Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Łatwy
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 80/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Czym jest skala Apgar?

1 minHR 80/min
APGAR =
3.Średni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
4.Średni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
5.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 64 kg i ma wzrost 153 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

64 kg153 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
6.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 115 kg i ma wzrost 193 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

115 kg193 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia

Klucz odpowiedzi

  1. 1. GCS = 12
  2. 2. APGAR = 5
  3. 3. MFS = 75
  4. 4. B = 13
  5. 5. nadwaga
  6. 6. otyłość I stopnia

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.