Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 60/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Czym jest skala Apgar?
Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 146/90 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 26/min, SpO₂ 96% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 102/62 mmHg, tętno 40/min, przytomny, temperatura 39,6 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.
- 1niskie ryzyko
- 2umiarkowane ryzyko
- 3wysokie ryzyko
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 91% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 35,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Klucz odpowiedzi
- 1. APGAR = 8
- 2. PP = 56 mmHg
- 3. NEWS2 = 11
- 4. MFS = 50
- 5. umiarkowane ryzyko
- 6. niskie–średnie
Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.