urine when she coughs, sneezes or laughs. Which type of incontinence is this?

  1. AStress incontinence
  2. BFunctional incontinence
  3. CUrge incontinence
  4. DOverflow incontinence
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?

  1. ARefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
  2. BRestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
  3. CWeigh the patient again in six months and review at that point
  4. DEncourage a low-calorie diet
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with long-standing COPD has an arterial blood gas with pH 7,37, a raised PaCO2 and a raised bicarbonate. How is this best described?

  1. ACompensated respiratory acidosis
  2. BUncompensated metabolic alkalosis
  3. CMixed metabolic and respiratory alkalosis
  4. DAcute respiratory acidosis
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 150 mmol/L, glukoza 22,4 mmol/L i mocznik 12,6 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 150 mmol/Lglukoza 22,4 mmol/Lmocznik 12,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 136, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 14 mmol/L i albumina 22 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 136 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/Lalbumina 22 g/L
AGc = mmol/L
7.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
123?SBPDBPmmHgMAP = 65

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zespół dąży do średniego ciśnienia tętniczego wynoszącego co najmniej 65 mmHg. Ciśnienie skurczowe pacjenta wynosi 123 mmHg. Używając MAP = (SBP + 2·DBP)/3, jakie jest najniższe ciśnienie rozkurczowe DBP, które nadal daje MAP równe 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 123 mmHg
DBP = mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1,2 kcal/mL35 kcal/kg/dobę? mL/h84 kg24 h/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły o masie 84 kg (BMI poniżej 30) potrzebuje 35 kcal/kg/dobę. Żywienie przez sondę dostarcza 1,2 kcal/mL i biegnie przez pompę 24 godzin na dobę. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie w mL/h? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

84 kg35 kcal/kg/dobę1,2 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
8,5 kgglukoza 12,5%34 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dziecko o masie 8,5 kg otrzymuje 12,5% glukozę z prędkością 34 mL/h. Oblicz szybkość wlewu glukozy GIR w mg/kg/min. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

8,5 kg12,5%34 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje rytm zatokowy z jedną pauzą. Zmierz pauza, czyli odstęp R–R przez pauzę, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
pauza = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha). Zmierz odstęp PR ostatniego przewiedzionego pobudzenia przed nieprzewiedzionym załamkiem P (wartość: najdłuższy PR) w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
najdłuższy PR = s
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Którego pacjenta pielęgniarka powinna zobaczyć jako pierwszego po raporcie?

  1. APacjenta ze świeżym opatrunkiem gipsowym, który mówi, że stopa jest drętwa, a palce zimne
  2. BPacjenta przyjmującego lek moczopędny, który oddał 400 mL moczu od godz. 08:00
  3. CPacjenta, który chce pomocy w prysznicu, zanim przyjdą goście
  4. DPacjenta z chorobą zwyrodnieniową stawów, który zgłasza poranną sztywność każdego ranka
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe nursing assistant shows the patient again at lunch
  2. BThe patient is discharged with a leaflet to read at home
  3. CThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
  4. DThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?

  1. AUse latex gloves only for short procedures
  2. BGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
  3. CUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
  4. DWrap latex items in plastic before use
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka nocnej zmiany proponuje unieruchomić spokojnego, ale błąkającego się pacjenta, „abyśmy dziś w nocy dały sobie radę przy mniejszej obsadzie”. Która odpowiedź jest prawidłowa?

  1. AUnieruchomienie jest dopuszczalne w nocy, gdy obsada jest niska
  2. BUnieruchomienie nigdy nie służy wygodzie personelu; należy zastosować obchody lub osobę czuwającą
  3. CUnieruchomienie jest dopuszczalne, jeśli zdejmie się je rano
  4. DUnieruchomienie jest dopuszczalne, jeśli rodzina wcześniej wyrazi na nie pisemną zgodę
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Po operacji przysadki pacjent oddaje około 400 mL jasnego moczu na godzinę o ciężarze właściwym 1,002, a sód wzrósł do 149 mEq/L. Jakie schorzenie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AHiperglikemia z kwasicą ketonową
  2. BMoczówka prosta
  3. COstre uszkodzenie nerek z oligurią
  4. DSIADH
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with sepsis has the following new results. Which set best shows organ dysfunction?

  1. AWBC 11,5 × 10³/µL, potassium 4,2 mEq/L, albumin 3,8 g/dL
  2. BPlatelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
  3. CCalcium 9,4 mg/dL, phosphate 3,5 mg/dL, magnesium 1,9 mEq/L
  4. DHemoglobin 12,5 g/dL, sodium 138 mEq/L, glucose 105 mg/dL

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Jest lekiem, a jego nadmiar lub niedobór może zaszkodzić pacjentowi

Dlaczego to jest odpowiedź

Tlen traktuje się jak lek. Zakres docelowy pozwala pielęgniarce dostosowywać przepływ, unikając zarówno hipoksemii, jak i szkód z nadmiaru tlenu, np. u pacjentów zatrzymujących CO₂.

Odpowiedź

C · Jest lekiem, a jego nadmiar lub niedobór może zaszkodzić pacjentowi
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Stress incontinence

Dlaczego to jest odpowiedź

Stress incontinence occurs when raised abdominal pressure overcomes weak pelvic floor support. Pelvic floor exercises are a first-line treatment. Urge incontinence is a sudden strong need to void.

Odpowiedź

A · Stress incontinence
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts

Dlaczego to jest odpowiedź

Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.

Odpowiedź

A · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Compensated respiratory acidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Chronic CO2 retention is offset by the kidneys retaining bicarbonate, bringing the pH back to normal. A normal pH with high PaCO2 and high bicarbonate is a compensated respiratory acidosis.

Odpowiedź

A · Compensated respiratory acidosis
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 335 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·150 + 22,4 + 12,6 = 335 ≈ 335 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 335 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 14,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 136 − (112 + 14) = 10

Korekta na albuminy

10 + 0,25·(40 − 22) = 14,5 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 14,5 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 90

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 90

Odpowiedź

MFS = 90
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: DBP = 36 mmHg

Wartości ciśnienia tętniczego: ciśnienie tętna PP = SBP − DBP. Średnie ciśnienie tętnicze MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 to szacunek oparty na tym, że przy prawidłowej częstości akcji serca serce spędza około dwóch trzecich każdego cyklu w rozkurczu (mniej dokładny przy szybkiej akcji serca); MAP co najmniej około 65 mmHg to częsty cel dla perfuzji narządów. Wskaźnik wstrząsu SI = częstość akcji serca/SBP wynosi prawidłowo około 0,5–0,7; wartość powyżej około 1 jest sygnałem ostrzegawczym wstrząsu.

Przekształć wzór

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Podstaw

DBP = (3·65 − 123)/2 = 72/2 = 36 mmHg

Odpowiedź

DBP = 36 mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: R = 102 mL/h

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna energia

E = 35·84 = 2940 kcal/dobę

Objętość dobowa

V = 2940/1,2 = 2450 mL/dobę

Szybkość pompy

R = 2450/24 = 102,1 ≈ 102 mL/h

Odpowiedź

R = 102 mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: GIR = 8,33 mg/kg/min

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie glukozy

12,5% = 125 mg/mL

Glukoza na minutę

125·34/60 = 70,83 mg/min

Na kilogram

GIR = 70,83/8,5 = 8,333 ≈ 8,33 mg/kg/min

Odpowiedź

GIR = 8,33 mg/kg/min

Skrót: GIR = % glukozy × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: pauza = 1,48 s

Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pomiar

37 małych kratek od R do R przez pauzę

Zamień

pauza = 37 × 0,04 s = 1,48 s

Porównaj z P–P

1,48 ÷ 0,92 ≈ 1,6 cykli P–P, nie liczba całkowita

Odpowiedź

pauza = 1,48 s

W pauzie nie ma załamka P, a pauza nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P: zatrzymanie zatokowe. Pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazywałaby na blok zatokowo-przedsionkowy.

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: najdłuższy PR = 0,3 s

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Wyznacz załamki P

P–P = 0,96 s, regularny; po jednym załamku P z każdych 3 nie następuje przewodzenie

PR w każdej grupie

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,30 s

Odpowiedź

najdłuższy PR = 0,3 s

Największy przyrost PR następuje między pierwszym a drugim pobudzeniem grupy; kolejne przyrosty są mniejsze, dlatego odstępy R–R skracają się przed przerwą.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta ze świeżym opatrunkiem gipsowym, który mówi, że stopa jest drętwa, a palce zimne

Dlaczego to jest odpowiedź

Drętwienie i zimne palce pod opatrunkiem gipsowym sugerują zaburzenia krążenia, być może zespół ciasnoty przedziałów powięziowych, który w ciągu godzin może spowodować trwałe uszkodzenie. Pozostałe objawy są oczekiwane lub rutynowe.

Odpowiedź

A · Pacjenta ze świeżym opatrunkiem gipsowym, który mówi, że stopa jest drętwa, a palce zimne
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Dlaczego to jest odpowiedź

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Odpowiedź

D · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day

Dlaczego to jest odpowiedź

Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.

Odpowiedź

C · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Unieruchomienie nigdy nie służy wygodzie personelu; należy zastosować obchody lub osobę czuwającą

Dlaczego to jest odpowiedź

Unieruchomienie jest dozwolone wyłącznie w celu ochrony pacjenta lub innych osób przed bezpośrednią szkodą, gdy mniej restrykcyjne środki zawiodły, nigdy dla wygody ani jako kara. Alternatywami są obchody, alarm łóżkowy, osoba czuwająca i spokojne otoczenie.

Odpowiedź

B · Unieruchomienie nigdy nie służy wygodzie personelu; należy zastosować obchody lub osobę czuwającą
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Moczówka prosta

Dlaczego to jest odpowiedź

Operacja w pobliżu przysadki może zatrzymać uwalnianie hormonu antydiuretycznego. Bez niego nerki oddają duże objętości rozcieńczonego moczu o niskim ciężarze właściwym, a sód rośnie. SIADH jest przeciwieństwem: mocz stężony i niski sód. Pielęgniarka ściśle monitoruje bilans płynów i wcześnie zgłasza zmiany.

Odpowiedź

B · Moczówka prosta
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

Dlaczego to jest odpowiedź

In sepsis, falling platelets (coagulation), a rising creatinine (kidney) and a raised bilirubin (liver) show organ dysfunction, which indicates severe disease. The other sets are normal or near normal.

Odpowiedź

B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals