Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 158/90 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.
Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 137 kg i ma wzrost 160 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.
- 1łagodne
- 2umiarkowane
- 3ciężkie
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 35,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 132/min, reaguje tylko na głos, temperatura 37,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Klucz odpowiedzi
- 1. PP = 68 mmHg
- 2. BMI = 53,5 kg/m²
- 3. B = 16
- 4. ciężkie
- 5. niskie–średnie
- 6. średni
Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.