Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should a liquid medicine be measured in a medicine cup?

  1. AFrom above, reading the highest point at the edge of the liquid
  2. BBy pouring until it looks about right
  3. CAt eye level, reading the lowest point of the curved surface
  4. DBy filling the cup to the very top
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which nursing diagnosis is written in the problem–aetiology–signs (PES) format?

  1. AImpaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
  2. BPain related to pain, as shown by the patient saying that it hurts a lot
  3. CTurn the patient every two hours to protect the skin
  4. DPneumonia related to a bacterial infection in the right lung
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?

  1. AWear tight belts to support the stomach
  2. BEat one very large meal a day rather than several small ones
  3. CLie down straight after each meal to let the food settle
  4. DAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Diureza pacjenta od 12 godzin jest bardzo mała, a kreatynina gwałtownie wzrosła. Który lek z karty zleceń najpewniej wymaga przeglądu?

  1. AKrem natłuszczający
  2. BParacetamol w zwykłych dawkach
  3. CNiesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen
  4. DSuplement witaminowy
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354539HCO₃⁻mmol/L222614niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,18, PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) oraz HCO₃⁻ 14 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,18PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 146, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 22 mmol/L i albumina 28 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbumina 28 g/L
AGc = mmol/L
7.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1,5 kcal/mL76% wolna woda85 mL/hco 6 h58 kg · 35 mL/kg/dobę24 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 58 kg ma cel płynowy 35 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 76% wolnej wody i biegnie z prędkością 85 mL/h przez 24 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 6 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

58 kg35 mL/kg/dobę76%85 mL/h · 24 hco 6 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 17,5%2400 mLaminokwasy 4,25%2400 mLtłuszcze 20%500 mL · 2 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gNPC = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 2400 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 17,5% glukozy i 4,25% aminokwasów oraz 500 mL 20% emulsji tłuszczowej (2 kcal/mL). Oblicz energię niebiałkową NPC w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

2400 mLglukoza 17,5%aminokwasy 4,25%tłuszcze 500 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje rytm zatokowy z jedną pauzą. Zmierz pauza, czyli odstęp R–R przez pauzę, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
pauza = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVczęstoskurcz komorowyrytm idiowentrykularnybradykardia zatokowaasystolia

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1częstoskurcz komorowy
  2. 2rytm idiowentrykularny
  3. 3bradykardia zatokowa
  4. 4asystolia
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

On day 3 after hip surgery, a patient suddenly becomes short of breath with sharp chest pain and an SpO₂ of 88%. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to walk to improve the circulation
  2. BGive the next dose of oral analgesia and reassess the patient in an hour
  3. CMassage the patient’s calves to ease any muscle cramp
  4. DRaise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient arrives at the emergency department with a plan to end their life, but has normal vital signs. Which ESI level fits best?

  1. ALevel 1
  2. BLevel 5
  3. CLevel 4
  4. DLevel 2
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why is keeping a patient warm (normothermia) during surgery part of infection prevention?

  1. AWarmth sterilizes the surgical site
  2. BWarm patients do not need antibiotic prophylaxis
  3. CLow body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
  4. DCold makes bacteria grow faster in the operating room air and on the drapes
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with depression has suddenly become calm and is giving away personal possessions. What does this suggest?

  1. AThat the patient is now ready for discharge today
  2. BA possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
  3. CThat the depression has resolved and observation can be reduced
  4. DThat the patient wants to make new friends on the unit
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How does normal pregnancy usually affect serum creatinine?

  1. AIt stays exactly the same
  2. BIt rises, because GFR falls
  3. CIt rises with every week
  4. DIt falls, because GFR rises
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  2. BClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
  3. CCloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
  4. DClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface

Dlaczego to jest odpowiedź

The cup is placed on a flat surface and read at eye level at the bottom of the meniscus. An oral syringe is more accurate for small volumes.

Odpowiedź

C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound

Dlaczego to jest odpowiedź

A PES statement gives the nursing problem, the related cause and the defining signs. Pneumonia is a medical diagnosis, turning is an intervention, and a cause cannot repeat the problem.

Odpowiedź

A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed

Dlaczego to jest odpowiedź

Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.

Odpowiedź

D · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Niesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen

Dlaczego to jest odpowiedź

W ostrym uszkodzeniu nerek przegląda się i często odstawia leki nefrotoksyczne (takie jak NLPZ i aminoglikozydy) oraz leki zmniejszające perfuzję nerek (takie jak inhibitory ACE i diuretyki).

Odpowiedź

C · Niesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,18: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 39 mmHg: wartości normalne (35–45)
HCO₃⁻ 14 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: wzór Wintersa przewiduje PaCO₂ 27–31 mmHg, więc zmierzone 39 mmHg wskazuje na dodatkowa kwasica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 16 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 146 − (111 + 22) = 13

Korekta na albuminy

13 + 0,25·(40 − 28) = 16 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 16 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 4 + 4 + 1 + 3 + 1 = 16

Odpowiedź

B = 16
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Poziom ryzyka

0 → niskie ryzyko

Odpowiedź

niskie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 120 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

35·58 = 2030 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

85·24 = 2040 mL
2040·0,76 = 1550 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

2030 − 1550 = 479,6 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/6 = 4 przepłukania
V = 479,6/4 = 119,9 ≈ 120 mL

Odpowiedź

V = 120 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: NPC = 2428 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 17,5·2400/100 = 420 g
aminokwasy: 4,25·2400/100 = 102 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 420·3,4 = 1428 kcal
aminokwasy: 102·4 = 408 kcal
tłuszcze: 500·2 = 1000 kcal

Energia niebiałkowa

NPC = 1428 + 1000 = 2428 kcal/dobę

Odpowiedź

NPC = 2428 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: pauza = 1,44 s

Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pomiar

36 małych kratek od R do R przez pauzę

Zamień

pauza = 36 × 0,04 s = 1,44 s

Porównaj z P–P

1,44 ÷ 0,88 ≈ 1,6 cykli P–P, nie liczba całkowita

Odpowiedź

pauza = 1,44 s

W pauzie nie ma załamka P, a pauza nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P: zatrzymanie zatokowe. Pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazywałaby na blok zatokowo-przedsionkowy.

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm idiowentrykularny

Dalsze rytmy komorowe: torsade de pointes to wielokształtny częstoskurcz komorowy, zwykle 150–250/min, w którym szerokie zespoły zmieniają wysokość i skręcają się wokół linii podstawowej, przez kilka uderzeń skierowane w górę, a potem w dół. Podręczniki wiążą go z wydłużonym odstępem QT, a lekiem wskazywanym w wytycznych resuscytacji jest siarczan magnezu. Rytm idiowentrykularny to komorowy rytm zastępczy: regularny, z szerokim QRS (0,12 s lub więcej), bez załamków P, o częstości 20–40/min (przyspieszony rytm idiowentrykularny ma 40–100/min). Jednokształtny VT ma identyczne szerokie zespoły przy częstości powyżej 100/min. VF jest chaotyczne, bez żadnego powtarzającego się zespołu.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 45 małych kratek, 1500 ÷ 45 ≈ 33 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,80 s.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,18 s, szeroki (0,12 s lub więcej) i dziwaczny, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.

Interpretacja

rytm idiowentrykularny

Odpowiedź

rytm idiowentrykularny

Rytm idiowentrykularny to rytm zastępczy: komory przejmują rolę, bo ośrodki nad nimi zawiodły.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden breathlessness and chest pain after surgery suggest a pulmonary embolism. The nurse supports breathing with positioning and oxygen and escalates at once; walking or leg massage could make things worse.

Odpowiedź

D · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Level 2

Dlaczego to jest odpowiedź

Active suicidal ideation with a plan is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2. They need prompt evaluation and a safe environment with close observation.

Odpowiedź

D · Level 2
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypothermia causes vasoconstriction and less oxygen in the wound, which weakens the immune defense. Keeping the patient warm is linked to fewer surgical site infections.

Odpowiedź

C · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden improvement in mood with giving away belongings can mean the person has made a plan. The nurse assesses suicide risk directly, increases observation and informs the team.

Odpowiedź

B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · It falls, because GFR rises

Dlaczego to jest odpowiedź

In pregnancy, kidney blood flow and GFR rise by about 50%, so creatinine falls below non-pregnant values. A creatinine that looks "normal" for a non-pregnant adult may indicate reduced kidney function in pregnancy.

Odpowiedź

D · It falls, because GFR rises
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Dlaczego to jest odpowiedź

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Sprawdzono w: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals