Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
103 kg159 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 103 kg i ma wzrost 159 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

103 kg159 cm
BMI = kg/m²
2.Łatwy
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 130/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Czym jest skala Apgar?

5 minHR 130/min
APGAR =
3.Średni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 21/min, SpO₂ 94% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 84/50 mmHg, tętno 88/min, przytomny, temperatura 36,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 21SpO₂ 94%powietrzeSBP 84HR 88AT 36,0 °C
NEWS2 =
4.Średni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
5.Trudny
98?SBPDBPmmHgMAP = 70

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zespół dąży do średniego ciśnienia tętniczego wynoszącego co najmniej 70 mmHg. Ciśnienie skurczowe pacjenta wynosi 98 mmHg. Używając MAP = (SBP + 2·DBP)/3, jakie jest najniższe ciśnienie rozkurczowe DBP, które nadal daje MAP równe 70 mmHg?

MAP 70 mmHgSBP 98 mmHg
DBP = mmHg
6.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 92% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,8 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 25SpO₂ 92%powietrzeSBP 136HR 76AT 36,8 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

Klucz odpowiedzi

  1. 1. BMI = 40,7 kg/m²
  2. 2. APGAR = 7
  3. 3. NEWS2 = 7
  4. 4. MFS = 100
  5. 5. DBP = 56 mmHg
  6. 6. średni

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.