Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Dlaczego do przesuwania pacjenta w górę łóżka używa się podkładu ślizgowego?

  1. AZmniejsza tarcie i siły ścinające działające na skórę
  2. BUtrzymuje łóżko w czystości podczas przesuwania
  3. COgrzewa pacjenta podczas przesuwania
  4. DPozwala jednej pielęgniarce samodzielnie unieść pacjenta
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Żona mężczyzny z nowotworem w stadium terminalnym często płacze i mówi, że już teraz go opłakuje. Jak to się nazywa?

  1. AŻałoba powikłana
  2. BŻałoba pozbawiona prawa do wyrażania
  3. CŻałoba antycypacyjna (uprzedzająca)
  4. DŻałoba opóźniona
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Jak CPAP pomaga pacjentowi z obturacyjnym bezdechem sennym?

  1. AUsuwa nadmiar dwutlenku węgla z płuc przez delikatne ssanie
  2. BDostarcza leki rozszerzające oskrzela głęboko do płuc w nocy
  3. CUtrzymuje drożność górnych dróg oddechowych podczas snu dzięki ciągłemu ciśnieniu powietrza
  4. DWzmacnia mięśnie oddechowe w ciągu dnia
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta żywionego przez zgłębnik po długim okresie głodzenia pojawia się niski fosforan, niski potas i zaburzenia rytmu. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. ACukrzycowa kwasica ketonowa
  2. BZespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
  3. CNadczynność tarczycy
  4. DZespół poposiłkowy (dumping)
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L222610niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,30, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) oraz HCO₃⁻ 10 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,30PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 139, Cl⁻ 108, HCO₃⁻ 11 mmol/L i albumina 30 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 108 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/Lalbumina 30 g/L
AGc = mmol/L
7.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
95?SBPDBPmmHgMAP = 65

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zespół dąży do średniego ciśnienia tętniczego wynoszącego co najmniej 65 mmHg. Ciśnienie skurczowe pacjenta wynosi 95 mmHg. Używając MAP = (SBP + 2·DBP)/3, jakie jest najniższe ciśnienie rozkurczowe DBP, które nadal daje MAP równe 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 95 mmHg
DBP = mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
187 cmmężczyznaIBW = ? kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj wzoru Devine’a, aby znaleźć należną masę ciała IBW dla osoby (płeć: mężczyzna) o wzroście 187 cm (1 in = 2,54 cm). Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

187 cmmężczyzna1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 10%2400 mLaminokwasy 5%2400 mLtłuszcze 10%500 mL · 1,1 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gNPC = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 2400 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 10% glukozy i 5% aminokwasów oraz 500 mL 10% emulsji tłuszczowej (1,1 kcal/mL). Oblicz energię niebiałkową NPC w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

2400 mLglukoza 10%aminokwasy 5%tłuszcze 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówblok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV II stopnia typu IIblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  3. 3blok AV II stopnia typu II
  4. 4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Która praktyka sprawia, że przekazanie dyżuru jest najbezpieczniejsze?

  1. AZostawienie karteczki na ekranie komputera dla następnej pielęgniarki
  2. BPrzekazanie wyłącznie pacjentów, u których podczas zmiany wystąpiły problemy
  3. CUstrukturyzowany format, taki jak SBAR, z czasem na pytania
  4. DKrótka rozmowa na korytarzu bez robienia notatek
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka z oddziału internistycznego została przeniesiona na oddział intensywnej terapii i dostała pacjenta wentylowanego mechanicznie, którym nigdy się nie opiekowała. Jaka jest najlepsza reakcja?

  1. APowiedzieć pielęgniarce oddziałowej o braku umiejętności, przyjąć zadania w zakresie swoich kompetencji i poprosić o wsparcie
  2. BOpuścić oddział intensywnej terapii i wrócić na internistyczny, nikomu nic nie mówiąc
  3. CPrzyjąć cały przydział bez komentarza, aby uniknąć konfliktu
  4. DOdmówić pracy i pójść do domu, bo przydział jest niebezpieczny
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Odwiedzający z przeziębieniem chce zobaczyć pacjenta z ciężką neutropenią. Co powinna poradzić pielęgniarka?

  1. APrzełożyć wizytę do czasu, aż odwiedzający wyzdrowieje
  2. BOdwiedzić pacjenta tylko wtedy, gdy przeziębienie zaczęło się ponad dobę temu
  3. COdwiedzić pacjenta jak zwykle po umyciu rąk
  4. DOdwiedzić pacjenta, ale nie dotykać jego łóżka
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka uczy pacjenta po splenektomii. Które stwierdzenie wskazuje, że potrzebna jest dalsza edukacja?

  1. A„Teraz, gdy nie mam śledziony, gorączka nie jest powodem do niepokoju.”
  2. B„Powiem wszystkim moim lekarzom, że nie mam śledziony.”
  3. C„Szybko poszukam pomocy medycznej, jeśli pojawi się wysoka temperatura.”
  4. D„Będę na bieżąco z moimi szczepieniami.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Jak pacjent powinien pobrać próbkę moczu ze środkowego strumienia?

  1. APobrać sam początek strumienia moczu bezpośrednio do jałowego pojemnika
  2. BPobrać mocz z muszli klozetowej po oddaniu go do toalety
  3. COczyścić okolicę cewki, zacząć oddawać mocz do toalety, a następnie złapać środkową część strumienia
  4. DNapełnić pojemnik całkowicie, a jeśli moczu brakuje, dolać wody z kranu
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent bez problemów z nerkami i z prawidłowym EKG ma potas 6,2 mEq/L. Laboratorium zaznacza, że próbka uległa hemolizie. Jaka jest najlepsza interpretacja?

  1. ANatychmiast leczyć insuliną z glukozą bez dalszych sprawdzeń
  2. BPotas jest na pewno prawidłowy i nie wymaga dalszej kontroli
  3. CPacjent ma niewydolność nerek
  4. DWynik może być fałszywie wysoki; ocenić pacjenta i zlecić powtórną próbkę

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Zmniejsza tarcie i siły ścinające działające na skórę

Dlaczego to jest odpowiedź

Podkłady ślizgowe pozwalają pacjentowi się ślizgać zamiast być ciągniętym, chroniąc skórę przed tarciem i siłami ścinającymi oraz zmniejszając obciążenie personelu.

Odpowiedź

A · Zmniejsza tarcie i siły ścinające działające na skórę
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Żałoba antycypacyjna (uprzedzająca)

Dlaczego to jest odpowiedź

Żałoba antycypacyjna występuje przed spodziewaną śmiercią. Jest prawidłową reakcją, a pielęgniarki mogą ją wspierać, słuchając i włączając rodzinę w opiekę.

Odpowiedź

C · Żałoba antycypacyjna (uprzedzająca)
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Utrzymuje drożność górnych dróg oddechowych podczas snu dzięki ciągłemu ciśnieniu powietrza

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciągłe dodatnie ciśnienie w drogach oddechowych działa jak szyna dla górnych dróg oddechowych, zapobiegając ich zapadaniu się i bezdechom. Pacjenci powinni zabrać aparat CPAP do szpitala.

Odpowiedź

C · Utrzymuje drożność górnych dróg oddechowych podczas snu dzięki ciągłemu ciśnieniu powietrza
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół ponownego odżywienia wynika z szybkiego przesunięcia fosforanów, potasu i magnezu do komórek po wznowieniu żywienia. Pacjentów z grupy wysokiego ryzyka żywi się początkowo powoli, monitorując elektrolity i podając tiaminę.

Odpowiedź

B · Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,30: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 21 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 10 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 22,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 139 − (108 + 11) = 20

Korekta na albuminy

20 + 0,25·(40 − 30) = 22,5 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 22,5 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 8

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 2 + 1 + 1 + 1 = 8

Odpowiedź

B = 8
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: DBP = 50 mmHg

Wartości ciśnienia tętniczego: ciśnienie tętna PP = SBP − DBP. Średnie ciśnienie tętnicze MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 to szacunek oparty na tym, że przy prawidłowej częstości akcji serca serce spędza około dwóch trzecich każdego cyklu w rozkurczu (mniej dokładny przy szybkiej akcji serca); MAP co najmniej około 65 mmHg to częsty cel dla perfuzji narządów. Wskaźnik wstrząsu SI = częstość akcji serca/SBP wynosi prawidłowo około 0,5–0,7; wartość powyżej około 1 jest sygnałem ostrzegawczym wstrząsu.

Przekształć wzór

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Podstaw

DBP = (3·65 − 95)/2 = 100/2 = 50 mmHg

Odpowiedź

DBP = 50 mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: IBW = 81,3 kg

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wzrost w calach

187 cm/2,54 = 73,62 in

Idealna masa ciała (Devine)

IBW = 50 + 2,3·(73,62 − 60) = 81,33 ≈ 81,3 kg

Odpowiedź

IBW = 81,3 kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: NPC = 1366 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 10·2400/100 = 240 g
aminokwasy: 5·2400/100 = 120 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 240·3,4 = 816 kcal
aminokwasy: 120·4 = 480 kcal
tłuszcze: 500·1,1 = 550 kcal

Energia niebiałkowa

NPC = 816 + 550 = 1366 kcal/dobę

Odpowiedź

NPC = 1366 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,416 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,44/√1,12 = 0,44/1,058 = 0,416 s

Odpowiedź

QTc = 0,416 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (416 ms)

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: regularnie nieregularny, zespoły QRS występują w grupach oddzielonych przerwą (grupowanie pobudzeń).
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,92 s, 65 na minutę); po jednym z każdych 4 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: wydłuża się o 0,16 → 0,28 → 0,36 s, po czym jeden załamek P nie zostaje przewiedziony.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Ustrukturyzowany format, taki jak SBAR, z czasem na pytania

Dlaczego to jest odpowiedź

Przekazanie dyżuru to moment wysokiego ryzyka błędów. Ustrukturyzowany format i możliwość zadawania pytań pomagają następnej pielęgniarce zrozumieć stan i priorytety każdego pacjenta.

Odpowiedź

C · Ustrukturyzowany format, taki jak SBAR, z czasem na pytania
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Powiedzieć pielęgniarce oddziałowej o braku umiejętności, przyjąć zadania w zakresie swoich kompetencji i poprosić o wsparcie

Dlaczego to jest odpowiedź

Pielęgniarka powinna jasno określić granice swoich kompetencji i poprosić o przydział lub wsparcie, które zapewni pacjentom bezpieczeństwo. Odejście bez przekazania pacjentów byłoby porzuceniem pacjenta.

Odpowiedź

A · Powiedzieć pielęgniarce oddziałowej o braku umiejętności, przyjąć zadania w zakresie swoich kompetencji i poprosić o wsparcie
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Przełożyć wizytę do czasu, aż odwiedzający wyzdrowieje

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci z ciężką neutropenią nie potrafią dobrze zwalczać zakażeń. Osoby z zakażeniem dróg oddechowych lub innymi zakażeniami nie powinny odwiedzać, dopóki nie wyzdrowieją; pozostali odwiedzający wykonują higienę rąk.

Odpowiedź

A · Przełożyć wizytę do czasu, aż odwiedzający wyzdrowieje
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · „Teraz, gdy nie mam śledziony, gorączka nie jest powodem do niepokoju.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Osoby bez śledziony są narażone na piorunujące zakażenia, zwłaszcza wywołane przez bakterie otorbione. Gorączka wymaga szybkiej oceny lekarskiej, a szczepienia utrzymuje się aktualne.

Odpowiedź

A · „Teraz, gdy nie mam śledziony, gorączka nie jest powodem do niepokoju.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Oczyścić okolicę cewki, zacząć oddawać mocz do toalety, a następnie złapać środkową część strumienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Oczyszczenie okolicy ujścia cewki moczowej i odrzucenie pierwszej części strumienia zmniejsza zanieczyszczenie bakteriami ze skóry i cewki. Nie wolno dotykać wnętrza jałowego pojemnika, a próbka powinna szybko trafić do laboratorium.Sprawdzono w: Clean catch urine sample · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Oczyścić okolicę cewki, zacząć oddawać mocz do toalety, a następnie złapać środkową część strumienia
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Wynik może być fałszywie wysoki; ocenić pacjenta i zlecić powtórną próbkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Krwinki czerwone są bogate w potas. Gdy pękają w probówce (z powodu zbyt mocnego ucisku stazy, zaciskania pięści lub cienkiej igły), potas wycieka i wynik jest fałszywie wysoki. Pielęgniarka nadal ocenia pacjenta i powtarza badanie, ponieważ nie wolno przeoczyć prawdziwej hiperkaliemii.Sprawdzono w: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

D · Wynik może być fałszywie wysoki; ocenić pacjenta i zlecić powtórną próbkę

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals