Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.
Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 180/92 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 96/58 mmHg, tętno 132/min, przytomny, temperatura 37,6 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.
- 1niskie ryzyko
- 2umiarkowane ryzyko
- 3wysokie ryzyko
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 113 kg i ma wzrost 177 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.
- 1niedowaga
- 2prawidłowa masa ciała
- 3nadwaga
- 4otyłość I stopnia
- 5otyłość II stopnia
- 6otyłość III stopnia
Klucz odpowiedzi
- 1. GCS = 6
- 2. PP = 88 mmHg
- 3. NEWS2 = 5
- 4. B = 15
- 5. umiarkowane ryzyko
- 6. otyłość II stopnia
Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.