Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
43 kg163 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 43 kg i ma wzrost 163 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

43 kg163 cm
BMI = kg/m²
2.Łatwy
82 kg158 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 82 kg i ma wzrost 158 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

82 kg158 cm
BMI = kg/m²
3.Średni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy spontanicznie, jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
4.Średni
15384SBPDBPmmHgHR 57/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 57/min i ciśnienie tętnicze 153/84 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 57/minBP 153/84 mmHg
SI =
5.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 64/min, nie reaguje, temperatura 36,7 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 97%powietrzeSBP 142HR 64UT 36,7 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
6.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 43 kg i ma wzrost 158 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

43 kg158 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia

Klucz odpowiedzi

  1. 1. BMI = 16,2 kg/m²
  2. 2. BMI = 32,8 kg/m²
  3. 3. łagodne
  4. 4. SI = 0,37
  5. 5. niskie–średnie
  6. 6. niedowaga

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.