Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 110/min, grymas przy pobudzeniu, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Czym jest skala Apgar?

5 minHR 110/min
APGAR =
2.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy spontanicznie, jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja). Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Średni
E2 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 9?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta ćwiczebna zapisuje GCS 9, z E2 i V3. Jaką ocenę ruchową M zapisano i którą odpowiedź opisuje? Podaj liczbę.

GCS 9E2V3
M =
4.Średni
E2 / 4+V4 / 5+M? / 6GCS 10?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta ćwiczebna zapisuje GCS 10, z E2 i V4. Jaką ocenę ruchową M zapisano i którą odpowiedź opisuje? Podaj liczbę.

GCS 10E2V4
M =
5.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 94% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 78/46 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,3 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 9SpO₂ 94%powietrzeSBP 78HR 64AT 37,3 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
6.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 38/min, przytomny, temperatura 35,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 98%powietrzeSBP 124HR 38AT 35,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

Klucz odpowiedzi

  1. 1. APGAR = 8
  2. 2. GCS = 14
  3. 3. M = 4
  4. 4. M = 4
  5. 5. średni
  6. 6. niskie–średnie

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.