Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
12172SBPDBPmmHgMAP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 121/72 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.

SBP 121 mmHgDBP 72 mmHg
MAP = mmHg
2.Łatwy
159105SBPDBPmmHgPP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 159/105 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.

SBP 159 mmHgDBP 105 mmHg
PP = mmHg
3.Średni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 95% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 37,4 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 14SpO₂ 95%powietrzeSBP 110HR 82AT 37,4 °C
NEWS2 =
4.Średni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
5.Trudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
6.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 30/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 50/min, przytomny, temperatura 36,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 30SpO₂ 98%powietrzeSBP 124HR 50AT 36,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

Klucz odpowiedzi

  1. 1. MAP = 88 mmHg
  2. 2. PP = 54 mmHg
  3. 3. NEWS2 = 2
  4. 4. MFS = 65
  5. 5. umiarkowane ryzyko
  6. 6. niskie–średnie

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.