Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?

  1. AArgue back that the staff are very busy
  2. BWalk away until the patient calms down by themselves
  3. CTell the patient to stop shouting or leave the ward
  4. DStay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to keep walking to build strength
  2. BGive the patient a sugary drink while standing
  3. CLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  4. DHelp the patient sit or lie down safely
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with dysphagia after a stroke has been cleared for a modified diet. How should they be positioned for meals?

  1. ALying on their side with the knees bent
  2. BSitting fully upright, and staying upright for a time after eating
  3. CLying flat on their back with the head turned to one side
  4. DSemi-reclined at about 20 degrees, with the head supported on pillows
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which sign is often a late finding in hypovolaemic shock in a young, previously fit adult?

  1. AA slightly raised respiratory rate
  2. BA fall in blood pressure
  3. CCool peripheries
  4. DA rise in heart rate
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354574HCO₃⁻mmol/L222634niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,29, PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa) oraz HCO₃⁻ 34 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,29PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 142, Cl⁻ 102, HCO₃⁻ 22 mmol/L i albumina 33 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 102 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbumina 33 g/L
AGc = mmol/L
7.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
72 kg184 cmmężczyznaIBW (Devine)%IBW = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Osoba (płeć: mężczyzna) ma wzrost 184 cm i waży 72 kg. Oblicz rzeczywistą masę ciała jako procent należnej masy ciała, %IBW, używając wzoru Devine’a (1 in = 2,54 cm). Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

184 cm72 kgmężczyzna
%IBW = %
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
19 kgglukoza 7,5%50 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dziecko o masie 19 kg otrzymuje 7,5% glukozę z prędkością 50 mL/h. Oblicz szybkość wlewu glukozy GIR w mg/kg/min. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

19 kg7,5%50 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVbradykardia zatokowablok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniatachykardia zatokowarytm węzłowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1bradykardia zatokowa
  2. 2blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4rytm węzłowy
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha). Ile wynosi Załamki P w grupie, licząc także załamek nieprzewiedziony (liczba n w bloku n:(n − 1))?

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
Załamki P w grupie =
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A drowsy patient has an arterial blood gas with pH 7,30, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) and HCO₃⁻ 25 mEq/L (mmol/L). Which problem is the priority?

  1. AHyperventilation caused by anxiety
  2. BLoss of bicarbonate from the bowel through severe diarrhea
  3. CPoor ventilation causing carbon dioxide to build up
  4. DToo much bicarbonate from antacids
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. ANormal labor contractions starting
  2. BA urinary tract infection
  3. CPlacenta previa, which is usually painless
  4. DPlacental abruption, which is an emergency
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Co powinna zrobić pielęgniarka po przypadkowym zachlapaniu oczu krwią pacjenta?

  1. ADokończyć zabieg, a zdarzenie zgłosić następnego dnia
  2. BNatychmiast przepłukać oczy dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, a następnie zgłosić zdarzenie
  3. CZakropić oczy antybiotykiem i nikomu o tym nie mówić
  4. DNajpierw delikatnie przetrzeć oczy czystą, suchą chusteczką, aby usunąć krew
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches a patient going home with an MRSA wound infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will wash my hands after touching my dressing.”
  2. B“I will keep the wound covered with a clean, dry dressing.”
  3. C“I will put used dressings in a sealed bag before throwing them out.”
  4. D“I can share towels with my family if I wash them every week.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. AThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
  2. BFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
  3. CTourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  4. DThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent w kwasicy ketonowej cukrzycowej ma potas 3,0 mEq/L, zanim rozpoczęto wlew insuliny. Czego powinna się spodziewać pielęgniarka?

  1. APłyny zatrzymuje się do czasu normalizacji potasu
  2. BNajpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu
  3. CPotasu się nie uzupełnia, ponieważ insulina go podniesie
  4. DInsulinę włącza się od razu z większą szybkością

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Stay calm, listen and acknowledge their frustration

Dlaczego to jest odpowiedź

Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.

Odpowiedź

D · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Help the patient sit or lie down safely

Dlaczego to jest odpowiedź

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Odpowiedź

D · Help the patient sit or lie down safely
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating

Dlaczego to jest odpowiedź

Sitting upright during and after meals reduces the risk of aspiration. The patient should also be supervised and given the consistency recommended by the speech and language therapist.

Odpowiedź

B · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · A fall in blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Young adults compensate for blood loss with tachycardia and vasoconstriction, so blood pressure may stay normal until a large volume is lost. Hypotension is therefore a late and serious sign.

Odpowiedź

B · A fall in blood pressure
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,29: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 74 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 34 mmol/L: wysoki (22–26)

Wyrównanie

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 19,75 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 142 − (102 + 22) = 18

Korekta na albuminy

18 + 0,25·(40 − 33) = 19,75 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 19,75 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: brak jakiegokolwiek ruchu → 1

Dodaj

GCS = 2 + 2 + 1 = 5

Ciężkość

GCS 5 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 15 = 25

Poziom ryzyka

25 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: %IBW = 92 %

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Idealna masa ciała (Devine)

184 cm/2,54 = 72,44 in
IBW = 50 + 2,3·(72,44 − 60) = 78,61 kg

Procent należnej masy ciała

%IBW = 72/78,61·100 = 91,59 ≈ 92%

Odpowiedź

%IBW = 92%
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: GIR = 3,29 mg/kg/min

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie glukozy

7,5% = 75 mg/mL

Glukoza na minutę

75·50/60 = 62,5 mg/min

Na kilogram

GIR = 62,5/19 = 3,289 ≈ 3,29 mg/kg/min

Odpowiedź

GIR = 3,29 mg/kg/min

Skrót: GIR = % glukozy × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 23 małych kratek, 1500 ÷ 23 ≈ 65 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,92 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,36 s, stały, dłuższy niż 0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Odpowiedź

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: Załamki P w grupie = 3

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Wyznacz załamki P

P–P = 1,00 s, regularny; po jednym załamku P z każdych 3 nie następuje przewodzenie

PR w każdej grupie

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,32 s

Odpowiedź

Załamki P w grupie = 3

Blok Wenckebacha 3:2.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up

Dlaczego to jest odpowiedź

A low pH with a high PaCO₂ and normal bicarbonate is respiratory acidosis. The patient is not breathing out enough carbon dioxide, so the priority is to support ventilation and escalate.

Odpowiedź

C · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Placental abruption, which is an emergency

Dlaczego to jest odpowiedź

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Odpowiedź

D · Placental abruption, which is an emergency
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Natychmiast przepłukać oczy dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, a następnie zgłosić zdarzenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Błony śluzowe płucze się natychmiast dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, np. przy stanowisku do płukania oczu. Ekspozycję zgłasza się od razu, aby ocenić ryzyko i rozważyć leczenie poekspozycyjne.

Odpowiedź

B · Natychmiast przepłukać oczy dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, a następnie zgłosić zdarzenie
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · “I can share towels with my family if I wash them every week.”

Dlaczego to jest odpowiedź

MRSA spreads by direct contact and shared items, so towels, razors and linen should not be shared. Hand hygiene, covering the wound and bagging dressings are correct.

Odpowiedź

D · “I can share towels with my family if I wash them every week.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Dlaczego to jest odpowiedź

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Sprawdzono w: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulina jeszcze bardziej obniży potas i może wywołać groźne zaburzenia rytmu. Powszechne wytyczne zalecają uzupełnienie potasu i opóźnienie insuliny, aż stężenie osiągnie co najmniej około 3,3 mEq/L, przy kontynuacji płynów dożylnych. Pielęgniarka postępuje według protokołu szpitala i monitoruje EKG.Sprawdzono w: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Odpowiedź

B · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals