Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Łatwy
70 kg172 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 70 kg i ma wzrost 172 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

70 kg172 cm
BMI = kg/m²
3.Średni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 92/min, przytomny, temperatura 34,8 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 32SpO₂ 98%powietrzeSBP 88HR 92AT 34,8 °C
NEWS2 =
4.Średni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
5.Trudny
113?SBPDBPmmHgMAP = 65

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zespół dąży do średniego ciśnienia tętniczego wynoszącego co najmniej 65 mmHg. Ciśnienie skurczowe pacjenta wynosi 113 mmHg. Używając MAP = (SBP + 2·DBP)/3, jakie jest najniższe ciśnienie rozkurczowe DBP, które nadal daje MAP równe 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 113 mmHg
DBP = mmHg
6.Trudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 80/min, grymas przy pobudzeniu, aktywne ruchy i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

Klucz odpowiedzi

  1. 1. GCS = 8
  2. 2. BMI = 23,7 kg/m²
  3. 3. NEWS2 = 10
  4. 4. B = 13
  5. 5. DBP = 41 mmHg
  6. 6. umiarkowanie nieprawidłowy

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.