Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 75 kg i ma wzrost 173 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 127 kg i ma wzrost 166 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 94% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 132/min, przytomny, temperatura 39,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
- 1niski
- 2niskie–średnie
- 3średni
- 4wysoki
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 108 kg i ma wzrost 187 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.
- 1niedowaga
- 2prawidłowa masa ciała
- 3nadwaga
- 4otyłość I stopnia
- 5otyłość II stopnia
- 6otyłość III stopnia
Klucz odpowiedzi
- 1. BMI = 25,1 kg/m²
- 2. BMI = 46,1 kg/m²
- 3. MFS = 75
- 4. MFS = 50
- 5. wysoki
- 6. otyłość I stopnia
Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.