Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowa skóra na całym ciele, tętno 95/min, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i dobre oddychanie z silnym płaczem. Czym jest skala Apgar?
Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 135 kg i ma wzrost 182 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 95% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 22/min, SpO₂ 89% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 39,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 28/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 36,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Klucz odpowiedzi
- 1. APGAR = 5
- 2. BMI = 40,8 kg/m²
- 3. MFS = 75
- 4. NEWS2 = 4
- 5. wysoki
- 6. niskie–średnie
Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.