Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
A patient tells the nurse about abuse and asks them to keep it a secret. What should the nurse say?
AThat they promise to keep it secret, so the patient keeps trusting them
BThat they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
CThat they will tell everyone on the ward so the patient is safe
DThat they cannot listen to this and the patient should tell a doctor
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?
AA fever shows the cancer has spread
BChemotherapy always causes a fever that needs no action
CThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
DThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?
AAnywhere on the chest where the skin is clear
BOn both shoulders and both hips only
CIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
DIn standard numbered positions across the front and left of the chest
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Starszy pacjent nagle w nocy staje się splątany, z wahaniami uwagi. Jaką przyczynę należy zbadać najpierw?
ANagły początek choroby Alzheimera
BBrak zainteresowania otoczeniem
CPrawidłowe starzenie się
DMajaczenie spowodowane chorobą podstawową, np. zakażeniem lub lekiem
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 139 mmol/L, glukoza 30,6 mmol/L i mocznik 10,4 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.
Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 36 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.
HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 89% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 92/56 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 35,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
RR 18SpO₂ 89%O₂SBP 92HR 76AT 35,0 °C
NEWS2 =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 75 kg i ma wzrost 156 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.
75 kg156 cm
1niedowaga
2prawidłowa masa ciała
3nadwaga
4otyłość I stopnia
5otyłość II stopnia
6otyłość III stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 86 kg potrzebuje 1,5 g białka na kg na dobę. Żywienie przez sondę zawiera 63 g białka na litr i biegnie z prędkością 85 mL/h przez 20 godzin na dobę. Odżywka białkowa w proszku dostarcza 10 g białka na miarkę. Ile miarek n na dobę potrzeba, aby pokryć niedobór? Zaokrąglij w górę do pełnej miarki.
86 kg1,5 g/kg/dobę63 g/L85 mL/h · 20 h10 g/miarka
n =
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 1000 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 25% glukozy i 4% aminokwasów oraz 250 mL 10% emulsji tłuszczowej (1,1 kcal/mL). Oblicz energię niebiałkową NPC w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
1000 mLglukoza 25%aminokwasy 4%tłuszcze 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1tachykardia zatokowa
2przyspieszony rytm węzłowy
3trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
4częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1stawka
2rytm
3załamki P
4Odstęp PR
5Czas trwania QRS
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
Pielęgniarka widzi, jak asystent pielęgniarski mierzy ciśnienie tętnicze mankietem, który jest wyraźnie za mały. Co powinna zrobić?
AZainterweniować od razu, taktownie poprawić technikę i powtórzyć pomiar
BOdsunąć asystenta od opieki nad pacjentami na cały dzień
CWspomnieć o tym później podczas najbliższej rocznej oceny asystenta
DZignorować to, bo jeden wysoki wynik nie ma znaczenia
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?
AWeighing the pads to estimate blood loss
BA vaginal examination
CMonitoring the fetal heart rate
DMeasuring the blood pressure and pulse
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
Which technique is correct when collecting a wound culture?
ACollect the sample only after antibiotics have been started
BSwab the old pus on the dressing that was just removed from the wound
CClean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
DUse one swab to sample two different wounds
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
Which patient should the nurse assess first?
AA patient who wants more alcohol hand rub in the room
BA patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
CA patient with tuberculosis who is asking to have visitors
DA patient with an MRSA wound due for a routine dressing change
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?
APlain crackers
BWhite bread
CRice cakes
DDried apricots
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient on clozapine for 2 years has been stable. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll tell other doctors that I take clozapine"
B"I can stop my blood tests since I feel well"
C"I'll keep all my scheduled blood test visits"
D"I'll report a sore throat or fever at once"
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: B · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
Dlaczego to jest odpowiedź
Nurses must not promise secrecy when there is a risk of harm. They listen, stay calm, explain what will happen, record the disclosure and follow safeguarding procedures.
Odpowiedź
B · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
Dlaczego to jest odpowiedź
Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.
Odpowiedź
C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · In standard numbered positions across the front and left of the chest
Dlaczego to jest odpowiedź
The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.
Odpowiedź
D · In standard numbered positions across the front and left of the chest
4.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Majaczenie spowodowane chorobą podstawową, np. zakażeniem lub lekiem
Dlaczego to jest odpowiedź
Majaczenie rozwija się w ciągu godzin lub dni i ma zmienny przebieg. Częste przyczyny to zakażenie, leki, odwodnienie, ból, zaparcie i zatrzymanie moczu. Otępienie rozwija się powoli.
Odpowiedź
D · Majaczenie spowodowane chorobą podstawową, np. zakażeniem lub lekiem
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: Osm = 319 mOsm/kg
Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.
Obliczona osmolalność
Osm = 2·139 + 30,6 + 10,4 = 319 ≈ 319 mOsm/kg
Odpowiedź
Osm = 319 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: PaCO₂ = 46,2 mmHg
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Oczekiwane PaCO₂
0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg
Odpowiedź
PaCO₂ = 46,2 mmHg
Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.
7.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: NEWS2 = 10
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
na tlenie → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 35,0 °C → 3
Dodaj
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 2 + 0 + 0 + 3 = 10
Odpowiedź
NEWS2 = 10
8.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: otyłość I stopnia
Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.
BMI
BMI = 75/1,56² = 30,82
Kategoria
otyłość I stopnia
Odpowiedź
otyłość I stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: n = 3
Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Potrzebne białko
1,5·86 = 129 g/dobę
Białko z żywienia
85·20 = 1700 mL = 1,7 L
1,7·63 = 107,1 g/dobę
Niedobór
ΔP = 129 − 107,1 = 21,9 g
Miarki
21,9/10 = 2,19 → n = 3
Odpowiedź
n = 3
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: NPC = 1125 kcal/dobę
Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Gramy glukozy i aminokwasów
glukoza: 25·1000/100 = 250 g
aminokwasy: 4·1000/100 = 40 g
Kilokalorie z poszczególnych składników
glukoza: 250·3,4 = 850 kcal
aminokwasy: 40·4 = 160 kcal
tłuszcze: 250·1,1 = 275 kcal
Energia niebiałkowa
NPC = 850 + 275 = 1125 kcal/dobę
Odpowiedź
NPC = 1125 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC. Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).
Pięć kroków
1. Częstość: R–R = 10 małych kratek, 1500 ÷ 10 ≈ 150 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,40 s.
3. Załamki P: niewidoczne; przy tej częstości są ukryte w zespołach QRS lub w załamkach T.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s), więc rytm pochodzi z miejsca powyżej komór.
Interpretacja
częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
Odpowiedź
częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: stawka
Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.
Pięć kroków
1. Częstość: R–R = 12 małych kratek, 1500 ÷ 12 ≈ 125 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,48 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).
Pierwszy nieprawidłowy krok
stawka → tachykardia zatokowa
Odpowiedź
stawka
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Zainterweniować od razu, taktownie poprawić technikę i powtórzyć pomiar
Dlaczego to jest odpowiedź
Nadzór obejmuje natychmiastowe poprawianie błędów, z szacunkiem, i uzyskanie dokładnej wartości. Zbyt mały mankiet zawyża ciśnienie tętnicze. Zignorowanie tego lub czekanie miesiącami pozwala szkodzie trwać.
Odpowiedź
A · Zainterweniować od razu, taktownie poprawić technikę i powtórzyć pomiar
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · A vaginal examination
Dlaczego to jest odpowiedź
Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.
Odpowiedź
B · A vaginal examination
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: C · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
Dlaczego to jest odpowiedź
Old exudate contains surface bacteria that may not be causing the infection. The wound is cleaned with sterile saline and then swabbed over clean, viable tissue, ideally before antibiotics start.
Odpowiedź
C · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: B · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
Dlaczego to jest odpowiedź
Fever in a patient who may be neutropenic can be the first sign of sepsis and needs urgent assessment. The other needs are real but stable and can wait a short time.
Odpowiedź
B · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: D · Dried apricots
Dlaczego to jest odpowiedź
Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.Sprawdzono w:Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026)
Odpowiedź
D · Dried apricots
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: B · "I can stop my blood tests since I feel well"
Dlaczego to jest odpowiedź
Clozapine requires ongoing ANC monitoring according to the schedule, because severe neutropenia can occur without warning. The patient must keep blood test appointments and report signs of infection at once.