Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowa skóra na całym ciele, tętno 125/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Czym jest skala Apgar?

1 minHR 125/min
APGAR =
2.Łatwy
14453SBPDBPmmHgPP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 144/53 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.

SBP 144 mmHgDBP 53 mmHg
PP = mmHg
3.Średni
E1 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 4?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta ćwiczebna zapisuje GCS 4, z E1 i V2. Jaką ocenę ruchową M zapisano i którą odpowiedź opisuje? Podaj liczbę.

GCS 4E1V2
M =
4.Średni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
5.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 92% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 37,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 92%O₂SBP 136HR 58AT 37,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
6.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 97% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 96/58 mmHg, tętno 110/min, przytomny, temperatura 36,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 9SpO₂ 97%O₂SBP 96HR 110AT 36,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

Klucz odpowiedzi

  1. 1. APGAR = 10
  2. 2. PP = 91 mmHg
  3. 3. M = 1
  4. 4. B = 14
  5. 5. niski
  6. 6. średni

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.