Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. AGiving a sedative
  2. BMeasuring urine output
  3. CWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  4. DRestricting IV fluids
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. AAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  2. BAnaemia damages the light sensor of the oximeter
  3. CPatients with anaemia always have a low true saturation
  4. DThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?

  1. AStopping causes severe low blood pressure
  2. BStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
  3. CStopping causes immediate kidney failure
  4. DThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?

  1. ASubcutaneous injection into the upper arm
  2. BOral tablet dissolved under the tongue
  3. CIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
  4. DIntramuscular injection into the anterolateral thigh
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 137 mmol/L, glukoza 32,6 mmol/L i mocznik 20,7 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 137 mmol/Lglukoza 32,6 mmol/Lmocznik 20,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 30% tlenu pokazuje PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) oraz PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 30%PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa)
Gradient A–a = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 60/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1,5 kcal/mL35 kcal/kg/dobę? mL/h89 kg16 h/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły o masie 89 kg (BMI poniżej 30) potrzebuje 35 kcal/kg/dobę. Żywienie przez sondę dostarcza 1,5 kcal/mL i biegnie przez pompę 16 godzin na dobę. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie w mL/h? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

89 kg35 kcal/kg/dobę1,5 kcal/mL16 h
R = mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 17,5%1000 mLaminokwasy 5%1000 mLtłuszcze 20%100 mL · 2 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gE = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 1000 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 17,5% glukozy i 5% aminokwasów oraz 100 mL 20% emulsji tłuszczowej (2 kcal/mL). Oblicz całkowitą energię E, którą pacjent otrzymuje, w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mLglukoza 17,5%aminokwasy 5%tłuszcze 100 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVtachykardia zatokowaczęstoskurcz nadkomorowy (SVT)trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1przyspieszony rytm węzłowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1tachykardia zatokowa
  2. 2częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
  3. 3trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  4. 4przyspieszony rytm węzłowy
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm zatokowy z szerokim zespołem QRSrytm stymulowany dwujamowo (AV)rytm stymulowany, brak przechwyceniarytm stymulowany z komory

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm zatokowy z szerokim zespołem QRS
  2. 2rytm stymulowany dwujamowo (AV)
  3. 3rytm stymulowany, brak przechwycenia
  4. 4rytm stymulowany z komory
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient receives hemodialysis this morning. Which type of medication is often held before dialysis, as prescribed?

  1. AAntihypertensive drugs
  2. BInhaled bronchodilators
  3. CEye drops for glaucoma
  4. DTopical skin creams
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

The charge nurse overhears four instructions from an RN to a nursing assistant. Which one needs to be corrected?

  1. A“Check his glucose before lunch and tell me the number straight away.”
  2. B“Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
  3. C“Walk him to the bathroom and back, and stay with him the whole time.”
  4. D“Help him wash and change, and tell me at once if you see any red or broken skin.”
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Before a blood transfusion is started, which check is required?

  1. AThe patient signs the blood bag label to confirm their name before it is hung
  2. BOne nurse checks the blood product against the order at the nurses’ station
  3. CThe nurse checks only that the bag number matches the order
  4. DThe patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
  2. BThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  3. CThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  4. DThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący fenytoinę ma stężenie 28 mcg/mL (zwykły zakres około 10–20 mcg/mL). Jakich objawów spodziewa się pielęgniarka?

  1. AOczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
  2. BGłodu i przyrostu masy ciała
  3. CWysokich, szpiczastych załamków T
  4. DWyłącznie nadpobudliwości i bezsenności
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent przyjmujący diuretyk tiazydowy ma sód 129 mEq/L, potas 3,2 mEq/L i czuje się osłabiony. Które wyjaśnienie pasuje najlepiej?

  1. AWyniki są typowe dla niewydolności nerek
  2. BPacjent jest przewodniony wyłącznie z powodu płynów dożylnych
  3. CPacjent ma pierwotny hiperaldosteronizm z wysokim sodem
  4. DDiuretyk powoduje utratę sodu i potasu

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Measuring urine output

Dlaczego to jest odpowiedź

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Odpowiedź

B · Measuring urine output
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Odpowiedź

D · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent

Dlaczego to jest odpowiedź

Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.

Odpowiedź

B · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Intramuscular injection into the anterolateral thigh

Dlaczego to jest odpowiedź

IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.

Odpowiedź

D · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 327 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·137 + 32,6 + 20,7 = 327,3 ≈ 327 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 327 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 80,9 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,3·713 − 56/0,8 = 213,9 − 70 = 143,9 mmHg

Gradient

A–a = 143,9 − 63 = 80,9 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 80,9 mmHg
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 3 + 1 + 4 + 3 = 16

Odpowiedź

B = 16
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 60/min → 1
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 7

Interpretacja

7 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: R = 130 mL/h

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna energia

E = 35·89 = 3115 kcal/dobę

Objętość dobowa

V = 3115/1,5 = 2077 mL/dobę

Szybkość pompy

R = 2077/16 = 129,8 ≈ 130 mL/h

Odpowiedź

R = 130 mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: E = 995 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 17,5·1000/100 = 175 g
aminokwasy: 5·1000/100 = 50 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 175·3,4 = 595 kcal
aminokwasy: 50·4 = 200 kcal
tłuszcze: 100·2 = 200 kcal

Energia całkowita

E = 595 + 200 + 200 = 995 kcal/dobę

Odpowiedź

E = 995 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC. Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 10 małych kratek, 1500 ÷ 10 ≈ 150 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,40 s.
3. Załamki P: niewidoczne; przy tej częstości są ukryte w zespołach QRS lub w załamkach T.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s), więc rytm pochodzi z miejsca powyżej komór.

Interpretacja

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Odpowiedź

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany z komory

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 25 małych kratek, 1500 ÷ 25 ≈ 60 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,00 s.
3. Załamki P: niewidoczne; ostry artefakt stymulatora (impuls) pojawia się tuż przed każdym QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,14 s, szeroki, a po każdym impulsie następuje QRS (przechwycenie).

Interpretacja

rytm stymulowany z komory

Odpowiedź

rytm stymulowany z komory

Stymulowany QRS jest z natury szeroki; nie nazywaj go blokiem odnogi pęczka Hisa ani rytmem komorowym.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Antihypertensive drugs

Dlaczego to jest odpowiedź

Removing fluid during dialysis can cause hypotension, so blood pressure drugs are often held before treatment as prescribed. Some drugs are also removed by dialysis and given afterwards.

Odpowiedź

A · Antihypertensive drugs
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Giving insulin is medication administration and needs a licensed nurse. Measuring glucose, hygiene and supervised walking are suitable tasks with clear reporting instructions.

Odpowiedź

B · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside

Dlaczego to jest odpowiedź

Wrong-patient transfusion can cause a fatal ABO reaction, so the final check is always done at the bedside, with positive patient identification against the product label, compatibility tag and order. Many US hospitals require two qualified people for this check, while UK guidance allows one trained person if positive identification is used. Local policy decides who checks.

Odpowiedź

D · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Odpowiedź

B · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrucie fenytoiną powoduje oczopląs, ataksję, niewyraźną mowę i senność. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę i informuje lekarza zlecającego. Niska albumina zwiększa frakcję wolnego (aktywnego) leku, więc zatrucie może wystąpić nawet przy prawidłowym stężeniu całkowitym.

Odpowiedź

A · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Diuretyk powoduje utratę sodu i potasu

Dlaczego to jest odpowiedź

Diuretyki tiazydowe często powodują hiponatremię i hipokaliemię, zwłaszcza u osób starszych. Pielęgniarka zgłasza wyniki, a lekarz zlecający weryfikuje lek i uzupełnianie elektrolitów.Sprawdzono w: Thiazide Diuretics · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Odpowiedź

D · Diuretyk powoduje utratę sodu i potasu

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals