Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 162/76 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.
Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, nie wydaje żadnych dźwięków, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.
- 1łagodne
- 2umiarkowane
- 3ciężkie
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 88/min, przytomny, temperatura 36,5 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 92% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 35,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 150/min, grymas przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.
- 1uspokajający
- 2umiarkowanie nieprawidłowy
- 3niski
Klucz odpowiedzi
- 1. MAP = 105 mmHg
- 2. GCS = 3
- 3. ciężkie
- 4. NEWS2 = 1
- 5. średni
- 6. uspokajający
Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.