Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
10679SBPDBPmmHgPP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 106/79 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.

SBP 106 mmHgDBP 79 mmHg
PP = mmHg
2.Łatwy
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 60/min, grymas przy pobudzeniu, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Czym jest skala Apgar?

1 minHR 60/min
APGAR =
3.Średni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 132/min, przytomny, temperatura 37,3 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 12SpO₂ 97%powietrzeSBP 130HR 132AT 37,3 °C
NEWS2 =
4.Średni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 88% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 88/min, nie reaguje, temperatura 36,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 16SpO₂ 88%O₂SBP 130HR 88UT 36,0 °C
NEWS2 =
5.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 85 kg i ma wzrost 172 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

85 kg172 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
6.Trudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowa skóra na całym ciele, tętno 150/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

Klucz odpowiedzi

  1. 1. PP = 27 mmHg
  2. 2. APGAR = 4
  3. 3. NEWS2 = 3
  4. 4. NEWS2 = 9
  5. 5. nadwaga
  6. 6. uspokajający

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.