Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy). Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.
Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 123/67 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 94% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 40/min, przytomny, temperatura 39,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 90% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 88/min, przytomny, temperatura 36,3 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 136 kg i ma wzrost 163 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.
- 1niedowaga
- 2prawidłowa masa ciała
- 3nadwaga
- 4otyłość I stopnia
- 5otyłość II stopnia
- 6otyłość III stopnia
Klucz odpowiedzi
- 1. GCS = 7
- 2. MAP = 86 mmHg
- 3. NEWS2 = 8
- 4. MFS = 65
- 5. niskie–średnie
- 6. otyłość III stopnia
Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.