Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja). Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Łatwy
16268SBPDBPmmHgMAP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 162/68 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.

SBP 162 mmHgDBP 68 mmHg
MAP = mmHg
3.Średni
E1 / 4+V1 / 5+M? / 6GCS 4?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta ćwiczebna zapisuje GCS 4, z E1 i V1. Jaką ocenę ruchową M zapisano i którą odpowiedź opisuje? Podaj liczbę.

GCS 4E1V1
M =
4.Średni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
5.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 128 kg i ma wzrost 172 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

128 kg172 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
6.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 92/56 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 36,8 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 92HR 58AT 36,8 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

Klucz odpowiedzi

  1. 1. GCS = 13
  2. 2. MAP = 99 mmHg
  3. 3. M = 2
  4. 4. B = 10
  5. 5. otyłość III stopnia
  6. 6. niski

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.